Коронавирус в България и по света
Коронавирус в България и по света
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK

За електронно гласуване

62 21 юни 2010, 41537 прочитания
  • Facebook
  • LinkedIn
  • Twitter
  • Email
Каузата на: gafas
Преглед на профил
Каузата е нова и подкрепена от 151 човека
Защо е важна:

Нуждата от електронно гласуване никога не е била по-необходима, отколкото сега. Почти 2 милиона българи са напуснали България, но въпреки това правото им да си упражняват гласа е много ограничено и несправедливо разпределено. Хората, живеещи в Турция, получават повече изборни секции и съответно възможности за гласуване, отколкото всички други емигрирали българи.

Какво е решението:

Решението е лесно и е много наложително за следващите парламентарни избори. Трябва спешно да се направи следното:

- намаляне на цената/премахване на цената за издаване на електронен подпис за физически лица

- да е възможно да се подаде заявка също по факс/имейл или онлайн форма. Всички документи, като копие от лична карта, могат да се пратят в електронен вариант.

- да се подновява подписа безплатно и автоматично

- да се праща сертификата до физически адрес на заявителя като препоръчана пратка с идентификация, след допълнитено заплащане естествено.

- да е възможно плащане чрез PayPal, кредитна карта или дебитна карта, освен по банков път както е сега.

- да се въведе електронна система за гласуване. Има готови идеи от други държави, които само трябва леко да се променят за да отговарят на българските условия.

Коментарът на

Изборният кодекс е в процес на обсъждане от Работна група с представители на всички парламентарни групи. Предложението към момента е по време на следващите парламентарни избори през октомври 2011 година електронно гласуване да бъде въведено експериментално в една община в България и ако резултатите са задоволителни през 2013 година да бъдат обхванати всички останали общини.
Искам да получавам съобщение за развитието на каузата
Подкрепете позицията си с коментар

62 коментара

Избор на тип:
Преглед на профил stg Рейтинг: 1233 Неутрално
6 юли 2010 12:54 1
- +Оценка
-1 +17

Аз съм напълно убеден, че управляващите не искат електронно гласуване, поради някой специфични особености на най активните електорални групи а те са 2 милиона пенсионери и поне 1 милион малцинства който реално избират

_____

"Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 
Преглед на профил Владислав Стоицов Рейтинг: 442 Неутрално
6 юли 2010 13:33 2
- +Оценка
-2 +3

Преди всичко, електронния подпис в България е нелегитимен! Всички които са използвали или купили електронен подпис го знаят.
От друга страна съм напълно за идеята да се интегрира електронния подпис при гласуване, но не и да се обслужват интересите на една или друга компания.
Нека да са на нормална цена и поне една фирма регистратор да се постарае да вземе лицензия за това от утвърдените регистратори
http://en.wikipedia.org/wiki/Certificate_authority
http://www.mozilla.org/projects/security/certs/included/

_____

Изпълнителен Директор, Нетлабс ЕООД
 
Преглед на профил mladvampirtdi Рейтинг: 8 Неутрално
6 юли 2010 14:12 3
- +Оценка
+5

хмммм, а защо се нелегитимни? Би ли ме просветил?
Проблема при онлайн гласуването не е технически, въпреки, че и там има доста неясни неща. Проблема е чисто организационен и законодателен.
Във връзка е посочените точки, какво трябва да се направи, аз лично бих ги коментирал така:
- намаляне на цената/премахване на цената за издаване на електронен подпис за физически лица - Съгласен, но ако МВР се наеме да стане публичен регистър. Вероятността това да стане е по-малко от минимална - нито имат техническата подготовка, нито кадрите, нито желанието. - Абсолютно несъгласен. За непросветените, УЕП е със силата на лична карта в Интернет пространството. Дали лична карта може да се издаде с факс, копие, т.н. Това е огромна дупка в концепциата, от която ще се възползват точно тези, срещу които се прави всичко това.
- да се подновява подписа безплатно и автоматично - Виж коментара ми по първа точка.
- изпраюането с куриер е просто дребно техническо проблемче, и не му е мястото тук - не решава нито един от големите проблеми. Наличните удостоверители имад достатъчно добра мрежа от клонове и представителства, включително и в някой банки...
- плащането - виж горното.
- ето тук е големият проблем - много добре звучи - вземи система от тук и там и малкичко е промени и хайде. Така не става! За да се разработи адекватна система за електронно гласуване са нужни усилията както на техничара (в по-малка степен), така и на юристи, политици,...

Прочитане на целия коментар
т.н. Целият процес не е никак лесен и има огромни подводни камъни.
Твърде това, защото съм отчасти запознат и проблемите, възникнали в САЩ - проблеми, по които работят светила в тази сфера, и които все още ме са решени.

 
Преглед на профил Владислав Стоицов Рейтинг: 442 Неутрално
6 юли 2010 14:30 4
- +Оценка
+2

До коментар [#3] от "mladvampirtdi":

Защото нито една от българските фирми предоставящи електронен подпис не са регистрирани като такива в световен мащаб. За пример: ако създадеш фактура подписана с електронен подпис и я изпратиш към дадена фирма Adobe Acrobat ще провери, че фирмата създала дадения подпис не е легитимна (не им е известна като регистратор) и ще покаже съобщение, че подписа не е легитимен. От фирмата регистратор, създала подписа ще кажат, че трябва да се инсталира допълнително тяхната база данни, което в крайна сметка е БАНАЛНО. Мисля, че всеки използвал електронен подпис се е сблъсквал с проблема.

Втория начин за проверка е когато се отвори сайта на който и да е било регистратор през SSL (като се добави https://)
Пример: https://www.bsbg.net/ https://www.b-trust.org/ https://www.spektar.org/

_____

Изпълнителен Директор, Нетлабс ЕООД
 
Преглед на профил Георги Витанов Рейтинг: 608 Неутрално
6 юли 2010 16:04 5
- +Оценка
-1 +23

Няма начин да ме убедят, че мога да си управлявам сметките чрез достъп през интернет, а не мога да гласувам по важни за мен въпроси. Причините не са технологични. Друг е въпросът, дали и как пряката демокрация да се впише в държавното управление. Това е дебатът. Аз съм категорично ЗА! Проблемът на прослойката, която нарича себе си "политици" е че ще загуби контрол върху голяма част от процеса на вземане на решения и следователно няма да има с какво да търгува. Именно тогава (при въвеждане на елементи от пряката демокрация) политиците/депутатите ще трябва да се превърнат от фактор за правене на политика в инструмент за нейното реализиране.

_____

G.V.
 
Преглед на профил Lili Potter Рейтинг: 8 Неутрално
6 юли 2010 19:13 6
- +Оценка
-2 +13

Напълно съм "За"! Не виждам друг начин, за да се активизира политически по-младото население.

 
Преглед на профил mashine Рейтинг: 1366 Неутрално
6 юли 2010 23:53 7
- +Оценка
-1 +11

100 % за

_____

Quid est veritas ?
 
Преглед на профил mladvampirtdi Рейтинг: 8 Неутрално
7 юли 2010 08:40 8
- +Оценка
+10

До коментар [#4] от "Владислав Стоицов":

Не искам да се заяждам, но основанията са ти несериозни и показват непознаване на материята на "елекртонният подпис" (огромната грешка е бъркането на понятия тук). Това, че определени браузери имат набор от вече инсталирани сертификати на ауторитита, и по този начин "баланлана" "грешка" я няма е само защото тези ауторитита имат ОГРОМЕН пазар и могат да си позволят цената да са там. Още повече, че наличието им в например Файерфокс или МС интернет експлорер не значи абсолютни нищо, ама нищо. Това по никакъв начин не ги легитимира. Легитимация можа да дава само закон, и в този смисъл, в България легитимни са САМО издадените от регистрирани по ЗЕПЕД ауторитита. Другите, като VeriSign, e-Trust, etc. могат да са легитимни тук само след допълнителни договорки с локални издатели. ЗЕДЕП пък от своя страна е в пълен синхрон с Европейското законодателство в тази сфера. За легитимността - толкова.
За гласуването - и аз съм за, но не на всяка цена. Решаването на един проблем не трябва да е за сметка на отварянето на 10 нови. И от това което чета и следя по този въпрос, разбирам, че точно това ще се случи. Искам да попитам само как ще се гарантира свободата на избора на хората - дали подалият глас не го прави под угрозата на пистолет в главата? как ще се предотврати двойното гласуване - веднъж електронно, веднъж в секция?

 
Преглед на профил Владислав Стоицов Рейтинг: 442 Неутрално
7 юли 2010 19:55 9
- +Оценка
-2 +1

До коментар [#8] от "mladvampirtdi":

Това беше само втори пример за който не споря, че е така но не е ли правилно след като си платиш за нещо, където и да изпратиш документа да е легитимен. Не само ако имаш инсталирана базата данни на съответния регистратор?

_____

Изпълнителен Директор, Нетлабс ЕООД
 
Преглед на профил Starec Рейтинг: 756 Неутрално
8 юли 2010 15:34 10
- +Оценка
-7 +3

До коментар [#6] от "Lili Potter":
Права сте, че трябва да се привлече мнението на младите и образованите и то да доминира над това на все по-остаряващите и с извинение (оглупяващите) живеещи тук.
Но - младите и емигрантите изобщо, живеят навън, познават нещата тук само от редки и кратки посещения и от все още манипулируемите медии. Е - как да се съглася тези 2 млн. души да определят правителството, което ще управлява страната ми за 4 г.? И това се отнася както за "турските българи", така и за всички останали пръснати от Австралия до Швеция (например).
На тези основания съм против даването на право за гласуване, дори и след решаване на всички технологични проблеми.

_____

Поздрави
 
Преглед на профил Skydiver Рейтинг: 553 Неутрално
8 юли 2010 19:46 11
- +Оценка
-1 +7

До коментар [#8] от "mladvampirtdi":

Всеки от споменатите проблеми с е-гласуването съществува и в хартиеното.
1. Двойното гласуване е възможно благодарение на удостоверенията за гласуване на друго място. При някаква нормална информационна система която да замести хартийките това ще се пресече. (гласовете в секции ще се правят ръчно, но ще се регистрират електронно)
2. Контролираният вот и сега е проблем въпреки всички усилия за пресичането му. Повишената избирателна активност в резултат от електронно гласуване ще направи контролирания вот по-малко значим.
3. Нарушенията в електронното пространство са предотвратими и проследими. Възможно е проследяване от кое ИП и мак адрес е гласувано (съответно предотвратяване масово гласуване от една станция), чии е компютъра, кой е интернет доставчика и кой е платил нета, от кого е поръчан и кой е платил самият електронен подпис.

Иначе за самата статия:
Добре а автора да уточни, че това което правителството планира е електронно гласуване на място - тоест същото което винаги сме правили, но с по-малко хартия. В Бг не се планира въвеждане на гласуване с електронен подпис в обозримо бъдеще.

 
Преглед на профил gafas Рейтинг: 225 Неутрално
21 юли 2010 14:41 12
- +Оценка
-1 +1

Тук съм събрал малко опит от ветераните в електронното гласуване, което може да послужи като начална стъпка в този процес:

http://stanchev.wordpress.com/2010/07/20/evote/

_____

Господството над мисленето дава власт над живота
 
Преглед на профил Таня Рейтинг: 8 Любопитно
19 авг 2010 11:06 13
- +Оценка
-1 +1

А защо изобщо говорим за електронен подпис, смарт карти и др.подобни?
Аз ползвам онлайн услуги на банка, която издава цифров сертификат/безплатно/ и мога да управлявам сметките си.Защо това да е неприложимо и при електронно гласуване например, още повече, че всичко случващо се в интернет пространството е проследимо и доказуемо.Според мен електронното гласуване ще повиши избирателната активност - доста хора, на които не им се разкарва по избирателни секции/предимно младите/, ще предпочетат този начин на гласуване и може би най-после ще решат да дадат гласа си по този удобен за тях начин.

_____

Ваша Таня
 
Преглед на профил Георги Витанов Рейтинг: 608 Неутрално
19 авг 2010 12:51 14
- +Оценка
-1 +8

Политическата "класа" (около 2000 души) в България няма интерес от процес на гласуване, който е прозрачен и лесен за използване. Техния бизнес модел е структуриран така, че колкото по-малко избиратели участват в гласуването толкова по-добре. Защо? Защото е лесно да изманипулираш "контингент" от няколко стотин хиляди зависими по един или друг начин, но е много трудно да манипулираш 2-3 милиона, особенно ако са грамотни и използват МРЕЖАТА и технологиите свързани с нея. МРЕЖАТА ги плаши! Не я разбират, а тези от тях, които я разбират са още по-уплашени. Няма как да ни обяснят, че можем да си управляваме парите през мрежата, но не можем да гласуваме през мрежата. Всичко от тук нататък е въпрос на обществен натиск.

_____

G.V.
 
Преглед на профил pesheff Рейтинг: 1203 Любопитно
27 авг 2010 22:24 15
- +Оценка
-5 +1

Това е добра идея но как ще гласува баба ми Ценка от могилище! И какво ще стане със хората в чужбина! Сигурно в Реп Туркия ще се мобилизират на 100-150% докъто наще хора не знам дали ще има някакво покачване в избирателната активност

_____

Ако го боли, както го мързи, отдавна да е умрел.
 
2 сеп 2010 14:13 16

Този коментар беше изтрит в 14:17 на 02/09/2010 от неговия автор.

Преглед на профил mapto Рейтинг: 1314 Неутрално
2 сеп 2010 14:17 17
- +Оценка
-1

Гласуване без граници:
http://www.facebook.com/group.php?gid=212803200303

_____

Включете се в свободния интернет, без цензура на корпорации, партии, олигарси,... https://bg.wikipedia.org/wiki/Мастодон_(социална_мрежа) https://masto.bg
 
Преглед на профил napbon Рейтинг: 0 Неутрално
8 сеп 2010 13:39 18
- +Оценка
-1 +1

Съсредоточихте се върху техническата част. Ако тя е решена, може да се използва е-гласуване за президентски избори само. Също за европарламент и референдуми. За парламентарни не става, за местни хептен.
За парламентарни, няма как, без отделен МИР. А колко голям да е? Колко мандата ще излъчи?

 
Преглед на профил | Рейтинг: 1094 Неутрално
9 сеп 2010 01:44 19
- +Оценка
-1 +3

Не виждам защо да се усложняват толкова много нещата като може просто да се разреши гласуване по пощата, както правят американците в чужбина.

_____

Children are hereditary: if your parents didn't have any, neither will you.
 
Преглед на профил | Рейтинг: 1094 Неутрално
9 сеп 2010 01:46 20
- +Оценка
-4 +1

До коментар [#14] от "Георги Витанов":

Много по-лесно е да изманипулираш ако електронното гласуване е позволено. Така и купувачите на гласове ще имат гаранция, че получават това за което плащат.

_____

Children are hereditary: if your parents didn't have any, neither will you.
 
Преглед на профил | Рейтинг: 1094 Неутрално
9 сеп 2010 01:50 21
- +Оценка
-2 +2

До коментар [#15] от "Пешката":

В Турция всички гласоподаватели ще си направят електронни подписи и ще ги предадат на съответния отговорник по гласуването. След това той ще гласува с тях както пожелае.

_____

Children are hereditary: if your parents didn't have any, neither will you.
 
Преглед на профил event_horizon Рейтинг: 500 Неутрално
10 сеп 2010 11:58 22
- +Оценка
-4 +6

Почти никаде по света не се използва електронното гласуване. Причината е следната: имаш гето с 2000 циганина. Взимаш един компютър, 2000 кебабчета и лично контролираш как всеки мангал гласува. При сегашното гласуване пак даваш кебабчетата, но мангала може и да не пусне обещаната бюлетина.
Така че защитниците на електронното гласуване да си правят сметката.

 
Преглед на профил gavrilov Рейтинг: 497 Неутрално
10 сеп 2010 17:21 23
- +Оценка
-2 +4

Ето кратък списък от клиенти на scytl, една от фирмите които предоставят и организират гласуване по Интернет.
http://www.scytl.com/en/customers-c-10.html
Водил съм преговори с тях да направят презентация в Народното Събрание, на вниманието на заинтересованите депутати. Лично вице-президента на scytl трябваше да дойде, но г-жа Фидосова отклони предложението.

Кой се страхува от интернет ? Ами именно тези, които купуват цигански гласове. Нищо чудно, някои от тях да коментират и на настоящия форум. Сигурността на Интернет гласуването не е по-малка от тази на обикновеното гласуване. Нито една държава въвела такова гласуване не съжалява. Предимствата са много големи, има ли нужда да изброяваме ?

 
Преглед на профил | Рейтинг: 1094 Неутрално
10 сеп 2010 17:49 24
- +Оценка
-4 +1

До коментар [#23] от "gavrilov":

Сигурността в Интернет е по-малка от тази на обикновеното гласуване. Ако помислиш малко вместо да гледаш шарени брошурки ще се сетиш защо.

_____

Children are hereditary: if your parents didn't have any, neither will you.
 
Преглед на профил Meister Eckhart Рейтинг: 877 Неутрално
11 сеп 2010 12:03 25
- +Оценка
-1 +4


Задължително трябва да се случи,За да могат модерните, образованите, младите, компетентните, разумните, независимите и предприемчивите ДА ГЛАСУВАТ И ДА УЧАСТВАТ В БЪДЕЩЕТО!!

_____

the devil is in the data
 
Преглед на профил | Рейтинг: 1094 Неутрално
11 сеп 2010 16:57 26
- +Оценка
-3 +3

До коментар [#25] от "Raimond":

Ако " модерните, образованите, младите, компетентните, разумните, независимите и предприемчивите" искат да участват в управлението, могат да гласуват и сега. Вместо да си търсят оправдания.

_____

Children are hereditary: if your parents didn't have any, neither will you.
 
Преглед на профил gavrilov Рейтинг: 497 Неутрално
11 сеп 2010 20:19 27
- +Оценка
-2 +4

До коментар [#24] от "|":

Здравей Анонимко,
Мисленето ми е професия, професор съм по математика. Ако имаш и други съвети, добре дошли са. Гласуването по Интернет е не по малко сигурно от гласуването с хартиени бюлетини. Също както и тегленето на пари, също както и подписването с електроен подпис и т.н. Приказките, че можело г-н Х да закупи 1000 пин кода и да си гласува с тях както иска са просто легенда, никога не се е случвало Ако прочетеш по-подробно "шарените брошурки" на scytl, ще вудиш че хората са помислили и за това. И пак погледни тук
http://www.scytl.com/en/customers-c-10.html

 
Преглед на профил gavrilov Рейтинг: 497 Неутрално
11 сеп 2010 20:27 28
- +Оценка
-2 +4

До коментар [#26] от "|":

Избирателната система трябва да е в услуга на гражданите, на всички граждани, включително модерните, образованите, младите, компетентните, разумните, независимите и предприемчивите. Понеже в България всичко е наопаки, смята се че гражданите трябва да са в услуга на избирателната система (коментар #26).

Кой се страхува от Интернет ? Нали се сещате ?

 
Преглед на профил gavrilov Рейтинг: 497 Неутрално
12 сеп 2010 03:23 29
- +Оценка
-1 +4

До коментар [#19] от "|":

Именно гласуването по пощата е врата за всякакви злоупотреби. Там наистина е възможно да се купуват масово гласове, както и показва международната практика. За разлика от гласуването по Интернет.

 
Преглед на профил George Рейтинг: 8 Разстроено
12 сеп 2010 14:19 30
- +Оценка
-1 +1

Не знам дали някой е запознат. След като гласуваме електронно може да се проследи и какво сме гласували и да се промени. Аз разбирам че правителството иска да намали разходите но как ще докаже че гласуваме анонинмно. Все пак това е наше право и задължение и най вече гласа трябва да е анонимен..... или ще се връщаме към времето на династията.....

 
Преглед на профил | Рейтинг: 1094 Неутрално
12 сеп 2010 19:26 31
- +Оценка
-1 +1

До коментар [#29] от "gavrilov":

Я разкажи каква е разликата между гласуването по Интернет и по пощата. Специалист съм по компютърна сигурност, общи приказки няма да минат в случая.

И чия международна практика показва злоупотреба с гласуването по пощата

_____

Children are hereditary: if your parents didn't have any, neither will you.
 
Преглед на профил | Рейтинг: 1094 Неутрално
12 сеп 2010 19:32 32
- +Оценка
-1 +1

До коментар [#28] от "gavrilov":

Не знам кой се страхува от Интернет, но знам много добре кой си мисли, че Интернет и новите технологии са панацея. Неспециалистите, обикновено базиращи се на мнението на специалисти, които имат финансов интерес по темата.

_____

Children are hereditary: if your parents didn't have any, neither will you.
 
Преглед на профил | Рейтинг: 1094 Неутрално
12 сеп 2010 19:34 33
- +Оценка
-1 +1

До коментар [#27] от "gavrilov":

Викаш, щом не се е случвало, значи е невъзможно, а? Е, аз пък съм специалист по компютърна сигурност, на мен мисленето също ми е професия.

_____

Children are hereditary: if your parents didn't have any, neither will you.
 
Преглед на профил BBC Рейтинг: 551 Неутрално
12 сеп 2010 22:50 34
- +Оценка
+1

Винаги когато си мислите за електронно гласуване, винаги си мислете за системата за паспорти!

_____

Инфантилните народи се изтребват сами!
 
Преглед на профил Любо Рейтинг: 524 Неутрално
13 сеп 2010 02:50 35
- +Оценка
-1 +2

До коментар [#31] от "|":

Отговор до "специалиста" по компютърна сигурност : гласуванете по пощата не е сигурно, защото улеснява контролирания вот. Както показва швейцарският опит.

Гласуването по Интернет е по-сигурно, защото е невъзможно да гласувате 1000 пъти от един същ компютър, например. Нали правите разлика между фиксиран и динамичен IP ? Виждал съм специалисти които не правят.

_____

Любомир
 
Преглед на профил Любо Рейтинг: 524 Неутрално
13 сеп 2010 02:55 36
- +Оценка
-1 +2

До коментар [#33] от "|":
"Викаш, щом не се е случвало, значи е невъзможно, а?"

Г-н "Специалист", аз не викам, а говоря. Освен това не съм казвал, че е невъзможно, прочети ме още веднъж. Половината европейски държави използват Интернет гласуване по един или друг повод.
Хайде, помисли още малко. И защо си анонимен ? Да не си специалист към ЦРУ ?

_____

Любомир
 
Преглед на профил Любо Рейтинг: 524 Неутрално
13 сеп 2010 02:57 37
- +Оценка
-1 +1

До коментар [#32] от "|"
Брей, как позна че имам финасов интерес ? Аз не съм анонимен, за разлика от тебе. Читателите сами да си направят извод.

_____

Любомир
 
Преглед на профил Любо Рейтинг: 524 Неутрално
13 сеп 2010 03:02 38
- +Оценка
-1 +2

До коментар [#30] от "George":

Здравей George,
При модерните начини на гласуване по Интернет, анонимността е напълно гарантирана, от началото до края. Има много подробни изисквания изготвени от ЕС, за да бъде сертифицирана една такава система. Това няма нищо общо с "гласуване по емйл" например. Нито ЦИК, нито компютърните специалисти, не са в състояние да разкрият тайната на вашия вот. Това е задължително условие, за да бъде сертифицирана една такава система.

_____

Любомир
 
Преглед на профил Любо Рейтинг: 524 Неутрално
13 сеп 2010 03:06 39
- +Оценка
-1 +1

До коментар [#22] от "event_horizon":

Нищо не си разбрал, драги. Такъв сценарий е невъзможен. Мангала ще изяде кебапчетата и ще гласува за тебе. А на другия ден пак ще гласува (защото има право да си промени вота), ама за който той си иска. И ще е прав.

_____

Любомир
 
Преглед на профил | Рейтинг: 1094 Неутрално
13 сеп 2010 03:40 40
- +Оценка
+1

До коментар [#35] от "Любомир Гаврилов":

Много добре знам за разликата между статичен и динамичен адрес. Точно такива "специалисти" като теб, които си мислят, че след като знаят за разликата между двете са експерти по компютърна сигурност са най-опасни.

Иначе между гласуване по пощата и такова от компютър няма никаква съществена разлика.

_____

Children are hereditary: if your parents didn't have any, neither will you.
 
Преглед на профил | Рейтинг: 1094 Неутрално
13 сеп 2010 03:41 41

До коментар [#36] от "Любомир Гаврилов":

Не съм в ЦРУ, но предположението ти не е чак толкова далеч от истината.

_____

Children are hereditary: if your parents didn't have any, neither will you.
 
Преглед на профил | Рейтинг: 1094 Неутрално
13 сеп 2010 03:41 42
- +Оценка
-1

До коментар [#37] от "Любомир Гаврилов":

Ти специално не си никакъв специалист. Просто повтаряш като папагал аргументите на пишман специалистите.

_____

Children are hereditary: if your parents didn't have any, neither will you.
 
Преглед на профил | Рейтинг: 1094 Неутрално
13 сеп 2010 03:45 43
- +Оценка
+1

До коментар [#39] от "Любомир Гаврилов":

Мангала ще си продаде сертификата за 5 кебапчета защото през живота си компютър не е виждал и изобщо не му пука за избори.

_____

Children are hereditary: if your parents didn't have any, neither will you.
 
Преглед на профил | Рейтинг: 1094 Неутрално
13 сеп 2010 03:46 44
- +Оценка
-1

До коментар [#38] от "Любомир Гаврилов":

Bulshit.

_____

Children are hereditary: if your parents didn't have any, neither will you.
 
Преглед на профил napbon Рейтинг: 0 Весело
13 сеп 2010 13:28 45
- +Оценка
-1

За сигурността на е-гласуването, нямам мнение, имам по знанията на Гаврилов за избирателната ни с-ма.
Тя не е по-сложна от таблицата за умножение, отнема минути за да и хванеш принципа. Непонятно защо, г-н Гаврилов счита, че само той е компетентът*. Преглеждал съм негови линкове, с предложенията му. Сигурен съм, че за ЦИК и специалистите там, не са новост, не са по-мъдри от други, многократно разглеждани и не са панацея.
Предлага нови МИР в чужбина, но няма отговор за числеността на потенциалните избиратели, което е ключов момент. Поради което и ЦИК не намира решение. Сигурно има и политически пречки, но техническите са не по-малко.
----------------------------
*"Компетентът" е името на много поучителен чудомиров разказ, за това, как един си продал кончето, после пак го купил, но по-скъпо.

 
Преглед на профил gafas Рейтинг: 225 Неутрално
13 сеп 2010 14:36 46
- +Оценка
-1 +3

Вижте сега, винаги има начин за измами, но според мен като ИТ специалист с опит, мога да кажа следното - Електроннот гласуване е едно от най-трудните за манипулиране, стига да бъде направено правилно. Точно там идват частните организации като http://www.scytl.com/. Те са с опит в тази сфера и могат да предложат много добри решения.

Примерно, във Швейцария както бях писал, се използва личната карта с вграден сертификат в нея. Напълно възможно е някой да събере картите на няколко стотин мургави българи и да ги използва по предназначение. Това може да се ограничи или спре като:

- Се изисква от устройството да приема освен личната карта със сертификата и пръстов отпечатък. Това спира 99% от опитите от първия път. Недостатъците са, че такива устройства ще струват малко повече ( при добра организация от правителството може да се смъкне цената много за големи поръчки) и че ще е необходима организация за събиране на отпечатъците, освен за раздавене на личните електронни подписи/сертификати.

- Се ограничава на махимум 3 гласувания от 1 IP адрес. Това може да се заобиколи естествено, но ще затрудни недоброжелателите.

- Да се направи така, че с личната карта, съдържаща сертификата, да е възможно да се теглят социалните помощи и детските през интернет чрез превод. Това според мен малко или много ще демотивира ромите да предоставят достъп на трети човек,...

Прочитане на целия коментар
защото голяма част от тях живеят от тези помощи.

- Изискване за хората от един избирателен район да гласуват в определена част на деня, ако го правят онлайн. Това също ще затрудни масовото събиране на личните карти/сертификатите от един район и едновременното им използване.

Колкото и да спорим, най-големите предимства на гласуването по Интернет ще са:

- Много по-масово включване на младите хора, като мене. Повечето млади са обезверени и мързеливи. Няма да си дигнат задниците да гласуват, освен ако не е направено сравнително лесно и бързо, без да се чака на опашка.

- Младите хора доказано се организираме много по-добре в Интернет. Когато има граждански инициативи се включват много повече хора, от колкото по време на инициативите "на живо". Това пак ще повиши избирателната активност.

- Гражданите в чужбина ще са много по-активни. Аз живея в Германия от 2003 година и с изключение на последните избори, съм забелязал,че Българите не се отзовават масово датите за гласуване. Причините - отдалечеността на секциите за гласуване и големите транспортни разходи.Имам приятели, на които им струваше над 100 EUR за да отидат да гласуват на място. Ако тази пречка се премахне според мен ще видим много по-масивно присъствие на Българите в чужбина. Това донякъде ще компенсира рисковете от манипулацията на вота от партии като ДПС.

_____

Господството над мисленето дава власт над живота
 
Преглед на профил | Рейтинг: 1094 Неутрално
13 сеп 2010 15:45 47
- +Оценка
-1

До коментар [#46] от "Драгомир Станчев":

Между електронно, и гласуване в Интернет има огромна разлика. Не се опитвай да смесваш двете.

Ограничението Х гласувания от IP адрес няма да затрудни никой.

_____

Children are hereditary: if your parents didn't have any, neither will you.
 
Преглед на профил gavrilov Рейтинг: 497 Неутрално
13 сеп 2010 19:12 48
- +Оценка
-1 +1

До коментар [#45] от "napbon":
"Предлага нови МИР в чужбина, но няма отговор за числеността на потенциалните избиратели, което е ключов момент. "

Здравейте,
Лошо сте ни чел, разбира се че имаме отговор за числеността.
Има две решения, първото е конституционно, просто НС решава че толкова депутати се избират от чужбина. Второто решение се нарича "плаващ мандат", броя депутати зависи от броя гласове. Гласуваш много, получаваш много мандати (Хърватски метод). Политическото предимство е че не се изисква промяна на Конституцията. Заповядате и четете, ЦИК също е запозната
http://izborenkodeks.wordpress.com/a-propos/%D0%B8%D0%B7%D0%B1%D0%B8%D1%80%D0%B0%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%BD%D0%B0-%D1%81%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B5%D0%BC%D0%B0-831/

 
Преглед на профил gavrilov Рейтинг: 497 Неутрално
13 сеп 2010 19:18 49
- +Оценка
-1 +1

Ами Драгомир Станчев много добре го е казал, нямам какво да добавя. Малка забележка : личната карта с вграден сертификат в нея се използва в Естония, а в Швейцария гласуват с ПИН код, както се предлага да бъде и в България.

 
Преглед на профил Meister Eckhart Рейтинг: 877 Неутрално
15 сеп 2010 11:30 50
- +Оценка
-1

До коментар [#26] от "|":

Съгласен съм, ако човек наистина иска да си даде гласа на всяка цена ,може да си зареже работата, бизнеса, пътуванията, да не говорим за българите в чужбина, които предполагам с най-голямо удоволствие ще отделят цял ден за да стигнат до съответна наша мисия,в която могат да подадат гласа си.

_____

the devil is in the data
 
Преглед на профил Nikolov Konstantin Рейтинг: 8 Неутрално
15 сеп 2010 15:56 51
- +Оценка
-1 +1

Задължително трябва да се направи.
Живея в чужбина, но в България са близките ми,
имам имоти в България, за които плащам данъци,
инвестирам според възможностите си в България,
въобще не ми е безразлична съдбата на родината ми,
а и скоро ще се завърна окончателно.
По конституция имам право на глас като български гражданин, независимо къде живея и работя.

 
Преглед на профил mladvampirtdi Рейтинг: 8 Неутрално
15 сеп 2010 16:05 52
- +Оценка
-1

A кое точно ти пречи да гласуваш сега?

 
Преглед на профил | Рейтинг: 1094 Неутрално
15 сеп 2010 22:25 53
- +Оценка
-1

До коментар [#50] от "Raimond":

Искаш ли да се обзаложим, че ако се въведе гласуване по Интернет, избирателната активност извън БГ няма да се увеличи с повече от 25%? :)

_____

Children are hereditary: if your parents didn't have any, neither will you.
 
Преглед на профил gafas Рейтинг: 225 Неутрално
16 сеп 2010 10:24 54
- +Оценка
+2

До коментар [#52] от "mladvampirtdi":

Еми на него, както и на много дргуги Българи в чужбина ни пречи това, че трябва да пътуваме няколко часа и да изхарчим понякога повече от 100 Евро/долара за да си пуснем гласа. Да не говорим и за висенето по опашките в изборния ден. В САЩ, Канада и другите по-големи държави понякога е невъзможно да се стигне до най-близката българска мисия без помоща на самолет.

До коментар [#53] от "|":

И какво, 25% повече според теб няма ли да променят коренно политическия пейзаж на България? С 25% повече ще стане безсмислен изборния туризъм.

С гласуването по Интернет хората много повече ще се мобилизират и много по-лесно ще си пуснат своя глас.

С електронното гласуване, т.е. чрез помощта на компютърни системи и елетронно броене на гласовете и отчитане на гласоподавателите по три имена, ЕГН ще се намали изборния туризъм и манипулациите на вота. Примерно, веднага щом един гласоподавател си пусне вота, системата го отбелязва и ако ще цял ден да обикаля по други избирателни секции, няма да може да си пусне гласа наново.

_____

Господството над мисленето дава власт над живота
 
Преглед на профил gafas Рейтинг: 225 Неутрално
16 сеп 2010 10:41 55
- +Оценка
+3

@Гаврилов - сега видях страницата ви http://izborenkodeks.wordpress.com/ и съм силно впечатлен. Продължавайте така.

@Капитал - няма да е лошо да публикувате още малко от примерите, изводите и препоръките, които Българската общност е направила.

_____

Господството над мисленето дава власт над живота
 
Преглед на профил | Рейтинг: 1094 Неутрално
16 сеп 2010 16:01 56
- +Оценка
-1 +1

До коментар [#54] от "Драгомир Станчев":

Не, изобщо няма да се промени политическия пейзаж в България. Става въпрос за 25% увеличение от сегашния процент гласували в чужбина и извън Турция. Провери какъв е процента сега (особено пък ако използваш фантастичните 2 милиона българи в чужбина) и сметни реално колко повече хора ще гласуват.

_____

Children are hereditary: if your parents didn't have any, neither will you.
 
Преглед на профил Meister Eckhart Рейтинг: 877 Неутрално
18 сеп 2010 15:42 57
- +Оценка
+1

До коментар [#53] от "|":

Че това да не би да е малко????????????

_____

the devil is in the data
 
Преглед на профил gavrilov Рейтинг: 497 Неутрално
19 сеп 2010 23:14 58
- +Оценка
-1 +2

политическия пейзаж няма да се променни коренно и не веднага : целта не е България да се управлява от Одрин. Това което ще се промени е
1) ролята на купуването на гласове ще намалее, а може дори напълно да изчезне, защото ще стане безсмилено
2) емиграните ще почнете да ни броите за хора, за което на може и да не ви пука, но за нас е важно

 
Преглед на профил Георги Витанов Рейтинг: 608 Неутрално
2 ное 2010 18:36 59
 
Преглед на профил Ivan Ivanov Рейтинг: 5 Неутрално
13 ное 2010 21:12 60
- +Оценка
+4

Възможно е и да се въведе управление на държавата базирано на референдуми провеждани по мрежата или пък пряко обсъждане на всички нови законопроекти изработени предварително от групи експерти в съответната област.

Така ще се съкратят маса разходи и щатни бройки в администрацията.

Ще се съкрати и времето за иработване на правилни държавни политики в отговор на възникнали нови проблеми.

Ще стане по-прозрачна работата на държавните структури.

 
Преглед на профил evgeni2d Рейтинг: 8 Неутрално
20 ное 2012 17:44 61
- +Оценка
-1

според мен тая идея не струва. межеби само за хората, които са с затруднен достъп до залите за гласуване. мисля че по-лесно би се манипулирал вота.

 
Преглед на профил hammeramd Рейтинг: 8 Неутрално
5 окт 2014 02:19 62
- +Оценка
+1

В България е немислимо да има електронно гласуване, причините са няколко:
1. Електронното гласуване ще премахне тайната на личния избор, виждали сме как българските работници са готови да рискуват живота си за да запазят работата си, нищо не пречи на работодателите им да ги накарат заедно със семействата им да гласуват в присъствието на някой партиен емисар. (така или иначе много работодатели нарушават закони за безопасност, работно време, осигуровки и много други)
2. Отпадне ли тайната на вота ще стане много по-лесно купуването и продаването на гласове.
3. В света няма толкова сигурна система, която да е 100% защитена от хакери
4. Разработчиците на системата за електронно гласуване ще могат да манипулират резултатите
Ако и вие сте против електронното гласуване можете да харесате фейсбук страницата "Не на електронното гласуване" <a href="https://www.facebook.com/NeElektronno&quot;>https://www.facebook.com/NeElektronno</a>

 

За да подкрепите тази кауза, моля влезте в профила си или посочете двете си имена и валиден email адрес.

Искам да получавам съобщение за развитието на каузата
151 човека подкрепят каузата Легенда
  • Регистриран потребител

  • Потвърден имейл