Коронавирус в България и по света
Коронавирус в България и по света
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK

Да остане пълната забрана за пушене на обществени места

91 10 мар 2010, 251662 прочитания
  • Facebook
  • LinkedIn
  • Twitter
  • Email
Каузата на: capital
Преглед на профил
Каузата е активна и подкрепена от 936 човека
Защо е важна

В края на февруари ГЕРБ поискаха да отпадне пълната забрана за пушене на обществени места, която трябваше да влезе в сила от 1 юни. Поправките на депутатите от управляващото мнозинство в Закона за здравето предвиждат по-свободен режим - в заведенията до 100 кв.м собствениците ще решат дали да са изцяло за пушачи или непушачи, а в останалите да има отделни помещения, както досега. Мотивът им е, че заради кризата ограниченията ще са пагубни за бизнеса, а и нямало как да се контролират. По всичко личи, че промените са на път да бъдат приети.

Пълната забрана за пушене в заведения обаче е в безспорен обществен интерес. Тя защитава правата на непушачите, които в момента трябва да избират между това да се грижат за здравето си или да не ходят по заведения. Освен това броят инфаркти и инсулти в страните, приели забраната, значително намалява.

Какво е решението

Народното събрание да не гласува поправките в Закона за здравето.

Коментарът на

"Капитал" застава категорично против отмяната на пълната забрана за пушене на обществени места. Приемането, а и налагането й, можеше да направи България една от първите страни в ЕС, които показват подобна загриженост за здравето на хората. Сега, уви, се предлага да се върнем няколко крачки назад, в сивото поле на посредствеността. Ако предложенията на ГЕРБ се приемат, няма да направим нищо прогресивно. Нещата ще останат, както сме си свикнали - омъглени и вмирисани, като дрехите, които събличаме след като сме били в българските заведения.

Битката за чист въздух и нормалност още не е съвсем загубена. Предстоят гласувания в парламента. Там народните представители ще имат възможност да преброят кое е по-силно - прогресивността и уважението към правата на всички, или опушената ориенталската инерция...

В "Още по темата" ще намерите всичко от "Капитал".


Какво предстои


На 19 декември влезе в сила наредбата за условията, при които се допуска пушене в закрити обществени места, която определя техническите параметри за прегради и климатизация в заведенията. От началото на 2011 инспектори от РИОКОЗ започват проверки в търговски обекти, за да установят дали въведените правила се спазват. Министерството на здравеопазването разчита много и на сигнали от граждани, подавани на телефоните на съответните регионални служби.


В каузата досега


4 юни
След одобрение от президента Законът за изменение и допълнение на Закона за здравето беше обнародван в Държавен вестник. С това официално беше отменена пълната забрана за пушене и влязоха в сила новите ограничения за пушене в закрити помещения.

25-31 май

На 25 май "Коалиция за живот без тютюнев дим" подаде искане до президента да наложи вето върху приетите промени в Закона за здравето и се включи в празнуването на Световния ден против тютюнопушенето на 31 май. Всички техни дейности и кампании може да следите тук.

19-21 май
На второ четене на Закона за здравето в пленарна зала окончателно отмениха пълната забрана за пушене. В заведенията се разрешава пушене при определени условия - при площ под 50 кв. м собствениците могат да решават дали в заведението да се пуши или не, а при над 50 кв.м трябва да се обособят зали за пушачи и непушачи. Промените влизат в сила на 2 юни, освен ако президентът не наложи вето. Техническите изисквания за прегради и вентилации ще бъдат пояснени в наредба на Министерски съвет в срок от 3 месеца след влизане на закона в сила. За объркването, което предизвикаха приетите промени четете тук.

13 май
На свое заседание Комисията предложи нови промени в Закона за здравето, според които забрана за пушене ще има във всички обществени места, като изключения се допускат само за тези, изброени в закона.

"Капитал" представи още пет мнения за забраната за пушене на членове на Комисията по здравеопазване.

18 април

С 85 гласа "за", 53 "против" и 5 "въздържал се" предложението за отмяна на забраната на пушене е прието на първо четене в парламента. "Капитал" публикува списък с гласовете на депутатите

16-27 април
Хроника на събитията в парламента, гражданските протести и политическите позиции

14 - 16 април 2010
"Капитал" представи позициите на председателя и членовете на Комисията по здравеопазване за забраната за пушене.
Започна гледането на първо четене на промените в Закона за здравето.

26 март 2010
Кюстендил стана първият град в България с тотална забрана на пушенето на обществени места.

11 март 2010
Комисията по здравеопазване в парламента прие на първо четене промените, внесени от депутатите от ГЕРБ.

10 март 2010
Каузата е официално въведена в новата рубрика "Каузи" в обновения сайт capital.bg. Към 18 март са я подкрепили 210 души. Към 12 април - 309.

2 март 2010
Екипът на Капитал изпрати лични писма до всеки от 20-те члена на Комисията по здравеопазването в Народното събрание. В писмото приложихме броя на Капитал, който ясно изразява позицията на медиата против забраната за пушене в закрити обществени места да се отменя или смекчава по какъвто и да е начин. Поставихме специален акцент върху сериозната реакция на читателите ни, които оставиха повече от 550 коментара в сайта.

26 фев 2010
Темата на броя в Капитал е "Контрареволюцията на пушачите"

18 фев 2010
Седем депутати от ГЕРБ внасят предложение за промени в закона за здравето и предлагат да отпадне пълната забрана за пушене в заведенията, която трябваше да влезе в сила от 1 юни тази година. Статията в Дневник събира 286 коментара от читатели. Коментарът във вестника и в блога на Капитал предизвикват нови 280 реакции.

май 2009
Парламентът приема промени в Закона за здравето, които официално регламентират забраната за пушене на обществени места от 1 юни 2010 г. Подробности за дискусиите тогава четете тук 


Искам да получавам съобщение за развитието на каузата
Подкрепете позицията си с коментар

91 коментара

Избор на тип:
Преглед на профил Петър Бояджиев Рейтинг: 374 Неутрално
10 мар 2010 17:13 1
- +Оценка
-11 +42

Напълно против отмяната!

_____

the world's greatest lie is fate
 
Преглед на профил Aleko Рейтинг: 1316 Неутрално
11 мар 2010 00:26 2
- +Оценка
-9 +52

Това е първата кауза от новият сайт на Капитал. Надявам се да започнем добре и да се стигне до НЕприемането на тази отмяна, защото наистина ще е огромна крачка назад към ориента. Ние сме ЗА забрана за тютюнопушенето на обществени места и ще отстояваме това докрай.

 
Преглед на профил mushamata Рейтинг: 0 Неутрално
11 мар 2010 02:18 3
- +Оценка
-74 +15

Да,харесвах този вестник! Но с нетолерантната позиция която заема относно пушенето на указани места и заведения,се разминава с моите разбирания.Подкрепяйте си каузите ,но вече без мен!ЧАО.

 
Преглед на профил kpucu Рейтинг: 217 Неутрално
11 мар 2010 09:44 4
- +Оценка
-8 +60

Против!
Никой не е длъжен да пуши пасивно!

 
Преглед на профил Владимир Kaladan Петков Рейтинг: 1316 Неутрално
11 мар 2010 14:00 5
- +Оценка
-10 +70

До коментар [#3] от "mushamata":

Странно е да тровиш хората около теб, след което да ги обвиняваш в нетолерантност защото това не им харесва.

_____

Без кураж няма слава!
 
Преглед на профил kolevski Рейтинг: 1211 Неутрално
11 мар 2010 14:16 6
- +Оценка
-6 +61

Аз съм пушачм, но съм ЗА пълната забрана.

 
Преглед на профил gh0s7r1d3r Рейтинг: 217 Гневно
11 мар 2010 14:23 7
- +Оценка
-54 +17

Няма ли някакви по-смислени каузи, които да си поставите? Какво означава "в момента трябва да избират между това да се грижат за здравето си или да не ходят по заведения"??? Има заведения, които са със специално обособени салони за непушачи. А пушачите, като приемат забраната къде ще ходят? Дали някой ще отиде в заведение за да пуши на входа като в 9-ти клас зад училището. В Гърция хората само в аптеките не пушат, ама ние нали винаги трябва да си даваме гъзовете на който ни ги поиска, та бързаме да се поевропейчим. Нали всичко ние на шест в мизерната държавичка, та само това остана несвършено... Пълен абсурд, в една държава, в която пушачите са многократно повече от непушачите да се налагат забрани за пушене на обществени места.

Даже имам по добро предложение, да се обособят заведения САМО за пушачи, по преценка на собственика и ДА НЕ СЕ ДОПУСКАТ НЕПУШАЧИ, за да не им слушаме постоянното мрънкане... 20-годишните бараки по улиците да не би да ви тровят по-малко, а? Само, че се движат, а и не само, че се движат, но и плащат многократно по-ниски данъци. Е това е абсурдно и трябва да се промени, а не да ми казвате къде и кога да пуша и кога да не пуша...

 
Преглед на профил Станимир Станчев Рейтинг: 740 Неутрално
11 мар 2010 14:24 8
- +Оценка
-67 +11

Като не ви харесват пушачите, не ходете в заведения за пушачи или си стойте по къщите. Няма да се убива бизнеса заради няколко непушача!

 
Преглед на профил gh0s7r1d3r Рейтинг: 217 Неутрално
11 мар 2010 14:27 9
- +Оценка
-43 +8

До коментар [#2] от "каше":

Гърция е доста по-развита държава от нашата Абсурландия, доста по-дългогодишна членка на ЕС е, пък там дали някой казва на хората къде да пушат и къде да не пушат, а?

Крачки назад към ориента са много други неща, като абсурдното двойно управленско осигуряване на хората с малки фирми, като още по-абсурдните 30 лева за подаване на заявление за регистрация на и-мейл, като 10-те % здравноосигурителна вноска на фона на стачкуващите, поради неизплатени дългове лекари и какво ли още не. Обаче както винаги, тук всичко трябва да стане отзад напред...

Ще си пуша където ми е кеф, ще си ми пишат актове, ще си плащам глобичките, но пак ще си пуша напук на мрънкащите непушачи.

 
Преглед на профил Mарина Рейтинг: 1316 Неутрално
11 мар 2010 14:39 10
- +Оценка
-10 +53

Пуша от 15 години и съм ЗА забраната за пушене на всички обществени места!

Осъзнавам много добре, че това, че пуша може да не се харесва на хората около мен, и ми се иска и останалите пушачи да са по-толерантни към другите хора.

_____

Така е то.
 
Преглед на профил Distributed Рейтинг: 797 Неутрално
11 мар 2010 14:46 11
- +Оценка
-7 +28

в-к Капитал,

Забраната се прави с цел да се предпази персонала на заведенията, а не клиентелата. Това трябва да се обяснява на хората, защото работещите в заведенията са най-потърпевши от пушенето на закрито.

Държавата прие забрана за пушене на работното мястно, но с изключене на барове, ресторанти и т.н. Сега просто нещата си идват на мястото.

_____

Facebook: Възобновяеми енергийни източници - бъдещето на енергетиката на Земята! http://www.facebook.com/groups/172169062843817/
 
Преглед на профил Polina Рейтинг: 8 Неутрално
11 мар 2010 14:47 12
- +Оценка
-6 +42

Пуша от доста време. Но въпреки това ИСКАМ да остане пълната забрана за пушене на обществени места.
Напоследък покачването на цените ме стимулират да намаля пушенето, а с тази забрана стимулът ще е още по-голям!

_____

Когато някой е съгласен с мен, винаги имам впечатлението, че греша!
 
Преглед на профил Elena Undzhieva Рейтинг: 8 Неутрално
11 мар 2010 15:23 13
- +Оценка
-4 +29

Против отмяната! Особено причината ".. ние сме българи, нали.. и без това няма да я спазваме" ме ужасява.

 
Преглед на профил rosko1306 Рейтинг: 681 Неутрално
11 мар 2010 16:41 14
- +Оценка
-21 +6

В Ориента, или по-големи католици от Папата.... Българска работа е това! В цяла Европа има 2-3 страни с пълна забрана. Миналата седмица "Катитал" публикува и основните ограничения/разрешения в различните страни. Ако това се разгледа сериозно - може да се вземе по-правилно решение. Ние, както винаги, сме в двете крайности. И за капак на всичко - си правим каквото поискаме.
Аз съм За отмяната на пълната забрана за пушене

 
Преглед на профил venton Рейтинг: 0 Неутрално
11 мар 2010 18:33 15
- +Оценка
-13 +14

И все пак пушачите помагат на бизнеса!

В очите на реномирания европейски работодател пушачите са хора от втора категория - както местен средно-квалифициран и обслужващ персонал така и някои видове чужденци, които са облечени в кожени тужурки, пушат, пият твърд алкохол в невероятни количества, говорят по телефон крещейки, разказват вицове, държат се свойски и не знаят мяра в нищо.

Въпросните работодатели, както и фирмите от които се очаква да направят поръчка считат, че човек, който не може да контролира собствените си страсти, съответно не е способен да се справи и с проблемите в работата си или да изпълни поръчката както трябва.
Това е една от основните причини, поради които представителите на бизнеса, които търсят нови клиенти или високо-платеният инженерно-технически и управленски персонал в западните фирми не си позволяват да отделят газове, течности или по-твърди вещества на обществени места, още по-малко пък - демонстративно!

Излизайки от конкуренцията по този начин, пушачите помагат на бизнеса на непушачите. За което благодарим!

Поздрави,
Неизпускащ Газове

 
Преглед на профил dimat Рейтинг: 8 Гневно
11 мар 2010 21:23 16
- +Оценка
-5 +17

Подкрепям с две ръце!
Крайно време е на първо място да се постави здравето, а чак след него бизнеса!

 
Преглед на профил dimat Рейтинг: 8 Гневно
11 мар 2010 21:23 17
- +Оценка
-5 +12

Подкрепям с две ръце!
Крайно време е на първо място да се постави здравето, а чак след него бизнеса!

 
Преглед на профил Владимир Kaladan Петков Рейтинг: 1316 Неутрално
12 мар 2010 00:01 18
- +Оценка
-4 +30

На улица Шишман има една хубава баничарница, в която доскоро се пушеше. Откакто не се пуши атмосферата вътре коренно се промени, както и самата клиентела. Вече с удоволствие може да се изяде баничката в самата баничарница.

_____

Без кураж няма слава!
 
Преглед на профил Stanqo Рейтинг: 374 Гневно
12 мар 2010 19:07 19
- +Оценка
-6 +16

Задължителна е пълна забрана на тютюнопушенето на обществени места, ако искаме да сме цивилизована страна.

 
Преглед на профил veniyankova Рейтинг: 0 Любопитно
12 мар 2010 22:57 20
- +Оценка
-6 +15

Разбира се, че съм за пълна забрана! В т. нар. "цивилизован" свят проблемът е отдавна решен. Изборът на пушачите не бива да нарушава правата на другата част от човечеството.

 
Преглед на профил veniyankova Рейтинг: 0 Любопитно
12 мар 2010 22:58 21
- +Оценка
-4 +7

Разбира се, че съм за пълна забрана! В т. нар. "цивилизован" свят проблемът е отдавна решен. Изборът на пушачите не бива да нарушава правата на другата част от човечеството.

 
Преглед на профил charlyb Рейтинг: 799 Неутрално
13 мар 2010 08:11 22
- +Оценка
-12 +7

Не съм пушач (вече), но не подкрепям тази кауза.
А колкото до цивилизоваността (гледам какво е писал 21 над мене) , обзема ме неудържим смях - точно пушенето е онова, което ни отличава от цивилизацията!

_____

Протестите ще стимулират управляващите да започнат реформи – протестират нереформираните, онези които смучат от държавата!
 
Преглед на профил orgasmatron Рейтинг: 217 Гневно
14 мар 2010 02:37 23
- +Оценка
-3 +17

Против отмяната!

 
Преглед на профил danna Рейтинг: 0 Весело
14 мар 2010 08:04 24
- +Оценка
-3 +13

Против отмяната съм ! трябва ни повече ред и дисциплина на нас Българите.

 
Преглед на профил Ганева Рейтинг: 479 Неутрално
14 мар 2010 20:44 25
- +Оценка
-4 +15

Подкрепям каузата. Всеки има право на личен избор - да пуши или не, да пие или не, да се друса или не. Проблемът с пушенето е, че пушачите не оставят такъв избор на непушачите. Може да не пиеш в компания на пиещи, да не посегнеш към наркотика в компания на наркозависими, но в компания на пушачи просто няма начин да не дишаш.

 
Преглед на профил Тони Крумова Рейтинг: 8 Неутрално
14 мар 2010 22:17 26
- +Оценка
-4 +10

Пълна забрана за пушене на обществени места. Подкрепям.
Защото така ще е справедливо за всички.
Пушачите може и да намалеят след време.

_____

Учението дава знанието!
 
Преглед на профил Виктор Рейтинг: 8 Неутрално
14 мар 2010 23:38 27
- +Оценка
-5 +11

НЕ, НЕ и пак НЕ на тютюнопушенето на обществени места.
Който иска да се трови да го прави сам.
Искам да си пия кафето в заведенията без тютюневия смог да ме обгръща целия.

_____

Sapienti sat
 
Преглед на профил milotin kefalov Рейтинг: 8 Неутрално
15 мар 2010 16:57 28
- +Оценка
-5 +8

Категорично съм за забрана на пушене на обществени места. Понеже прочетох коментарите, че ако се въведе забрана за пушене в заведния - те пушачите няма къде да пушат - ще кажа, ами пушете където няма да пречите на останалите. Това със зала за пушачи и непушачи в заведнията вече го видяхме. Беше страшно да си непушач. Влизаш в една малка и неуютна заличка, сервитьорът те забравя и си чакай ако нямаш друга работа. Пушещите се радваха на внимание - гледка през витрината, музика, телевизор и т. н. Нека изравним позициите, моля.

_____

милотин кефалов
 
Преглед на профил yani jelqzkov Рейтинг: 8 Неутрално
16 мар 2010 21:15 29
- +Оценка
-4 +6

Време е някои неща да се наложат и да станем малко европеици ина4е няма управия.....

_____

:P
 
Преглед на профил Иван Христов Рейтинг: 426 Неутрално
17 мар 2010 13:12 30
- +Оценка
-5 +4

Искам да е забранено в заведенията и на обществените места да се пуши. Който иска дасе трови себе си и неговите близки да си го прави у тях.

_____

https://www.behance.net/patriotbg
 
Преглед на профил Иван Христов Рейтинг: 426 Неутрално
17 мар 2010 13:12 31
- +Оценка
-5 +5

Искам да е забранено в заведенията и на обществените места да се пуши. Който иска дасе трови себе си и неговите близки да си го прави у тях.

_____

https://www.behance.net/patriotbg
 
Преглед на профил gh0s7r1d3r Рейтинг: 217 Гневно
18 мар 2010 17:24 32
- +Оценка
-13 +6

До коментар [#15] от "venton":

Хохохохо, ама отивай на запад при реномираните работодатели да работиш, бе. Или се върни обратно при ваш'те на село, да им помогнеш с прекопаването на нивата, че голям зор виждат, г-н Конкурентен... Хохоохо, аз съм пушач, но ако някога ти се случи да се конкурираш с мен за работно място, за твое добро, просто се откажи доброволно....

 
Преглед на профил gh0s7r1d3r Рейтинг: 217 Неутрално
18 мар 2010 17:31 33
- +Оценка
-20 +10

Абе тука половината клепчовци, не са се научили да пишат, не са се научили как да пускат коментари, не могат да говорят, обаче мнооооого били чели за вредата от тютюнопушенето и мнооооого били ходили в чужбина и там не се пушело. Така им казала леля Цецка, съседката от 4-тия етаж, която миналато година ходила на гости на дъщерята в Италия.... Аре фак ю на китайски бе, в Гърция 'що се пуши, няма ли да ми обясни някой? В Щатите 'що се пуши? Или там още не знаят колко адски вредно е?!? Ми идете вие да им кажете, гледам много сте открехнати на тази тема. Не искали да ги тровят, нека пушачите си пушели по домовете - стойте си вие у вас, бе, защо аз да си седя у нас?!?
Аре още веднъж фак ю на китайски и да не съм ви чул.

 
Преглед на профил mapto Рейтинг: 1266 Неутрално
20 мар 2010 23:10 34
- +Оценка
-2 +1

И още нещо: Могат ли високите цени на цигарите да ограничат тютюнопушенето?
http://ivanyanakiev.com/2010/03/19/могат-ли-високите-цени-на-цигарите-а-о/

_____

Включете се в свободния интернет, без цензура на корпорации, партии, олигарси,... https://bg.wikipedia.org/wiki/Мастодон_(социална_мрежа) https://masto.bg
 
Преглед на профил daria_vip Рейтинг: 479 Неутрално
20 мар 2010 23:45 35
- +Оценка
-8 +5

нека пушат съответно

1-наложете двоен данъл върху пеàлбите им на тези които искат да са за пушачи

2-такса за това че са опасни за здравето на околните за това че допринасят за рак и болести ненужни да ги изреждам тук по 2000 лв още на година

3 здравните всноски на всички работещи в такива обекти да бъдат увеличени в троен рамер нека си пушат и правят бизнес хората не ги закачайте те ще си плащат за дяволъка Дянков и дали ще пълнят хазната и да видим колко бързо ще почнат да се отказват от пушенето тези загубеняци

 
Преглед на профил Vesselin Georgiev Рейтинг: 8 Неутрално
22 мар 2010 12:27 36
- +Оценка
-3 +8

Абсолютно съм против отмяната!! НО, задължително трябва да се съблюдава спазването й. Яки глоби!!
Иначе ще е поредната 'врата в полето' ..

 
Преглед на профил Тони Гетова Рейтинг: 426 Неутрално
22 мар 2010 15:15 37
- +Оценка
-5 +5

Капитал, покрай евентуално либерализиране на споменатия закон някак си в пълна тишина мина искането на управляващите да се намалят глобите за търговци, продаващи алкохол и цигари на малолетни. Ако пуснете тази кауза мисля, че няма да има никакво мнение против. Докато тук основният проблем се завърта около това да се пуши ли в барове и други увеселителни заведения (за забраната в баничарници, сладкарници и пр. често посещавани от майки с деца и деца не съм забелязала да има някакъв ропот дори и сред най-върлите пушачи ), за засегнатия от мен проблем нещата са кристално ясни. Само искам да спомена, че превенцията на младите не минава само през закона за здравето.
По темата-безмислено е да няма заведения за пушачи, както доскоро нямаше за непушачи. Това че в някоя държава си било така, е меко казано, тъп аргумент. Ето защо съм за отмяната, но и за прецизното преработване на закона, така че да има заведения за пушачи, но и непушачите да не бъдат опушвани навсякъде. Контролът върху продажбата на алкохол и цигари на малолетни трябва да се засили.

 
Преглед на профил Дени Симеонова Рейтинг: 950 Неутрално
22 мар 2010 23:21 38
- +Оценка
-1 +3

@izumena
благодаря ви за сигнала за глобите. ще проверим докъде е стигнал законопроектът

_____

capital.bg
 
Преглед на профил Тони Гетова Рейтинг: 426 Неутрално
23 мар 2010 10:56 39
- +Оценка
-1 +3

Благодаря Ви, Дени! Може да се окаже, че междувременно тази мярка да е била отхвърлена, за което много ще се радвам. Това вече би била една добра новина, подкрепена и от пушещите и от непущещите.

 
Преглед на профил ae Рейтинг: 8 Весело
23 мар 2010 14:31 40
- +Оценка
-3 +2

Може и акцизът да се дигне още малко - ако ще е мярка, то тя да е ефикасна!

 
Преглед на профил Дени Симеонова Рейтинг: 1316 Неутрално
31 мар 2010 16:02 41
- +Оценка
-2 +2

@izumena

казусът с намаляването на глобите за търговци, продаващи алкохол и цигари на малолетни се оказа любопитен. министерството на икономиката е свалило законопроекта от страницата си, защото "е станало объркване" и засега всякакви дискусии по него са отложени. ето първата статия по въпроса в Дневник, които ще продължат да следят темата http://www.dnevnik.bg/pazari/2010/03/12/872057_pravitelstvoto_planira_da_svali_globite_za_prodajba_na/

_____

the future is now
 
Преглед на профил Тони Гетова Рейтинг: 426 Неутрално
9 апр 2010 13:37 42

благодаря ви за информацията, Дени! И аз самата като читател също ще продължа да го следя.

 
Преглед на профил Phooey Рейтинг: 0 Неутрално
10 апр 2010 12:25 43
- +Оценка
-3 +4

"Пълната забрана за пушене в заведения обаче е в безспорен обществен интерес. Тя защитава правата на непушачите, които в момента трябва да избират между това да се грижат за здравето си или да не ходят по заведения."

Къде е логиката тук? Че интересите на пушачите не попадат в обществения интерес? Че обществото единствено трябва да обгрижва интересите на непушачите?

Капитал, несериозна ви е постановката на изреченията. Ако искате да звучите поне малко смислено, прилагайте аргументи и логика.

 
Преглед на профил rdimov Рейтинг: 8 Неутрално
11 апр 2010 19:17 44
- +Оценка
-4 +3

Аз съм за пълна забрана на тютюнопушенето на обществени закрити места.Това ще е още един стимул на пушачите да ги спрат.

 
Преглед на профил mushamata Рейтинг: 0 Неутрално
14 апр 2010 00:59 45
- +Оценка
-6 +4

Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 
Преглед на профил newmind Рейтинг: 531 Неутрално
15 апр 2010 12:25 46
- +Оценка
-4 +5

Крайно време е властимеющите да вземат едно решително правилно решение!
Никакво пушене там където се събират хора в обществени заведения и институции! Разбира се строги глоби и за администраторите чиновници началници които пушат!!! Спомнете си Гагаузов пуска заповед да не се пуши и си пуши :-) Ето това е най-характерното за родните чиновници - приемат закони които обаче да се изпълняват от такива като нас .
А какво да кажем когато отидеш в една общинска администрация ив кабинетите на общинарите е като в мъгла от дим!
А тази идея да се разделя едно заведение на маси за пушачи и на маси за непушачи е все едно да направиш място за пикаене в единия край на басейна, а в другия да е забранено и всичко да е наред по закон!!!

 
Преглед на профил mushamata Рейтинг: 0 Неутрално
15 апр 2010 17:02 47
- +Оценка
-6 +4

До коментар [#44] от "rdimov":

Г-н Димов ,ако искате да откажете цигарите ходете на специалист ,но не налагайте забрани наляво и надясно!

 
Преглед на профил Величка Маринова Рейтинг: 583 Неутрално
18 апр 2010 20:50 48
- +Оценка
-3 +7

Подкрепям инициативата на Капитал ,защото:
Основният довод на пушачите е, че им се ограничават правата. Но в демократичните общества не могат да се гарантират абсолютни права. Всеки гражданин има право на свободен избор дотогава, докато не нарушава основни права на други граждани.
Пушейки в затворени помещения, пушачите накърняват правото на чист въздух, най-вече на деца и болни хора, което е недопустимо.

_____

VelMar
 
Преглед на профил mushamata Рейтинг: 0 Неутрално
18 апр 2010 21:33 49
- +Оценка
-8 +2

До коментар [#48] от "Величка Маринова":

Г-жо Маринова ,бихте ли ми обяснили какво е мястото на децата и болните хора в нощните заведения ,баровете и игралните зали в който искате на всяка цена да въведете забраната за тютюнопушене ?Благодаря ви за отговора!
А модераторите могат да изтрият и този коментар,защото във форума магат да се изказват всякакви мнения,стига да са им угодни на тях и на великата кауза за която се бори авторката на материала!

 
Преглед на профил dreamer Рейтинг: 1107 Неутрално
19 апр 2010 10:53 50
- +Оценка
-2 +7

Пълна забрана на тютюнопушенето където и да е! Няма нужда от никакви аргументи - ясно е като бял ден, че пушенето е вредно за всички и няма измерими икономически, социални, здравни или каквито и да е ползи, които може да компенсират вредата.

_____

Отделете време навреме.
 
Преглед на профил mushamata Рейтинг: 0 Неутрално
20 апр 2010 00:52 51
- +Оценка
-5 +1

До коментар [#50] от "dreamer":

Ауууу, и в тоалетна в къщи ли няма да мога да пуша?!!!! Леле амчи сега кво ще праим ,майна?!!!

 
Преглед на профил dreamer Рейтинг: 1107 Неутрално
20 апр 2010 14:38 52
- +Оценка
-2 +4

Ако дима от цигарата през одушника на тоалетната стига до съседа и той не го желая ще се превърнеш в нарушител. Същото е както ако ме наводниш, ако пуснеш уредбата с музика над допустимото и прочие други примери с които едни хора могат да попречат на околните да живеят нормално. Подобни норми са разписани в наредби, правилници и закони от достатъчно дълго време и нашето общество отдавна ги е приело за нормално и полезно за съвместното съществуване на гражданите. Просто сега е време да се приложи същото и по отношение на цигарения дим.
Задължително е да се отбележи, че освен дима има и още една вреда - примера, който дава един пушач на околните и най-вече на децата. Докато децата виждат възрастни пушещи навсякъде около себе си те ще взимат пример от тях и ще се превръщат в пушачи, а
това отново касае не само твоите деца но и моите а така ти отново нанасяш косвена вреда. Така, че ако имаш възможност да пушиш
без да вредиш на околните пряко с дима или косвено с примера си може да си го правиш както и където пожелаеш никой не би
трябвало да има право да ти пречи, както никой не би трябвало да те спира да слушаш силно музика ако всички околни са съгласни.

_____

Отделете време навреме.
 
Преглед на профил mushamata Рейтинг: 0 Весело
21 апр 2010 00:42 53
- +Оценка
-8 +3


До коментар [#52] от "dreamer":
Еееее, ти направо ме хвърли в оркестъра - ЧЕСТНО!!!!!!!!!! Няма такъв класически случай като тебе.Това с личния пример, не е мой проблем.А какво ще кажеш,кагато жената на съседа готви някакво отвратително смръдливи манджи,или другата съседка клошарка ,вари разложени кокали на вонящото си куче,като по вентилационната тръба се носят изпарения и миризми нападобяващи на концлагер или екарисаж.АМИ ЕЛА ТОГАВА И МИ КАЖИ ЧЕ НЕ МОГА ДА ПУША,вътре в кенефа и че съм давал лош пример.А ако живея в еднофамилна къща пак ще ми забраниш да пуша?No way!!!!

 
Преглед на профил dreamer Рейтинг: 1107 Неутрално
24 апр 2010 01:41 54
- +Оценка
-3 +2

От гледна точка на "преченето" няма разлика между смърдящите манджи , кокали, цигарен дим, наводняване, силна музика и каквото там се сетиш! Все пак някои неща макар и неприятни са по-безопасни за здравето на съседа. Но това не се отнася за цигарения дим например. А иначе всеки може да си живее и прави каквото му душа иска в еднофамилната си къща, щом не пречи на някой друг може да си пуши колкото си иска.

_____

Отделете време навреме.
 
Преглед на профил mushamata Рейтинг: 0 Неутрално
24 апр 2010 21:28 55
- +Оценка
-4 +1

До коментар [#54] от "dreamer":

Да бе да ,значи едикой си може да ми усмърдява живота, а аз да не мога да пуша,щото ще му преча и щото видиш ли,това било забаранено от закона, айде сиктир ,бееее!!!!Я вземи и ти, като тия мазни подлизурковци да вземеш една голяма кутия с бонбони,пък и едно агне и бегом при оня вампир - очилатата здравна министърка и да почнеш да и целуваш нозете, шото видиш ли, тя показа решителна воля в борбата с пушенетешото!!!!!!!!!!

 
Преглед на профил Естер Рейтинг: 8 Неутрално
13 май 2010 16:09 56
- +Оценка
-1 +5

От една страна е хубаво да има дебат, защото така трябва да се решават проблемите. Но какъв беше резултата - първо ми дадоха надежда че ще мога да ходя и аз на кафенета без да ме боли глава от цигарен дим, после ми я отнеха. Резултата - още по-зле съм настроена към пушачите от преди.

 
Преглед на профил mushamata Рейтинг: 0 Неутрално
14 май 2010 12:30 57
- +Оценка
-3 +1

До коментар [#56] от "Естер":

Това важи и за нас пушачите.

 
Преглед на профил darthsidius Рейтинг: 210 Неутрално
26 май 2010 19:18 58
- +Оценка
-1 +5

И аз съм пушач и наистина съм за пълната забрана на пушенето на обществено място,ако я имаше тази забрана като ученик сигурно нямаше да почна да я пуша тази отрова.По този начин можем да спасим сегашното поколение от един доста вреден и смъртоносен навик.

 
Преглед на профил The 8 Рейтинг: 833 Неутрално
28 май 2010 22:47 59
- +Оценка
-4 +3


ЗА ТОТАЛНА ЗАБРАНА НА ПУшЕНЕТО В ЗАТВОРЕНИ ПОМЕщЕНИЯ!

/ Върл НЕпушач съм и ми е писнало толкова от дим, че намразих всичко, свързано с ГЕРБ, не че съм гласувал за тях де!/

_____

Събуди се, българино! В противен случай ще изчезнеш безславно ...и то сравнително скоро :( НАУЧИ СЕ ЗАДРУЖНО И ПРОДЪЛЖИТЕЛНО ДА ОТСТОЯВАШ ПРАВДАТА!
 
Преглед на профил jiggy Рейтинг: 426 Разстроено
29 май 2010 00:58 60
- +Оценка
-5 +4

2039 година: Нова кауза:
Да се забранят евреите. Защо трябва да им понасяме световните заговори и злите им корпорации? От цял век учените са доказали, че са вредни за човечеството. То да пуснеш евреи в икономиката е все едно да позволиш уринирането в единя край на басейна и да го забраниш в другия. Вижте как преди 20 години забранихме цигарите, преди 10 алкохола, преди пет гласуването и преди година лъжовната, компрометирана неправителствена преса. Животът сега е прекрасен има истинска свобода а не свободия. А тези дето не вярват в науката и правата на прогресивното мнозинство - до стената. Че то ако нямаше правителствен служител до всяко кръстовище да ви води за ръка, как щяхте да пресичате улицата? Нали всички щяхте да сте мъртви (прегазени, ако не бяхме забранили и колите). Чакайте че забравих за кого беше думата - евреите, циганите или червенокосите...?

 
Преглед на профил jiggy Рейтинг: 426 Неутрално
29 май 2010 01:18 61
- +Оценка
-4 +4

Личната свобода е красиво, но нежно цвете. Пълно е с народ дето иска да го стъпче и обещава че на негово място ще засади вкусни и полезни домати.
Правителството въобще няма право да се занимава сподобни неща. Оставите ли го да се рови в пеплниците на другите, утре ще го откриете в спалнята си да мирише чаршавите ви, дали спазвате хуманните, медицински обоснованите, екологичните и недискриминиращи начини за правене на секс. Зад него ще ви гледат укорително тълпа неправителствени организации които искат да ви опазят от грях. Под прозореца ви антитерористичен отряд ще си зарежда оръжията.

 
Преглед на профил jiggy Рейтинг: 426 Неутрално
29 май 2010 01:37 62
- +Оценка
-1 +5

Извинявам се за многото постове. За Дарт:
"И аз съм шофъор и наистина съм за пълната забрана на шофирането на обществено място, ако я имаше тази забрана като ученик сигурно нямаше да почна да я карам тази машина за убиване.По този начин можем да спасим сегашното поколение от един доста вреден и смъртоносен навик."

 
Преглед на профил mapto Рейтинг: 1266 Неутрално
3 юни 2010 11:55 63
- +Оценка
+2

Институционализиран хаос:
http://blog.bozho.net/?p=152

_____

Включете се в свободния интернет, без цензура на корпорации, партии, олигарси,... https://bg.wikipedia.org/wiki/Мастодон_(социална_мрежа) https://masto.bg
 
Преглед на профил ggeorgi Рейтинг: 0 Неутрално
3 юни 2010 15:21 64
- +Оценка
-2 +6

Пушенето е келешлък. Някой може ли да ми напише разумна причина, поради която е пропушил? Или разумна причина, поради която продължава да пуши? Удоволствие? Да, може и да е удоволствие да запалиш цигара в планината след като човек се е надишал на чист въздух, но едва ли е същото като да запалиш цигара в замъглено от цигарен дим заведение с просълзени очи, а после да смърдиш от 2 метра на цигари и да простираш дрехите си да се отмиришат.

Допълнително, когато си родител и нямаш баби и дядовци подръка е още по-весело. Тези, които не ме разбират, ще разберат когато му дойде времето ако се запази статуквото.

Непушач съм. Препоръка е!

 
Преглед на профил Nono Рейтинг: 374 Неутрално
4 юни 2010 12:35 65
- +Оценка
-1 +10

Аз съм пушач, но съм твърдо "за" забраната за пушене на обществени места! На мен също ми е неприятно, където и да отида да е запушено и вмирисано на цигари

 
Преглед на профил kwakson Рейтинг: 217 Неутрално
5 ное 2010 15:50 66
- +Оценка
-2 +8

Омръзна ми да стоя навън с децата и да не мога да вляза да се стопля и да изпием по какао, чай или сок някъде ... или когато излизам с приятели и няма къде да седна, ако съм с деца или да ядем пасти на крак извън сладкарницата в студа, защото вътре се пуши ... това съм го правила няколко пъти бременна... просто няма къде да вляза

Изглежда, че на много хора им е все едно, че има деца, бременни, хора с дихателни проблеми, или просто непушачи, които искат да дишат

Подкрепям каузата с две ръце и два крака

 
Преглед на профил ivanah Рейтинг: 0 Неутрално
10 ное 2010 09:51 67
- +Оценка
-1 +3

Подкрепям абсолютно всичко свързано с ограничаване на тютюнопушенето. Работя в частна фирма, където цигареният дим е като вечно невдигаща се мъгла. Непушачите сме малко!!!
Помолих да ме преместят в помещение, където не се пуши, отговорът бе "Хайде, хайде, и ти ще пропушиш". Не мога да предизвикам проверка, веднага ще бъдат уводомени за проверката. Естествено ,че ще се досетят кой я е предизвикал, тъй като само аз си позволявам да "мърморя" против пушенето на работното място.
Удивява ме наглостта и несъобразяването, характерни за 90% от пушачите.
Въпреки всички закони, наредби и т.н. смятам че това е " Causa perduta", трябва промяна в мисленето.

 
Преглед на профил marianaa Рейтинг: 0 Разстроено
10 ное 2010 11:42 68
- +Оценка
-1 +7

Абсолютно подкрепям забраната за пушене на обществени места.
Писнало ми е пушачите да мрънкат, че им се нарушават правата.

 
Преглед на профил Ivan Ivanov Рейтинг: 5 Неутрално
13 ное 2010 21:23 69
- +Оценка
-1 +7

Браво момчета и момичета! Крайно време е разумните хора да имат право на глас в България. Не на масовото тровене ... и така не сме особено много българите та заради печалбите на шепа хитри търговци да се самоунищожаваме плащайки им при това.

 
Преглед на профил Georgi Popov Рейтинг: 269 Неутрално
18 ное 2010 23:32 70
- +Оценка
-2 +9

Преди ТРИДЕСЕТ години служебният ми път ме направи директор на поделение на БДЖ с 450 души персонал, разпределен в около 30 подразделения на територията на Южна България.Една от първите ми стъпки беше да забраня пушенето във всички сгради, помещения и превозни средства на поделението.Врявата беше невъобразима (старият директор беше върл пушач) - делегации до профсъюзите, жалби за посегателство на човешките права, но срещнах подкрепа от всички инстанции, до които стигаха жалбите, още повече че спазвах буквата на тогавашната наредба на М-во на здравето, като на всяко работно место на най-ветровитото место в двора имаше табелка
"Място за пушене".Определих тримесечен срок за преглъщане на забраната (през това време пушачите идваха в кабинета ми за щяло и нещяло, но задължително със запалена цигара), през следващия месец
изпращах ПИСМА ДО СЕМЕЙСТВАТА на нарушителите на забраната и така спечелих подкрепата на съпругите, които не позволяваха на мъжете си да пушат вкъщи, от началото на петия месец вече се налагаха заповеди за наказание с парична санкция за нарушение на вътрешния ред - всички се бяха подписали, че са запознати със забраната.Освен това хората видяха, че и висшестоящите шефове, и финансови ревизори, и чуждестранни гости (особено лесно беше с последните) спазват въведените ограничения.И колкото и да е невероятно, след 6-7 месеца вече никъде в помещения или превозни средства не се пушеше.
Така че клинченето и отмятанията на депутатите от...

Прочитане на целия коментар
веднаж вече заявени и одобрени от обществото промени никога няма да променят
България.И винаги ще се намери някой наглец като Вежди Рашидов да каже че каквото и да става, той няма да спазва закона, който не му харесва.И затова все ще сме по-изостанали от съседите - вижте какво правят в Турция, Гърция, Сърбия.

 
Преглед на профил kratun Рейтинг: 217 Неутрално
28 дек 2010 13:27 71
- +Оценка
-4 +5

Доводите на собствениците на заведения, че това ще се отрази пагубно на оборотите им, са неоснователни. Ако в заведенията и закритите пространства не се пуши, то няма как хората да предпочетат други места за своите срещи, следователно довода, че закона ще "фалира" кафенетата и баровете издиша. Ще има временен отлив на клиенти, докато "заработи" закона, спор няма. Основният проблем произлиза от контрола и дали има капацитет органа, който ще го осъществява.

пп: Като пример мога да дам акцията за слагане на колани в МПС. Преди акцията по-голяма част от шофьорите и пътниците не използваха тези защитни мерки. Сега е по-голям процента на тези, които са с колани...

 
Преглед на профил Рашистката федерация е империя на злото Рейтинг: 678 Неутрално
31 дек 2010 07:37 72
- +Оценка
-2 +7

Аз съм ЗА пълна забрана за пушене на обществани места. Пълната забрана трябваше да влезе в сила на 01.07.2010, но Б. Борисов и ГЕРБ промениха закона. С действията си управляващите показват загриженост как да приберат повече пари от пушачите и заведенията и въобще не се интересуват за здравето на обществото. Пушача трябва да се съобразява с другите, а не обратното. Сега на непушач с деца му се налага да избира, да се чуди къде да влезе, защото в 95% от заведенията се пуши. Дима от цигарата люти, вмирисва дрехите, вмирисва устата на пушача и непушачите дишат дима. Заведенията трябва да слагат скъпи прегради, мощни вентилации, разни измислени табели с определен шрифт,...И всичките тия проблеми заради пушачите. Докога пушачите ще са привилегированите? Докога ще се приемат закони в полза на цигарените компании? Решението е просто. Тотална забрана на пушенето на обществени места. На пушач като му се пуши да излезе пред заведението или офиса и да се напуши. Една цигара се пуши 5-6 мин, и ако пушача по време на работа изпуши 10 цигари това са 50-60мин от работното му време. Месечно 22х59мин=18.3ч и годишно 12мес х 22дни=264дни х 50мин =220часа/ 8часа=27.5 работни дни(8 часа работен ден). Една платена месечна отпуска допълнително за пушача. Това също е привилегия за пушача, защото непушача работи и няма да използва 27.5 дни. Пушенето е наркомания. Разходите на обществото за здраве вследствие на пушенето също могат да се изчислят. Политиката на ГЕРБ реално е срещу интересите на...

Прочитане на целия коментар
обществото.

 
Преглед на профил uran Рейтинг: 1316 Любопитно
23 яну 2011 10:33 73
- +Оценка
+5

"Да остане пълната забрана за пушене на обществени места"

Опасна кауза. Бил съм 30 години пушач - вече ги отказах преди 4 години. При такава предиспозиция как да кажа нещо лошо за пушачите? Мога само да ги помоля да бъдат по-толерантни към другите, както и разбира се да помоля непушачите за същото.

_____

Yet another blue planet.
 
Преглед на профил marianaa Рейтинг: 0 Неутрално
25 яну 2011 16:55 74
- +Оценка
-2 +3

Против отмяната съм.
Искам да влизам в кафенета и заведения без да се вмирисам на гадния тютюнев дим, без после да ми смъдят очите и без да пуша пасивно.

 
Преглед на профил Федор Езерский Рейтинг: 845 Любопитно
27 яну 2011 13:46 75
- +Оценка
-2 +1

Стиска ли ви да има референдум по този въпрос или ще си чешете клавиатурите?

 
Преглед на профил marianaa Рейтинг: 0 Неутрално
27 яну 2011 17:16 76
- +Оценка
+2

До коментар [#75] от "Федор Венедиктович Езерский"

Референдум все още няма. Затова "си чешем клавиатурите".

 
Преглед на профил danailov Рейтинг: 1002 Неутрално
30 яну 2011 10:30 77
- +Оценка
-1 +1

Против отмяната съм и за каузата на "Капитал". Бивш пушач, прекарал инфаркт, но не това е причината. Никой по нормален начин не може да накара някого да пуши или да не пуши, въпрос на личен избор. Но поради самото си естество то е и част от взаимоотношението с другите. Ако самият пушач не може да прецени кога и къде да пуши, дали пречи на деца и болни, тогава забраната е наложителна! Според мен правителството и премиера не са последователни. Никакво протакане на срока, никакво оправдание за загуби в туристическия бранш и заведения. Какво ще реши една година отмяна на забраната? Нищо! Както във всичко, взаимната толерантност ще бъде най - доброто разрешение на въпроса. Поздравления за каузата на "Капитал"!

 
Преглед на профил Борислав Георгиев Рейтинг: 1264 Неутрално
7 фев 2011 23:28 78
- +Оценка
-2

До коментар [#75] от "Федор Венедиктович Езерский":

Ти знаеш ли колко пари струва един референдум, приятелю? само таа тъпотия още не са решили да напраат - да потрошат няколко милиона, да питат пена от славена, дали иска да пуши в кръчмата?

 
Преглед на профил silviyap Рейтинг: 217 Неутрално
23 фев 2011 19:28 79
- +Оценка
-2 +1

Пуша от 15-годишна и си мисля, че това е неприемливо. Едва ли щях да започна толкова рано, ако имаше по-строги мерки не само за тютюнопушенето, но и за продажбата на цигари. Напълно подкрепям забраната и се надявам по-скоро рано тя да се приеме и започне да се спазва.

 
Преглед на профил Joanna Ivanova Рейтинг: 8 Неутрално
11 мар 2011 23:57 80
- +Оценка
+1

Абсолютна отмяна!

 
Преглед на профил gost22 Рейтинг: 1622 Весело
17 мар 2011 10:55 81
- +Оценка
+3

До коментар [#71] от "kratun":
Следващата забрана ще е за "твърдия" алкохол, нали: " то няма как хората да предпочетат други...."
После идва ред да се забрани алкохола въобще, нали: " то няма как хората да предпочетат други...."
После идва ред на .............( кой каквото реши), нали: " то няма как хората да предпочетат други...."

_____

"Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 
Преглед на профил uran Рейтинг: 1316 Неутрално
27 юни 2011 19:01 82
- +Оценка
-1 +2

Този абсурден навик трябва да се изкорени решително. Бил съм пушач и знам какво е.

_____

Yet another blue planet.
 
Преглед на профил само букви Рейтинг: 531 Неутрално
29 юли 2011 17:48 83
- +Оценка
-1

Интересно, дали ако остане забраната, заведенията ще продължат да слагат пепелници където бъдат помолени за това или където видят, че има пушачи на местата за непушачи? Тази забрана дали ще доведе до очакваните резултати според вас? Аз съм пушач и не мисля, че е редно непушачите да седят в едно и също помещение с нас. От друга страна, може би тук пушачите ще ме подкрепят, мога да визирам едно конкретно заведение, а именно "Costa COFFEE" отстрани на Градската градина, срещу художествената галерия в София. Имат 2 помещение, но това, което е за пушачи постоянно и винаги е миришело на пепелник(харесвам заведението, но не пуша вътре - стоя при непушачите). Нима, при положение, че непушачите искат отделно помещение и го получават, ние трябва да сме отделени в такова място и да се примиряваме с това - не мисля така! Нека този, който не е съгласен с изказаното, да сподели мнението си и да ме обори моля!

 
Преглед на профил email Рейтинг: 426 Неутрално
26 авг 2011 20:10 84
- +Оценка
-2 +3

Като бивш пушач съм твърдо ЗА ПЪЛНАТА ЗАБРАНА ЗА ПУШЕНЕ НА ВСИЧКИ ОБЩЕСТВЕНИ МЕСТА независимо на открито или закрито. Всичко е въпрос на желание и воля... абсолютно нищо друго... пристрастяване... глупости. По-правилно е да се каже безхарактерност или слабохарактерност.

 
Преглед на профил svetlajd2 Рейтинг: 479 Неутрално
29 ное 2011 19:05 85
- +Оценка
+2

Категорично против съм. Имам съвсем ясно желание да мога да си седна на една пейка в парка или някъде, където тютюневия дим не пречи на други хора, да запаля една цигара или да не си запалвам цигара, а решението да лично мое. Решение на свободен в избора си човек.

_____

Свободата, Санчо, ...
 
Преглед на профил Ogiigo Рейтинг: 1043 Неутрално
13 юли 2012 10:11 86
- +Оценка
-1 +2

Да, забраната трябва да остане! Не трябва да се променя закона, защото ако започне такава , след това ще следва друга и т.н.

_____

Колкото един предмет е по-кух, толкова повече шум вдига.
 
Преглед на профил Димитър Димов Рейтинг: 426 Неутрално
13 юли 2012 15:28 87
- +Оценка
-1 +3

Забраната трябва да остане. Който е решил да се трови няма право да посяга и на моя живот.

_____

Димитър Димов
 
Преглед на профил bucksy_blue Рейтинг: 8 Весело
27 мар 2013 12:34 88
- +Оценка
+3

Аз съм За - Забраната да се пуши на обществени места! :)
Пушач съм, но ги намалих драстично. :) Мисля, че от както се забрани, местата са още по-приветливи и човек не мирише на пепелник, като се прибере - било то пушач или непушач. :)

 
Преглед на профил Велислава Вълчева Рейтинг: 8 Неутрално
9 юни 2013 16:18 89
- +Оценка
+2

Харесвам тази забрана. В началото ми беше трудничко, тъй като съм доста активен пушач, но свикнах. Хареса ми,защото мога да влезна в заведение с детето си без то да диша цигарения дим, дрехите ми също не миришат на цигари. Вярно, че зимата е малко студеничко, но пък за сметка на това пуша по-малко. Харесва ми този закон и го подкрепям.

_____

vilkata84
 
Преглед на профил klimentm Рейтинг: 3715 Неутрално
6 сеп 2013 04:12 90
- +Оценка
+1

Аз също съм пушач но е справедливо да не се пуши на обществени места
Подкрепям !

_____

klimentm
 
Преглед на профил сидер Рейтинг: 583 Неутрално
6 мар 2014 14:34 91

Напълно съм съгласен забраната да остане. Не може един пушач да ми казвау че като не съм харесвал тютюневия дим да си остана в къщи.Домът е лично пространство и там всеки може да си прави каквото си иска. Но обществените места затова са обществени за да се ползват наравно от обществото. А там на обществените места по презумпция не трябва да се изхвърлят отрови по какъвто и да било начин. Защото тютюневият дим е също вид отрова. Я ако някой започне да разлива на обществено място я живак я друга някакява отрова дали няма да бъде линчуван. Докато пушачът си пуши най спокойно и другите край него се правят, че дишат най чистия въздух, наместо да му направят най малкото забележка.

 

За да подкрепите тази кауза, моля влезте в профила си или посочете двете си имена и валиден email адрес.

Искам да получавам съобщение за развитието на каузата
936 човека подкрепят каузата Легенда
  • Регистриран потребител

  • Потвърден имейл