Коронавирус в България и по света
Коронавирус в България и по света
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK

Въвеждане на правила за обществено обсъждане на закони и политики

14 20 окт 2010, 55130 прочитания
  • Facebook
  • LinkedIn
  • Twitter
  • Email
Каузата е нова и подкрепена от 149 човека
Защо е важна:

Защото реалното и ефективно участието на гражданите и гражданските организации в процеса на изготвяне на закони, политики, концепции, стратегии и др. ще гарантира по-доброто им качеството и ще намали практиката на многобройното им преправяне. Защото ще се вземат под внимание разнообразни гледни точки, а не само на определени групи или икономически лобита. Защото в гражданските организации е съсредоточен експертен потенциал, който може да бъде използван. Или просто, защото гражданите познават по-добре реалните си проблеми, които администрация се опитва да разреши…

Каква е действителността сега:

В някои администрации съществуват практики за консултиране със заинтересованите страни. За тях обаче няма ясни критерии и механизми за провеждане. Често консултациите на практика са фиктивни и целят създаването на погрешна представа за прозрачност на администрацията. Например проектите на закони, изработени от министерствата се качват на страниците им, но след като вече са минали всякакви междуведомствени, съгласувателни процедури и са внесени в Народното събрание. По този начин се осуетява всякаква възможна форма на обществена дискусия от момента на изработването на акта. Друг пример е налице, когато администрацията се "допитва" до становището на гражданските организации, но под формата на изпратен в последния момент проект за коментар и с искането становището да е готово до няколко часа.

Примерите от реалния живот показват само едно - сега правото за участие в процеса на изработване на актове на граждани и граждански организации е силно ограничено и е сведено до възможността им да протестират за нещо, върху което вече не могат да повлияят реално. Ние искаме процесът на обществени консултации да се превърне в задължителна и неотменима част на процеса на изготвяне на закони и политики, концепции и стратегии.

Какво е решението:

Решението е да се приемат задължителни за администрацията правила, чрез които реално да се гарантира провеждането на обществени консултации. Това може да се осъществи чрез разписана процедура, в която са определени задължения и срокове, с които администрацията се обвързва при консултиране на нормативните актове и политическите документи с гражданите и гражданските организации.

Такива правила вече са разработени от Форум Гражданско Участие - неформално обединение на над 50 граждански организации, активни в различни сфери на обществения живот. Ето някои от предложенията:

• Всеки проект на нормативен акт, заедно с мотивите и оценката за неговото въздействие, да се публикуват на Интернет страницата на съответната институция като се посочва и крайният срок за приемане на становища и предложения от граждани и граждански организации.

• Минималният срок за представяне на становищата от граждани и организации да е 30 дни от публикуването на проекта на съответния акт.

• Институцията, организирала обществената консултация, да е длъжна да разгледа становищата и предложенията на участниците в обсъждането и да публикува в Интернет и обобщена информация за приетите и отхвърлените предложения, както и мотивите за това.

Предложените правила ще станат задължителни за администрацията, ако бъдат приети с решение на Министерски съвет или бъдат променени конкретни текстове в Устройствения му правилник.

Надяваме се, че събирането на широка подкрепа за тази кауза ще подтикне Министерски съвет за предприемане на необходимите промени.

Пълният текст на правилата може да прочетете на страницата на Българския център за нестопанско право

Коментарът на


Искам да получавам съобщение за развитието на каузата
Подкрепете позицията си с коментар

14 коментара

Избор на тип:
Преглед на профил Бѣлкалпаковъ Рейтинг: 1054 Неутрално
22 окт 2010 16:22 1
- +Оценка
+11

напълно подрепям каузата: една демокрация има нужда от активно гражданско общество и много се радвам, че тази тема се дискутира публично, а още повече, че е предложено ясно решение, което е изцяло съдържателно с конституционните изисквания (за да нямат за какво да негодуват критиците).
капитал, моля пояснете дали тази кауза ще бъде внесена пред народното събрание, ако получи неободимата подкрепа, и дали капитал ще известява за какъв прогрес е направен по нея.
имате моята подкрепа и интерес.

_____

qui desiderat pacem praeparet bellum
 
Преглед на профил Величка Маринова Рейтинг: 583 Неутрално
22 окт 2010 18:58 2
- +Оценка
+12

Напълно подкрепям каузата, защото с повече прозрачност и отчетност пред обществото, органите на държавната власт постепенно ще се откъснат от корупционни зависимости и шуробаджанища и ще започнат да работят в интерес на обществото.
Искам да добавя още актуална и според мен много важна информация по темата.
В момента ЕК разработва два много важни документи, чрез които се цели да се гарантират правата на гражданите.
Единият документ е:
Стратегия за гарантиране на спазването в целия Съюз на Хартата на основните права на ЕС, включваща граждански, лични, икономически и социални права.
COMMUNICATION FROM THE COMMISSION
Strategy for the effective implementation of the Charter of Fundamental Rights by the European Union
на адрес:
http://ec.europa.eu/justice/news/intro/doc/com_2010_573_4_en.pdfа
Стратегията на Комисията има за цел да осигури спазване на Хартата от страна на държавите от Съюза при прилагане на законите на ЕС. Ако дадена държава не зачита изискванията, Комисията може да предприеме правни действия.
Занапред политиците в ЕС ще разполагат със стандартен списък, който да им помага да преценяват последиците от предложено законодателство върху основните права на гражданите.
В годишни доклади ще се оценява напредъка на стратегията и ще се наблюдава по какъв начин държавите...

Прочитане на целия коментар
спазват Хартата. Тези доклади ще се основават на информация, предоставяна от НПО, агенции по правата на човека, институции на ЕС, съдилища и национални органи. Първият доклад трябва да бъде представен през пролетта на 2011 г.
Друг ключов елемент от стратегията е да се помогне на хората да разберат по-добре своите права, както и да им бъде предоставена информация към кого могат да се обърнат за помощ. Порталът на ЕС за електронно правосъдие ще бъде първото място, където гражданите могат да подават оплаквания във връзка със своите права по силата на европейското законодателство.
Главна цел на стратегията е да гарантира изграждането чрез законите на ЕС на култура на общи основни права, споделена в целия Съюз.

Вторият документ е свързан с така нареченото "интелигентно регулиране в ЕС" и цели да създаде стандарти за поведение на регулаторните органи в ЕС.
COMMUNICATION FROM THE COMMISSION TO THE EUROPEAN
PARLIAMENT, THE COUNCIL, THE EUROPEAN ECONOMIC AND SOCIAL
COMMITTEE AND THE COMMITTEE OF THE REGIONS
Smart Regulation in the European Union
документът е на адрес:
http://ec.europa.eu/governance/better_regulation/documents/com_2010_0543_en.pdf

_____

VelMar
 
Преглед на профил Величка Маринова Рейтинг: 583 Неутрално
22 окт 2010 19:02 3
- +Оценка
+1

ето отново адреса на Стратегията
http://ec.europa.eu/justice/news/intro/doc/com_2010_573_4_en.pdf

_____

VelMar
 
Преглед на профил Стефан Василев Рейтинг: 220 Неутрално
13 ное 2010 16:23 4
- +Оценка
+9

Подкрепям каузата, въпреки мнението ми, че българския народ не е узрял да взима отговорни решения за своята съдба и да гласува сам закони (имам предвид референдуми)
Българите сме на етапа на развитие, когато за да изразим мнение трябва да наругаем някого, и която има по-голяма уста (или мускули) надделява.
Това може да се види във най-популярните форуми и онлайн дискусии по обществени теми като в. Дневник например.
Причината за тази слабост на нашия народ е в изключително ниското възпитание, лошо образование и най-вече изкорененото чувство за свобода на изразяване и уважение към личността на човека.
Надявам се обаче подобни инициативи да развият у хората чувството на отговорност към този живот и мястото си на тази планета. Да започнат да се интересуват какво става около тях, не само за да натрият носа на съседа, ами за да направят живота си и този на ближния по-добър.
усещането че

_____

www.vassilev12.blogspot.com
 
Преглед на профил Дим Дим Рейтинг: 897 Неутрално
27 дек 2010 23:19 5
- +Оценка
+2

Браво. Чудесна идея

_____

ще се оправим...сами
 
Преглед на профил Emil N. Goranov Рейтинг: 8 Неутрално
8 яну 2011 10:59 6

Горещо одобрявам инициативата и бих работил по реализацията й. В качеството си на енергиен експерт организирах обществено обсъждане на две стратегии и съм убеден в неотложната необходимост от закон за общественото обсъждане, иначе обществената енергия се пилее напразно. Предупеждавам обаче, че е необходима много енергия и настоятелност, щото подобен закон ще бъде всъщност най-сериозната пречка за лобизъм и от там нежелан от властимащите.

 
Преглед на профил k_ Рейтинг: 2399 Неутрално
8 яну 2011 11:51 7
- +Оценка
+2

Идеята е опит за въвеждане някакъв ред в лобирането при обсъждането на обществените правила.
Това задължително обаче трябва да е съчетано с прозрачност на финасирането. Например от страницата на Форум Гражданско Участие не е видно начина на финансиране на организацията.
С триста мъки успяхме и все още не напълно да накараме политическите партии да осветят начина си на финансиране, и не трябва да се допускат чисто формално нови непрозрачни субекти във взимането на решения или тяхното мнение да бъде с по-голяма тежест, само защото се обявили за "форум", "асоциация" или нещо друго имитиращо обществена организация.

 
Преглед на профил dreamer Рейтинг: 1107 Неутрално
13 яну 2011 15:49 8
- +Оценка
+1

Хубава кауза, но не вярвам да си пробие път докато ни управляват по социалистически щото двете неща са несъвместими. От друга страна ако си пробие път значи ще е дошъл краят на социалистическото управление. Затова ще я подкрепя.

_____

Отделете време навреме.
 
Преглед на профил uran Рейтинг: 1316 Неутрално
23 яну 2011 10:41 9
- +Оценка
+2

Необходимо е и грамотно техническо решение за реализиране на тази куза.

_____

Yet another blue planet.
 
Преглед на профил dedka Рейтинг: 374 Неутрално
21 фев 2011 18:10 10

Определено има нужда, а и ние заслужаваме някой най-сетне да обърне внимание на реалните ни проблеми, вместо да ни занимават със себе си и с какво ли не... И ние трябва да имаме право на глас и мнение - нали ние сме държавата.

 
Преглед на профил Joanna Ivanova Рейтинг: 8 Неутрално
11 мар 2011 23:43 11

подкрепям

 
Преглед на профил house7771 Рейтинг: 426 Неутрално
5 юли 2011 23:43 12

Като знам в БЪЛГАРИЯ как е,то това ще бъде още едно поле на манипулация на мнението на гражданите.

_____

" За мен най-лошото в България, е чудесното наслаждение, което имат тук хората да се преследват един друг и да развалят един другиму работата. (13.12.1881)"
 
Преглед на профил toniarisa Рейтинг: 479 Неутрално
17 апр 2012 10:33 13

подкрепям

 
Преглед на профил султана глаушева Рейтинг: 322 Неутрално
28 мар 2017 02:02 14

Подкрепям. И то в много по-голям мащаб. Отчетност на политиците пред населението. И ограничение на засекретената информация. Защото много от секретните неща са секретни, защото са срамота! Нали народът уж е суверен, а те зад гърба му творят безобразия и си ги пазят в тайна.

_____

Мърфи е оптимист!
 

За да подкрепите тази кауза, моля влезте в профила си или посочете двете си имена и валиден email адрес.

Искам да получавам съобщение за развитието на каузата
149 човека подкрепят каузата Легенда
  • Регистриран потребител

  • Потвърден имейл