Коронавирус в България и по света
Коронавирус в България и по света
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK

За здрави деца чрез масов спорт в училищата

18 11 окт 2010, 42800 прочитания
  • Facebook
  • LinkedIn
  • Twitter
  • Email
Каузата на: lout66
Преглед на профил
Каузата е нова и подкрепена от 141 човека
Защо е важна:

Баща съм на 13 годишно момче, наблюденията ми върху децата от неговата възраст ме накараха да се замисля. Кое е важното? Доброто образование за сметка на влошеното здраве на нашите деца? Не може ли и двете неща да са съчетани?

От доста време се оглеждам в квартала в който живея за някакво спортно занимание, което да предложа на сина си. Оказва се че ако искаш да спортуваш няма къде.

Какво бъдеще ни чака ако продължаваме да си затваряме очите? 20 годишни професори с по два инфаркта? Предпочитам здраво дете, пък било то и с не толкова добро образование.

Какво е решението:

Министерството на образованието да отпуска допълнителни пари на училищата, в които има спортни отбори. Да се организират целогодишни турнири по основните спортове, баскетбол, волейбол, футбол, плуване и др. Допълнителни пари може да се предвидят за добро класиране на всеки отбор.

В бъдеще може да се включи задължение на общините да отделят някакъв процент от бюджета си за тези училищни отбори или процент от спортния тотализатор. А може и двете.

Коментарът на


Искам да получавам съобщение за развитието на каузата
Подкрепете позицията си с коментар

18 коментара

Избор на тип:
Преглед на профил paragraf Рейтинг: 466 Неутрално
23 юни 2011 21:33 18
- +Оценка
+3

аз лично видях деца в 3 клас които незнаят какво е патешко ходене и много елементарни неща.
при нас в началните класове почти несе провежда физическо. то в много уч. няма и салони
бях изумен от липсата на физическа култура в нашите деца.

_____

за да живея трябва непрестанно по нещо да умира.ВЪВ МЕН САМИЯ
 
Преглед на профил Антония Иванова Рейтинг: 8 Неутрално
12 май 2011 21:13 17
- +Оценка
+2

Подкрепям идеята с две ръце ,защото колкото повече са ангажирани с нещо полезно,толкова по-малко време ще им остава да мислят за дрога,алкохол и др. вредни неща,които могат само да ги провалят още в ранна възраст.А ние не желаем това,нали?
ЗА ЗДРАВИ,СИЛНИ,УМНИ И РАЗУМНИ ДЕЦА! ЗА НАШИТЕ ДЕЦА!

 
Преглед на профил Joanna Ivanova Рейтинг: 8 Неутрално
11 мар 2011 23:53 16
- +Оценка
+2

Абсолютно! ЗА! Всъщност без спорт, движение и здраве, няма как да станат професори, даже и по-ниски степени на образование ще им бъдат трудни. За да си умен кръвта ти трябва да циркулира, а тя цирулира когато се движиш.

Заедно с тази идея искам да допълня - децата да бъдат водени колкото се може по-често в природата, извън градовете. София предлага много добри възможности за тази дейност. За жалост масово възрастни хора ходят по пътеките на Витоша, Лозен, Люлин и Стара планина.

 
Преглед на профил genmila Рейтинг: 8 Неутрално
23 фев 2011 14:31 15
- +Оценка
+2

Подкрепям - и в училище да се създадат условия и в кварталните градинки.

 
Преглед на профил Дим Дим Рейтинг: 982 Неутрално
27 дек 2010 23:28 14
- +Оценка
+4

Твърдо за. Браво на лоут66. Ако бизнесът беше отговорен, можеше също да дарява за детски спорт в училищата. Колко пари трябват например да се купят две малки вратички за училищния двор или пък да се организира едно състезание? Вижте на "Каменица" футболният турнир, който е за големи дори, колко хора обединява. Подкрепете идеята хора!!!

_____

ще се оправим...сами
 
Преглед на профил bobby12 Рейтинг: 237 Неутрално
16 ное 2010 21:47 13
- +Оценка
+1

подкрепям

 
Преглед на профил Petyo123 Рейтинг: 466 Неутрално
29 окт 2010 18:15 12
- +Оценка
+4

До коментар [#11] от "ivanchoLA":

Браво!!!

 
Преглед на профил ivanchoLA Рейтинг: 1441 Весело
19 окт 2010 23:32 11
- +Оценка
+5

До коментар [#6] от "Petko Vassilev":

минаваш ти иначе които има акъл си тревнира и след това, другите стават бидончета ...

_____

#notmypresidentAmericans strive for excellence, Europeans for mediocrity ... да не би цоциализъм играло, не би чудо видяло (c) ivanchoLA2012
 
Преглед на профил Drago_79 Рейтинг: 8 Неутрално
19 окт 2010 17:33 10
- +Оценка
+6

Здравейте, преди няколко месеца заедно с няколко приятели направихме сайт за детско-юношески и любителски спорт - www.viasport.bg

Надявам се във ваше лице да намерим още съмишленици за увеличаване броя на спортуващите и подобряване качеството на предлаганите занимания - база, треньори, програма и желание за развитие.

Желая ви здраве и успех

Драго Панков

 
Преглед на профил lout66 Рейтинг: 516 Неутрално
18 окт 2010 14:56 9
- +Оценка
+9

До коментар [#2] от "ju.li":
Надявам се да дойде времето ,когато родителите ще избират училищата и по това какво те могат да предлагат и като спортни занимания и условия .Не е нормално в 21 век училище без отделни съблекални и топла вода .Знам че каузата ми за много хора изглежда налудничава за времето в което живеем ,знам също че за поколението на моят син е вече късно да се научи, че освен компютрите има и други много по -смислени занимания .Че най -големите приятелства се създават в такива отбори а не в" лицето книга" както той го нарича.Защото спорта учи на дисциплина и отговорност и най важното на отборен дух.Надявам се някога да дойде времето капитана на училищният отбор , да е по популярна личност сред децата от разни чалга звезди и измислени реалити герой.Надявам се и бизнесът да осъзнае че колкото и "тим билдинги " да прави хора ненаучени на ред ,диспилина и отговорност няма да му вършат работа.Че важно е парите да се влагат в профилактика сега,а не след години в лекарства.
Дано съм бил разбран правилно.

 
Преглед на профил moreni Рейтинг: 868 Неутрално
17 окт 2010 22:28 8
- +Оценка
+9

Крайно време е да се заложи на масовия спорт, но това не е по сметките на инвестиращите в спорт - те гледат към скъпоструващи спортове заради печалбата. Пример: едно качване и слизане до Черни връх от София е около два до четири лева - даваш ги примерно за трамвай и автобус или маршрутка до Златните. Ако децата се научат от малки, чрез общинска или държавна политикапрез училищата, да ходят на Витоша, хем ще им е евтино, хем ще спортуват яко, хем ще общуват с природата. Обаче т.нар. "инвеститори" в спорта нямат интерес от това, защото практически нищо не печелят. Затова вместо парк около Черни връх искат да правят ски писти. Сещате се,че около 50 лв. е само дневното возене с лифтове и влекове, да не говорим за скъпата екипировка. Тоест, поощряват се скъпарските спортове, които на всичкото отгоре са и нещадящи природата, а масовите са тотално зае.ани. После се чудим защо има масово затлъстяване при децата.

_____

SOS Витоша! Не позволявай да унищожат 1000 дка от най-стария парк на Балканите!
 
17 окт 2010 22:23 7

Този коментар беше изтрит в 22:23 на 17/10/2010 от неговия автор.

Преглед на профил Petyo123 Рейтинг: 466 Неутрално
16 окт 2010 21:35 6
- +Оценка
-10 +3

Като бях ученик тази идея съществуваше ,разбира си изкривена от партийна пропаганда и покриването на ЛФК Родина( няко помни ли часовете по физическо?) :) После "спортни типове" с ъс зоо-прякори определиха облика на " 90 -те.Оставете масовките ,няма място за самодейност , а и след 25 всички преминаваме от спорт към спирт....

 
Преглед на профил tublerone Рейтинг: 8 Неутрално
16 окт 2010 17:38 5
- +Оценка
-2 +3

Подкрепям напълно мечтата за масов спорт, та дори и не само при децата и в училище. Проблемът е, че спортът е дългосрочна инвестиция, която при ограничен мироглед (какъвто в момента има държавата) няма как да се реализира. Както винаги въпросът е каква печалба ще реализира някой, за да инвестира в спорт? Моята мечта е, че когато един ден има частни здравни фондове, те ще имат интерес да спортува цялото общество (всичките им клиенти), за да бъде здраво и да се харчат по-малко пари за лечение.

 
Преглед на профил Теодоси Бялков Рейтинг: 594 Неутрално
15 окт 2010 23:50 4
- +Оценка
-7 +6

И какво като подкрим и тази кауза . нещо конкретно ще стане ли ?
Достатъчно ли е да натиснеш бутона подкрепям ?

_____

http://touchesofvarna.blogspot.com/
 
Преглед на профил peho Рейтинг: 524 Неутрално
15 окт 2010 15:58 3
- +Оценка
-2 +10

Нека не само спортния тотализатор да бъде обвързан. Даже да се наложат мижави 1-2% на фирмите занимаващи се с хазарт, производство на алкохол и тютюневи изделия, приходите за спорт ще са повече от добри. Но нека спортуването да не бъде нещо задължително. Нима някой очаква, че ще успее да задължи едно дете да бяга 20 мин докато играе футбол? Трябва да се работи за подходящи условия за спортуване, а децата сами да решават дали искат да спортуват и какво. Във Варна се създадоха доста места за спорт и те са повече от посещавани.

 
Преглед на профил ju.li Рейтинг: 1578 Любопитно
15 окт 2010 15:40 2
- +Оценка
-4 +20

А пък аз имам и момиче, все още е малко, но вече се притеснява, че всички заедно се събличат в класната стая. Трудно му е да посещава "клекалата" в тоалетните, а там тече разбира се само студена вода и децата дори не си и помислят да си измият ръцете - настояват за мокри кърпички. За гардеробчета дори не са чували по училищата.
Та в този ред на мисли: въпросните отбори как ще съществуват, освен ако не са по бридж или шах?

 
Преглед на профил blue_apollo Рейтинг: 422 Неутрално
15 окт 2010 14:33 1
- +Оценка
-2 +12

Напълно подкрепям. Даже би било добре училищата да имат отбори, които да се съревновават на местно, а защо не и на национално ниво. Винаги ми е правило впечатление от гордостта на американците, когато казват че са били част от гимназиалния или колежанския отбор. Защо тук да не стане така?

 

За да подкрепите тази кауза, моля влезте в профила си или посочете двете си имена и валиден email адрес.

Искам да получавам съобщение за развитието на каузата
141 човека подкрепят каузата Легенда
  • Регистриран потребител

  • Потвърден имейл