Коронавирус в България и по света
Коронавирус в България и по света
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK

Корпоративни детски градини с обществено финансиране

7 12 юни 2010, 23849 прочитания
  • Facebook
  • LinkedIn
  • Twitter
  • Email
Каузата на: Василена Доткова
Преглед на профил
Каузата е нова и подкрепена от 72 човека
Защо е важна:

Само в София не достигат над 12 000 места в обществените детски градини, а ситуацията в другите големи градове е сходна. Социалната и икономическа цена за този недостиг ще бъде висока. Хиляди семейства няма да получат обществена услуга, за която вече са платили, плащат и ще продължават да плащат чрез данъците си. За много от тях това ще означава принудително напускане на работа, изпращане на децата при роднини в друго населено място или трудности в съчетаването на работа и грижа за децата, които ще рефлектират върху работодателите. В момента се влагат обществени средства в строеж на нови градини, които няма да бъдат готови достатъчно бързо и няма да успеят да предоставят реално облекчаване на ситуацията.

Какво е решението:

Държавата може да предостави обществено финансиране на работодателите, желаещи да разкрият детски градини на работните места на родителите. Обществените средства трябва да се отпускат въз основа на броя на децата и да бъдат същите като отпусканите за всяко дете в обществените детски заведения. Работодателят може да добави собствени средства, както и да подпомогне финансирането с такси от родителите. Корпоративните градини са практично решение, удобно за семействата, стимулиращо за служителите и логистично ефективно. Много работни места разполагат с помещения, които така или иначе поддържат, но не използват 100% ефективно. В случаите с държавните институции и учреждения тази поддръжка дори се извършва със средства на данъкоплатеца, така че при тях дори може да се говори за финансово оптимизиране на обществената услуга. И не на последно място, това е възможност за бързо разкриване на места при вече съществуваща инфраструктура, вместо да се влагат средства тя тепърва да бъде изграждана. Тази система работи успешно в доста европейски държави с развита политика по отношение на семейството и грижата за деца.

Повече за каузата - в блога на автора и във Фейсбук

Коментарът на

Корпоративните детски градини в България се броят на пръсти. Големи компании като Сименс и Овъргаз създадоха през последните години градини за децата на своите служители, а в системата на Министерството на отбраната все още съществуват т.нар. ведомствени детски заведения, предназначени само за военнослужещи.

По света практиката е доста по-разпространена - един пресен пример от Италия може да намерите тук.

Без съмнение детска градина, създадена на работното място, е изключително удобен вариант за родителите, особено във време, когато стотици деца не успяват да се класират в общинските детски градини. Със сигурност не са малко и работодателите, които биха прегърнали идеята да предоставят подобен социален бонус на служителите си.

Проверихме какво може и трябва да се направи или промени, за да се изграждат повече детски заведения от този тип - вижте тук.
Искам да получавам съобщение за развитието на каузата
Подкрепете позицията си с коментар

7 коментара

Избор на тип:
Преглед на профил "X" Рейтинг: 393 Неутрално
27 юни 2010 17:46 1
- +Оценка
-1 +8

Добра е идеята, но има и други възможности: градини, създадени от самите родители. С малко помощ от държавата много хора биха могли да намерят ефективно решение на проблемите си. Нашето сдружение работи сериозно по този въпрос и разработваме модел за алтернативна грижа, но имаме нужда от помощ при лобиране и разпространяване на идеята сред обществото. Можете да прочетете за нас на http://priateli.info; скоро ще има много повече информация по проекта ни.

 
Преглед на профил Деница Стоева Рейтинг: 442 Неутрално
28 юни 2010 01:53 2
- +Оценка
+12

В Нова Зеландия има държавна субсидия от 2-3 години, под формата на 20 платени от държавата часа седмично за всяко дете над 3 години, стига един от родителите му да работи. Тук всички детски градини са частни и субсидията върви с детето. Преди тази реформа имаше голям дефицит на места и детските градини бяха непосилно скъпи за много хора (между 160 и 200 НЗД на седмица без храната, което е горе долу толкова и в лева, при средна заплата около 48 000 преди данъците/година (което тук не е никак много)). Сега родителите могат лесно да намерят място за децата си в градина по техен избор. Децата могат да посещават детска градина само за тези 20 осигурени от данъците часа. Като цяло разходите макар и да не падат точно наполовина за всички, са значително по-ниски.
Но сектора така се разрастна, че в момента въвеждат втори показател, спрямо който ще изплащат субсидиите - квалификацията на персонала. За да вземе пълната субсидия, детската градина трябва да има адекватен брой квалифицирани и регистринани учители. Което звучи наистина смислено и подкрепя заведенията, които спазват добрите практики в предучилищните грижи.

_____

Деница - http://natisparite.com
 
Преглед на профил moreni Рейтинг: 823 Неутрално
8 авг 2010 11:41 3
- +Оценка
+12

Подобна практика поощрява раждаемостта на работещото население в България, а не на чакащите на социални осигуровки, така че я подкрепям с две ръце. Защото децата, които се раждат в такива семейства, ще получат много по-добро възпитание и образование и впоследствие ще дадат много повече на страната си от деца, израсли в немотия, разхвърляни по социални домове, не дай си боже карани да просят и т.н. Гледах репортаж за такава градина във Франция: сутрин младата майка взимаш бебето, отиваше на работа, оставяше го в яслата, към 11 ч. отиваше да го накърми и така може би два-три пъти през деня, след което се прибираха вкъщи. Жената работеше, детето се гледаше както трябва. Много удачно решение.

_____

SOS Витоша! Не позволявай да унищожат 1000 дка от най-стария парк на Балканите!
 
Преглед на профил Пешката Рейтинг: 1420 Любопитно
27 авг 2010 22:44 4
- +Оценка
-3 +4

а каква е причината да няма частни детски градини! много ми е интересно защо не се поощрява предприемачеството във всички свери на услугите!

_____

Ако го боли, както го мързи, отдавна да е умрел.
 
Преглед на профил Смокиново листо Рейтинг: 8 Неутрално
31 авг 2010 16:44 5
- +Оценка
+2

Горещо подкрепям тази идея, особено за населени места, където по някаква причина общината не може да осигури местна детска градина (липса на свободни места, бедност на общината и т.н), а работещите родители нямат алтернатива. С корпоративните детски градини биха могли да се решат летните проблеми с отглеждането на децата, когато повечето общински ясли и детски градини са затворени за по два-три месеца.

 
Преглед на профил stitch Рейтинг: 396 Неутрално
2 сеп 2010 13:36 6
- +Оценка
+7

Намирам най-много смисъл в това което е написал във втори коментар denitsas. Субсидията да върви след детето. Тогава ще има конкуренция между градините, а не както сега - всичко да зависи от добрата воля на директорката и учителките. Нека си останат градини на пълна издръжка, но ако детето ти не е прието, да може да се използва субсидията и в частна градина, която разбира се да има сартификат. Ако не стига ще си доплатиш, но поне не губиш субсидията и имаш избор. Сега положението е - ако щеш. На скоро чух от бивша учителка, че било практика лелките да си взимат от продуктите за домашната си трапеза и децата си тръгвали гладни. Дали това ще се случи ако има конкуренция?
Тази система знам, че работи и във Финландия.

 
5 сеп 2010 16:19 7

Този коментар беше изтрит в 16:19 на 05/09/2010 от неговия автор.

За да подкрепите тази кауза, моля влезте в профила си или посочете двете си имена и валиден email адрес.

Искам да получавам съобщение за развитието на каузата
72 човека подкрепят каузата Легенда
  • Регистриран потребител

  • Потвърден имейл