Коронавирус в България и по света
Коронавирус в България и по света
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK

Събота - работен ден за държавната администрация, обслужваща граждани

10 3 юни 2010, 14448 прочитания
  • Facebook
  • LinkedIn
  • Twitter
  • Email
Темата на: sdafcef
Преглед на профил

Темата е нова.
Предложена е от sdafcef и подкрепена от 44 човека.

Защо е важна

Проблемът е, че повечето органи на държавната администрация, които обслужват граждани (в качеството им на физически лица) са отворени единствено от понеделник до петък в часовете на стандартното работно време. По този начин всички граждани, които работят на стандартно работно време не могат да ползват услугите на тези органи без да отсъстват от работа.

Пример: КАТ и гишетата за издаване на шофьорски книжки, МВР и гишетата за документи за самоличност и т.н. (вероятно съществуват десетки други подобни служби, с които не съм се сблъсквал лично). Проблемът е още по-голям за хора, които не работят в населеното място, където е адресната им регистрация. Тези хора трябва да си взимат поне един ден отпуска, за да подадат документи и след това втори ден – за да си получат готовия паспорт/ книжка и т.н.

Какво е решението

Всички служби на държавната администрация, които обслужват граждани, да работят и в събота.

Коментарът на

"Капитал" работи по темата за реформа в държавната администрация и подкрепя и вашите предложения в тази посока. Идеята административните служби да работят и в събота не е лишена от смисъл и може би би улеснила гражданите.

Какво е вашето мнение по въпроса? Има ли и други мерки, които бихте предложили за подобряване на държавната администрация?
Искам да получавам съобщение за развитието на каузата
Подкрепете позицията си с коментар

10 коментара

Избор на тип:
Преглед на профил Станимир Станчев Рейтинг: 768 Гневно
17 юни 2010 15:27 1
- +Оценка
-14

Пълни глупости! Всяка община работи от 8 часа. Все държавните служители трябва да са прецакани нали ?

 
Преглед на профил Деян Христакиев Рейтинг: 442 Неутрално
17 юни 2010 16:34 2
- +Оценка
+7

Идеята никак не е глупава. Аз също съм мислил многократно. Ако погледнем как действа пазарните играчи, ще се убедим в това. Пример: Колко клиенти ще има един МОЛ, ако има работно време като това на държавната администрация? :) Ако искаме да улесним дотъпа до административни трябва да ги оставим да работят в събота и да почиват понеделник (примерно)
Някои ще се зачудят, защо досега не е направено щом е толкова хубаво? Аз си мисля, че това е така защото работата на администрацията е интегрирана с работата на други институции като банкови например или централни държавни. Няма как да си платя глобата в КАТ в събота, ако банката не работи тогава. Има и друго. Все повече се променя стандартната структура на работния ден на хората. Например много хора работят нощем, на смени, от дома или незнам още какво.
Идеята е хубава, но трябва да върви с цялостен процес на модернизация и електронизация на административни услуги.
Успех!

 
Преглед на профил balta__ Рейтинг: 279 Любопитно
17 юни 2010 16:46 3
- +Оценка
-1 +1

Аз бих подкрепил тази идея наистина е логична, но лично аз макар и да не се смятам за работохолик съм против почивните дни като цяло :) най-вече празниците защото объркват като цяло графика на работния процес примерно когато се падат в сряда. ако се отработва в почивен ден празничния е още по-глупаво защото в събота на никой традиционно не му се работи и ако предприятието има чуждестранни партньори най-вероятно е те да не работят.
Относно държавните служби смятам, че биха намалили натовареността си с 90% ако започнат реално и ефикасно да работят през интернет, а да не трябва за всеки отделен документ да се обикалят по няколко гишета, защото все пак онлайн документите може да се обработват 24 часа в денонощието 7 дена в седмицата. Единственият проблем това да стане е, че средната възраст на държавните служители е доста висока (бих казал предпенсионна) и е доста трудно тези кадри да бъдат обучени да работят с нови софтуерни продукти, а в същия момент на тяхно място едва ли биха дошли по-млади кандидати, които да работят за това сравнително ниско заплащане.

 
Преглед на профил Петко Рейтинг: 497 Неутрално
17 юни 2010 17:29 4
- +Оценка
+5

Не съм съгласен с идеята. По-скоро администрацията да почне да ползва пълните възможности на хубавите неща, наречени интернет, телефон и поща. Защо да си развалям рахата и да им ходя на крак, еле па в събота.

Колкото до документите за самоличност, при сегашната ситуация е добра идея службите временно да работят през почивните дни, докато се успокои напливът. Но иначе няма смисъл. Веднъж на 5 години да си взимаме по ден отпуска, за да си извадим документи, не е болка за умиране.

_____

Damnant quod non intellegunt.
 
Преглед на профил sdafcef Рейтинг: 388 Неутрално
23 юни 2010 12:05 5
- +Оценка
+4

@1,
А от колко часа мислиш започва работния ден на хората?
Освен това хората от малките населени места трябва да ходят до областния център, за да си свършат работата. В София работят много хора, които имат адресна регистрация другаде. Общо в България има поне 1 млн. души, които ще имат полза от това администрацията да работи в събота.

Относно това, че държ. служители били прецакани - а работещите в магазини на какво работно време са - понеделник-неделя от 8-21. Ама те не се оплакват, че са прецакани. Пазарът на труда е свободен - който не му харесва в държ. администрация да си намери друга работа.

 
Преглед на профил sdafcef Рейтинг: 388 Неутрално
23 юни 2010 13:37 6
- +Оценка
+4

@5,
За да почне да работи през итернет на администрацията й трябват години + много пари. В събота може да почне да работи след 1 месец. Едното не изключва другото.

Въпросът не е само до документите за самоличност (които така или инче има хора които трябва да си ги подменят постоянно). Купуваш си кола - регистрация в КАТ. Преместиш се на нов адрес - смяна на адрес. Оправяш си здравните вноски - ходиш до НОИ. Има десетки служби, които гражданите трябва да посещават в различни ситуации.

 
Преглед на профил Джони Ди Рейтинг: 474 Весело
6 юли 2010 02:10 7
- +Оценка
-1 +2

Трудно ще накараш българина в събота да си върши личната работа, след като може да го направи в работно време :) А най-добре и в последния момент, за да си повиси на опашка :) По-добре е да се наблегне на електронните усулуги и използването на електронен подипс. Така ще се спести време на онези, на които им е ценно. Нужно е да се направи повече за подобряване на разбираемостта и съдържанието на сайтовете на държавните институции. Същото се отнася и за общините.

 
Преглед на профил sisancheto Рейтинг: 0 Неутрално
26 юли 2010 16:07 8
- +Оценка
+3

И аз съм за повишаване ефективността на електронните услуги и за увеличаване на техния обем по сайтовете на държавната администрация. За какво иначе ни са тези закони за електронно управление, за електронен документ и електронен подпис и всичките приети към тях наредби - само за да покажем пред ЕС, че имаме законодателство, отговарящо на стандартите им, но нефункциониращо...........

 
Преглед на профил ivoman Рейтинг: 225 Любопитно
5 ное 2010 17:23 9
- +Оценка
+3

Аз лично имам един принцип - ако магазин/банка не работи поне в събота (ако не и неделя), просто не съм сред клиентите изобщо - явно това е място създадено за хора със свободни професии, безработни, деца или пенсионери - групи към които не спадам.

Очевидно с държавната администрация това не може да стане, тъй като тя е един вид "монопол" - не може да я смениш с друга, просто те принуждават да не работиш. Предпочитам да си ползвам всички отпуснати дни отпуска в годината продуктивно, а не по опашки в поне 2-3 от тях...

 
Преглед на профил ISTORIK Рейтинг: 877 Неутрално
22 май 2011 19:53 10
- +Оценка
+2

Би могло администрацията да работи през седмица в събота и така ще се падат по две работни съботи в месеца.

_____

Ако мислиш за 1 година напред, посей ориз, ако мислиш за 10 години напред, засади дърво, а ако мислиш за 100 години напред - образовай населението!!!
 
Подкрепям темата
44 човека подкрепят темата Легенда
  • Регистриран потребител

  • Потвърден имейл