Коронавирус в България и по света
Коронавирус в България и по света
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK

За денонощна библиотека в (центъра на) София

117 12 яну 2011, 168960 прочитания
  • Facebook
  • LinkedIn
  • Twitter
  • Email
Каузата на: mitch
Преглед на профил
Каузата е нова и подкрепена от 325 човека
Защо е важна

Образованието няма работно време! Нарастващият брой на нощни суб-фолк заведения в Студентски град е заплашва всички ни. Това е тяхната среда, съзнание, избор. Те не виждат друго! Нека помогнем това да се промени. София има нужда от модерно, привличащо (добре изглеждащо) и комфортно място за култура. Нека то е денонощно! Така ще създадем средата за възможна алтернатива. Ще можем да кажем "Хайде да идем там да почетем на спокойствие!" Ние искаме денонощна библиотека в София.

Какво е решението

Място, където просто да седнеш и да се унесеш в компанията на приятно четиво, тиха атмосфера, далеч от шума на булеварда. Спокойно място за малки и големи, което възпитава уважение към науката и литературата. София има нужда от културно средище! Място за хората, които обичат да прекарват време в читалня с високи прозорци, комфортна обстановка и висока стълба за стената от книги в дъното на коридора. Далеч от забързаната градска суматоха. Място за спокойствие. Място за теб самия. Едно такова място може да е осветено с мощни светодиодни лампи, които харчат малко и живеят дълго. Може да се отоплява от добре изградените му стени и фасада. Може да се охранява само от двама човека за денонощие. Може да се допускат хора само с карта за библиотеката. Може да има безплатен интернет на 10 компютъра в удобство на посетителите. Може, дори, да има и бар с топли и студени напитки - защо не? А картата може да струва 50-60 лв. за година! Много хора са готови да направят такава крачка. Много хора искат това и са готови да си платят, за да го ползват. Подайте ръка. Вие сте власт!

Коментарът на


Искам да получавам съобщение за развитието на каузата
Подкрепете позицията си с коментар

117 коментара

Избор на тип:
Преглед на профил Mихаил Тодоров Рейтинг: 628 Неутрално
12 яну 2011 12:26 1
- +Оценка
+70

Много интересна идея, надявам се скоро да я видим изпълнена.

 
Преглед на профил kamkost Рейтинг: 497 Неутрално
12 яну 2011 13:27 2
- +Оценка
+44

Супер!

_____

kamkost
 
Преглед на профил krgr Рейтинг: 8 Неутрално
12 яну 2011 13:49 3
- +Оценка
-39 +17

Видно е, скоро не сте влизали в библиотека. Читатели вече почти няма. Традиционните библиотеки се посещават предимно от хора, които искат да прочетат някой вестник на топло. Съмнявам се, че тази цена на входна карта ще покрие разходите, а дали ще има кой да я плати - като се знае, че четящите не са богати...Каузата е загубена предварително.

 
Преглед на профил aristokrat Рейтинг: 8 Неутрално
12 яну 2011 13:50 4
- +Оценка
-7 +4

Би било прекрасно,друг е въпросът каква ще е цената.

 
Преглед на профил rumbata Рейтинг: 8 Неутрално
12 яну 2011 14:27 5
- +Оценка
-7 +34

На мен цялото предложение ми звучи като "дайте да дадем".
В свободна държава живеем, който иска може да отвори денонощна библиотека в (центъра на) София. пожелавам му успех ;)

 
Преглед на профил slon Рейтинг: 477 Неутрално
12 яну 2011 14:44 6
- +Оценка
-11 +16

Сетихте се най-после :)
Но пакм защо в центъра на София ?! Защо не там, където живеят студентите - Студентски Град ?! Абе защо никога не се милсли, а се бърза да се предлагат "грандиозни идеи" ?
А четейки безумните коментари на някои тук, съмнението ми, че не се мисли се потвърждава.
1. Нямало никой да я посещава - няма, ако професорите не задължат ученолюбивите студенти да четат.
2. Каква е цената - ако библиотеката заработи и бъде посещавана, така както трябва, цената няма зачение, имайки впредвид резултатът, който се очаква<
3. Който не дава няма да получи !

 
Преглед на профил Stoyan Stoyanov Рейтинг: 479 Неутрално
12 яну 2011 15:13 7
- +Оценка
+28

Да! Как да помогнем?

_____

Cybertron
 
Преглед на профил Кристиян Дуржев Рейтинг: 8 Неутрално
12 яну 2011 16:43 8
- +Оценка
+15

За!!!

 
Преглед на профил NPaine Рейтинг: 1316 Неутрално
12 яну 2011 17:21 9
- +Оценка
-2 +28

Идеята не е лоша, даже от опит мога да кажа денонощната библиотека е нещо безценно в следването, но мисля че реализацията на такава идея трябва да се остави на университетите.

_____

"People should not be afraid of their government. Governments should be afraid of their people."
 
Преглед на профил Петър Славов Рейтинг: 1316 Весело
12 яну 2011 18:31 10
- +Оценка
+24

аз съм за, но се надявам библиотеката да не стане място за преспиване или препиване ... :)

_____

peshka
 
Преглед на профил Gopeто Рейтинг: 1412 Неутрално
12 яну 2011 20:45 11
- +Оценка
+8

Така де след като има не едно заведение с името библиотеката :-) Идеята е страхотна, макар че на мен ще ми е трудно да я ползвам. Аз я подкрепям изцяло. Според мен е задължително университетските библиотеки да са денонощни, както каза някой по-горе. Така че успех на тези, които ще се нагърбят с тази идея

_____

"За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 
Преглед на профил Ellity Рейтинг: 793 Неутрално
12 яну 2011 21:08 12
- +Оценка
+10

Гласувам за с две ръце!

_____

Elly
 
Преглед на профил hypercube Рейтинг: 479 Неутрално
13 яну 2011 02:24 13
- +Оценка
-6 +11

Ами то има такава библиотека www.chitanka.info. Е за удобното място където да четете - намерета си такова с безплатен нет и дерзайте- библиотеката работи 24ч.

_____

Не питайте какво страната ви може да направи за вас, попитайте какво вие можете да направите за нея! Дж.Кенеди
 
Преглед на профил genmila Рейтинг: 8 Любопитно
13 яну 2011 09:41 14
- +Оценка
+10

Като съм се опитвала да си представя, ако почна да се занимавам с частен бизнес, какво всъщност бих желала да правя -беше точно това, библиотека-клуб за хора, които искат хем да се усамотят за някой час, хем да не са си все в къщи. Нещо сепарирано, с удобни фотйоили, с приглушена музика и чашка с напитка. Имах предвид и огромната библиотека на баща ми , в която има наистина ценни книги, многотомни издания, енциклопедии и т.н.
Но и аз се чудех дали ще има финансова ефективност. Мястото е много важно.
Дано някой подхване работата с нужния ентусиазъм!

 
Преглед на профил genmila Рейтинг: 8 Любопитно
13 яну 2011 09:46 15
- +Оценка
+2

Като съм се опитвала да си представя, ако почна да се занимавам с частен бизнес, какво всъщност бих желала да правя -беше точно това, библиотека-клуб за хора, които искат хем да се усамотят с книга в ръка за някой час, хем да не са си все в къщи. Нещо сепарирано, с удобни фотйоили, с приглушена музика и чашка с напитка. Имах предвид и огромната библиотека на баща ми , в която има наистина ценни книги, многотомни издания, енциклопедии и т.н.
Но и аз се чудех дали ще има финансова ефективност. Мястото е много важно.
Дано някой подхване работата с нужния ентусиазъм!

 
Преглед на профил Nixonanim Рейтинг: 531 Любопитно
13 яну 2011 12:39 16
- +Оценка
-1 +4

ЗА! Кой събира пари, за да стане? Трябва ли нещо друго?

_____

cineart.me
 
Преглед на профил Arte Рейтинг: 426 Неутрално
13 яну 2011 12:52 17
- +Оценка
-4 +9

Много е хубаво, ама е утопия! Сложете на първо място наем по 15-20 евро на квадрат (центъра на София!) - при 100 кв.м. са 1500-2000 евро на месец - хайде нека да са хиляда. Поне 5 хил. за първоначален ремонт и обзавеждане, поне 3 заплати, нека да са минимални (грубо 850-900 лв, с надбавките за нощен труд и осигуровките), поне 300 лв. на месец режийни - ток, телефон, интернет, сигурно има и неща, които пропускам. В интерес на истината, не съм убеден, че и съществвуващите библиотеки - Народната, градската и т.н. могат да си го позволят. А и какъв е смисъла - четенето е нещо лично, изисква по-скоро усамотение - по-скоро бих инвестирал в он-лайн вариант - със същите пари може да се свърши повече работа.

_____

Костов е виновен. И циганите. И колоездачите...
 
Преглед на профил lafrikandu Рейтинг: 479 Неутрално
13 яну 2011 12:59 18
- +Оценка
-1 +7

До коментар [#17] от "arte":

пространството може да дойде от общината или някоя от съществуващите библиотеки, а останалите разходи се избиват от наема на някакво кафе, тип старбъкс да кажем, което предлага напитки вътре в библиотеката и един минимален членски внос!
Не е толкова невъзможно!
Останалото е приятната обстановка, меко приятно осветление, хубави меки диванчета и фотьоли и едва ли ще има 500 човека едновременно, да ти пречат на усамотението!
Идеята е страхотна и напълно реална!
А това дето някой мрънка, че няма как да стане си е българския вирус! Ето и още един:
Нема начин, да нема начин!
;)

 
Преглед на профил Arte Рейтинг: 426 Неутрално
13 яну 2011 13:43 19
- +Оценка
-4 +4

До коментар [#18] от "lafrikandu":

Пак соц. мислене - общината ще даде! Ами като е така, не виждам какво е пречило досега на някоя обществена библиотека, да си даде част от пространството под наем на Старбъкс? Да така е най-лесно да чакаш от общината или държавата - демек на данъкоплатците, не че те си нямат доста по-належащи харчове. Да не говорим, че вериги като Старбъкс си имат хиляди изисквания към локация за заведение, да не говорим, че има хиляди законови изисквания към помещение, където се помещава кафене, да не говорим, че в крайна сметка няма да е библиотека, ами кафене! И колко хора ще се дигнат от Студентски град примерно през нощта до центъра, за да дойдат, ама да четат, не да пият кафета! Хайде стига викахте "дайте да дадем", ами извадете си собствения капитал (така се казваше вестника май!) и направете ама едно малко кафене поне, ама го направете печелившо, и тогава пак да говорим... По нагоре някой беше писал нещо за клуб - хубаво, ама и това не е библиотека, клуб е, място да се видиш с други хора, да поприказваш, да поспориш, дори и да приемем че някой държи да го прави в 2 ч. през нощта и е готов да плати за това - няма лошо, ама не е библиотека. Сори, каузата е красива, но утопична, неработеща още на ниво концепция. Много по смислено ми се струва инвестирането в он-лайн библиотека - още повече, че тази идея вече е реализирана и работи...

_____

Костов е виновен. И циганите. И колоездачите...
 
Преглед на профил Nixonanim Рейтинг: 531 Любопитно
13 яну 2011 13:53 20
- +Оценка
-2 +6

Ммм... в момента тече дискусия за преместването на паметника на съветската армия. Мисля си, че мястото би било чудесно да помести денонощен културен, научен и учебен център, а колкото до заплатите и разходите, смятам че за много студенти ще е чест и удоволствие да работят на такова място. Така или иначе много от тях работят като обслужващ персонал в заведения, без да се учат на нещо истински полезно...

_____

cineart.me
 
Преглед на профил jackthefish Рейтинг: 8 Любопитно
13 яну 2011 14:00 21
- +Оценка
-1 +1

Повечето от нещата вече се предлагат от няколко малки, уютни, топли и тихи с безплатен ви-фи кафенета/барове в центара + без вход. Сега вече ако желанието е толкова силно да е денонощно, подобре вклучете и легла за тези цени. Да има някаква разлика.

 
Преглед на профил Филип Липев Рейтинг: 426 Неутрално
13 яну 2011 14:04 22
- +Оценка
+4

Браво Йовчев, само така, брат! 100% зад идеята. Страхотна е!

 
Преглед на профил dduchev Рейтинг: 636 Любопитно
13 яну 2011 14:53 23
- +Оценка
+6

Идеята е добра. Страхотна даже. Ако някой вземе това на серионо бих се включил с помощ по това да се организира и създаде такова място.
Мисля, че с малко повече работа във фазата на подготовка и проект може да се получи.
Може да намерим финасиране и място от общината или по някоя от програмите на ЕС. За това ще искат добър проект.
Студенски град е безкрайно компрометирано място и отдавна не е това, което трябва да бъде.
Скоро бях в НБУ - так са оправили кафето, което е в двора и са направили театъ на горния етаж. Струва си да отидете и да видите каква е атмосферата там. Жива, пълна със студнети и преодаватели които четат, коментират, гелдат, пишат и в същото време цените се нормални и претендират да се предлагат голямо количество здравословни (доколкото могат да бъдат в едно кафе) храни и напитки...

Идеята е добра и мястото е добро. Ще видя какво финансиране може да се намери и какви празни и подходящи места има... Ще ви споделя какво съм открил. Ако ниякой може да се захване с друга част да каже.

 
Преглед на профил dduchev Рейтинг: 636 Неутрално
13 яну 2011 14:58 24
- +Оценка
-2 +2

До коментар [#20] от "Nixonanim":
Паметника си е паметник. Да си стои там. Затова е "паметник". Има хора свързани с това минало.

Друг е въпроса какво може да се направи под, около, във(!) него... Би било много добре да се провери какво може да се направи с този паметник така че да употреби разумно.

:) добра идея


 
Преглед на профил slon Рейтинг: 477 Неутрално
13 яну 2011 15:01 25
- +Оценка
+2

До коментар [#13] от "dreamboxer":

на теб изобщо не ти е ясно какво е библиотека

 
Преглед на профил aureus Рейтинг: 374 Неутрално
13 яну 2011 16:28 26
- +Оценка
+4

До коментар [#3] от "krgr":

Единственото нещо, което е "видно", е, че действително нямате представа най-малкото за идеята на тази кауза.

Ако се реализира както трябва ще бъде страхотно и със сигурност ще има посещаемост. Вярвам, че може да се стигне още по-далече и да се прокарат и други идеи покрай основната. Надявам се да се открият подобни места не само в София.

Повярвайте, една не малка част от хората са задушени в тази атрофирала среда. Подобни места биха били много важни оазиси като контрапункт на чалгата (в широк смисъл)!

 
Преглед на профил Nixonanim Рейтинг: 531 Неутрално
13 яну 2011 19:24 27
- +Оценка
-3 +3

До коментар [#24] от "dduchev":

Кои са хората? Наследниците на политбюро? Или тези, на които насила ни беше казвано да излизаме на манифестации за 1-ви май и 9-ти септември. Плаша се от такива хора като теб.

_____

cineart.me
 
Преглед на профил dduchev Рейтинг: 636 Неутрално
13 яну 2011 19:33 28
- +Оценка
+1

До коментар [#18] от "lafrikandu":

Добра стратегия... като конструкция е напълно възможно и навън работи успешно. И тук трябва да може ...

 
Преглед на профил dduchev Рейтинг: 636 Неутрално
13 яну 2011 19:43 29
- +Оценка
+4

До коментар [#27] от "Nixonanim":

Обсъждаме въпроса за това какво е подходящо и какво не и къде за място подходящо за четене.
Ако държите да си пишете за паметника го правете, но уважавайте малко и другите гледни точки моля. Държа да си говорим на Вие защото не ви познавам и не бих искал след подобен коментар. На 28 съм и колкото и мизерии и нещастни хора да има тук е редно да уважаваме това, което имаме и да го пазим, защото е хубаво някой ден да имаме какво да показваме когато говорим за миналото си. не е нужно да строим стъклени кули и да рушим като диви само, защото паметника показва едно време което не ни харесва.
Повърхностните разсъждения върху темата, на която не и е мястото тук генерират, кратки, злобни коментари като Вашия, каквито ми не най-неприятно да намирам.
Ще се радвам да се върнем на темата без повече странични теми.

 
Преглед на профил dduchev Рейтинг: 636 Весело
13 яну 2011 19:49 30
- +Оценка
+2

До коментар [#17] от "arte":

Не мислите ли, че пет-шест листа с проект могат да покажат по-ясно дали е утопия или не?
Има много форми на симбиоза и съществуване между частни фирми, между публични дружества и частни фирми, спонсорирани проекти по всевъзможни програми или дарителски фондове...
Неща, които съществуват и функционират.

Когато се проектира винаги правим по няколко сценария с различни компоненти в тях и в различни среди поставени .... не се ли правеше така или по подразбиране идеите се отписват щом не са мол, летище или ресторант?

 
Преглед на профил dduchev Рейтинг: 636 Неутрално
13 яну 2011 19:58 31
- +Оценка
+3

До коментар [#19] от "arte":

Добре значи хората в Холандия и Великобритания са диви комунисти и не си правят сметката и не спазват никакви регулации...
Можете ли да си организирате едно дъъъълго пътуване, в което да видите, че нещата не са така. Сайта за самолетните билети го знаете ....
Общината и държавата имат много обекти които стоят неизползвани и неефективни - мъртви. Задача и грижа на хора като вас и нас е да се опитваме да раздвижваме всичко това мървило с идеи, които на пръв поглед са странни.
Ние обаче като по български първо се избиваме и изпокарваме помежду си , убеждаваме се как няма да стане и после се оплакваме че нищо не се случва. Темата на дискусията е добра не я убивайте или ако не ви харесва не пишете. Ако имате конструктивни предложения или насоки - ето го мястото, ако просто си критикувате как нищо няма да стане ... да изтрием цялата дискусия и да си гледаме сателитките с чаллгата и готово...

 
Преглед на профил dduchev Рейтинг: 636 Неутрално
13 яну 2011 20:05 32
- +Оценка
+1

До коментар [#7] от "cybertron":

сещам се единствено за думата "проект"...
оттам нататък ще си дойдат нещата...

 
Преглед на профил Nixonanim Рейтинг: 531 Неутрално
14 яну 2011 04:58 33
- +Оценка
+3

До коментар [#31] от "dduchev":

хората в западна Европа имат нещо наречено работещо Гражданско Общество и най-малкото заради това нещата при тях се случват. Ние тук го създаваме в момента.
Искрено се надявам идеята за библиотеката да може да намери подкрепа от поне 10% от феновете на чалгата и биг брадър, които всеки ден дават парите и времето си за тези неща.

_____

cineart.me
 
Преглед на профил Филип Липев Рейтинг: 426 Неутрално
14 яну 2011 17:23 34
- +Оценка
+3

Да, идеята наистина си я бива. Имаме медийната подкрепа и на Капитал, както изглежда. Това означава, че трябва да се задействаме с проекта. Йовчев (Мич) какво следва? Как планираш да процедираме?

 
Преглед на профил mitch Рейтинг: 426 Неутрално
14 яну 2011 19:36 35
- +Оценка
+6

Колкото по-голяма популярност придобива идеята, толкова по-бързо е възможно да намерим решение!
Целта ми е да обърнем внимание на това, че специализиран център за култура и информация ще изиграе важна роля в борбата с дишащата във врата ни турцизация и чалгизация на съзнанието. Промяната настъпва първо със създаване на условия за промяна. За момента виждаме единствено изграждането на пайнер легенди и формирането на все по-голям дял 'спящи' българи!

Не ме е страх да си поискам. Аз трябва да имам право на избор и моите деца също! Искам те да живеят тук, но в една възпитаваща образоване среда, а не със страх къде ходят децата след училище...

Вярвам, че ще се намери място за изграждането на такъв читателски център, място, където да искаш да влезеш и спокоен да оставиш децата си за няколко часа. Място, където вдъхновен от спонтанно изгралото слънце можеш да влезеш и да напишеш стих. Място за всеки, който вярва в силата на културата и образованието. Място за всеки, който вярва в бъдещето!

 
Преглед на профил Филип Липев Рейтинг: 426 Неутрално
14 яну 2011 20:25 36
- +Оценка
+3

Прав си. Тук, както изглежда, всички мислим така на 100%.

Да, добре е да се разпространява тази информация колкото се може повече сред приятели, познати, колеги и прочее. Така ще разширим базата и по този начин хора, които могат да помогнат след като научат за нея ще бъдат в голяма полза за проекта.

 
Преглед на профил Владимир Йосифов Рейтинг: 1316 Весело
15 яну 2011 14:57 37
- +Оценка
+3

Много добра идея !

В София има няколко партийни централи с повече от нужната им площ.
Тези сгради са държавни, охранявани и отопляеми.

Има ли Централа, която ще посмее да отвори вратите си за библиотека ?

_____

Sofia, streetphotography, streetjournalist, оценка местоположение на имоти
 
15 яну 2011 21:34 38

Този коментар беше изтрит в 21:40 на 15/01/2011 от неговия автор.

Преглед на профил lafrikandu Рейтинг: 479 Неутрално
15 яну 2011 21:40 39
- +Оценка
+3

До коментар [#19] от "arte":

абе соц мислене на баба ти хвърчилото!
Кви данъкоплатци, ква община, кви пет лева.
Както и да е.
Това е само пример, как МОГАТ да се случат нещата. Един от начините!
Ти само ми говориш, как НЕ МОГАТ да се случат ?!3№@$@?!
Разликата в мисленето е очевидна, направи си изводите сам.
А да боравиш с клишета като "соц мислене" не на място изобщо не ти помага на тезата!
;)айде, мисли по-позитивно, и може да почнеш и да си харесваш живота:)

 
Преглед на профил vallerie Рейтинг: 8 Любопитно
19 яну 2011 19:34 40
- +Оценка
+6

Идеята наистина е много добра и като студентка потвърждавам, че наистина има нужда от създаването на такъв тип библиотека. Та в Студентски град в момента няма дори една нормална книжарница, в общежитията, за да четеш е необходима желязна воля и тапи за уши, които да заглушат произведенията на Пайнер, носещи се от многобройните барове и дискотеки.
Може би наистина отварянето на денонощтна библиотека ще изисква прекалено много средства, но дори и в началото библиотеката да не е денонощна, ще е много полезно . Подкрепям напълно тази кауза!

 
Преглед на профил Томислав Савов Рейтинг: 1316 Неутрално
20 яну 2011 22:52 41
- +Оценка
+3

Много добра идея. Подкрепям!!!

_____

RainmakerTom
 
Преглед на профил Джефри Лебовски Рейтинг: 1316 Неутрално
20 яну 2011 22:58 42
- +Оценка
+3

Стабилната база данни винаги предизвиква респективни реакции по неин адрес ;)

Пък била тя и книжна такава. Ароматът - незаменим! ;)

_____

Whatever you like !
 
Преглед на профил katalina Рейтинг: 210 Неутрално
22 яну 2011 13:11 43
- +Оценка
+3

Идеята е страхотна и смятам, че реализирането й не е чак толкова невъзможно. Стига обаче да има повече мислещи като dduchev. Наистина не разбирам защо трябва да обричаме на провал всяка зародила се добра инициатива?! Всяка идея в началото изглежда утопична, но когато се поразсъждава над вариантите за реализирането й започват да се виждат и реалните й възможности за осъществяване...а те са много!
Съгласна съм, че с един добър проект спокойно може да се осигури финансиране по Европейски програми. За мястото може да се потърси съдействие на Общината, да предостави стара сграда, която да бъде превърната в културен център и идеята за това как да стане това да дойде от студентите по архитектура в техническите ни ВУЗ-ове. С един конкурс може хем да се осигури добър проект, хем да се раздвижи мисълта на бъдещите архитекти, а и на самите тях ще им е по-интересно от традиционните задания за молове.
Подкрепям и предложението да се наемат за работа там студенти. По-ползотворно за тях ще бъде да работят на такова място отколкото в денонощни заведения и магазини и на другия ден да са "негодни" за лекции.
Смятам, че дори набавянето на издания няма да е толкова трудно. Вместо да изхвърлят на боклука старите си и ценни колекции, желаещите да се освободят от "ненужни книги" могат да ги дарят на библиотеката. Аз самата съм събрала в гаража десетки томове, спасени от съседите ми, само за не отидат в кофите. С удоволствие бих ги дарила. Сигурна съм, че...

Прочитане на целия коментар
няма да съм единствена. Университетските библиотеки също изваждат от употреба бройки от ценни учебници, който продават за стотинки...вариант е дори закупуването на книги от сергиите за по 1лв...за 100 лева ще се закупят 100 книги!!..дарения от издателства, от частни колекции...вариантите са много...
Идеята е страхотна, с малко повече ентусиазъм, свежи идеи и безкористно отношение може да се реализира на 100% и даже да надхвърли очакванията. Смятам, че всеки може да се включи-кой с каквото може, стига да е градивно и на добра воля. Нека най-накрая докажем на самите себе си, че можем да направим нещо за самите нас, без да чакаме някой да ни го даде и без да мрънкаме, че в България това не става...Става! Сигурна съм! Успех!

 
Преглед на профил Филип Липев Рейтинг: 426 Неутрално
22 яну 2011 15:43 44
- +Оценка
+1

До коментар [#43] от "katalina":

Точно така. Към момента трябва да разпространяваме идеята възможно най-много, така че дерзай! Разпространявай този линк на всички твои приятели, познати и роднини. Влез в групата в фейсбук - http://www.facebook.com/#!/pages/Iskame-denonosna-biblioteka-v-centra-na-Sofia/161663633873135. Разпространявай и този линк :) Стигнем ли критичната маса, всичките тези неща, които изброи ще бъдат отностително лесни за изпълнение.

 
Преглед на профил katalina Рейтинг: 210 Неутрално
22 яну 2011 18:57 45
- +Оценка
-1 +3

Аз обаче имам и едно питане към инициаторите-не е ли по-уместно да се създаде подобно място в Студентски град? За всеки, който е живял там, е ясно какво "антикултурно" място е... не само, че няма библиотека или дори норнална книжарница от типа на "Хеликон" например( б.а.-това не е реклама, а споделяне на опит-аз съм прекарвала по час-два в книжарницата в четене, даже има и столчета :) ), но няма дори тихо кафене в което да седнеш и да си четеш своя книжка...а в студенстските стаи...някой по-нагоре коментира-трябва с тапи в ушите и пак не помага...условия за академичен живот в Студентски град категорично няма...а може би нуждаещите се за култура там, колкото и малко да са, са със по-спешни нужди...
Би било чудесно ако идеята се развие и проекта обхване няколко подобни места, както в София, така и цялата страна. Но смятам, че първо трябва да се обърне внимание на нуждата на тези, който имат ограничени възможности за културен живот-нямам предвид финансови само, а и времеви, физически и пр. .
Смятам, че в крайните квартали има по-голяма потребност от култура отколкото в самия център. Не,че е погрешно и в центъра да има, разбира се!
Искрено желая инициативата да се развива и да обхване по-голям периметър.
Преди време четох, че с подобни мероприятия в Колумбия, гр. Меделин, ако се не лъжа, се опитваха и успяха да решават не само културни, но и социални проблеми. Проектът е бил много по-мащабен разбира се, но в крайните, най-бедни...

Прочитане на целия коментар
квартали, където живеят предимно неграмотни жители, са изградени центрове за образоване, култура, личностно развитие и т.н. и се оказало, че хората там наистина имали нужда от подобна инициатива. Като резултат отчели намаляване на престъпността, намаляване на безработицата, осигуряване на по-спокойна среда за живеене, в иначе опасни места...
Смело е разбира се да мечтаем чак за такива резултати, но знае ли човек...
И все пак-основното което исках да предложа е да се обърне внимание първо на зоните, с ограничен достъп до културни мероприятия, в нашия случай това да е Студентски град. Колкото до центалната част, смятам, че споразумение със софийските библиотеки би било компромисен вариант за начало. Всяка библиотека, която се съгласи може да се включи и на ротационен принцип-за по месец например, да бъде денонощно отворена. Нещо като "Ноща на музеите", но във вариант "Месецът на библиотеките"!
Повечето големи европейски градове живеят денонощно-клубен, културен, социален живот има през всеки час от денонощието. В София всички знаем какво след 22.00 часа...сякаш някой е въвел вечерен час...
Надявам се с добри инициативи скоро този облик да бъде променен! :)

 
Преглед на профил mitch Рейтинг: 426 Неутрално
22 яну 2011 19:54 46
- +Оценка
-2 +3

Създаването на модерен културно-информационен център в Студентски град е най-правилният начин да раздвижим нещата там. Да дадеш избор е първото условие за взимане на правилно решение!

В момента студентите там нямат право на лично мнение, те са подтискани, дори задушавани от поглъщащата ги културно-социална безличност. Роби на една деградираща, цинична атмосфера дори и хора с желание да се усъвършенстват духовно биват провалени от средата, в която живеят.

Разбира се, Студентски град е правилно място! Има ли обаче достатъчно студенти, които биха посещавали? Има ли инвеститор, който да направи така важната първа крачка?

 
Преглед на профил Логика Рейтинг: 1316 Неутрално
25 яну 2011 16:55 47
- +Оценка
+1

Великолепна идея, която би реализирала моя стара мечта! Напълно подкрепям тази кауза!

_____

ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 
Преглед на профил Ивелина Митева Рейтинг: 479 Неутрално
26 яну 2011 14:16 48
- +Оценка
-1 +1

Според мен каузата трябва да бъде: "Денонощна библиотека във всяко общежитие". Естествено може да се поразшири , да бъде нещо като център с няколко настолни компютъра, да има безплатен безжичен интернет (и то в целия блок, а не само в тази стая), може да има рафтофе с музика, филми и игри и да се организират различни мероприятия. Ако не кафе, то машина за кафе и автомат за кола и шоколади :) И това да се превърне в приятно място за четене, гледане на стойностни филми и събиране на млади хора. Също така може да има копирни машини на самообслужване с предварително заплатени карти :) Това ще направи мястото със сигурност посещаемо. Може хората да се записват в центъра с даряването на любима книга или музика :) А и съм сигурна, че ще се намерят издателства, които биха спонсорирали идеята с някоя друга книга. Да не говорим, че може да има рафт и с различни лекции от различни преподаватели и това наистина да стане доста търсено.

 
Преглед на профил taniajo Рейтинг: 8 Неутрално
29 яну 2011 10:57 49
- +Оценка
+1

страхотна идея,а защо да не се осъществи и в другите големи градове?

 
Преглед на профил mitch Рейтинг: 426 Любопитно
30 яну 2011 16:17 50
- +Оценка
+1

София е само началото!
Разбира се, нужда от създаване на модерни културно-информационни центрове има навсякъде. Идеята обаче, е първият да се направи в столицата, защото тук има най-висока икономическа обосновка за такава инвестиция.

Устойчивият план за развитие на сграда с такава функционалност включва иновативни технологии за самоиздръжка, които са в основата на всяка далновидна идея. В този смисъл, проектът ще има нужда от външно финансиране.

Остава въпросът, дали да бъде 100% частна или публично-общинска собственост, например. Кой тип стопанисване ще е по-демократичен или по-устойчив като модел на самоуправление?

 
Преглед на профил syeira Рейтинг: 479 Весело
31 яну 2011 01:42 51
- +Оценка
-1 +3

Идеята е чудесна! Аз съм ползвала денонощна библиотека няколко пъти, през които изпитах библиофилски оргазъм. Тишина, концентрация и куп интересни книги.
1) не е вярно, че хората не ползват библиотеки. Макар и да е частен случай, читателските карти и абонаменти в Столична библиотека за 2010 са нараснали с 20% в сравнение с предходната година (статистика, предоставена ми лично от библиотеката...мисля, че имаше и ТВ репортаж за това). Хората ползват библиотеки повече по време на криза, поради обясними причини (което поставя въпросът дали 50-60 лв. няма да е скъпа такса).
2) работещите хора рядко могат да хванат отворени за няколко поредни часа библиотеките, които затварят обикновено, когато приключва и работното време на въпросните читатели, затова идеята за денонощна библиотека е много практична.
3) аз лично бих платила 50 лв на година (за повече се съмнявам обаче), за да имам достъп до такова място (при условие, че наистина е създаден уют!) и съм сигурна, че в София (и може би никъде другаде в БГ) има достатъчно хора, мислещи по същия начин, за да може начинанието да се финансира.
Ако имах начален капитал, щях да се включа веднага :)

 
Преглед на профил kamkost Рейтинг: 497 Неутрално
31 яну 2011 12:10 52
- +Оценка
+4

Интернет създава огромни възможности, вкл. он-лайн ползване на библиотеки по всяко време на денонощието. Очевидно в случая се акцентира върху друго – живия контакт между хора, посещаващи определени центрове по интереси и търсещи себеподобни. Денонощна библиотека е общо казано. По-скоро става въпрос за средища с определена насоченост, където всеки да намира онова, което търси. Дали ще бъде библиотека, където да се усамоти и чете на воля, дали клуб по астрономия, където да се обсъждат вселенски въпроси, дали клуб за художествена самодейност или за любители-конструктори – става въпрос все за общественополезни дейности, при които интересите на обществото и индивида съвпадат. Събирайки се на такива места, хората с аналогични интереси биха могли да израстват, ползвайки взаимния си опит, а ако този опит се разпростре върху територията на цялата страна, резултатите ще бъдат много по-значими. Интернет създава изключително благоприятни условия за това.
Интересите на обществото могат да бъдат представлявани както от държавата, така и от общините, така и от бизнеса. Бизнесът може да има интерес от създаването на високо квалифицирани кадри в средищата, в които се конструира, да речем, от хора със съответните наклонности. Държавните и частни културни институти и организации биха имали интерес от такива центрове, в които се събират хора с наклонности в областта на културата и т.н. Към този списък могат да се добавят спортните институции, гражданската защита и пр. На тази основа...

Прочитане на целия коментар
може да се разсъждава от къде да дойде финансирането. Редно е бизнесът да финансира тези средища, към които проявява интерес; държавата и общините също, но може би е необходима единна централна организация, която методически да ръководи, координира и т.н. отделните дейности, като организира спортни състезания, олимпиади, конкурси и пр. Предлагаме разсъжденията да продължат в тази насока, защото денонощните библиотеки биха отговорили на твърде тесен интерес. Друг е въпросът, че в студентските общежития задължително трябва да бъдат отделени помещения, наричани някога читални, които да бъдат осъвременени със съответната техника и разширени, ако се налага. Създаването на една библиотека на пъпа на София не би могло да отговори дори само на интересите на гражданите на столицата, камо ли на интересите на хората в цялата страна. Такива центрове трябва да се създават по общини, в това число и в отделните общини в големите градове. В провинцията също има нужда от места за хора с еднакви интереси, търсещи себеподобни. Намирането на помещение в провинцията е много по-лесно осъществимо, защото тя се обезлюдява, множеството кръчми и магазини фалират по тази причина, общините могат да изкупят помещенията на безценица и в тях да регламентират съответната дейност. Към този списък могат да се включат и досега съществуващите читалища, на които трябва да се обърне по-сериозно внимание, но те са изградени така, че денонощен достъп към тях е невъзможен.
Най-подходяща е клубната форма. Клубовете по интереси трябва да имат твърда членска маса и клубно ръководство. Външните хора да могат да влизат само в присъствието на членове на клуба по всяко време на денонощието, като тези членове поемат съответната отговорност. Хора с прояви, които противоречат на целите на съответния клуб, следва да бъдат изключвани.
Може би вече стана ясно в какви дълбоки води газим, зачеквайки темата. Чакаме мнението на форумистите...

_____

kamkost
 
Преглед на профил dduchev Рейтинг: 636 Весело
1 фев 2011 19:45 53
- +Оценка
+4

До коментар [#52] от "kamkost":

Привет. всичко звучи прекрасно. Няма място, където това да не е направено (Италия, Швеция, Германия....) - да е гарантирано спокойствието на студентите да имат читални, оборудвани и съобразени с ергономичните изисквания за това.
Въпроса е как да накараме едни хора там (нетолкова горе) да помислят за толкова възвишени начинания? Механизъм... начин... Самите студенити не им пука че живеят в дупки и мислят че е нормално градчето им да прилича на Лас Вегас.... Нека не задълбаваме в злободневието - то е ясно.
За да стигнем до по комплексния проблем трябва да покажем че идеята работи на някакво ниво и да я направим така че да има форма, смисъл и устойчивост.
Създателят на каузата наситина вярва в нея и работи за нея. Мисля че ако всеки поеме поне един дребен ангажимент - би могъл да допринесе за реализацията.
Лично аз съм занимал много хора-приятели около мен за да искам мнението им. Мога да ви кажа че клони от силно негативно до положително. Всички тези мнения съм ги събрал и съм ги изпратил на Mitch (създателя на каузата)... Имам и друг ангажимент да съставя план който трябва да му пратя до неделя.
Тези усилия изискват време и желание. Понякога е хубаво да работим и заради кауза, а не само за непосредствената изгода за получаване на доход...

 
Преглед на профил dduchev Рейтинг: 636 Неутрално
1 фев 2011 19:50 54

До коментар [#48] от "pellmel":

Здравей, предлагам ти за обшежитията студентските съвети ( които не знам какво правят - но ми се струва, че нищо предвид състоянието на общежитията) да се заемат с ръководствата и да искат да се изградят такива места, Има и министерство, в което да отидат.
Ако си била в чужбина в университет ще знаеш че това е една задължнителна част от студентското общежитие. Отделно че всяка година текат ремонти и обновления, а цените за общежитие , като отношения към таксите и икономиката не са по-високи... Просто парите се харчат адекватно за основното - удобството на студентите - за да бъдат по-подготвени и да имат условия...
Така че тук напратко:
- Студенските съвети да ходят в сътоветния ректорат и министерство и да се разправят

 
Преглед на профил mitch Рейтинг: 426 Неутрално
1 фев 2011 23:19 55
- +Оценка
-1 +2

До коментар [#52] от "kamkost":

Клубовете по интереси са вероятно културно-социалната инициатива с най-голям смисъл съществувала някога в историята на развитото общество. Настъпването на 10.11. в България отрече ползите в тази организация и сякаш всичко свърши. Но интересът у хората не е изчезнал...

Все още има такива, които активно търсят, все още има хора с желание за интелектуално развитие. Това може да е възраждане на тази забравена сила - клубовете по интереси. Защо не?

Съвсем вярно казано - "живия контакт между хора, посещаващи определени центрове по интереси и търсещи себеподобни" е истинската необходимост в процеса на предстоящата интелектуална революция у нас!

 
Преглед на профил kamkost Рейтинг: 497 Неутрално
1 фев 2011 23:47 56
- +Оценка
-1 +2

До коментар [#55] от "mitch":

В такъв случай предлагам да преминем към една по-конкретна фаза в дейността ни: учредяване на Инициативен комитет; изготвяне на проект; кандидатстване за финансиране на проекта. Ангажирам се с осигуряването на място при уточняване на дата и час за среща. Само така нещата ще придобият конкретика!

_____

kamkost
 
Преглед на профил mitch Рейтинг: 426 Неутрално
2 фев 2011 00:03 57
- +Оценка
-1 +1

До коментар [#56] от "kamkost":

Съгласен! Очаквам предложение и да действаме...

 
Преглед на профил kamkost Рейтинг: 497 Неутрално
2 фев 2011 07:48 58
- +Оценка
+1

До коментар [#57] от "mitch":

Мич, предлагам да го направим в дома ми, където са стартирали доста проекти. Предложи дата и час с толеранс поне седмица, за да бъде прочетена и потвърдена поканата от участващите във форума. Ще направя анонс и във Фейсбук. Адресът ми: Слатина бл. 31, ет. 8, ап. 39 (автобуси 11, 75, 404; маршрутки 15, 20, 21, 48 - спирка Иван Щерев). Имам техническа възможност желаещите извън София да участват конферентно чрез скайп.

_____

kamkost
 
Преглед на профил Филип Липев Рейтинг: 426 Неутрално
2 фев 2011 07:53 59
- +Оценка
-1 +2

Да, напълно съм съгласен, че трябва да се съберем, да разгледаме нещата в началото по отгоре. Впоследсвие ще трябва да направим план за дейстие, т.е. проект, да се делегират права и функции на различни хора и така да започнем да движим едно по едно нещатата.

 
Преглед на профил bette Рейтинг: 732 Любопитно
3 фев 2011 17:26 60
- +Оценка
+2

До коментар [#5] от "rumbata":

само не разбирам защо трябва да се открива нова библиотека, Народната нищо не й пречи да работи до по-късно, имаше един период, в който бачкаше до 9.30, ако наистина я превърнат в място за четене, защото отдавна не е такова ще е супер, и е в центъра, определено.

 
Преглед на профил mitch Рейтинг: 426 Неутрално
3 фев 2011 23:26 61
- +Оценка
+1

До коментар [#58] от "kamkost":

Добро начало. Като домакин предлагам ти да предложиш ден и час за срещата. Инициативен комитет е нещото, с което наистина е добре да започнем.

Открих мястото на картата и съм готов за следващи уговорки! Благодаря предварително за гостоприемството и инициативата : ) Понякога, в началото това е най-важното..

 
Преглед на профил kamkost Рейтинг: 497 Неутрално
4 фев 2011 00:20 62
- +Оценка
+3

Нека първо уточним делничен или празничен ден е по-удобно... 0885328738; 4111469 (дом); долният текст е вече в БАН:

НОВА ПЕРСПЕКТИВА ПРЕД БАН

Съществува много голямо противоречие в системата на образованието между общообразователната и професионалната подготовка и обикновено това е в ущърб на професионалната подготовка. На един форум преди доста години беше повдигнат въпрос пред тогавашния министър на образованието за проблемите в средните професионални училища, свързани с професионалната подготовка. Той каза, че много по-сериозни са проблемите на първокласниците в Родопите и други краища със смесено население, които не знаят български, така че проблемите по подготовката на кадри отстъпват по значимост! И двата проблема са значими!!! Министерството на образованието като че ли е структурирано така, че вниманието му да е насочено към първия проблем. Друг е въпросът доколко се справя с него. Проблемът с професионалното образование, обаче, е напълно занемарен и затова нашите средни професионални и висши училища бълват псевдоспециалисти с дипломи без покритие!!!
Смятаме за удачно дейността на образователното министерство да се раздели на общообразователна и професионална подготовка. Но така да се раздели, че с това да се занимават две отделни ведомства. Второто ведомство е редно да бъде БАН. С други думи, новата роля на БАН би трябвало да бъде свързана с подготовка на научни кадри в съответната хронология и подготовка на научни стратегии, в...

Прочитане на целия коментар
името на които да се подготвят тези кадри. Научните стратегии от своя страна трябва да бъдат свързани с икономическите прогнози за развитие на обществото не само в България, а и в Европейския съюз, та дори и в целия свят. Правилна е идеята БАН да се отчита директно на Народното събрание, т.е. да не бъде подчинена на Министерския съвет. По-скоро обратното, Министерският съвет трябва да съобразява дейността си със стратегиите на БАН!!!
Самата БАН, обаче, има нужда от преструктуриране! От една страна, Академията трябва да изгради структури, чрез които да присъства във всички по-големи общини на страната. Да организира обучението на подрастващите в съответните професионални направления, както и да създаде центрове, в които талантливите деца ефективно развиват способностите си в клубове по интереси. От друга страна, БАН трябва да стимулира изграждането на иновационни центрове, които да захранват икономиката в отделните региони със съвременни технологии и наукоемки предмети на труда. Когато в този процес се попадне на стратегически важен проблем в дългосрочна перспектива без скорошна икономическа възвращаемост, съответните специалисти да бъдат поканени в научни звена за фундаментални научни изследвания, финансирани 100% от бюджета. От трета страна, нашата научна общност трябва да се отърве от “мекотели”, т.е. хора с научни титли, които се навъдиха много още по времето на ТЖ, когато девизът беше: “С БКП напред!”, а след 10 ноември този девиз се мултиплицира (“Със СДС, ДПС, БСП, ДСБ и пр. напред!!!”) и процесът стана неконтролируем. Трябва да се извърши преатестация на получените титли и като ръководни кадри в системата на БАН и въобще на образованието да бъдат издигани широко скроени специалисти, доказани в областта си професионалисти с широка обща култура и специализация.

инж. Васил Сапунджиев
Камен Костов

_____

kamkost
 
Преглед на профил mitch Рейтинг: 426 Неутрално
4 фев 2011 12:53 63
- +Оценка
+2

Заря!!!

Това се казва искане! Разбира се, подкрепям всичко написано по-горе, още повече щом то съвпада до голяма степен и с нашата идея.

Новини: свързах се с редакторския екип на сутрешния блок за култура на БНТ. Проявиха интерес към темата. Оставих телефон да се обадят ако искат развитие.

Предлагам за среща ден 16.02. или 17.02. (сряда или четвъртък) другата седмица, какво ще кажете? Вероятно за повечето от нас ще бъде по-удобно времето след 18:00 ч., но нека всеки да каже.

 
Преглед на профил kamkost Рейтинг: 497 Неутрално
4 фев 2011 13:29 64
- +Оценка
+2

16.02, сряда, заповядайте на посочения адрес: Слатина бл. 31, ет. 8, ап. 39 (автобуси 11, 75, 404; маршрутки 15, 20, 21, 48 - спирка Иван Щерев) - възпрепятстваните да присъстват могат да участват конферентно чрез скайпа ми kamkost.
_____

_____

kamkost
 
Преглед на профил mitch Рейтинг: 426 Неутрално
4 фев 2011 13:50 65
- +Оценка
+1

До коментар [#64] от "kamkost":

Извинявам се, имах предвид предстоящата седмица - датите са 8 и 9-ти. Искате ли да го направим още този вторник или сряда? Ако е удобно ще кажа на близки-заинтересовани от темата.

Смятате ли за удачно да покани и общността във Фейсбук? Възможно е и оттам някой да прояви интерес. Благодаря

 
Преглед на профил kamkost Рейтинг: 497 Неутрално
4 фев 2011 14:09 66
- +Оценка
+1

До коментар [#65] от "mitch": Айде да е 9-ти, сряда, 18 ч. Всеки може да дойде, но стаята побира максимум 20-ина души. Очаквам ви!

_____

kamkost
 
Преглед на профил Филип Липев Рейтинг: 426 Неутрално
4 фев 2011 14:31 67
- +Оценка
+1

Ок, разбрано - сряда, 9-ти, в 18:00 ч.

 
Преглед на профил Николов Рейтинг: 882 Неутрално
5 фев 2011 00:52 68
- +Оценка
+2

В много университети на Запад библиотеките са отворени денонощно. Влиза се със студентска карта с чип. Има и електронни системи и видеокамери, с които се цели да не се стигне до непозволено изнасяне на книги или списания.

Такива денонощни университетски библиотеки съм ползвал още преди 10-тина години. Просто българските ВУЗ-ове изостават в това отношение.

 
Преглед на профил Стела Маркова Рейтинг: 479 Неутрално
5 фев 2011 14:07 69
- +Оценка
+1

Отгледана съм в библиотека, защото имах непоносимост към детските градини и родитеското тяло ме взимаше "на работа". Едни от най-хубавите ми спомени. По време на следването си в Германия имах два кошмарни месеца на адаптация. Краят на този период беше влизането ми в университетската библиотека. Не денонощна, но работеща до късните часове. Имах усещането, че книгите ме прегръщат. Всички четящи хора - сами, по двойки, цели компании - ме караха да се чувствам адски добре.
Сега съм в сесия, но не мога да се добера до библиотека, защото, естествено, работното и време се припокрива с моето.
Няма идея, как най-ефективно идеята може да се реализира, но при създадена организация съм готова да се включа както и с каквото мога.

 
Преглед на профил kamkost Рейтинг: 497 Неутрално
5 фев 2011 14:57 70
- +Оценка
+1

До коментар [#69] от "Стела Маркова":

Тогава заповядайте на посочената дата и място да поставим начало на организацията и дейността й.

_____

kamkost
 
Преглед на профил Стела Маркова Рейтинг: 479 Неутрално
5 фев 2011 15:39 71
- +Оценка
+1

До коментар [#70] от "kamkost":

Благодаря за поканата. Аз лично излизам от месторабота си най-рано в 17.30. И тръгвам от квартал "Иван Вазов". Ако дата и часът останат тези, най-вероятно бих закъсняла.

 
Преглед на профил kamkost Рейтинг: 497 Неутрално
5 фев 2011 15:56 72
- +Оценка
+1

Няма проблем. Ще ви очакваме.

_____

kamkost
 
Преглед на профил monique Рейтинг: 636 Неутрално
5 фев 2011 17:53 73
- +Оценка
+5

Идеята е чудесна! Библиотеките ни са плачевни. Бях абонирана и за Националната, и за Градската, но вътре е толкова соц. Заемането, и откриването на книга е свързано с толкова главоболия и бумащина- хиляди заемни бележки и т.н. Накрая се отказах и сега разчитам само на он-лайн библиотеки и издания. Може да е по-скъпо, но пести нерви и не трябва да стоя в задушлива зала с още 50 човека с надеждата да успея да прочета нещо на спокойствие. За достъпа до интернет да не говорим- на всеки читател е разрешен половин час, което е крайно недостатъчно, когато се прави проучване. Според мен е крайно необходима една модерна библиотека.

_____

Всички ние сме затворници, но едни килии имат прозороци, а други - не...
 
Преглед на профил Рашистката федерация е империя на злото Рейтинг: 678 Неутрално
5 фев 2011 21:59 74
- +Оценка
+3

Подкрепям идеята. Представям си я като нова огромна сграда, проектирана за библиотека, с ралични зали-читалня, интернет кафе, ресторант. Много е важно как е осветена. Хубавите идеи струват много пари. Интересното е че идва епоха когато всичките книги на една библиотека ще се събират един e-book reader. И все пак място за библиотеки ще има винаги!

 
Преглед на профил mitch Рейтинг: 426 Неутрално
6 фев 2011 11:14 75
- +Оценка
+2

Заповядайте на среща-дебат по темата в сряда 09.02. от 18:00 ч. на адрес: Слатина, бл. 31, ет. 8, ап. 39 (автобуси 11, 75, 404; маршрутки 15, 20, 21, 48 - спирка Иван Щерев).

За тези, които са възпрепятствани за 18:00 ч. ще изчакаме необходимото. Останалите търсещи развитие по темата могат да участват конферентно чрез скайп "kamkost". Очакваме ви!

 
Преглед на профил kamkost Рейтинг: 497 Неутрално
6 фев 2011 12:31 76
- +Оценка
+2

До коментар [#75] от "mitch":

Допълнение: сп. Иван Щерев за автобуси 75 и 404; за авт. 11 - сп. 109 ОУ; блокът е 20-етажен с оранжеви балкони; телефони: 0885328738; 0886978058; 4111469 (дом)

_____

kamkost
 
Преглед на профил mitch Рейтинг: 426 Неутрално
7 фев 2011 15:42 77

Удобно ли е за всички да направим срещата от 18:30 или 19:00 ч. Оказа се, че и аз ще тръгна от другия край на града в 18:00 ч. Има още 1 ден да го фиксираме, така че нека заинтересованите да кажат удобен ли им е този час за дебат?
Благодаря предварително.

 
Преглед на профил Филип Липев Рейтинг: 426 Неутрално
7 фев 2011 23:39 78
- +Оценка
+1

Съгласен.

 
Преглед на профил godaime Рейтинг: 8 Неутрално
8 фев 2011 16:54 79
- +Оценка
+1

абсолютно подкрепям идеята, но служителите да са далеч по-дружелюбни и любезни от Университетска и Народна библиотека, че там е ужас

 
Преглед на профил ventsy Рейтинг: 479 Неутрално
8 фев 2011 17:27 80
- +Оценка
-2 +1

Хубаво ама защо трябва да е денонощна?

 
Преглед на профил kamkost Рейтинг: 497 Неутрално
9 фев 2011 04:50 81
- +Оценка
+2

До коментар [#77] от "mitch":

ок, ще ви чакам, докато дойдете

_____

kamkost
 
Преглед на профил mitch Рейтинг: 426 Неутрално
9 фев 2011 08:21 82
- +Оценка
+2

До довечера.

 
Преглед на профил kamkost Рейтинг: 497 Неутрално
9 фев 2011 22:14 83
- +Оценка
+4

Първата работна среща се състоя. Присъствахме 4 души и 2-ма по скайп. Обсъдихме начините за придобиване на сграда и стратегията, която би трябвало да следва подобен интелектуален център, а именно: да се превърне в генератор на идеи за решаване на най-важните проблеми, пред които е изправено българското общество - възраждане на българската духовност. Решихме следващата среща да се състои след 2 седмици - за точната дата и час ще ви информираме и се надяваме на по-голямо присъствие.

_____

kamkost
 
Преглед на профил kamkost Рейтинг: 497 Неутрално
9 фев 2011 22:15 84
- +Оценка
+1

Митко, не знам как да публикувам съобщението във ФБ...

_____

kamkost
 
Преглед на профил mitch Рейтинг: 426 Неутрално
10 фев 2011 16:57 85
- +Оценка
+1

До коментар [#84] от "kamkost":

Качвам го!

Ето групата там: http://www.facebook.com/home.php?#!/pages/Iskame-denonosna-biblioteka-v-centra-na-Sofia/161663633873135

Ще държим връзка при нова информация по темата и дебата.

 
10 фев 2011 17:46 86

Този коментар беше изтрит в 22:26 на 28/02/2011 от неговия автор.

Преглед на профил mitch Рейтинг: 426 Неутрално
10 мар 2011 23:04 87
- +Оценка
+1

Днес бяхме на среща в Столична библиотека с Галина Рашеева и Галина Томова - дамите, отговарящи за софийските библиотеки. Поставихме трите въпроса - за сградния фонд, за първоначалния книжен фонд и за програмното осигуряване. Насочиха ни донякъде към правилния път - избор на програма за европейско финансиране и лице за контакт.

Допълнително, тази събота (13.03.) в Борисовата градина от 14:30 ч. ще проведен втора неформална среща вече с повече заинтересовани хора. В дебата се раждат решенията. Заповядайте!

 
Преглед на профил mitch Рейтинг: 426 Неутрално
10 мар 2011 23:09 88
- +Оценка
+1

Ето връзка към Фейсбук страницата на КАУЗАТА: https://www.facebook.com/modern.nonstop.library.in.Sofia

За щастие, хора със заряд има...

 
Преглед на профил Trivia Рейтинг: 479 Любопитно
10 апр 2011 00:18 89
- +Оценка
+2

Определено е интересна идеята и със сигурност ще има аудитория. Не вярвам да е много голяма, но пък ще е ценна. Въпросът е, че за да се реализира както трябва тази идея фондът на библиотеката трябва да е достатъчно голям, старателно подбран и да се актуализира постоянно, атмосферата трябва да е приятна, а всичко това ще струва доста пари. И те нямат да се върнат от посетители. Това трябва да е ясно предварително! С други думи някой трябва да спонсорира от чисто сърце тази идея ... Аз я харесвам!

 
Преглед на профил kiki Рейтинг: 8 Гневно
10 апр 2011 15:59 90
- +Оценка
-5 +1

хора, осъзнайте се...това е безумие...не стига, че библиотеките са на толкова ниско ниво, погледнато откъм качество на обслужването, избор и т.н.....ми ще трябва и да станат място за преспиване на фрикове и клошари.....айде нЕма нужда

 
Преглед на профил iliander Рейтинг: 707 Неутрално
27 юни 2011 11:35 91
- +Оценка
+3

Супер,Дай боже да се реализира-стига вандалщини-нека да е достъпна и за ромската общност.

_____

В България,ако не те смачкат циганите ,психиатрите те правят на парцал!
 
Преглед на профил uran Рейтинг: 1316 Неутрално
27 юни 2011 19:02 92
- +Оценка
+2

Би било много цивилизовани!

_____

Yet another blue planet.
 
Преглед на профил house7771 Рейтинг: 426 Неутрално
5 юли 2011 23:37 93
- +Оценка
+3

Твърдо подкрепям идеята.И сега е момента въпроса да се отнесе до кмета на София,все пак избори идват.

_____

" За мен най-лошото в България, е чудесното наслаждение, което имат тук хората да се преследват един друг и да развалят един другиму работата. (13.12.1881)"
 
Преглед на профил mitch Рейтинг: 426 Неутрално
10 юли 2011 22:35 94
- +Оценка
+2

До коментар [#93] от "house7771":

Тогава да отнесем идеята като предложение към кандидатите!

 
Преглед на профил kamkost Рейтинг: 497 Неутрално
10 юли 2011 23:44 95
- +Оценка
+1

До коментар [#94] от "mitch":

Здравей! Виж това: http://www.facebook.com/notes/%D0%BA%D0%B0%D0%BC%D0%B5%D0%BD-%D0%BA%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%BE%D0%B2/%D0%BD%D0%B4%D0%BA/231348813554749

_____

kamkost
 
Преглед на профил maven Рейтинг: 8 Неутрално
19 юли 2011 17:14 96
- +Оценка
+1

Искам такава и във центъра на Варна! Това ще бъде любимото място на мен и моите приятели.

 
Преглед на профил mitch Рейтинг: 426 Весело
21 авг 2011 18:54 97
- +Оценка
+1

Каузата набира все по-голяма популярност в най-посещаваната социална мрежа. Подкрепата Ви говори, че идеята се споделя от още повече хора, което ни ентусиазира да продължим комуникацията в тази посока. Натрупването на критична маса от съмишленици ще опровергае скептицизма на г-н Ангеличин при следващата ни среща. Търсим срещи с влиятелни общественици, които ще дадат своя принос в подкрепа на твърдението "Имаме право на денонощен културно-информационен център в София със съвременна обществена читалня!"

 
Преглед на профил gost22 Рейтинг: 1622 Неутрално
30 авг 2011 09:33 98
- +Оценка
+3

"Нощ на музеите" вкара в музеите, за 7-8 часа, повече хора, отколкото са влизали там за една година в редовното работно време. Със сигурност същото ще е валидно за 24 часова библиотека.

_____

"Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 
Преглед на профил Све Рейтинг: 1316 Неутрално
31 авг 2011 16:12 99
- +Оценка
+1

Със сигурност има смисъл. Може да се направи като място за размяна на вече прочетени книги, дискусии, срещи с автори. Сигурна съм че и пари ще се намерят.
Няма ли вариант някоя от библиотеките в София да пробва да мине на нощен режим, за да се "опипа почвата"?

 
Преглед на профил mitch Рейтинг: 426 Неутрално
31 авг 2011 18:23 100
- +Оценка
+1

До коментар [#99] от "Све":

Защо не? Идеята за денонощна библиотека по-скоро се събуди в желанието за създаването на НОВА културна единица в столицата. Последните 20-ина години не са отривани нови библиотеки. Това, на фона на югоембарговото пост-тоталитарно отроче 'поп-фолк денс мюзик' превръща средата за израстване на младите хора у нас в среда за личностна деградация. Изход виждам единствено в противопоставяне чрез предлагане на избор - достъп по съвременна литература по съвременен начин.

 
Преглед на профил IP Рейтинг: 374 Неутрално
7 сеп 2011 12:37 101
- +Оценка
+3

Подкрепям идеята с две ръце и на драго сърце бих помогнала според силите си за нейното осъществяване.

_____

Око за око и скоро целият свят ще бъде сляп.
 
Преглед на профил LK Рейтинг: 479 Неутрално
21 сеп 2011 12:46 102
- +Оценка
-3

Бих се включила, ако ставаше дума за денонощни библиотеки в българските университети (независимо КЪДЕ са те!), или пък за библиотеки, които са отворени прим. до 11 ч. през нощта. Прочетох някои от горните коментаи за това, че София ще е само началото и не се съгласих. Аман от балкански манталитец, според който слънцето трябва най-вече да грее в столицата (и то - в нейния дивен ЦЕНТЪР!) , а остатъкът от страната нека си тъне в тъма! Ако ще се стремим да направим нещо добро, нека поне то да бъде за възможно най-голям брой хора - и пространства!

_____

Mt
 
Преглед на профил kamkost Рейтинг: 497 Неутрално
21 сеп 2011 21:33 103
- +Оценка
+3

До коментар [#102] от "Martina":

Мартина, нали трябва да се започне все от някъде. Инициаторите живеят, учат и работят в София, затова предлагат тук... нека някой подхване инициативата и другаде!

_____

kamkost
 
Преглед на профил dduchev Рейтинг: 636 Весело
22 сеп 2011 15:59 104
- +Оценка
+3

Мартина, поинтерсувайте се и започнете инициативата и във вашия град. Хората, които се занимават с каузата не са усвоили способностите да се мултиплицират и едновременно с това да живеят на фотосинтеза. Това че тук има повече будни хора не е трябва да ни кара да се чувстваме зле, нито вие нито ние... просто гледайте примерите и питайте как могат да се случват нещта.... Да нареждаме софиянци и т.н. е най-лесното и елементарно - захванете се и вие и така инициативата може да стане по-успешна примерно при вас отколкото тук - никой не знае нали?

 
Преглед на профил LK Рейтинг: 479 Неутрално
28 сеп 2011 12:54 105

Когато писах, че бих се включила, ако ставаше дума за разкриване на денонощни - или работещи до късно - библиотеки в българските унивеситети, имах предвид опита на други страни. Така че примери има много - вън от Бългаия - и поучителният Ви тон е неуместен. Освен това аз говоря за УНИВЕРСИТЕТСКИ БИБЛИОТЕКИ, а не за ГРАДСКА библиотека. Бележката Ви за 'будните' хора в нашата чаровна столица ме просълзи - кой казва, че БГ е станала част от глобалния свят?

_____

Mt
 
Преглед на профил mitch Рейтинг: 426 Любопитно
29 сеп 2011 01:51 106
- +Оценка
+1

До коментар [#105] от "Martina":

Промяната никога не идва сама. Някой я внася.
Колкото до будните хора - това касае и самата вас. Вие бихте ли посещавали денонощна обществена библиотека?

 
Преглед на профил kaddisfly Рейтинг: 217 Неутрално
13 окт 2011 14:40 107
- +Оценка
+5

Подкрепям! :)) Идеята е много добра! Колко ентусиасти, бравос! То е ясно, че малцина ще будуват цялата нощ (освен ако няма безплатен Ърл Грей) но след работно и университетско време (17:00-23:00) ще е фраш вътре (особено студените месеци). А после хващаш последния 280 и доволно към квартирката! Аз съм готов да платя годишната такса! Дерзайте!

_____

Орелът умира по време на полет. Лети до последния си дъх!
 
Преглед на профил Курт Деликуртев 662 галерии плюс X Рейтинг: 1316 Весело
28 дек 2011 00:07 108
- +Оценка
+2

И аз съм за денонощна аптека в студения град "Дървеница"!

Иначе как ще се лукуват бедните студенти?

_____

http://www.panoramio.com/user/7617575?show=all , 660 ГАЛЕРИИ: 225 ЩУТГАРТ, 205 ПЛОВДИВ, 118 БЪЛГАРИЯ, 58 ЕВРОПА И 54 ГЕРМАНИЯ
 
Преглед на профил Тsonkooo Рейтинг: 1316 Весело
11 яну 2012 09:30 109
- +Оценка
+1

Чудесна идея! С хубава книга в ръцете не се усеща ни мраз, ни пек. А времето лети и току се съмнало!

 
Преглед на профил danaildd Рейтинг: 5 Весело
31 яну 2012 11:07 110
- +Оценка
+1

Браво, аз бих бил доброволец въпреки че не чета книги.

 
Преглед на профил alex052 Рейтинг: 426 Неутрално
2 мар 2012 18:04 111

Каузата е обречена..............но я подкрепям.Малко останаха четящите хора.А като гледам и подрастващите............за тях книгите са хартия за подпалки за барбекю.

 
Преглед на профил lubodimitrov Рейтинг: 8 Неутрално
21 мар 2012 12:57 112
- +Оценка
+2

Имаме намерение до месец-два да откриеме комфортна дори луксозна но спокойна и тиха читалня за около 20-30 места в Студентски град до поликлиниката в нова сграда. засега сме решили да има и компютри с Интернет поне на половината места, а за останалите да има Wi-Fi за да се ползват собствени компютри. Ще се радваме, а и ще е полезно най-вече за ползвателите, ако получиме мнения както за обзавеждането, така и за работното време, и всичко което считате за важно. Планираме да има 2-3 вида карти за ползване - краткосрочни (за месец) и дългосрочни (за година) с цени съответно до 10 лева и до 50 лева (приемаме съвети за цената). Предвиждаме и една карта с бонус - пълен курс по английски език, който е за самостоятелно изучаване на някои от компютрите (мултимедиен интерактивен самоучител от тип "виртуален учител" с интерактивно видео на ББС) както и периодична консултация с преподавател. Цената за него няма да е много по-различна, но резултата е гарантиран - отлично овладяване на добър британски английски. Н акомпютрите ще има и интерактивни самоучители по компютърни умения - Уърд, Ексел и др.

Очакваме Вашите мнения, вече работиме по завършването на интериора и скоро ще доставиме обзавеждането.
Л.Димитров

 
Преглед на профил mitch Рейтинг: 426 Любопитно
21 мар 2012 17:56 113

До коментар [#112] от "lubodimitrov":

Здравейте Любо,

Каква е целта на тази читалня - социална или по-скоро търговска?
Какво възнамерявате да предлагате вътре?

Благодаря,
Димитър Йовчев

 
Преглед на профил lubodimitrov Рейтинг: 8 Неутрално
21 мар 2012 19:59 114

Здравейте Mitch,
Разбира се една читалня, от каквато разбирам че има потребност, може да е в помощ на доста студенти. В момента проучваме какви са приемливите ценови нива за достъп/абонамент или както ще наричаме някакво сравнително малко плащане на това удобство. Ако това е признак за "социалност", то отговорът е ДА.
Разходите за поддръжка на зала, компютри, ток, вода, заплати и т.н. засега ще бъдат финансирани от продажба на карти за ползване. (Освен ако не се появи някои дарител или спонсор, но засега не се очертава)
Когато употребявате думата "търговска" за целта на читалнята, вероятно това имате предвид. Рисковете за направената инвестиция поемаме ние, и ще се надяваме, предлагайки отлични условия, да предложиме най-ниски взаимно приемливи цени. Затова писах тук, за да получа мнения какво е приемлива цена на карта и какво очаква един ползвател да получи срещу нея.
Така разбрах например, че е желателно денонощно работно време, а това означава поне 4 щатни бройки (заплати) или 8 на 4 часова заетост, вероятно студенти.

 
Преглед на профил mitch Рейтинг: 426 Весело
21 мар 2012 20:28 115

До коментар [#114] от "lubodimitrov":

Моят съвет е, да заложите на студентска работна ръка. Ангажирайте младите! Това ще доведе и други млади.
За цена на картата е трудно да се говори, без да е ясно какво и как ще се предложи. Опитайте се да бъдете разумни, но и твърде ниската такса, може да не е решението. Наблегнете на атмосферата и достъпа до информация! Липсва култура, липсва изкуство, липсва избор.
Желая ви успех, а до тогава - може да се споделите мнение или опит в официалната страница във Фейсбук: https://www.facebook.com/modern.nonstop.library.in.Sofia
Успех!

 
Преглед на профил princess_x Рейтинг: 1211 Неутрално
18 май 2012 14:22 116
- +Оценка
+1

До коментар [#55] от "mitch":

Понякога съм си мислила да отворя дома ми в България за хора, които обичат музика и кино. Имам доста богата колекция от филми и всякаква музика (основно опера - всичко на Каллас; джаз, блуз, класическа и пр.) Мислех си да я даря на местната градска библиотека, но когато я посетих, останах изумена от занемареността, особено на отедела за музика и изкуство. Книгите бяха покрити с дебел слой прах, ръцете ми почерняха. Това красноречиво показва колко се интересуват хората от музика и изкуство. Или поне не смятат, че могат да получат нужната информация в библиотеката и се осланят основно на Интернет.
Имам поглед върху нещата в Англия и Италия - и в двете страни библиотеките са едно от най-приятните за посещение места. Хората ги използват за всичко - развлечение, информация, учене и работа. Безплатни са, имат добър брой компютри и богати колекции от книги, филми и музика. А библиотеките в Италия са често поместени в исторически палаци. Например тази в Крема е толкова красива, че си заслужава да я посетиш само като историческа забележителност. Но и тези в малките градове и села са не по-малко интересни. В библиотеката на град Караваджо са запазили по стените графити от 15 век. От библиотеката на град Тревильо, разположена в бивш конвент, съм взимала безплатно невероятен брой филми. Самата видеотека е разположена в бившия параклис, с красива мадона, която те наблюдава от олтара...

Прочитане на целия коментар
докато си избираш филмите.
България е далеч от всичко това, за съжаление. Има все още хора, които посещават библиотеките, но с малко. Парите са недостатъчни за поддържането на сградите и фонда и не виждам розово бъдеще.

 
Преглед на профил daria_vip Рейтинг: 479 Любопитно
18 май 2012 14:43 117
- +Оценка
+1

До коментар [#12] от "Ellity":
Дори и на 5th авеню в Manhattan не съм виждал денонощна където има нонстоп огромен поток и обем продажби .
Но пък Barns & Noblle са едното от малкото места в града където действително човек определено си заслужава да прекара доста време .
в триетажното им здание .
Има и страхотно Starbucks кафе с вкусни шоколади десерти и жалко че не дават да се носят и четат материалите вътре в кафето което е в библиотеката въпреки че ги разбирам освен че материалите би станалии непродаваеми ако се изцапат някои хора биха живели вътре буквално :-)
Похвално добра инициатива за София citi :-)

 

За да подкрепите тази кауза, моля влезте в профила си или посочете двете си имена и валиден email адрес.

Искам да получавам съобщение за развитието на каузата
325 човека подкрепят каузата Легенда
  • Регистриран потребител

  • Потвърден имейл