Коронавирус в България и по света
Коронавирус в България и по света
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK

По-лесни процедури за администраторите на лични данни

2 8 мар 2010, 53034 прочитания
  • Facebook
  • LinkedIn
  • Twitter
  • Email
Каузата на: capital
Преглед на профил
Каузата е активна и подкрепена от 64 човека
Защо е важна

В началото на февруари т. г. пред сградата на Комисията за защита на личните данни (КЗЛД) се образуваха дълги опашки. Подобно на 2003 г., когато входът на ведомството се задръсти от чакащи хора, за да се регистрират като администратори на лични данни, ситуацията се повтори заради актуализация на вече подадената от фирмите информация.

Опашките се появиха след решение на КЗЛД, според което до края на миналата година трябваше да се извърши актуализация на данните за администраторите. Впоследствие срокът беше удължен до 15 февруари т. г., но опашките не изчезнаха. Причината е, че процедурата по подаване на данни към комисията остана все така бюрократична, неясна и мудна, както преди седем години.

Актуализираните данни могат да се подават както чрез интернет, така и на място в комисията, където заявленията се попълват под напътствията на неин служител. Ако някой избере електронната форма на заявлението, има голям шанс да се обърка каква точно информация трябва да даде. При избор на втория вариант – попълване на място в КЗЛД, първо трябваше да се нареди на опашка, а след това служителка да попълни данните.

Нашият читател Петър Петков пръв алармира за проблема в Dnevnik.bg/LIVE. Последваха коментари на десетки търговци и счетоводители, недоволни от неработещата система за електронна регистрация, проблеми с електронния подпис, опашки пред комисията и липса на информация. 

Какво е решението

След като въпросът за затрудненията на бизнеса и образувалите се опашки беше поставен от "Капитал" пред ръководството на комисията, оттам изпратиха допълнително служители, които да обработват постъпващите заявления за регистрация. Бяха пуснати допълнителни телефонни линии, които директно разпределят номера на информационния център към юристи и информатици. В резултат на това опашките от чакащи представители на различни фирми намаляха наполовина.

На 12 февруари комисията реши да отмени задължителния срок – 15 февруари, за актуализация на данните на администраторите на лични данни. Срокът за подаването на данните за администраторите на лични данни вече веднъж е променян от 31 декември 2009 г. на 15 февруари. Председателят на комисията за личните данни Венета Шопова обясни, че няма да има нов срок, "защото горе-долу се попълва базата с данни". В съобщението на комисията за отменения срок обаче се посочва, че задължението за актуализация на обстоятелствата в регистрите, заявени от администраторите на лични данни, е с постоянно действие съгласно Закона за защита на личните данни. В него са предвидени санкции за обработване на лични данни без регистрация и без съответната актуализация на обстоятелствата, подлежащи на вписване.

Коментарът на

Решението на комисията за личните данни засега е временна победа, тъй като бизнесът все още има проблеми с подаването на данни. Остават много въпроси около електронната регистрация и големия брой бюрократични процедури.

На 28 януари ръководствата на вътрешната комисия в Народното събрание и на Комисията за защита на личните данни са се договорили да подготвят законови промени, които да облекчат процедурата по регистрация и актуализация на администратори на лични данни. Промените в закона трябва да бъдат подготвени от КЗЛД, а ангажиментът на депутатите е възможно най-бързо да ги внесат за обсъждане в пленарна зала. Председателят на КЗЛД Венета Шопова обясни, че вече има подготвен проект, който ще бъде даден на депутатите. Комисията планира да използва германския или испанския опит в тази област. В Германия не се изисква специална регистрация на администратори на лични данни. В Испания всичко става по електронен път и няма нужда да се ходи до комисията.

"Капитал" ще продължи да следи темата с Комисията за защита на личните данни, както и дали ще бъдат внесени законовите промени, които да облекчат процедурата по регистрация.
Искам да получавам съобщение за развитието на каузата
Подкрепете позицията си с коментар

2 коментара

Избор на тип:
Преглед на профил Владимир Комаров Рейтинг: 1391 Неутрално
13 фев 2011 14:19 1
- +Оценка
+1

Не знам дали има движение по тази тема, но гледам, че от 22.01.2010 статусът ми в системата на КЗЛД е "Изчакващ одобрение" - може би трябва да ги изчакам до към декевмри 2012 за някакво решение по въпроса. Междувременно не ми е ясно, дали според ЗЗЛД не съм в нарушение, независимо, че чакам Комисията една година за решение (и едва ли съм само аз).

_____

http://www.myastrodata.com/
 
Преглед на профил iwonow Рейтинг: 8 Весело
13 май 2011 14:33 2
- +Оценка
+1

Ако се вземе в предвид само нарастването на чиновническото "войнство", с бурни темпове впрочем ,то нищо добро не ни очаква - да не говорим за лични впечатления , които, убеден съм , са в изобилие за всички ...

 

За да подкрепите тази кауза, моля влезте в профила си или посочете двете си имена и валиден email адрес.

Искам да получавам съобщение за развитието на каузата
64 човека подкрепят каузата Легенда
  • Регистриран потребител

  • Потвърден имейл