Коронавирус в България и по света
Коронавирус в България и по света
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK

Да се освободят от натрупаните неплатени здравни осигуровки хора, живели извън граница в периода 2000-2004 г.

1 24 юни 2010, 7631 прочитания
  • Facebook
  • LinkedIn
  • Twitter
  • Email
Каузата на: t_m_l7
Преглед на профил
Каузата е нова и подкрепена от 26 човека
Защо е важна:

Смятам, че член 40а от Закона за здравното осигуряване не решава проблема на хора живели извън България в периода 2000-2004 с вече избран общопрактикуващ лекар. Оказва се, че от чл. 40а, който е в сила от 21.12.2004 г., могат да се възползват само хора които не са избрали личен лекар. Моята теза е проста: ако аз съм живяла в чужбина в периода 2001-2004 не би трябвало да плащам със задна дата за здравна услуга, която не съм ползвала, още повече, че когато съм напускала България законът по никакъв начин не ме е задължавал да се откажа от личния си лекар или пък да уведомя Националната агенция за приходите.

Вярвам, че хората завърнали се от чужбина никак не са малко, в продължение на години са изпращали пари на своите близки в България, а те са харчили тези пари в България. Четох интересна статия от В. Найденов, който обясняваше, че бумът в българската икономика в периода 2000 г. - 2007 г. основно се дължи на два фактора – спекулативното строителство и парите, изпращани от българските имигранти. Смятам тази теза за доста правдоподобна и точно затова мисля, че е несправедливо да се иска от тези хора да платят за нещо, което не са ползвали.

Какво е решението:

Да се освободят от натрупаните неплатени здравни осигуровки и лихвите към тях хора, живели извън граница в периода 2000-2004 г. Единственото решение е промяна в ЗЗО. Разбира се наясно съм, че право на законодателна инициатива имат МС и народните представители. Т.е. трябва да се ангажира вниманието на достатъчно голям брой депутати, които биха внесли предложения за поправки в закона.

Коментарът на


Искам да получавам съобщение за развитието на каузата
Подкрепете позицията си с коментар

1 коментар

Избор на тип:
Преглед на профил pesheff Рейтинг: 1225 Неутрално
27 авг 2010 22:17 1

напълно подкрепям тази кауза! По този начин можем да помогнем на някои емигранти да се върнат в БГ по лесно!

_____

Ако го боли, както го мързи, отдавна да е умрел.
 

За да подкрепите тази кауза, моля влезте в профила си или посочете двете си имена и валиден email адрес.

Искам да получавам съобщение за развитието на каузата
26 човека подкрепят каузата Легенда
  • Регистриран потребител

  • Потвърден имейл