Коронавирус в България и по света
Коронавирус в България и по света
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK

Да засадим своето коледно дръвче

19 26 ное 2010, 46401 прочитания
  • Facebook
  • LinkedIn
  • Twitter
  • Email
Каузата на: Residential Park Sofia
Преглед на профил
Каузата е приключила и подкрепена от 85 човека
Защо е важна:

Наближава Коледа – най-чаканият, обичан и скъп за всяко едно семейство празник, а заедно с това се задават и безброй хубави емоции, моменти и неувяхващи традиции. Украсяването на елхата е обичай, който не бива да отсъства от нито един дом. Та какво е Коледа без Коледно дръвче и не е ли то най-яркият символ на този светъл празник? Това естествено повдига болезнената тема за изсичането на дърветата и унищожаването на горите. Всяка година се изсичат хиляди елхи и мнозина предпочитат като алтернатива изкуствените, но не е ли жалко да се лишим от уханието на гора, традиции и живот у дома и от радостта, вълнението и грижата на децата за дръвчето?

Какво е решението:

Тази Коледа ние от Резиденшъл Парк София няма нито да нарушаваме природния баланс, нито да се лишаваме от истинската коледна атмосфера, а ще украсяваме истински елхи и след празниците ще ги засадим заедно в нашия жилищен комплекс. Призоваваме всеки един от вас да открие своето празно кътче земя и да подкрепи нашата кауза.Защо? Защото дърветата произвеждат кислород и помагат в борбата с глобалното затопляне, намаляват шума и праха във въздуха и не на последно място са красиви и действат успокояващо.

Как става?

Стъпка 1: Дръвче в саксия

Купете елхичка в саксия и я украсете подобаващо! Нека престоят и в затворено помещение е колкото е възможно по-кратък и то на просторно място, далеч от отоплителни уреди. Почвата трябва да се поддържа постоянно влажна, но не прекалено. Пръскайте около елхата с вода - това ще поддържа по-добра влажност на въздуха и ще освежи листната маса на дървото. Не пропускайте и да се консултирате за конкретния вид дръвче при самата покупка.

Стъпка 2. Засаждане след празниците


Как да го засадим? За начало изберете хубав, слънчев ден, в който земята не е замръзнала, заредете се с ентусиазъм и се погрижете за приятна компания. Дръвчето трябва да е с почва около корена. Изкопайте дупка с достатъчни големина и дълбочина, така че корените да се покрият и разположат свободно, след което покрийте с пръст и го полейте, а ако има сняг – просто покрийте почвата наоколо със сняг. Минималното разстояние между дърветата трябва да е 2,5-3 м.

Ние от Резиденшъл Парк София разчитаме на вашата широка подкрепа за една по-красива и зелена среда на живот и за една по-истинска, магична и хуманна Коледа!

Коментарът на

На 8-ми януари Резиденшъл Парк София продължи своята кауза и засади в рамките на комплекса 11 коледни дръвчета. Така всяко дръвче бе засадено от своите собственици, бе маркирано с техните имена и получи своя дом.

Акцията се осъществи с помощта на професионалното съдействие от екипа на фирмата, грижеща се за озеленяването на комплекса, която даваше насоки, активно участваше в засаждането и вдъхна отново живот на всяко дърво.

Подкрепяйки тази кауза, ние искахме да се застъпим и да популяризираме хуманната идея за една по-красива, чиста и зелена среда на живот. Радваме се, ако каузата ни и дискусията около нея станат повод повече хора да се замислят и да споделят нашите виждания.

И занапред ще продължаваме да стоим зад подобни инициативи и се надяваме те да срещат все по-широка обществена подкрепа.
Подкрепете позицията си с коментар

19 коментара

Избор на тип:
Преглед на профил denz Рейтинг: 8 Любопитно
1 дек 2010 11:36 1
- +Оценка
-2 +8

Хубава инициатива. А след засаждането ще има ли някой, който да следи и обгрижва дръвчетата?

 
Преглед на профил Residential Park Sofia Рейтинг: 1183 Неутрално
1 дек 2010 13:38 2
- +Оценка
-1 +12

До коментар [#1] от "denz":

Разбира се! Ние от Резиденшъл Парк София ще се грижим професионално за коледните дръвчета, както правим за всички останали дръвчета в комплекса.
А вие купихте ли си вече елха и ще подрепите ли инициативата ни?

_____

Residential Park Sofia
 
Преглед на профил chri Рейтинг: 0 Неутрално
1 дек 2010 15:37 3
- +Оценка
+14

До коментар [#2] от "Residential Park Sofia":

Инициативата е страхотна. Трябва повече хора да се замислят за това. Аз все още не съм си купила елхичка, но искам да го направя към 15-ти, за да стои дръвчето по-малко вътре.

 
Преглед на профил BSRD Рейтинг: 723 Неутрално
2 дек 2010 07:47 4
- +Оценка
+5

От къде може да се закупят жıвı елхички, в близост ?

 
Преглед на профил Iva Рейтинг: 8 Весело
2 дек 2010 21:49 5
- +Оценка
+4

В близост до къде имате предвид? В София има много разсадници и градински центрове и съм в сигурна, че в интернет ще откриете някой близо до Вас.

 
Преглед на профил greeng Рейтинг: 0 Неутрално
3 дек 2010 08:33 6
- +Оценка
+4

До коментар [#4] от "bsdr":

Аз знам къде могат да се купят изгодни живи елхички.

 
Преглед на профил Борислав Георгиев Рейтинг: 1360 Неутрално
3 дек 2010 15:19 7
- +Оценка
+5

на мойта елхичка миналата година след 15 дена в хола след това й изсъхна връхчето.. внимавайте и наистина не ги дръжте дълго на топло защото това им разказва играта посредата на зимата..

 
Преглед на профил Лора Рахнева Рейтинг: 1091 Неутрално
3 дек 2010 15:38 8
- +Оценка
+9

Живата елха може да стои вътре НЕ повече от една седмица. След това мисли, че идва пролетта и се събужда, което води до лоши последици за дървото.
Аз имам жива елха, която живее при мен вече три години и е в страхотна форма. Лято и зима е на терасата, за Коледа влиза вътре за една седмица след това пак я изнасям. Пораснала е около 5 см на височина. Последните указания, които получих са, че дори е хубаво зимата да я вали снега, да не я крия под козирката на терасата.
Каузата е страхотна, поздравявам специално Резиденшъл Парк !

_____

Prepare for complications.
 
Преглед на профил kakawida Рейтинг: 740 Неутрално
15 дек 2010 10:03 9
- +Оценка
+10

Аз съм отчаян и искам да го споделя. Миналата година купих (от градински център) сребърна елха (сивосин цвят - много красива) за 65 лева и края на януари месец я засадих на полянката пред блока. Поливах я, торих я, плевих плевелите около й и елхата тръгна. За няколко месеца порастна почти двойно.
Преди 2 дни някой изрод (ако предложите друго определение, моля давайте) я е изкопал и откраднал. Хубавото е, че не я е отсякъл.
Пак ще засаждам всяка година по една елхичка, но вече не ми се струва "вкусно". Какъв е смисълът, след като публиката в България е изродска? Освен ако преди това не построя 3 метра висока ограда и не пусна ток по нея...

_____

:)
 
Преглед на профил Лора Рахнева Рейтинг: 1091 Неутрално
15 дек 2010 10:58 10
- +Оценка
-1 +6

До коментар [#9] от "kakawida":
Много тъжна история. Моите съболезнования, но те съветвам да не се отказваш.
За такива ситуации си имам една мисъл, която винаги се появява в главата ми:
Победата прави човека мек,
Силен го правят сраженията,
а мъдър пораженията.
Желая ти от сърце таз годишния опит да е успешен :о)

_____

Prepare for complications.
 
Преглед на профил | Рейтинг: 1134 Неутрално
16 дек 2010 05:09 11
- +Оценка
-4

Ок, да предположим че всеки, всяка година посажда елхите в зелените пространства около блоковете. След колко време няма да има къде да се садят повече елхи?

Елхите които се продават са посадени специално за да бъдат отрязани и продадени. И след като бъдат отрязани фирмите посаждат нови.

_____

Children are hereditary: if your parents didn't have any, neither will you.
 
Преглед на профил Лора Рахнева Рейтинг: 1091 Неутрално
16 дек 2010 09:06 12
- +Оценка
-2 +1

До коментар [#11] от "|":
Някакси не съм много убедена, че елхите, които продават по пазарите са отгледани специално за Коледа. Може би в белите държави е така.

_____

Prepare for complications.
 
Преглед на профил | Рейтинг: 1134 Неутрално
16 дек 2010 18:14 13
- +Оценка
-3 +1

До коментар [#12] от "Лора":

А откъде мислиш, че са? Да не мислиш че продавачите се катерят по баирите да ги секат?

_____

Children are hereditary: if your parents didn't have any, neither will you.
 
Преглед на профил Iva Рейтинг: 8 Неутрално
16 дек 2010 22:36 14
- +Оценка
+5

До коментар [#13] от "|":

Аз намирам каузата за чудесна и смятам, че по какъвто и начин тези дръвчета да се оказват в магазините, те не бива да отиват на боклука след празниците! Колкото и невероятно да звучи - да, има много хора, които ги секат и после - продават, така че нека противодействаме, доколкото е възможно!
Весели празници на всички!

 
Преглед на профил Лора Рахнева Рейтинг: 1091 Неутрално
17 дек 2010 09:44 15
- +Оценка
+3

До коментар [#13] от "|":
Ще ти кажа защо мисля така...миналата година реших да купя още една елха на връх Коледа. Така и направих, пред един от големите ни магазини имаше струпани елхи, купих една в саксия. Почина дървото (мир на костилката му) на 5-тия ден. Бях много учудена и изненадана...изхвърляйки го реших да проверя все пак почвата и защо толкова тежи тази саксия. Резултата: саксия пълна с камъни...то не е имало в какво да живее. Извадено от гората и сложено в саксия с камъни. Елхите от разсадник се разпознават и без тази случка, която разказвам тук.

_____

Prepare for complications.
 
Преглед на профил Residential Park Sofia Рейтинг: 1183 Весело
5 яну 2011 15:16 16
- +Оценка
+1

Честита Нова Година на всички! Нека да е много здрава, щастлива и успешна! Хубавите празници бързо се изплъзнаха измежду пръстите ни и отпочинали и ободрени малко по малко се връщаме към нормалното си ежедневие.
Преди това обаче нека още веднъж се потопим в магията на Коледа и си припомним Коледната кауза на Резиденшъл Парк София! Обещахме да засаждаме дръвчета и да направим столицата малко по-зелена и красива, така че всички, които желаят да се присъединят, са добре дошли в събота, на 8-ми януари, от 10ч. в жк.София Парк, до паркинга срещу входа на комплекса. Всичко, необходимо за засаждането, ще бъде осигурено от нас, а също така ще има и помощ от професионалисти. Вие просто елате и донесете вашето дръвче в уречения час.
Моля потвърдете вашето участие на тел: 02/489 9777 или на e-mail: [email protected]. Очакваме Ви!

_____

Residential Park Sofia
 
Преглед на профил nosimoto Рейтинг: 1416 Неутрално
27 яну 2011 10:34 17
- +Оценка
+1

И аз скоро ще садя елхичка, а и виждам вече много (сравнително) засадени дръвчета в нашия град. Дано да стават все повече.

_____

-- i'm sick enough to be totally confident
 
Преглед на профил Веска Атанасова Рейтинг: 8 Неутрално
11 мар 2011 04:38 18
- +Оценка
+1

Кауза ,която заслужава вниманието на цялото човечество обитаващо планетата ЗЕМЯ!
ЗА ДА СТАНЕ ТЯ НЯШЕТО ЕЖЕДНЕВИЕ Е НЕОБХОДИМО САМИТЕ НИЕ ДА СЕ ОГЛЕДАМЕ , ДА СЕ ОСЪЗНАЕМ И ДА СИ НАПРАВИМ РАВНОСМЕТКА !
ПОДКРЕПАТА САМО КАТО ДЕКЛАРАЦИЯ НЕ Е ДОСТАТЪЧНА ,АКО ТЯ НЕ СЕ ДОПЪЛНИ ОТ ПОНЕ ЕДНА ЗАСАДЕНА ЕЛХА ОТ САМИТЕ НАС СЕ ОБЕЗМИСЛЯ !
ОБЕЩАВАМ ДА ДАМ ЛИЧЕН ПРИМЕР В УЧИЛИЩЕТО ,КОЕТО РАБОТЯ !

_____

Веска Атанасова
 
Преглед на профил Антония Иванова Рейтинг: 8 Неутрално
12 май 2011 20:04 19

Инициативата е страхотна,но не трябва да е само на определен кръг от хора,а на всички човешки същества.

 
85 човека подкрепят каузата Легенда
  • Регистриран потребител

  • Потвърден имейл