Коронавирус в България и по света
Коронавирус в България и по света
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK

Държавата да насърчава наемането на хора в предпенсионна възраст и задържането им на работа

10 22 дек 2010, 14828 прочитания
  • Facebook
  • LinkedIn
  • Twitter
  • Email
Каузата на: jelezen
Преглед на профил
Каузата е нова и подкрепена от 61 човека
Защо е важна:

Освен да се конкретизира като дискриминация отказ от наемане на работници и служители заради възрастта им, да се намери и решение за насърчаване на българския работодател да назначава квалифицирани служители, отговарящи на обявите за работа като образование и трудов опит в предпенсионна възраст. Дори и за професии без квалификация е проблем възрастта - обяви за чистачки до 50г., охранители до 40г. - бивши полицаи или военни, производствени работници, които негласно се отхвърлят само по външния им вид.

Какво е решението:

Основна причина за освобождаване на дългогодишни служители в предпенсионна възраст или отказ от наемането им по трудов договор, е обезщетението по КТ при придобиване право на пенсия за осигурителен стаж и възраст - 2 брутни заплати или 6 брутни заплати в зависимост от трудовия стаж във фирмата. Обезщетението е изцяло за сметка на работодателя, без дължими осигурителни вноски и ДОД върху тях. Т.е. сумата е изцяло за работника. Решението е НОИ да изплаща това обезщетение. Нека да не е в максималния размер, но 1 или 2 брутни заплати е поносимо. Информацията за всеки работещ по трудов договор се намира в Персоналния регистър по ЕГН - за всеки месец и година, по брутен и нетен доход, по суми за ДОО и ДОД. Липсата на тази тежест за работодателя би го насърчила да наема възрастни хора и да не съкращава такива. В много фирми отчитат факта, че хора на възраст и с голям трудов опит са отлични служители. В моята практика съм се убедил, че малък процент служители в 20те си години остават да работят на едно място повече от 6м, като причините обикновено са високи изисквания за заплащане и растеж в кариерата, което обаче ние знаем, че не става веднага за толкова кратко време. Така че решението е в ръцете на държавата. Да, пари няма и не постъпват толкова много, но и процента на безработни също е висок. Ако тези хора бъдат наети на работа биха внасяли осигурителни вноски.

Коментарът на


Искам да получавам съобщение за развитието на каузата
Подкрепете позицията си с коментар

10 коментара

Избор на тип:
Преглед на профил Юлияна Йорданова Рейтинг: 1441 Неутрално
20 яну 2011 23:10 1
- +Оценка
-1 +8

Чудесна кауза, особено с оглед застаряването на населението и невъзможността на част от хората да се пенсионират поради недостатъчен трудов стаж (който от своя страна е плод на тъмните гидини, в които работодателите не осигуряваха).

 
Преглед на профил Борислав Георгиев Рейтинг: 1384 Неутрално
7 фев 2011 23:55 2
- +Оценка
-2 +8

Приветствам каузата - това е проблем навсякъде по света и е социална функция на държавата да стимулира наемането на хора в предпенсионна възраст.

6-те брутни заплати при пенсиониране имат смисъл, ако си работил 20 години в тази фирма - ти си си прекарал живота в нея.

Има и други механизми, които могат да се изполват - намаляване на осигурителната тежест, увеличаване на обезщетенията при съкращения след определена възраст и тн. Трябва да се мисли в подобна посока и спрямо хората с инвалидна група - във франция избираш дали да наемеш 5% инвалиди от персонала ти или да платиш сумата за заплати, която съответства, на фонд, който финансира интеграцията на тази група, посредством различни действащи програми. Тези механизми ги има - не е нужно да преоткриваме топлата вода, а тиквите да направят малко бенчмарк и да вземат мерки за хората, които така или иначе не ги чака нищо хубаво в тази държава.

 
Преглед на профил Теодора Рейтинг: 1441 Неутрално
13 фев 2011 15:26 3
- +Оценка
-2 +5

Абсолютно за. Това на мен лично ми се вижда първостепенен приоритет. Не може огромният процент възрастни у нас да дадат оптимален пример за развитие на младите, най-малкото, когато самите те са професионално дискриминирани и се намират в пълна безизходица и вакуум. Да не говорим, че основно хората в тази възраст имат нужда от финансова стабилност и възможност за донатрупване на необходим трудов стаж.

_____

http://antiideas.wordpress.com/
 
Преглед на профил uran Рейтинг: 1441 Неутрално
28 юни 2011 11:14 4
- +Оценка
-1 +3

Аз съм "за".

_____

Yet another blue planet.
 
Преглед на профил kiselo_mliako Рейтинг: 753 Разстроено
29 авг 2011 09:06 5
- +Оценка
-1 +1

Това и мен ме вълнува, защото имам 10 години до пенсия, а не намирам работа!
Подритват ни отвсякъде, а е много лошо да работиш без договор.
Вече 3 години съм така и нямам никакви права, освен това и губя и стаж и осигуровки.
Не мога да тегля кредит, не мога да ползвам болнични, не мога да купувам на лизинг, не мога да ползвам отпуск.....и още доста минуси има в това да си без договор!

_____

Не е страшно да си прилеп-нещата обичайно са с главата надолу.Страшно е да си прилеп с разтройство!
 
Преглед на профил gost22 Рейтинг: 2241 Неутрално
8 ное 2011 09:54 6
- +Оценка
-1 +1

Нещата ще се оправят, ако се премахнат задълженията на работодателите към възрастните работници. Никакви 2-6 заплати, никакви задължителни срокове преди пенсиониране.
Ако не вярвате, ето как е решен въпроса в Япония (там НЯМАТ ПЕНСИИ):
Дългогодишните (основните) работници, след навършване на пенсионна възраст имат право да работят още, но с половин заплата. Трябва и одобрението на фирмата — ако до последно си работил добре ще те наемат отново (никой не лежи на стари лаври). Така, ако не са си осигурили достатъчно спестявания за старини, фирмата им помага, а от друга страна се дава път на младите. Няма нищо задължително в системата, но фирмата печели двойно: -старите кадри са по-сръчни, а труда им е по-евтин; - младите виждат как фирмата е лоялна към персонала и има кой да ги обучава, насочва и помага в различни ситуации (там бригадата е като семейство и .... абе друга планета са).

_____

"Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 
Преглед на профил прашинка Рейтинг: 643 Неутрално
21 дек 2011 07:25 7
- +Оценка
-1 +1

Аз съм "за".

_____

Красотата ще спаси света. А злобата ще закопае форумците на "Дневник".
 
Преглед на профил Тsonkooo Рейтинг: 1441 Неутрално
10 яну 2012 09:47 8
- +Оценка
-1 +1

До коментар [#6] от "gost22":

И аз се възхищавам от лоялността, на която се държи в Япония. Там работят и до 75 години. Но ако няма пенсиониране, се превръща в крепостничество.

 
Преглед на профил Разтягам Локуми Рейтинг: 409 Неутрално
16 сеп 2012 01:38 9

Твърдо против, докато пенсионерите работят младите ще стоят без работа. С увеличаването на пенсионната възраст нараства безработицата сред младите. Да вземат да направят позициите доживотни и наследствени ще бъде следващата стъпка.... пълна простотия!

_____

Ко толкоз? Голяма работа....
 
Преглед на профил Петър Христов Рейтинг: 466 Неутрално
28 окт 2012 19:55 10

Това е хубава кауза, която ще подкрепя, защото знам хората в тази ситуация, колко трудно се оправят в днешните условия !!!

_____

Nulla tenaci inviа est via.
 

За да подкрепите тази кауза, моля влезте в профила си или посочете двете си имена и валиден email адрес.

Искам да получавам съобщение за развитието на каузата
61 човека подкрепят каузата Легенда
  • Регистриран потребител

  • Потвърден имейл