Коронавирус в България и по света
Коронавирус в България и по света
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK

Увеличените осигуровки за малки фирми

6 10 мар 2010, 5150 прочитания
  • Facebook
  • LinkedIn
  • Twitter
  • Email
Темата на: capital
Преглед на профил

Темата е в архива и се разработва от Капитал.
Предложена е от capital и подкрепена от 12 човека.

Защо е важна

Темата беше предложена по мейл от читател на "Капитал". Ето какво ни писа тя:

Това е ключова тема, която е с потенциално силно разрушително влияние върху бизнеса на огромен брой дребни фирми. От 01 януари 2010 въведоха известни изменения в Кодекса за социално осигуряване, с които се изисква дължимост на осигуровки дори и върху неначислени възнаграждения - промяната беше представена пред обществото, че е с идея да задължат работодатели все пак някак да внасят дължими осигуровки дори и при неспазване принципите на Закона за счетоводството относно текущото начисляване на разходите за заплати. На 26 февруари 2010 на сайта на НАП беше качено Указание от директора на институцията, с което обхватът на тази норма се разширява и върху самоосигуряващите се собственици и съдружници на търговски дружества, при които няма уговорени възнаграждения - тоест те са неначислими, недължими и неполучени, но ще бъдат задължени да се осигуряват върху най-високия праг за съответната дейност. На практика с указанието се цели увеличаване на данъчно-осигурителната тежест.

Какво е решението

Да се прецизира новия регламент на НАП.

Коментарът на

Нашият анализ и коментар по казуса - Веднъж работи, два пъти плати.

На 10 март НАП отмени указанието от 26 февруари. Агенцията е решила осигурителни вноски да се начисляват и дължат само когато е начислено и възнаграждение за съответната дейност.
Подкрепете позицията си с коментар

6 коментара

Избор на тип:
Преглед на профил mto Рейтинг: 1004 Неутрално
11 мар 2010 13:04 1

Важно е да се проследят къде отиват парите, които държавата събира. И да се извършва контрол на разходите. Защото само с увеличаване на вноските системата ще продължи да работи неефикасно - просто ще се губят още повече пари. Ще се губят обаче, ако има кой да ги дава. При така направения опит за свръх облагане, голяма част от дребните и средни фирми трябваше да преустановят дейността си.
На път бяхме да разрешим въпроса - дали да имаме по яйце всеки ден или веднъж супа от кокошка - в полза на супата... Добре, че не се наложи да я духаме (поне засега...)

_____

Вместо виц: "Високият морален стандарт в политиката, който зададе ГЕРБ!"
 
Преглед на профил Христо Кошев Рейтинг: 8 Гневно
12 мар 2010 18:24 2
- +Оценка
+1

Уважаеми Дами и Господа,

Крайно време е да определим в какво точно общество и в каква държава искаме да пребиваваме (населяваме).

Данъците които плащаме не са за да се плащат заплати на същата тази Държавна машина (обрасла, корумпирана, некомпетентна и безкрайно неефктивна във всичките си проявления), а са предазначени основно, подчертавам основно да подобряват битието на населението като цяло.

 
Преглед на профил extrasho Рейтинг: 395 Неутрално
14 мар 2010 03:11 3

По темата за данъците и осигуровките нека да видиме какво правят в НАП и НОИ, би бил интересен материал. Също и какви са отношенията между двете институции и как работи системата данъци и осигуровки в БГ.

Извън предложената от Л. Йорданова тема, любопитно ми е и какъв е профила на обявените за закриване 30-тина болници и по-общо за съпротивата срещу реформите.

 
Преглед на профил Huku Рейтинг: 1280 Неутрално
15 мар 2010 17:31 4
- +Оценка
+2

Sorry, Капитал....
1. Указанието не е отменено, а допълнено.
2. Агенцият не може да "решава" кога се начисляват и дължат осигурителни вноски. Този въпрос се регулира от КСО (Кодекса за социално осигуряване)!
3. Действителният проблем е текст от чл. 6, ал. 2 от КСО:
"... (Доп. - ДВ, бр. 105 от 2006 г., в сила от 01.01.2007 г., доп. - ДВ, бр. 99 от 2009 г., в сила от 01.01.2010 г.) Доходът, върху който се дължат осигурителни вноски, включва всички възнаграждения, включително начислените и неизплатени или НЕНАЧИСЛЕНИТЕ и други доходи от трудова дейност..."
Докато е в сила този текст, с или без "указания", НАП е в правото си да търси осигуровки от управителите на дружества на повече от едно основание.

_____

MAD in BG
 
Преглед на профил Стрелец Рейтинг: 0 Неутрално
19 мар 2010 19:22 5
- +Оценка
+1

А ето и нюанс по темата за осигуровките: няма пари и ще обложим ВСИЧКО! ДОБРЕ! Ще обложим пенсионери, ще вземем от майки и бъдещи деца. Но защо има горна граница на осигуряване? Много просто - ще пълним хазната с доходите на бедните, защото онези с високите доходи пишат законите. Т.е. солидарни ще са само бедните и средната класа, ЕЛИТА Е НАД ТЕЗИ НЕЩА. Чудно ми е защо при толкова коментари и предложения, никой не артикулира тази тема.

_____

Стрелец
 
Преглед на профил goblenka Рейтинг: 672 Неутрално
13 апр 2010 11:11 6
- +Оценка
+1

За пореден път апелирам: данъци и осигуровки да се начисляват върху деклариран, доказан с документ доход! Ама, криели се доходи! Имат основание да го правят! Но!... Ако мамят при вноските, ще са измамени, когато дойде ред да се ползват от тях. Така е много по-справедливо! А сега, някой решава каква е вероятната сума за облагане и я облага. Има ли я, няма ли я - няма значение. Не може така! Ама така става! Както става от край време, "куците и сакатите" носят на гръб здравите и яките! Защо ли? Ами защото първите са много, а вторите малко.

_____

goblenka
 
Подкрепям темата
12 човека подкрепят темата Легенда
  • Регистриран потребител

  • Потвърден имейл