Коронавирус в България и по света
Коронавирус в България и по света
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK

За включването на вегетарианска храна в менюто на обществените заведения, субсидирани от държавния бюджет

9 27 авг 2010, 14964 прочитания
  • Facebook
  • LinkedIn
  • Twitter
  • Email
Каузата на: marinkov
Преглед на профил
Каузата е нова и подкрепена от 55 човека
Защо е важна:

Основна цел на каузата е осигуряване по законодателен път на възможността във всички обществени заведения, субсидирани от държавния и общинския бюджет (като болници, детски градини, училища, студенстки столове, затвори и др.) да се предлага вегетарианска храна на лицата, които пожелаят такава. Настоящата ситуация налага извода, че на практика държавата дискриминира и потъпква конституционните права на вегетарианците, като не уважава правото им на свободен избор на храна, и те са изправени пред реалната ситуация да гладуват във всички тези обществени заведения, които в крайна сметка се финансират от техните данъци.

Съгласно чл. 6, ал. 2 от Конституцията на Република България, не се допускат никакви ограничения на правата, основани на раса, народност, етническа принадлежност, пол, произход, религия, образование, убеждения, политическа принадлежност, лично и обществено положение или имуществено състояние.
Съгласно чл. 52 от Конституцията на страната държавата закриля здравето на гражданите. Гражданите имат право на здравно осигуряване, гарантиращо им достъпна медицинска помощ. Същевременно, съгласно чл. 14 във връзка с чл. 47 от Конституцията, децата са под закрилата на държавата и обществото, като държавата подпомага тяхното отглеждане.

Описаната ситуация налага извода, че е налице нарушаване човешките права на всеки вегетарианец в страната, тъй като на основата на убеждение или вероизповедание, на същия се ограничават правата на свободен достъп до медицинска помощ, а държавата реално пречи при отглеждането на неговите деца, излагайки на риск здравето им в детските или болничните заведения, неосигурявайки им нормално хранене.

Какво е решението:

Към настоящия момент поради липсата на законодателна уредба и реалното нарушаване на човешките им права, много родители вегетарианци са принудени да не записват децата си в детски градини или ясли. Аналогично е положението и с болничните заведения, където все още цари едно остаряло разбиране за нормално здравословно хранене. Последното лесно би могло да се избегне, ако държавата предприеме законодателни мерки за легализирането и приемането на един безспорен факт – вегетарианците и техните деца са нормални, здрави хора, които са избрали да се откажат от определени хранителни навици в полза на здравословен начин на живот или с друга хуманна цел.

В момента във всички обществени заведения, субсидирани от централния или от общинския бюджет, се предлагат храни, които не са вегетариански. Нормативната база, даваща основа за определяне на режим за хранене е базирана основно в Закона за здравето и в подзаконовите нормативни актове към същия закон. На практика, по отношение стандарти за здраве и здравословен статус, същата нормативна база е тотално морално остаряла, като не са актуализирани изискванията за здравословно и пълноценно хранене в съответствие с модерните, съвременни изследвания в тази област.

Във връзка с изложения накратко по-горе проблем подехме тази инициатива за включването на вегетарианска храна в менюто на всички обществени заведения, субсидирани от държавния и общинските бюджети. Надяваме се по този начин да спомогнем за преодоляването на съществуващото сега положение, което е от съществено значение за множество български семейства.

Сдружение "Българско Вегетарианско Общество"

Коментарът на


Искам да получавам съобщение за развитието на каузата
Подкрепете позицията си с коментар

9 коментара

Избор на тип:
Преглед на профил patriotyt Рейтинг: 395 Неутрално
4 яну 2011 20:00 1
- +Оценка
-2 +6

Хубава кауза, дано има развитие по нея!

 
Преглед на профил Андрей Св. Самарджиев Рейтинг: 450 Неутрално
13 яну 2011 11:27 2
- +Оценка
-2 +3

Също и ако тръгнеш да спазваш пост.

 
Преглед на профил Joanna Ivanova Рейтинг: 8 Весело
12 мар 2011 00:03 3
- +Оценка
-2 +2

Абсолютно За! Нищо не има пречи вместо пилешка да готвят картофена супа - първо, че е много по-евтино, второ, че е по-вкусно! Масовия българин все още не е свикнал да има сред него вегетарианци.

 
Преглед на профил само букви Рейтинг: 561 Разстроено
29 юли 2011 18:04 4
- +Оценка
-1 +2

Аз съм "ЗА", от гледна точка на "Защо не?". Честно казано, вегетарианството ми е чуждо - признавам си, но и съм виждал, че за хора, които не консумират месо (освен ако не са вегани или стриктни вегетарианци, които в случая са в същото положение) това наистина е проблем. Бих ги подкрепил в такъв момент!

 
Преглед на профил gost22 Рейтинг: 2154 Весело
30 авг 2011 09:21 5
- +Оценка
-2

Я си извадете елките и сметнете колко ще струва двойното готвене (не са само продуктите), а после застанете пред огледалото, погледнете се в очите и кажете, че сте готови да плащате заради вегетарианците двойно повече. Все пак става дума за социални заведения осигуряващи минимума(основното) хранене, а не за ресторанти...

_____

"Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 
Преглед на профил bta Рейтинг: 1391 Неутрално
8 яну 2012 12:49 6
- +Оценка
-2

Глупост

 
Преглед на профил Heisenberg Рейтинг: 561 Неутрално
20 авг 2012 19:26 7
- +Оценка
+2

Искам да благодаря на тези които са ни подкрепили! Това за мен е от голямо значение

 
Преглед на профил evgeni2d Рейтинг: 8 Неутрално
20 ное 2012 17:34 8
- +Оценка
-3

глупости!!! трева на всякъде!!! месото е много по скъпо и е по-логично то да се субсидира. липсата на месо ви е размътило мозъка!!!

 
Преглед на профил Поля Рейтинг: 8 Неутрално
20 фев 2014 08:03 9
- +Оценка
+1

За!

 

За да подкрепите тази кауза, моля влезте в профила си или посочете двете си имена и валиден email адрес.

Искам да получавам съобщение за развитието на каузата
55 човека подкрепят каузата Легенда
  • Регистриран потребител

  • Потвърден имейл