Коронавирус в България и по света
Коронавирус в България и по света
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK

За по-лесно признаване на дипломи и академични степени от университети в чужбина

18 10 мар 2010, 33297 прочитания
  • Facebook
  • LinkedIn
  • Twitter
  • Email
Каузата на: capital
Преглед на профил
Каузата е нова и подкрепена от 110 човека
Защо е важна

Мисля че тази кауза е актуална не само за мен, но и за много други млади хора, завърнали се или имащи намерението да се завърнат в България след следване в чужбина. Процедурата в момента е доста тромава, документите, които биват изисквани от Националния център за информация и документация (НАЦИД) не винаги отговарят на процедурите на чуждите университети, освен това са свързани са с доста високи разходи за преводи и легализации. Една улеснена процедура би привлякла повече високо квалифицирани хора да се върнат в България и би улеснила интегрирането им на българския пазар на труда, което в крайна сметка би допринесло за това икономиката ни да стане по-конкурентноспособна. (Offtopic: в актуалната наредба на НАЦИД все още се изисква копие на личната карта - каква е връзката между цвета на очите и академичната степен на дадено лице?)

Какво е решението

Има няколко основни страни, към които се насочват българи с цел следване (примерно САЩ, Германия, Великобритания, Испания, Италия). Спогодбите за признаване на образователни документи на България с тези държави биха могли да се осъвременят като се направят сравнения на действащите образователни системи. Процесът на признаване би могъл или да отпадне напълно или да се уточни, коя страна какви документи издава като силно се облекчи процеса на легализация. В рамките на ЕС може да се търси цялостно решение за всички страни членки със съдействието на DG for Education and Culture на Европейската Комисия.

Коментарът на

Действащата процедура по признаване на дипломи от университети в чужбина е действително тромава - изисква много време и ненужни такси, а документите, които трябва да се представят пред Националния център за информация и документация, са може би по-малко от нужните при кандидатстване в чужд университет. Сложната процедура звучи още по-необяснима на фона на увеличаващия се всяка година брой на български студенти, които учат в чужбина.

Форумът е отворен за вашите мнения по въпроса (както и kauza (at) capital.bg). Споделете дали сте се сблъсквали с проблема и какви са според вас правилните стъпки за решаването му.

***

Допълнение, 30 март

Националният център за информация и документация (НАЦИД) подготвя нова интегрирана информационна система, която ще облекчи подаването на документите, следенето на техния статус и работата на самата администрация по признаването им. Главният секретар на НАЦИД Вержиния Цанкова заяви пред специалното издание "Образование" на "Капитал", че системата трябва да е готова до октомври - ноември т.г. По думите й от есента процедурата по признаване на дипломи от чужди университети ще трае от четири от шест седмици, а заявлението за признаване ще може да се подава и по електронен път с електронен подпис.

Повече за новата процедура може да прочетете тук.

"Капитал" ще следи изграждането на новата система и ще провери как работи след въвеждането й.

Допълнение, 12 ноември

Вержиния Цанкова от НАЦИД обясни, че информационната система, която ще позволи онлайн подаване на документи за легализиране, е готова, но предстои сертифициране от Министерство на транспорта. Очаква се процесът по сертифициране да приключи през януари. През февруари ще започне и поредица от информационни дни в цялата страна, на която експерти от НАЦИД ще обясняват как работи системата.
Искам да получавам съобщение за развитието на каузата
Подкрепете позицията си с коментар

18 коментара

Избор на тип:
Преглед на профил muiiio Рейтинг: 1366 Неутрално
23 мар 2010 13:31 1
- +Оценка
+11

Да, настоящата процедура е мудна, тромава, бавна, тежка, сложна... Беше изключително забавно да чакам 6 месеца за да ми кажат "Да, вярно си бакалавър".
А по-забавно беше, когато на няколко души, познати, им беше казано "Завършили сте за 3 години, вие сте специалист, а не бакалавър". Кредитите нямат значение? Процедурата е остаряла.

_____

i have a 6th sense of humor
 
Преглед на профил NPaine Рейтинг: 1366 Неутрално
23 мар 2010 14:01 2
- +Оценка
+11

Чувал за реален случай от някъде 2008ма в който на човек с докторат от Белгия му е отказано да бъде допуснат до участие в конкурс за позиция в Биологическия факултет с оправданието, че белгийският докторат не е еквивалентен на българския. Следва половин година ходене по мъките за да му бъде призната докторската титла в България, но конкурса за позицията във факултета вече бил отдавна привършил. И подчертавам става дума за период в когато вече сме били реално член на ЕС и следва да има каквато и да било дискриминация.

_____

"People should not be afraid of their government. Governments should be afraid of their people."
 
Преглед на профил ae Рейтинг: 8 Неутрално
23 мар 2010 14:04 3
- +Оценка
+6

НАЦИД трябва да си напасне процедурите спрямо тези на чуждите университети, а не обратното. Със сигирност нямат толкова много случаи на хора връщащи се в България!

 
Преглед на профил Божидар Божанов Рейтинг: 714 Неутрално
23 мар 2010 16:13 4
- +Оценка
+5

А това има значение само за държавните "учреждения", нали? Едно частно предприятие надали ще иска държавата да легализира диплома от UCL например, за да наеме човека на работа.

 
Анонимен потребител eu Неутрално
23 мар 2010 16:53 5
- +Оценка
+7

До коментар [#4] от "Божидар Божанов":

Да, предимно за държавните "учреждения", както ги наричаш, е нужно. Това според мен не омаловажава каузата, защото все пак се намират объркани души, които след придобиването на свясна диплома, решават да се пробват да работят за подобряване на държавната администрация (отвътре). Нужно е още, ако съвсем си изперкал и решиш примерно да продължиш обучението си (докторска работа). Нужно е и ако искаш квалификацията ти да бъде призната за упражняване на свободна професия, което си е чист частен сектор.

 
Преглед на профил ae Рейтинг: 8 Неутрално
8 апр 2010 09:35 6
- +Оценка
+8

За съжаление "новата" процедура на НАЦИД не ми звучи достатъчно убедително. Подаването по електронен път с електронен подпис не е истинско облекчение, а "скъсеният" срок от 4-6 седмици показва колко неефективна е работата на НАЦИД.

Като завършил немски университет ми направиха впечатление следните няколко проблема:
1. Всеки документ необходим на НАЦИД за признаването трябва да има апостил, т.е. специален печат, издаван от местното управление в Германия, който легитимира документа в България. Печатът струва 15-20 евро, не може да бъде издаден от немското посолство в София и е свързан с доста главоболия в Германия.
2. Апостил следва да имат дипломата за завършено висше и академичната справка. Последнато изискване е доста проблемно, тъй като много от немските университети не издават академични справки или издават такива директно от базите си данни, т.е. без подпис само с печат, а без подпис не може да се вземе апостил.
3. Всички документи с апостил трябва да се преведат и след това легализират от Външно министерство в София, което може да излезе доста скъпо.
4. Самата процедура, както е в момента с експертна комисия заседаваща веднъж месечно, изкуствено създава висока несигурност, тъй като не гарантира, че дори и след подаването на наличните документи няма да се наложи допълнително осигуряване на информация от подателя.

По-лесно би било НАЦИД да направи две паралени проверки: една в университета...

Прочитане на целия коментар
за достоверност на дипломата и една в еквивалентната служба в съответната държава, член на ENIC-NARCIC. Например в Германия има специално звено към Министерство на образованието, занимаващо се само с такива проблеми, което поддържа бази данни с различните академични степени и техните еквиваленти по света включително и за България. Така в рамките на ден-два подателя може да получи временно удостоверение за завършено висше образование еквивалентно на българско, а едва след това НАЦИД да прави допълнителни проверки, ако е необходимо.

 
Преглед на профил stttt Рейтинг: 497 Неутрално
27 май 2010 14:36 7
- +Оценка
+4

Подкрепям идеята за спогодби с основните държави където учат българи.. Безумно е човек да си е направил труда да завърши университети с имена като Оксфорд, Харвард и т.н. и дипломата му да не значи нищо в БГ, друг е въпроса наистина да се филтрират разни "псевдо" университети,,, но това не би трябвало да е сериозен проблем...

 
Преглед на профил pesheff Рейтинг: 1203 Неутрално
27 авг 2010 22:30 8
- +Оценка
-2 +3

епа като не ви отива - елате у Пернишкиот колеж! Папира ви се признава в цялата околия от Перник до Дупница!

_____

Ако го боли, както го мързи, отдавна да е умрел.
 
Преглед на профил mapto Рейтинг: 1314 Неутрално
13 окт 2010 14:12 9
- +Оценка
+1

До коментар [#4] от "Божидар Божанов":

Също, за да може определена фирма да кандидатства за финансиране през държавата (напр. по някои европейски програми), тя трябва да докаже компетенциите на персонала си, което става с приравнени в България дипломи.

_____

Включете се в свободния интернет, без цензура на корпорации, партии, олигарси,... https://bg.wikipedia.org/wiki/Мастодон_(социална_мрежа) https://masto.bg
 
Преглед на профил mapto Рейтинг: 1314 Неутрално
13 окт 2010 14:12 10
- +Оценка
+1

http://www.facebook.com/home.php?sk=group_102606639805906

_____

Включете се в свободния интернет, без цензура на корпорации, партии, олигарси,... https://bg.wikipedia.org/wiki/Мастодон_(социална_мрежа) https://masto.bg
 
Преглед на профил Ecolomix Рейтинг: 605 Неутрално
14 окт 2010 11:15 11
- +Оценка
+3

Днес се разправях в НАЦИД и изкопчих следната информация, която е важна за хората които искат да им се признават дипломи от чужбина с апостил но без академична справка или без академична справка на която също има апостил (моя случай)

Новата Наредба за признаване на дипломите придобити в чужбина, с изменения от лятото на 2010 г. допуска два различични случая за които може да се кандидатства за признаване за дипломата - продължаване на образованието, и търсене на работа. В първия случай ви трябва валидна академична справка, във втория наредбата не я изисква!!!!

Само че трикът е, че жените във фронт офиса са инструктирани от техния началник - г-н Константин Тонев, началник отдел "Академично признаване и регулиране на професии", когато им подадеш декларацията автоматично да слагат чавка на "продължаване на образованието" (на моята декларация бях сложил само другата чавка) и после да ти правят проблем за справката/транскрипта. Аз им се скарах и ги питах защо ми слагат чавка - те казаха "нямало значение" било еднакво. Извадих им разпечатка на наредбата и им показах, че не е така. Те казаха че нямало да ми приемат документите без справка с апостил.

Аз казах ок, само че по новия член 7а от наредбата (изменен 2010) ми дължите писмен отказ (в 14 дневен срок след като ми приемете документите с номерче), че не ми приемате документите и обосновка защо. Тук те много се спекоха и казаха, никога досега не били...

Прочитане на целия коментар
издавали такъв писмен отказ, и звъннъха на шефа Тонев. Шефът Тонев разговаря с моя роднина, която е юрист, и след като му стана ясно, че не може да се измъкне без номерче и/или писмен отказ си измисли че секретарката му била вкъщи с болно дете...

Чакахме секретарката два часа, и като разбрахме че няма намерение да идва в близко време си тръгнахме (а и след цялата тази разправия нямам намерение да им оставям оригиналите си, докато не си изчистят процедурата). Но явно схемата е такава - по новата наредба са длъжни да ти приемат документите само с диплома, при условие че искаш признаване "за търсене на работа", но Константин Тонев е инструктирал служителките да ти слагат чавката и на другата графа. Надявам се това да помогне на борещите се, поне вече знаете кой им е шефа и какво е разпоредил

 
Преглед на профил emiliyagn Рейтинг: 0 Неутрално
19 окт 2010 23:02 12
- +Оценка
+4

До коментар [#11] от "Ecolomix":
да и аз се сбласках с този проблем.
от университета ми в Берлин - Хумболдт ми издадоха диплома за магистър немска лингвистика и испански. подадох си документите и ми ги върнаха за академи4на справка. обадих се до Германия и ми отговориха, 4е за тези стари специалности не издават такива. такааа.... обадих се на НАЦИД и от фронт офиса ме препратиха на друг телефон, при колегите които разглеждат дипломите. те ми отговориха, 4е и прост превод на студентската ми книжка 6те свър6и работа, 6том не ми издават академи4на справка. преведох я. днес пак нося документите и от фронт офиса ми излизат с номера 4е не става така, бяха много сприхави и неу4тиви, ходиха питаха колегите, които казват 4е не може с прост превод, трябва апостил. показват ми дипломи от други университети, те имали приложения, как моята няма. кажете как да обясня 4е всеки универитет е сам за себе си, не се издават еднакви дипломи, както тук в БГ. просто съм бясна. сега пак 6те се обаждам в германия и 6те моля за някакав документ. но съм ре6ила накрая да се обадя на господари на ефира, да ги орисуват хубаво.

П.С. извинете ме за правописа, но нямам българска клавиатура

 
Преглед на профил d.berov Рейтинг: 605 Неутрално
30 ное 2010 14:25 13
- +Оценка
-1 +3

До коментар [#11] от "Ecolomix":

преминах през подобна процедура ( успешно ) преди 2 години с дипломите си за магистър от Дания и бакалавър от Германия. Признаването ми беше нужно, за да започна докторантура в България, тоест за продължаване на образованието, нямаше как да се размина с тази процедура. Не ми е ясно обаче какви ще са тези работодатели, които ще искат заверка от МОСВ, ако им предоставя диплома от престижен западен университет, който присъства класации, в които българските униерситети няма да се появят и след 100 години... не знам.. просто цялата ситуация беше абсурдна, ако ме караха да я правя тази процедура, за да постъпя на работа, а не беше за започване на докторатурата ми, щях да тегля една майна на 'работодателя' и да си търся работа другаде..
Успех, дано преборите бюрокрацията..

 
Преглед на профил nosimoto Рейтинг: 1366 Неутрално
4 фев 2011 10:33 14

От "новата" процедура и електронната система продължава да няма и помен, въпреки че стартът беше обявен за януари (а трябваше да е през август 2010). Освен това в наредбата е споманато, че комисия по признаване трябва да заседава поне веднъж месечно. За януари такава комисия, доколкото ми е известно, не е свиквана, въпреки наличието на документи за признаване. Докога ще ги чакаме???

_____

-- i'm sick enough to be totally confident
 
Преглед на профил ross84 Рейтинг: 5 Неутрално
3 май 2011 15:52 15
- +Оценка
+2

Тази година отново се повдигна темата за тромавото признаване на дипломите от чужбина. Ето че е изминала една година от този материал, а проблема все още не е решен.


http://money.rox-invest.org

 
Преглед на профил nosimoto Рейтинг: 1366 Неутрално
31 май 2011 16:07 16
- +Оценка
+1

"Системата" работи, но времето за признаване на пада под 2 месеца ("бързата процедура"). За разходите не ми се говори.

С две думи: Welcome.

_____

-- i'm sick enough to be totally confident
 
Преглед на профил evgeni2d Рейтинг: 8 Неутрално
20 ное 2012 18:00 17

Не може да очакваме хората да ни оценяват високо без да сме доказали , че има за какво. фактите са, че сме далеко от истината. стари комуняги те учат на неща останали в историята, карат те да ги цитираш все едно са Богове, а ако имаш мнение си скъсан отвсякъде. без реализация и обучени да работят с машини от началото на миналия век ние можем да се сърдим единствено на Академичната общност!!!

 
Преглед на профил radiboi Рейтинг: 5 Неутрално
2 фев 2013 10:28 18

Здравейте!

Дипломата ми е от Международен славянски институт – Москва връчена през 2012г. , който има седалища в гр. София , Пловдив, Кърджали, Враца и Кюстендил.
През 2006 година министъра на образованието даде на главния прокурор 22 фирми, които имат договори сключени с университетите в Русия тези фирми отговарят за учебната база, обучението на студентите на територията на България с други думи тези фирми отговарят за целия учебен процес на територията на България и те са регистрирани по търговския закон като търговски дружества. Не се стигна и до съд, защото до колкото си спомням, прокурора каза, че те са си напълно законни. Дипломата , която се издава от Международен славянски институт – Москва се признава в цяла Европа.
Министъра на образованието още 2006г. каза, че няма да признае дипломите на тези студенти, които са завършили в тези университети, при положение, че предишния министър ги е признавал и е издавал такива удостоверения на основание чл.10 ал.2 т. 4 от закона за висшето образование. Това на мен ми прилича на дискриминация.
Тези университети продължават да съществуват и да записват студенти, а в същото време дипломите на студентите завършили тези висши учебни заведения не се признават от министъра на образованието, като таксите за обучение варират от 400лв.до 480лв. На семестър.
Според мен, тъй като не съм юрист, но съм изчел доста материали по този за мен сложен казус, министъра на образованието нарушава два...

Прочитане на целия коментар
международни договора, а именно договора за правна помощ сключен между България и Русия, РУСКА ФЕДЕРАЦИЯ
Обн. ДВ, бр.12 от 10.02.1976 г., в сила от 18.01.1975 г.
Член 12
Валидност на документи
1. Документи, които на територията на една от договарящите страни са били
съставени или заверени от компетентни органи съгласно установената форма, се
приемат на територията на другата договаряща страна без легализация. Същото
се отнася и до документи на граждани, подписите на които са заверени по
правилата, действащи в съответната договаряща страна.
2. Документи, които на територията на една от договарящите страни се считат за
официални документи, имат доказателствена сила на официални документи и на
територията на другата договаряща страна.
Хагската конвенция. (5 октомври 1961), МИНИСТЕРСТВО НА ПРАВОСЪДИЕТО - КОНВЕНЦИЯ ЗА ПРЕМАХВАНЕ НА ИЗИСКВАНЕТО ЗА ЛЕГАЛИЗАЦИЯ НА ЧУЖДЕСТРАННИ ПУБЛИЧНИ АКТОВЕ.
(Ратифицирана със закон, приет от XXXVIII Народно събрание на 25 май 2000 г. - ДВ,бр.47 от 2000 г.
В сила от 30 април 2001 г.) (обн.,ДВ,бр.45 от 11 май 2001 г.)
Закона за висшето образование и наредбата към него за признаване на дипломи идващи от чужди университети напълно противоречат на тези международни договори с това се нарушава и чл.5 от конституцията на Република България - Чл. 5. (1) Конституцията е върховен закон и другите закони не могат да й противоречат.
(2) Разпоредбите на Конституцията имат непосредствено действие.
(4) Международните договори, ратифицирани по конституционен ред, обнародвани и влезли в сила за Република България, са част от вътрешното право на страната. Те имат предимство пред тези норми на вътрешното законодателство, които им противоречат.
Да отбележа, че в момента легализирам дипломата си от отдел консулски отношения към министерство на външните работи на Р. България , като и се прави превод и легализация. Целта ми е да се развивам в работата си /работя в МВР/, но това не може да стане, тъй като искат легализация от НАЦИД.
Обадих се в НАЦИД , за да ги питам дали мога да отида да ми направят заверка на дипломата, от там ми казаха, че ако съм завършил В България този ВУЗ, не става. Да , аз съм завършил в България но съм обучаван задочно-дистанционно ,а на дипломирането съм изпитван от Руска комисия от Международен славянски институт , пък и в България са се провеждали само консултации от фирма , а университета си е в Русия и за това не е нужна неговата легализация. НАЦИД казаха , че да ми признаят дипломата изискват допълнителни документи, като доказателство, че наистина си завършил в тази страна, от която ти е издадена дипломата. Документите са:
1. Оригинал и ксерокопие от дипломата за завършено средно образование
2. Оригинал,оригинален превод и 2 ксерокопия от дипломата за висше образование
3. Оригинал,оригинален превод и 2 ксерокопия от приложението към дипломата
4. Нотариално заверено копие (2 бр.) на документ за самоличност
ЗАБЕЛЕЖКА: Документите по т. 1, 2 и 3 се легализират, превеждат и заверяват в съответствие с разпоредбите на международните договори на Р България с държавата, в която са издадени, а при липса на такива разпоредби – по общия ред за легализациите, преводите и заверките на документи и други книжа. От всички преведени документи се представят по 2 ксерокопия.


ДОКУМЕНТИ, КОИТО КОМИСИЯТА МОЖЕ ДА ИЗИСКВА ДОПЪЛНИТЕЛНО
1. Оригинал на студентска книжка
2. Виза за обучение в страната, издала дипломата – няма как , защото си се обучавал дистанционно и си ходил на консултации в фирма сключила договор с МСИ и регистрирана в БГ по търговския закон.
3. Документ за адресна регистрация в населеното място, където е проведено обучението– няма как , защото си се обучавал дистанционно и си ходил на консултации в фирма сключила договор с МСИ и регистрирана в БГ по търговския закон.
4. Академична справка по семестри, съдържаща информация за хорариума, кредитите и преподавателите по всяка учебна дисциплина


Доколкото знам, след като дипломата е легализирана от отдел консулски отношения на министерство на външните работи не е необходимо да и се правят други заверки, като визирам Правилник за легализациите, заверките и преводите на документи и други книжа
(Загл. изм. - ДВ, бр. 96 от 1982 г.)
Утвърден с ПМС 184 от 1958 г., обн., ДВ, бр. 73 от 12.09.1958 г., изм., бр. 10 от 4.02.1964 г., бр. 77 от 28.09.1976 г., бр. 96 от 7.12.1982 г., бр. 77 от 4.10.1983 г., бр.
103 от 25.12.1990 г. т. 2, р. 4, № 350
Чл. 13. Чужди документи, легализирани от дипломатическите или консулските представителства на НРБ, не се нуждаят от допълнителна заверка и са валидни
на територията на страната.
За да бъде признат в България, документ издаден от чужда държава, и обратно, български документ да бъде признат в друга държава, той трябва да бъде преведен и "легализиран". Преводът трябва да бъде извършен от преводач, който има сключен договор с МВнР за извършване на официални преводи.

В България легализацията на документи се извършва от Министерството на външните работи и от Министерството на правосъдието. Министерството на външните работи и Министерството на правосъдието легализират българските публични актове (документи) със специално удостоверение “апостил”.

През 2001 г. за Република България влeзe в сила Конвенцията за премахване на
изискването за легализация на чуждестранни публични актове, съставена в Хага на 5 октомври
1961 г.
Във връзка с прилагането на конвенцията има следните разяснения:
1. Конвенцията предвижда унифициран способ за оформяне на определена категория документи
(публични актове), предназначени за ползване в чужбина - чрез поставяне върху самия документ
или в приложение към него на специално удостоверение (apostille). По своята същност и
съдържание заверката с "апостил" представлява легализиране на документа от компетентния
орган в държавата, където той е издаден. Специфичното е това, че снабдените с оригинален
"апостил" документи се освобождават от всякакви следващи форми на заверка и легализация (от
други висшестоящи местни органи в страната на издаване, както и от дипломатическото или
консулско представителство на държавата-страна по конвенцията, на чиято територия трябва да
се представят). Неофициален превод на конвенцията е даден в настоящия раздел "Консулски
услуги - заверки и легализации".
Министерство на образованието няма статут да извършва легализация на документи идващи от чужбина и за чужбина.
Ще приложа и част от правен коментар, който се основава освен на вътрешното и международно право, така и на съдебната практика от вътрешен (ВАС – решение 11018 от 8 ноември 2006 г., Решение от 7 май 2007 г. на Софийския Апелативен съд и други) и международен мащаб. Съществува и друг международен документ – Хагската конвенция (№ 12 ) от 5 октомври 1961 г., според която върху всеки документ (диплом) се поставя апостил от Министерство на външните работи на съответната държава (може от Министерството на образованието и науката).
Гореописаната процедура може да бъде опростена в случаите, когато между съответните държави (държавата издала документ за придобита висше образование и държавата, която следва да признае документа) има подписана и ратифицирана със закон спогодба за взаимно признаване на документи за образование, научни степени и научни звания, в съответствие с разпоредбите на Лисабонската конвенция.
Разпоредбите на Хагската конвенция биха могли да се избегнат в случаите, когато между държавите има подписан международен договор за правна помощ. В този случай, когато един документ е подписан от компетентен държавен орган и е поставен печат с държавния герб, то допълнителната заверка на този документ (апостил) не е необходим.

п.п. С няколко думи:
- може ли тази диплома да се легализира от НАЦИД и ако не става дали може да ги съдим?
- дали изобщо трябва да се легализира в НАЦИД в предвид международните документи , които са подписали и двете страни?

 

За да подкрепите тази кауза, моля влезте в профила си или посочете двете си имена и валиден email адрес.

Искам да получавам съобщение за развитието на каузата
110 човека подкрепят каузата Легенда
  • Регистриран потребител

  • Потвърден имейл