Коронавирус в България и по света
Коронавирус в България и по света
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK

За свободно преминаване по "Дунав мост"

1 8 юли 2010, 13592 прочитания
  • Facebook
  • LinkedIn
  • Twitter
  • Email
Каузата на: kalinKo
Преглед на профил
Каузата е нова и подкрепена от 56 човека
Защо е важна:

Към момента от Русе към Гюргево се събира такса от 6 евро за леки автомобили и 18 евро за камиони до 12 тона. За по-тежките машини се стига до 37 евро. Още през 2008 тогавашният евродепутат от ЕНП и сегашен министър на външните работи Николай Младенов поиска цялостно премахване на таксата. По негово настояване се извърши проверка и се оказа, че от събрани през 2007 година 35 милиона лева (при по-високи такси тогава) само 35 хиляди лева са били използвани за поддръжката на моста. България и Румъния са все още непознати една за друга съседни държави с неразвит, но потенциално висок търгосвки обем. Това до голяма степен се дължи на неефективните и скъпи пътни комуникации между тях: един мост, няколко ферибота и две сухоземни връзки с недотам стратегическо значение.

Какво е решението:

Вече има изявени намерения до края на 2010 таксата да намалее до "символичното" 1 евро за леки автомобили. Държавата може изцяло да премахне тази такса за всички автомобили и така да облекчи режима за преминаване.

Коментарът на

Каузата е труднопостижима в краткосрочен план, защото не е реалистично да очакваме, че в условията на криза държавата ще се откаже от приходи. На второ място, за да се отменят таксите трябва да се постигне съгласие с Румъния, т.е. решението не зависи само от България и предполага желание за преговори между двете правителства.
Искам да получавам съобщение за развитието на каузата
Подкрепете позицията си с коментар

1 коментар

Избор на тип:
Преглед на профил evgeni2d Рейтинг: 8 Неутрално
20 ное 2012 17:39 1

Това са глупости, защото ако не плащат преминаващите ще плащат данакоплатците. логиката е следната: кои ще плаща поддръжката, ако парите не идват от такса; как е по света- с такси!!!

 

За да подкрепите тази кауза, моля влезте в профила си или посочете двете си имена и валиден email адрес.

Искам да получавам съобщение за развитието на каузата
56 човека подкрепят каузата Легенда
  • Регистриран потребител

  • Потвърден имейл