Коронавирус в България и по света
Коронавирус в България и по света
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK

За масов, а не за показен спорт! Да спрем новия национален стадион, да построим квартални спортни площадки

13 21 дек 2010, 19163 прочитания
  • Facebook
  • LinkedIn
  • Twitter
  • Email
Каузата на: Стаксел
Преглед на профил
Каузата е нова и подкрепена от 91 човека
Защо е важна:

Разбра се, че освен строящата се в момента голяма спортна зала в София, има планове и за строеж на нов национален стадион. Този стадион щял да глътне между 120 и 140 млн. лв. Намирам това за абсурдна глупост по две причини: Първо, няма никаква необходимост от такъв стадион - и сега съществуващият "Васил Левски" не е особено натоварен, та какво остава за още един такъв. И второ, много по-разумно е тези пари да се инвестират в построяване на квартални спортни площадки, в които много, много повече хора ще могат да практикуват спорт.

Какво е решението:

Един голям стадион, особено ако няма допълнителни зали, е напълно непригоден за спорт (масов). Такива мастодонти стимулират "спорта" с бира и дистанционно в ръка, а не истинския, масов спорт. Именно от който спорт нацията ни има крещяща нужда. Допълнително, самото изграждане на множество спортни площадки по квартали (не само софийските!) и градове ще даде работа на повече строители и ще разпръсне средства из цялата страна, отколкото ще стане чрез строежа на едно единствено скъпо съоръжение. Допълнителен плюс на кварталните спортни площадки може би ще е по-лесното финансиране по европейски програми (по които може да се окаже невъзможно да се финансира голям стадион).

Коментарът на


Искам да получавам съобщение за развитието на каузата
Подкрепете позицията си с коментар

13 коментара

Избор на тип:
Преглед на профил гт Рейтинг: 1366 Весело
20 яну 2011 17:12 1
- +Оценка
+7

А той на всичкото отгоре няма да е и национален стадион, а стадион на националния отбор по футбол.

Тоест - още по-зле.

Предвиждат "Васил Левски" за други спортове...

:-)

 
Преглед на профил Борислав Георгиев Рейтинг: 1312 Неутрално
7 фев 2011 23:34 2
- +Оценка
+7

като се съберем да играем волейбол (което и без друго е трудно от към хора) ми казват от всички зали, че всичко е заето за следващите 6 месеца.. за повечето колективни спортове тая трудност е налице. дори и за футбола, дето е най-масов спорт, трудно се намира игрище. факт, че има много какво да се направи в тази посока! глупостта, наречена "стадиона на боко" няма да я коментирам..

 
Преглед на профил Нина Ог Рейтинг: 605 Неутрално
7 юни 2011 21:20 3
- +Оценка
+5

Подкрепям идеята за кварталните спортни площадки. Дори те трябва да се изграждат независимо от по мащабните проекти.

 
Преглед на профил далекоглед Рейтинг: 605 Неутрално
6 юли 2011 11:04 4
- +Оценка
+1

Националният стадион е на много лошо място от комуникационна гледна точка. При големи състезания и футболни срещи стават огромни задръствания заради трудно решимия проблем с паркирането и автомобилния трафик. Според мен на София е необходим национален стадион на друго, по-подходящо и не толкова централно място, а "Васил Левски" може да бъде адаптиран наистина за нуждите на масовия спорт. Всъщност необходими са и двете неща - национален стадион на ново място, както и инвестиции в инфраструктура за масов спорт. Нашите управници трябва не да избират едното ИЛИ другото, а и ДВЕТЕ. Механизми при добро желание за финансиране могат да се намерят по линия на еврофондовете. Тези инвестиции винаги се връщат многократно.

 
Преглед на профил Daniboy Рейтинг: 587 Неутрално
19 авг 2011 18:29 5
- +Оценка
+1

Да, поне това се е случило във Варна, или по скоро е започнало да се случва - има 4-5 комплекса с по 4-5 площадки всеки, поддържани, които могат да се ползват за символично или никакво заплащане.

_____

„В Украйна в момента не се води война. Войната предполага удари по военни обекти и защита на мирното население. Руснаците извършват серия планирани терористични актове с цел да съсипят инфраструктурата и без да ги е грижа за цивилните жертви. Позор!!”
 
Преглед на профил Daniboy Рейтинг: 587 Неутрално
19 авг 2011 18:31 6

Всъщност сега се загледах - това си е площадката от кв."Аспарухово".

_____

„В Украйна в момента не се води война. Войната предполага удари по военни обекти и защита на мирното население. Руснаците извършват серия планирани терористични актове с цел да съсипят инфраструктурата и без да ги е грижа за цивилните жертви. Позор!!”
 
Преглед на профил gost22 Рейтинг: 2237 Неутрално
5 сеп 2011 20:37 7
- +Оценка
+1

Само със стадион, спортни комплекси в кварталите и игрища пред блока, няма да стане. Няма интерес, няма тръпка, няма постоянство, няма публика. Любителска (непрофесионална) лига с приличен награден фонд (от държавата) и турнири два пъти годишно. Това нещо ще привлече пари и реклама, което ще доведе до голям интерес и масов спорт.

_____

"Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 
Преглед на профил moreni Рейтинг: 823 Неутрално
18 сеп 2011 20:02 8
- +Оценка
+5

Няма нищо по извратено от напъните за професионален спорт на световно равнище на фона на затлъстяло и болно население.
Масовият спорт е здраве, а вложеното в здраве се възвръща многократно, защото здравеопазването е едно от най-тежките разходни пера в бюджета. Хората имат някои традиции: да поритат пред блока, да отидат на излет, напоследък все повече карат колела. Ако държавата иска народът да е здрав, трябва да ги поощри всячески. Пак повтарям, вложеното ще й се върне многократно. Кисненето с бира пред телевизора или на стадиона не е спорт, колкото и да се опитват рекламите и спортните емисии да го представят като такъв.

_____

SOS Витоша! Не позволявай да унищожат 1000 дка от най-стария парк на Балканите!
 
Преглед на профил emilkuka Рейтинг: 8 Неутрално
25 окт 2011 12:22 9
- +Оценка
+3

Когато дойдох да следвам в София, това което ме отврати от спорта беше, това че за да спортувам трябва да плащам и то НЕНУЖНО много пари. Ако на това му викате стимул да се спортува !?
Нужни са безплатни конкретни игрища за спорт, които трябва да са осветени вечер ! Ако осветлението струва постоянно пари на общината то нека използват слънчеви колектори. Всичката инвестиция ще бъде невероятно полезна защото ще засили желанието за спорт на младежта от това ще последва интереса на същите млади хора да ходят на спортни мироприятия , а от двете ПРОФЕСИОНАЛНИЯ СПОРТ в България ще се подобри.
Пример за това е Сърбия ...

 
Преглед на профил emilkuka Рейтинг: 8 Неутрално
25 окт 2011 12:29 10
- +Оценка
+3

от години всички говорят : Трябва да има спорт защото е полезно за здравето. Но аз смятам, че правилната гледна точка е : Спорта е духа на нацията. Успехите в профисионалният спорт повдигат националното самочувствие, обединява обществото и създава увереност и стимул в хората да работят по усърдно в тази държава и да вярват на други граждани от нея !
Пътят към този успех смятам, че е идеята от предния ми коментар

 
Преглед на профил bramasole Рейтинг: 3169 Неутрално
26 авг 2012 09:10 11
- +Оценка
+2

Категорично подкрепям каузата! Мисля, че финансирането на бълг. спорт трябва да напомня пирамида - най-много средства да се "наливат" в масовия спорт; от спортуващите деца и младежи ще се изявяват талантливите, отсяването ще продължава на всяко по-горно ниво. На върха ще бъдат потенциалните шампиони, не туристите, за тях ще се отделят нужните им средства, но да се раздават безумни бюджетни средства без идея и резултат - това е против всякаква логика!

_____

"Слабите хора отмъщават. Силните хора прощават. Интелигентните хора игнорират." Алберт Айнщайн
 
Преглед на профил evgeni2d Рейтинг: 8 Неутрално
20 ное 2012 17:31 12

БРАВО!!! страхотна тема и я подкрепям на 100%. искам ми се да се осъществи и малките населени места нямат спортни площадки, а талантливи спортисти има из цялата държава.

 
Преглед на профил султана глаушева Рейтинг: 334 Неутрално
28 мар 2017 02:06 13

Абсолютно за! Професионалният спорт да не се субсидира по никакъв начин от държавата!

_____

Мърфи е оптимист!
 

За да подкрепите тази кауза, моля влезте в профила си или посочете двете си имена и валиден email адрес.

Искам да получавам съобщение за развитието на каузата
91 човека подкрепят каузата Легенда
  • Регистриран потребител

  • Потвърден имейл