Коронавирус в България и по света
Коронавирус в България и по света
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK

Коя е, къде е и какво е България? Има ли тя бъдеще и какво?

31 23 яну 2011, 60851 прочитания
  • Facebook
  • LinkedIn
  • Twitter
  • Email
Темата на: goblenka
Преглед на профил

Темата е нова.
Предложена е от goblenka и подкрепена от 52 човека.

Защо е важна

В не много далечното минало, в учебниците по история пишеше, че България е създадена от Аспарух през 681, границите и били на север от Стара планина, на юг от Дунав, на запад от Черно море, на изток, не съм много сигурна, но малко от източна Сърбия. Чествахме 1300 годишнина, броихме колко държави има днешната ни територия с това име. В последствие открих много материали, че България е много по-древна, че е имало Българии на много места, че историята ни многократно е била скривана и преиначавана, а в днешно време отричана. Затова съм абсолютно против унищожаването на паметници, независимо какви. Смятам, че трябва да се изчисти и подреди миналото ни, колкото е възможно по назад във времето.

Ние имаме велика и дълга история. Днес много държави си присвояват фрагменти от нея, много мними историци отричат ярки събития, или ги омерзяват. Бъдещето ни зависи от българите, а те все по-малко се замислят над въпроса, какво е да си българин. Много удобно. Траките изчезнали, макар да били велик и многоброен народ. Защо да не изчезнат и великите българи? Като не знаят кои и какви са предците им, какво са постигнали, каква историческа роля са имали в световната история, какво национално и лично самочувствие могат да имат? Не е ли по-добре да им се внуши, че са просто робски народ, и най-доброто, което могат да направят е, да наведат глава и да се подчинявят?!

Какво е решението

На първо място, нека нашите историци започнат издирване, класифициране и систематизиране на материали, свидетелстващи за миналото ни. Не бива да се задоволяват само с гръцки и римски източници. Българите са народ, обитавал степите на Евразия преди много хилядолетия. Не е ясно, дали преди това са живели на Балканите, или не, но, явно имат много общо с траките, които са първите индоевропейци. Така, че източници за нашето минало има по тези и съседните им земи. Трябва да се съберат. Не трябва да се допуска къса историческа памет. Дори новите събития, като възродителния процес са неточно представени и хората не знаят какво да мислят. Манипулирането на историята за мен е престъпление. То дава дълготраен, негативен ефект върху българите. Трябва да се преследва и наказва търговията с история. Единствено културата ни може да се продава. Дори е задължително. Намерените материали трябва да се популяризират. Трябва да се намерят модерни форми на предлагане на наши традиции, факти, легенди, фолклор на младите и на децата, за да се събуди интереса им към темата и те да започнат да търсят сами и съзнателно. Учебниците ни трябва да се осъвременят и в тях да влезе чистата ни история, както и най- популярните хипотези за началото ни като народ. Смея да твърдя, че ако това стане, ще се пренапише световната история. Т.е., задачата ще бъде трудна и ще има всестранни спънки. Миналото ни може да донесе ново влияние, но, ако се узнае и осъзнае.

Коментарът на


Искам да получавам съобщение за развитието на каузата
Подкрепете позицията си с коментар

31 коментара

Избор на тип:
Преглед на профил destef Рейтинг: 8 Неутрално
26 яну 2011 09:23 1
- +Оценка
+8

Винаги съм се чудил как е възможно да се манипулира историята до такава степен, че да се получават черни дупки във времето и в същото време никой да не се замисля. Учат ни, че руснаците са единствената причина да сме независими от "османското присъствие", а в щатите пък ги учат в училище, че евреите били първата раса на земята...вече не съм сигурен какво точно преподават на петокласниците. Аз съм с две ръце за едно такова пренаписване на нашата история, за да се спре поне с част от всичките лъжи!

 
Преглед на профил Angelova Рейтинг: 374 Неутрално
26 яну 2011 14:45 2
- +Оценка
+1

Въпросът не е в това дали трябва да бъде пренаписана историята, а как да бъде пренаписана? Ще се намесят различни категории хора, с презумпция за компетентност, а всъщност ще упражнят просто натиск.
Къде остава обективността и професионализма в този смисъл?

 
Преглед на профил Нели Чернева Рейтинг: 8 Неутрално
26 яну 2011 14:52 3
- +Оценка
+7

Нали знаете, че историята се пише от победителите, така, че отново няма да е меродавна. Съветвам да четете допълнително литература ако искате да знаете повече за историята на България.

 
Преглед на профил goblenka Рейтинг: 636 Неутрално
27 яну 2011 09:06 4
- +Оценка
+7

Ако всичко скрито излезе на яве, то истината ще се види и тогава, дали ще има натиск, или не, историята ще се изясни. Засега се чете избирателно, според политическата нужда, документите се вадят от контекста, или се коментират в друг, чужд за тях такъв и картината няма нищо общо с историята. С две думи: Българите имат десетки държавни образувания, на доста места в Европа и Азия, но винаги в чертити на Херодотовата Скития. По-древни са от гърци / елини/, римляни, дори от Египет. Затова е смешно да се търси информация за нашето начало от по-късно създадени държави. Не е верно и това, че са били чергари, без писменност, защото са умеели да организират държава и да построят палат от камък преди Питагор да напише теоремата си. Има археологически находки за постиженията им. Това, като начало. Който иска да се замисли за продължението, ще потърси и ще намери в нета много публикации за пътя ни през хилядолетията, за местата, на които са строили, за народите, които са един вид наши разклонения... А, ако видят кои са силите, дали криле на предците ни, кои са водачите и как са управлявали и водили народа така, че да побеждава в повечето случаи, или да възкръсва, когато претърпи крах, ако опознае хората, наши сънародници, които са работили за това, ще намерят отговори на въпросите, които днес ги вълнуват, ще намерят решение на много проблеми и ще придобият доста оптимизъм, подплатявайки го със знанието, че това вече се е случвало и сме се възраждали.
До коментар [...

Прочитане на целия коментар
href="#comment-2">#2] от "angelova":

_____

goblenka
 
Преглед на профил LK Рейтинг: 479 Весело
2 фев 2011 12:51 5
- +Оценка
-6 +3

Дивя се на упоритостта, с която БГ народонаселението се е втурнало да търси корените на "предците" си и да си измисля приказки за траките като "първите индоевропейци", (пра)българите като първооткивателите на всичко от киселото зеле до Америка (нЕЕЕма начин да не са дояхали до там през Беринговия проток!) и да се "родее" с всевъзможни пръснати из Азия етнически групички. Ако не се лъжа, учстниците в някаква търсеща "корени" експедиция се дивяха, че дума, подобна на "яхния", се използва за сходно ястие нейде в Афганистан. Е, как да не се дивят хората - нали всичко под слънцето, дето се яде, са го измислили българите - я "ние", я някои от "нашите" велики "предци" на път за Беринговия прток. Да, историята трябва да се пренапише и миналто да се ДЕМИТОЛОГИЗИРА. Колкото по-скоро, толкова по-добре! По възмоност да се забрани и на съвременните митологизатори да творят приказки за БЪЛГАРСКИЯ произход на яхнията, пердетата и пр. уйдурми. Скромността краси нациите - особено по-малките. Иначе ке се колиме за Снадьо Макето с кОмшиите....

_____

Mt
 
Преглед на профил LK Рейтинг: 479 Неутрално
2 фев 2011 12:56 6
- +Оценка
-2

Извинете - САНДЬО МАКЕТО....

_____

Mt
 
Преглед на профил mgmst Рейтинг: 688 Неутрално
9 фев 2011 22:18 7
- +Оценка
-4 +4

Историята при сегашното състояние на държавата е ирелевантна. Около 1300 годишен неуспял експеримент за държавност. Ето написах я. Може ли да приключим темата?

 
Преглед на профил Бѣлкалпаковъ Рейтинг: 1056 Неутрално
2 мар 2011 14:32 8
- +Оценка
-1 +4

До коментар [#7] от "mgmst":
трудно ми е да се съглася, че темата не е актуална:
- трудната ни връзка с русия, която е водила война, за да ни превърне в губерния и да удовлетвори чрез нас имперските си амбиции, като ни прави зависими от нейни ресурси, войски, технологии и пазари е една по-смислена идея от геополитическа гледна точка, отколкото митът за "братската" руска страна, която безкористно защитава интересите на малкия си брат. ако преанализираме огледа си, като признаваме, че никой не води скъпи войни и жертва животи на собственето си население за такива абстрактни теми като "братство" между народите освен ако не очаква да извлече политически и икономически дивиденти, ще разберем по-обстойно руската намеса в нашата политика от времето на преврата срещу княз александър първи до гротеска около "белене". а това, в свой ред, ще намали значително заряда между русофили и русофоби (за справка - на час по пуска история в русия ни учиха, че войната с османската империя е за проход през босфора, докато в българските учебници пишеше, че е за освобождение на българия) и ще направи сегашната ни външна политика много по-прагматична и по-малко емоционално обвързана с руската пъпна връв;
- "възрожденската" архитектура, ако се види в контекста на османската империя, е всъщност опит за интеграция в нея - същите къщи със същите еркери се виждат от македония до гърция до ливан и в...

Прочитане на целия коментар
тях няма нищо европейско/българско, но има много ориенталско. от това можем да извлечем по-широкия извод, че, за да оцелее, българинът е приел някои (все още не много добре известни) черти от близкия изток, които исторически за му чужди като култура, но все още присъстват до голяма степен в начина на мислене - фатализъм, краткосрочно мислене, инертност, приемане на аномалии за нещо нормално и прочие, които не са характерни за европейци, особено със свободни прадеди като прабългари, славяни и тракийци. това според мен е особено актуално за интеграцията обратно в европейското лоно, където българия исторически принадлежи, защото ценностната система на българина е била промивана от османски, руски, немски и родни (за последните 65 години) гангстери и има остра нужда тя да се основе на трайни основи;
- преосмислянето означава не само изследването и освобожадаването от митове, но и предотвращаване създаването на нови: за последните 20 години голям брой българи възприемат, че демокрацията не работи като система и пазят носталгични спомени по соца. само един по-щателен анализ ще покаже, че всъщност българия не е била демокрация по същество, а само привидно, че е била управлявана от агенти, местни и чужди, образуващи октоподни връзки с държавния апарат с цел изкървяване до полусмърт на средния българин и че, ако не е постоянно поставяна на саботаж, една демокрация работи по-добре от другите съществуващи системи, а и приликите между комунизма, фашизма, нацизма и апартейда не са добре проучени.

само истината, сега както никога, ще ни направи свободни.


_____

qui desiderat pacem praeparet bellum
 
Преглед на профил Михал Мишкоед Рейтинг: 426 Неутрално
3 мар 2011 16:57 9
- +Оценка
-2 +5

България в момента сама не зная коя е - българска ли е, турска, циганска и пр. Територия, сбор от взаимно ненавиждащи се индивиди, мразещи се толкова силно и толкова без причина, някаква земя без защита; разслоено и противопоставящо се общество. Къде е - ами в гъбите, където я натикаха една камара родоотстъпници, червеи и плужеци. Бъдеще ? Че кой не живее ден за ден ? Кой ти мисли за утре? Не дай си, боже, при едно по-сериозно събитие - чуждостранно нашествие напр.- всичко си отива и по-силния ще спечели. Но за жалост, това няма да е с български корен. Не ме разбирайте погрешно - обичам си родината, въпреки че от думите ми може би не личи. Но дали и хората, от които зависи бъдещето на територията България, също я обичат?

_____

Истината е някъде там ...
 
Преглед на профил LK Рейтинг: 479 Неутрално
16 мар 2011 23:20 10

Извинете - от къде трябва да дойде чуждото нашествие? До коментар [#9] от "Михал Мишкоед":

_____

Mt
 
Преглед на профил goblenka Рейтинг: 636 Неутрално
17 мар 2011 07:31 11
- +Оценка
+6

До Мартина и вместо всички изгубени до сега мои постове по темата. Не знам кое е по-страшно за България: Неясна заплаха отвън, или нейните граждани и управници от последните около 25 години.Първо, гражданите не познават страната си и не искат да я познават. Но, искат тя да им служи. Ако ги попиташ какво знаят за историята, географията, видните и личности, важните исторически събития, или просто "Защо се наричате българи и искате ли да се наричате други?" - бедна ви е фантазията какво ще чуете.Приемам, че последните 5 години от соца са се подготвяли събитията от1989, а след 10.11 - вече тече най-новата история. През това време страната и народа са манипулирани и ограбвани толкова диво, толкова безкрупулно и то от наши сънародници, че ... Ако българите не намерят основание за самочувствие, сигурност и гордост от това, че са такива, ако не намерят начин да упражняват контрол върху вътрешни и външно политически решения и действия - не ни трябва нашествие от вън. Имаме си достатъчно вътрешни фактори, които рушат устоите ни и ни лишават от бъдеще. Аз заложих в две изречения цялата проблематика, а тя трябва да се развие по всички линии и по пресечните им точки. Ние, като българи имаме нужда от това! Иначе, няма да имаме България в България! Май вече нямаме?!

_____

goblenka
 
Преглед на профил Chernomorski Рейтинг: 579 Неутрално
18 мар 2011 21:07 12
- +Оценка
+2

Вижте това:http://samoistina.at.ua/index.htm
И четете написаното от историци като Петър Добрев. Нито ще имате болни амбиции, нито ще страдате от иронизиране в стил "Велика България ала Би-ти-ви". Нужен ни е честен и обективен анализ на древното ни минало. Тогава темата ще бъде не само важна и актуална, но и полезна. За да си правим верните изводи за днешния и утрешен ден. Иначе историята ще бъде възприемана само като едната приказка. А от това нямаме нужда,нали?

 
Преглед на профил goblenka Рейтинг: 636 Неутрално
19 мар 2011 08:21 13
- +Оценка
+3

И аз мисля, че трябва да е така. Колкото по-нова е историята - толкова повече документи има за нея. Толкова повече интерпретации и все по-малко четящи. Дори последните 25 години са проблем. Почти всички ги помним, но по различен начин. А, не са малко и тия, дето не искат да ги помнят. Да! Чела съм почти всичко от Добрев и трябва да ти кажа, макар да го приемам безрезервно вече, във форумите по история не е така. Не разбрах какво е твоето отношение към неговата теза? И, ако питаш мен, ние трябва крачка по крачка да извървим пътя на предците си в обратна посока, за да ги опознаем. Ако можем да се върнем към още по-старото време, когато не е можело да се говори за държави, а за племена и племенни съюзи и разберем към кои са принадлежали и къде са живели... Има спомени за българите навсякъде, където са живели - археологични, писменни, фолклор, лингвистика. Може да се ползват антропологични и културугични изследвания, за да се разбере от къде идва дадена връзка и какво е влиянието и. Но, пътят трябва да се извърви в посока от днес към миналото - кой до където стигне. Без страх, че в един момент ще сме под властта на султан, в друг - на кесар, или че ще сме границите на една, или друга древна държава. Казвам това, защото неведнъж е създавана България! Неведнъж е умирала и отново създавана. Само на днешната и земя има три Българии, малко по-на север Кубратова България, по бреговете на Волга - Стара Велика България /Волжка България/. Винаги - България и винаги, независимо от етносъс...

Прочитане на целия коментар
тава, хората се наричали българи. Съдбата на днешна България и онова, с което са известни днешните български емигранти са в резултат не на недостатъци на българите, а на това, че много дълго са управлявани и представлявани не от своите най-добри представители, а от най-безкрупулните ни "интересчии". Това демотивира хората и ги отдалечи твърде много от българските ценности, от париотичния идеализъм и вярата, че чрез него могат да създадат една удобна за себе си, ипривлекателна за чужденците страна. Не мога да ги виня, защото всяка идеалистична проява се яхва и опорочава от самозвани "лидери". Други пък, със задна дата чернят и отричат цвета и славата на нацията ни. С последна дата - Ванга и Дънов. Та, докато не започне всеки да използва главата си не като аксесоар, а като мисловен орган, няма как да се пресекат такива действия и инсуноации, които доубиват българския дух. А, по-удобен за управление народ от бездуховния?... Може би трябваше да използвам не " управление", а използване" и щеше да е по-точно!

_____

goblenka
 
Преглед на профил i.m.atanasov Рейтинг: 8 Неутрално
25 мар 2011 16:35 14
- +Оценка
-1 +3

Стига сте коментирали това що не знаете!!!Вземете и малко се образовайте и попрочетете някоя и друга книжка а не зяпайте такива маймуняци като сЛАВЧО от не знам кой си дол!И вместо олигофренските "вестници"прочетете "История на Кроатова България и християнизирането на Българите"от Д-рГанчо Ценов и "Тракииските хроники"за да разберете колко не знаете за самите себе си!Прочетете и статията в сп.Авитохол бр.31 стр.51"Кои сме ние-Езикът говори за това"!И стига сте писали олигофрении и простотии от разни нескопосани учебничета и писанията на разни там платени лъжльовци!!!

 
Преглед на профил goblenka Рейтинг: 636 Неутрално
26 мар 2011 00:58 15
- +Оценка
+3

Не разбрах позицията. Кое е олигофрения, или про сЛАВЧО? И, да четох, и то не на едно място, че Авитохол се смята за родоначалник на българите, но, като потърсих инфо за него, той се оказа доста спорна и нова, в исторически план личност. За тази позиция се конкурира със Зиази и Атила. Та, затова мисля, че може да се споделя конкретно информация по темата, да се коментират позиции, подкрепени с факти,и защитени от признати, имена. Д-р Г. Ценов е едно от тях, но не е единственно. И, преди да стигнем до него, ако следваме обратно историческия си път, имаме доста да извървим и проумеем. Иначе, няма да ни се изяснят нещата и ще продължим да се лутаме между различни хипотези.

_____

goblenka
 
Преглед на профил Тихомир Гочев Рейтинг: 479 Неутрално
6 мар 2012 12:10 16
- +Оценка
+2

Определено има за какво да се пренапише историята. Най - малкото зада се добавят нови факти, които не са известни на масите.
Наскоро попаднах на един българин, който много подробно, макар и като хоби, прави изследвания и открития по този въпрос. Възхищавам се на неговата последователност и упорство да издири и тълкува толкова много факти. Част от твърденията му звучат нереално и налудничаво, но пък той е успял да намери писмени доказателства и стройно да построи тезите си и да приложи достатъчно аргументи в полза на тезите си. Бихте могли да използвате неговите изследвания и действително ще има много корекции в нашата история. Въпросният господин публикува изследванията в личния си блог, но при интерс от Ваша страна предполагам с радост ще сътрудничи, защото има какво да разкаже...
http://sparotok.blog.bg/

_____

TiGGo
 
Преглед на профил toniarisa Рейтинг: 479 Неутрално
13 апр 2012 22:44 17
- +Оценка
+1

В България трябва да уважаваме всички хора, без разлика
в цвят, интелект, възможности или недъзи или вероизповедания,
но щом си
или искаш да бъдеш българин означава да приемеш и спазваш
определена форма на цивилизация, ценности и морал.
България е място, където няма място за каквато и да е пропаганда за подтисничество и подчинено положение на жената, детето или когото и да е под никакъв предлог, при никакви условия и при никакви обстоятелства.
България е страна, където няма място за смесване на духовното и светското. България е страна на толерантност и уважение, но също така иска да бъде уважавана. Човек не може да иска да ползва без да се чувства обвързан от задължения.
Не може човек да иска да се възползва от социалните помощи без никога да се запита какво може да направи за страната си, или да иска да получава помощи за безработица без да се чувства морално задължен да направи всичко възможно да си намери работа.
Човек не може да иска да се възползва от безплатно образование, едно от най-хубавите постижения на републиката и да не посещава редовно часовете в учебното заведение и да не уважава преподавателите си.

Здравейте, дали може да развиете тема относно хората които имаме лично оръжие. Та нали минаваме през какви ли не изпити, инстанции и институти, плащаме такси и т.н. И това се повтаря при всяка пререгистрация. Нали именно за собственото си спокойствие и това на семейството ни сме се...

Прочитане на целия коментар
загрижили, нали точно целта ни е охрана на личната собственост и морални ценности, защита от бандити насилници и всякакви субекти които са в разрез с нормите на цивилизованото общество. А в действителност нямаме никакво право да се защитаваме със същото това оръжие. Защо престъпника има право да граби, пребива издевателства и отнема чуждото, както и да лъже и мами и в последствие да се измъква през пукнатините в закона срещу някой лев, а нормалния гражданин да е длъжен да търпи това и да няма право да се защитава адекватно. Защо не се приеме един съвсем обикновен закон, който да регламентира адекватно използването на оръжие, пък да видим тогава дали престъпниците ще се чувстват толкова недосегаеми.
В България уважаваме всички вероизповедания, но щом си
или искаш да бъдеш българин означава да приемеш и спазваш
определена форма на цивилизация, ценности и морал.
България е място, където няма място за каквато и да е пропаганда за подтисничество и подчинено положение на жената, детето или когото и да е под никакъв предлог, при никакви условия и при никакви обстоятелства.
България е страна, където няма място за смесване на духовното и светското. България е страна на толерантност и уважение, но също така иска да бъде уважавана. Човек не може да иска да ползва без да се чувства обвързан от задължения.
Не може човек да иска да се възползва от социалните помощи без никога да се запита какво може да направи за страната си, или да иска да получава помощи за безработица без да се чувства морално задължен да направи всичко възможно да си намери работа.
Човек не може да иска да се възползва от безплатно образование, едно от най-хубавите постижения на републиката и да не посещава редовно часовете в учебното заведение и да не уважава преподавателите си.

 
Преглед на профил goblenka Рейтинг: 636 Неутрално
14 апр 2012 10:17 18
- +Оценка
+2

До коментар [#17] от "toniarisa":
Много хубав и много верен коментар. За съжаление, от многомилионен народ станахме 9 милиона, после осем, после седем... Възрастта е относително висока, да не кажа много висока. Много хора на и над средна възраст, малко в детска и младежка. Едва 28%, според публикациите, живеят на село. Това са предимно стари хора, роми, много малко образовани и в работоспособна възраст.И тази малка група хора / около 7 милиона/ се дели по какъвто признак ти дойде на ум, обявява се за малцинство и търси специално отношение. Това е политика, прикрита със сладки думи за демокрация, отровни - за дискриминация и стремеж, да имаш по-специални права. Единствената група, която остава като база, от която да се отчисляват права и ресурси са основната група, самоопределящи се като средно статистически българи. Знаете приказката за орела, рака и щуката, които много искали, но така и не успели да изтеглят закъсалата лодка. В България, силите, които теглят в различни посоки не са 3, а неизброими. Те просто я разкъсват, твърдейки, че работят в нейна полза. От селата трябва да идва храната ни, но там живеят нетрудоспособни, не достатъчно квалифицирани и малко на брой хора. Толкова са бедни, толкова са лишени от перспектива, че, който може - напуска, който не може, или се мъчи да си докара нещо от личното стопанство, или краде. Тези, които се мъчат с труд да допълнят бюджета си са постоянна жертва на крадците. На тях им...

Прочитане на целия коментар
е много скъпо: водата / на режим, с амортизирана мрежа, с големи загуби, за тяхна сметка/, токът / също с много аварии, непостоянна, често ниска мощност/, храната за животните / обикновено произведена в кооперациите на завишена цена и с активното участие на стопаните/, строителни, хранителни стоки трудно и скъпо доставяни, поради лошите пътища... И, когато дойде време да се прибере и осребри стоката - идват крадците и я прибират! Полиция? Или няма постоянно присъствие, или ако го има - слаба ефективност! Останалите хора са беззащитни физически и законово! Празните къщи се обезкостяват за отрицателно време, или в тях се само настаняват роми. Не са редки пожарите / за отмъщение/, побоите, убийствата! Как да живеят там хора? Как да правят бизнес? За това и ядем внос, без претенции за качество и цена! Не че нямаме, ама кой ни пита?! За оръжието за самозащита! И тук се мисли за правата на натрапниците, не за правата на жертвите им! Според филмите, а те почиват на реалността, в Америка, всеки, пострадал по време на взлом и нахлуване без разрешение в чужд имот си виновен сам! Ако е пострадал извън имота, може да се проведе разследване, била ли заплашена, била ли е в риск жертвата. И при нас, по конституция, животът и собствеността са неприкосновени! Но, в уредбата за тяхната защита има толкова условности, които на практика променят главния закон тотално! На истина, в една страна, всеки е длъжен, щом е приел да бъде нейн гражданин, или да пребивава трайно, да знае езика и да спазва законите и нормите И! На практика, всеки, който смята себе си за някакво малцинство, демонстративно поставя отликите си над националната норма и политиците, законът се нагаждат към това поведение. С една дума, нашите проблеми се раждат, поддържат, задълбочават от политиците. Наши и външни. На външните - това им е работата - да си налагат нормите и стандартите! Но, на нашите? Нашите трябва да защитава националните интереси, цялост и идентичност! Явно, те не виждат мястото си в тази страна, за това прокарват чужди практики и чужда политика. Подготвят децата си за живот на вън! Държат си парите на вън и си купуват места за живеене на вън! Това ме кара да си мисля, че те не само не виждат бъдеще за страната ни, а и работят за по-бързия И край! Как да тълкуваме жалбата на чуждестранните туристи от тур оператора, който ги настанил в български хотел, но било пълно с българи? А, с какви трябва да са пълни българските туристически бази? Да направят резервати за българи ли? Както е с индианците? На татък вървят нещата! Историята ни се краде тотално! Всяка страна / Македония, Гърция, Турция, Русия.../ си присвояват български открития, събития, личности, а нашите политици и историци мълчат! Така писмеността ни е руска, или македонска, Орфей е грък, поборниците ни от Пиринския край са Македонци, Дилма Русев /с Габровски корен/ е македонско девойче, Бербатов е македонец... На какво с учат децата? България била основа на от Аспарух през 681ва! А, хилядолетията преди това? Предишните ни държави и ханове? Предишните ни велики хора? Първият и най точен календар - български! Азбуката на Българите, езикът, станал основа на " славянските" езици? Наследството, което се изравя от земята ни на повече от 10 хиляди години - тракийско? Защо не се учи всичко това? Защо учениците не знаят елементарната ни днешна география? Спирам! Стана много дълго! Но, вие продължете!

_____

goblenka
 
Преглед на профил toniarisa Рейтинг: 479 Неутрално
14 апр 2012 12:00 19

До коментар [#18] от "goblenka":
Много благодаря за коментара ви, но трябва да си призная, че пооткраднах една статия на Саркози и я перефрезирах за да пасне за нашата Българска действителност и ЗАДАЧА.

 
Преглед на профил goblenka Рейтинг: 636 Неутрално
14 апр 2012 13:00 20
- +Оценка
+1

До коментар [#19] от "toniarisa":

Е! Аз няма да съдя никого за плагиатство! Важно за мен е, че някой е видял истинските проблеми и е решил да говори за тях! Така усещам подкрепа на съмишленици и се надявам, позицията ни да стигне до където трябва. Щом и Саркози е на това мнение, чудесно! На него поне ще обърнат внимание! Нашите политици много държат на чуждестранните мнения! Дано научат за това. Междувременно, и ние трябва по-активно да говорим за тия неща.

_____

goblenka
 
Преглед на профил toniarisa Рейтинг: 479 Неутрално
14 апр 2012 14:30 21

До коментар [#20] от "goblenka":
докато не се съберем около някой с който споделяме еднакви /малко-користни/ принципи, и не се исправим на улицата.
Но системно: всяка седмица или всеки ден, в определено време !!!
Ще продълаваме да се самоуспокояваме във форумите, че не сме сами !
Дано узрем.

 
Преглед на профил goblenka Рейтинг: 636 Неутрално
14 апр 2012 15:03 22

Ако имате конкретно предложение, или идея, пишете ми на " лични". Мисля, че съм презряла, но..

_____

goblenka
 
Преглед на профил house7771 Рейтинг: 426 Разстроено
14 апр 2012 18:52 23
- +Оценка
+3

Имало е 5 или 6 държави с името България или част от него.Но ето ,че и последната България е обречена на изчезване за мое огромно съжаление.За съжаление сме виновни единствено ние,наследниците на великите Българи озлобени,разединени и с робска психика,обречени на изчезване и срамуващи се да се наречем Българи по земното кълбо.

_____

" За мен най-лошото в България, е чудесното наслаждение, което имат тук хората да се преследват един друг и да развалят един другиму работата. (13.12.1881)"
 
Преглед на профил goblenka Рейтинг: 636 Неутрално
15 апр 2012 07:07 24

До коментар [#23] от "house7771":

Да ти напомням ли, че това е заслуга на водачите ни? Армията ни няма загубени битки, но политиците ни са допуснали загуба на много територия! Внушенията, които те правят към народа са пагубни! Примерът! А, това е нещо, с което сам народът не може да се справи. Трябва да има и друга, не правителствена, не казионна форма на обмяна на информация! Хората трябва да се облъчват с други внушения! Про български, такива, внушаващи им гордост и самоувереност! Те трябва да проумеят, че за да се подобри самочувствието им, благополучието им, перспективата им - трябва да работят над себе си, а не да разчитат на политици, бизнесмени от вън , или зависещи от вън, на мними интелигенти от рода на Митьо Пищова и тем подобни! Колко хора знаят и могат да назоват 10 деца, които искат да учат? То пък една образователна програма, но, поне техническата им подготовка ще е добра! Ако знаят и могат достатъчно, ще започнат и да мислят самостоятелно! И, тогава няма да е толкова лесно да ги манипулират и да им измъкват от ръцете това, което са наследили от предците си. Аз виждам първата крачка към спасението на страната и народа в една нова медия, пълна с история, политически и икономически анализи, от гледна точка на народа, с активното участие на обществено ангажирани хора, без да е нужно да са имена от съответните браншове. Може да не са професионалисти и пак да изследват съответната материя! Едно нещо може...

Прочитане на целия коментар
да се гледа от много страни. Многото гледни точки ще дадат ясна представа с какво си имаме работа, как да го съхраняваме и ползваме! Не можем да го видим от най-добрата точка, неутралната, но пак ще научим достатъчно за всичко, което определя настоящето и бъдещето ни! Стига са ни смятали за " животни, които могат да се подкарват на където реши върхушката! Тя ни кара към кланицата! За нея ние сме стока! На всеки избор, ние си избираме, кой да ни подкарва, но не и на къде! Сякаш, няма други пътища!

_____

goblenka
 
Преглед на профил latinka_ Рейтинг: 426 Любопитно
14 май 2012 17:44 25
- +Оценка
+1

Българите сме велик народ.И ако някои днес простеят , то е защото душите им болеят.Ще се намери лек за тези хора.В историята трябва да се взираме , чрез нея в бъдещето да прозираме.Написаното в Акаша за участта ни наша – след толкоз демократори ,сега е ред на консерватори.Те бизнеса ще подобрят и хората ще ги благословят.

_____

Някои успяват,защото такава е съдбата им.Повечето успяват,защото такова е решението им. Анатол Франс
 
Преглед на профил latinka_ Рейтинг: 426 Любопитно
14 май 2012 17:49 26

Пред българите е открит въпросът Христос или Голгота, живеят те на йота.Съдбовно време изживяха, под робство бяха на Аллаха.Изчерпаха и вяра и късмет.Вестителят съм аз , България ще има нова власт.Неочаквано събитие , промяна, България ще е въвлечена в плана на пакт от няколко държави и ще се бият те с араби.Не бива туй да се допуска , ислямът може да ви схруска.Неутралитет на всякаква цена трябва да запази тук властта.Кръстопът сте важен , но мирът ви е баражен.Птичите ята щом почнат да отлитат самолети натовски тук ще прелитат.В тази криза човешкият живот е с най-голяма миза.Борбата за петрола е новото кълбо , разплита се и носи само зло.Аятоласи , старци беловласи не дават от петролните запаси, така ще искат другите да ликвидират и света да дирижират.Българите бързо да се ориентират, с Русия да комуникират , а не с араби дуелират.

_____

Някои успяват,защото такава е съдбата им.Повечето успяват,защото такова е решението им. Анатол Франс
 
Преглед на профил latinka_ Рейтинг: 426 Неутрално
14 май 2012 17:56 27

На България и предстои да постои в низини.Сядали са на престола политици , не за да подкарат вола , а да вкарат си народ в неволя.Малцина са свещените мъже ,стореното тяхно не връща се обратно.

Св . Йоан Рилски чудотворец , българският богомолец.Тронът му от светлина огрява нашата страна.

Финансовите корифеи превърнаха се в злодеи.В преследването на пари поробват се човешките души.Но възнесението ще настъпи, бавно и мъчително вървим през комин с черен дим.Ще излезем и на светло след години девет.Чак след деветте лета ще стоим пред новата врата.Лутането ни ще е голямо, щом не сме единни.Аспарух дори трепери , българите станахме големи лицемери.Избитите болярски родове при Борис , те са нашата дълга орис.Налагането на Христа тогаз с меч и кръв довежда ни до тъмен период.Избирахме си фариот след фариот да води нашия народ.

2012 + 9 = 2021г. ,

2021 – 681/ основаването на бълг. държава/ = 1340 / сбор 8/ .Осмицата затваря изкуплението и случва се спасението.Всеки ще работи , кръгозора си да разшири и за децата да настъпят и по – светли дни!

_____

Някои успяват,защото такава е съдбата им.Повечето успяват,защото такова е решението им. Анатол Франс
 
Преглед на профил goblenka Рейтинг: 636 Неутрално
15 май 2012 00:56 28
- +Оценка
+1

До коментар [#27] от "latinka_":

Благодаря на Латинка, че борави така с езика български. Езикът ни, неговото опазване жив и писмен, такъв какъвто са го знаели предците ни и какъвто го знаем ние, трябва да продължи да се знае и ползва! Този език не е случаен! Най-вече за нас, българите! Дори не подозираме какво е закодирано в него! Ето няколко думи:Богатите, Бедните, Бездните, Небе, Бебе, Битие, Бъдеще... Поиграйте си с тях. Огледайте фонемите. Ще се изненадате.

_____

goblenka
 
Преглед на профил latinka_ Рейтинг: 426 Неутрално
15 май 2012 08:47 29

До коментар [#28] от "goblenka":

Благодарни трябва да сме на дедите , че помагат ни от висините.Знаци в миналото трябва да разчитаме , че за бъдното да не се оплитаме!:)

_____

Някои успяват,защото такава е съдбата им.Повечето успяват,защото такова е решението им. Анатол Франс
 
Преглед на профил goblenka Рейтинг: 636 Неутрално
17 юли 2012 08:40 30

Когато предложих темата, в главата ми кънтеше една мисъл: Кои сме? Нашите историци имат сериозен грях спрямо Паисий, спрямо историческата истина за нас като народ, преживял хилядолетия и съответно към нас, днешните българи. Сега отварям темата, с друга мисъл: Как ще оцелее България! Някога, турците са казали, че българи ще колят по страшно от тях! И е вярно! Няма да претоплям темата за соца. Тя също трябва да се предъвче, защото родените от 90та на сам имат много изкривена представа за това време, ако въобще я имат. Искам да говоря за така наречения преход. Не знам какъв преход, през какъв проход се провираме, но определено сме сбъркали посоката! Демокрацията ни не е демокрация! Само табелка е! Правосъдието ни не е такова! И то е само табелка! Икономиката ни не е на нивото на икономиките, към които се присъединихме! Свободата ни е равна на слободия! Тя избива във всичките ни дейности, в ежедневието ни, в чувствата, в действията! Престъпността ни е на ниво! Най-добри хакери! Най-добри фалшификатори! Имаме превъзходни международни канали, през които текат наркотици, хора, стоки за черния пазар, крадени коли.... Ако това беше критерии за положително развитие... Политиците ни се делят на цветове, на леви, десни, западни, източни... Смях да те хване, ако не си сдъвкан от политиката им! А, тя е една! Колкото може повече пари, активи, власт да се акумулират от народа към политиците, през олигарси, монополи, престъпни, или сиви едри субекти! В тяхна помощ е парламента, който им...

Прочитане на целия коментар
гласува удобни закони, съдът, който ги тълкува и прилага в техен интерес, силовите структури, които задушават всеки опит за противопоставяне и медиите... Ох, тези медии, удобни журналисти, широк медиен екран...! Резултатът? Резултатът е умираща икономика / световната криза за нас е от 22 години/, умираща култура / имаме бум на халтурата/, бум на неграмотността, лумпенициране на младежта, маргинализация на обществото / един център, към който текат благата и много гета: цигански, на гейове, на националисти, селски, градски, верски, на каквото се сетите. Тотално сегментиране и изцеждане на сегментите!/ Всичките тия успехи, добре опаковани, като подаръци се слагат на тезгяха като визитна картичка на страната! Че народът постоянно обеднява и оскотява не е от значение! Важно е какво казват за нас навън! А, там ни се смеят! И, защо не, възползват се! Щом сами си нанизваме юлара и лягаме, за да е по-лесно да ни яхнат! Това е политиката на правителствата на прехода! За 22-23 години преживяхме две тежки кризи. Втората се оказа безкрайна! Волю-не волю - Костов ни извади от първата, защото трябваше да има народ зад себе си! От втората никой не ни вади! НДСВ, а после и тройната коалиция мислеха, че ако поохранят народа и бизнеса порасне, ще имат добра основа за далавери и печалби. Сложиха началото: подобриха условията за предприемачество, облекчиха кредитирането и загубиха властта. Тройната коалиция реши да продължи политиката им, но нямаше търпение да прибира / лапа/. Пословични са Масларова, Емел Етем, подписаните в последните дни от мандата договори за поръчки, усвоените пари за неползван депутатски, или министерски отпуск, командировъчни, комисионните на Доган за консултантски услуги, Ирен Кръстева и син... Не мога да изброя всички. Не мога да изброя и капаните, в които хлътнаха доверчивите нови предприемачи от среден и малък калибър! До края на коалицията много над 50% от тях фалираха. Останаха им дълговете към банките! Дойде ГЕРБ! Започна с големите обещания и се провали. Алчността на хората му не е по-малка от тази на тройната коалиция, но народът е много по-изтощен и няма какво да му вземат! Вместо да направят като Костов, или Царя, да поохранят хората, за да могат да ги доят, те започнаха да ги стрижат на голо! До кръв! След последните решения: поскъпване на тока, на горивата, здравните осигуровки, вързани за имотни сделки, постоянно свиващия се трудов пазар, намаляваща покупателна способност на хората, която пък свива пазара на произведените у нас стоки, натискът на стоките - внос... Уместно ли е да се тревожа за оцеляването на народа? Мисля - Да!

_____

goblenka
 
Преглед на профил goblenka Рейтинг: 636 Неутрално
2 авг 2012 15:35 31
- +Оценка
+1

Не знам дали някой се сеща за поостарелите теми. Аз я поосвежих с горещи елементи. Моля да ги коментирате.

_____

goblenka
 
Подкрепям темата
52 човека подкрепят темата Легенда
  • Регистриран потребител

  • Потвърден имейл