Коронавирус в България и по света
Коронавирус в България и по света
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK

Програма Конкурентноспособност - способността на българския чиновник

6 4 юни 2010, 105587 прочитания
  • Facebook
  • LinkedIn
  • Twitter
  • Email
Темата на: stefand
Преглед на профил

Темата е в развитие и се разработва от stefand.
Предложена е от stefand и подкрепена от 59 човека.

Защо е важна

Типичен пример как действа държавната администрация в областта на европейските фондове. Главните действащи лица/институции са Изпълнителна Агенция за Малки и Средни Предприятия и Министерство на Финансите. Малкото останали бенефициенти по тази програма биват размотавани и неглижирани до небивала степен. Типичен пример за безхаберни чиновници и целенасочена държавна политика за отказ от поети ангажименти - изпълняване на договори.

Какво е решението

Прозрачност и проследимост в действията на администрацията - за всеки договор да се публикува пълна отчетност по изпълнението му. Най-елементарното е - да се направи електронен портал, където бенефициентите да проследяват текущия си статус, държавните чиновници да отчитат дейностите или безхаберието си. За всяка стъпка от процедурите в администрирането и изпълнението на договорите да е ясно конкретно кой/кои чиновник е отговорен. Да се предприемат конкретни действия при проява на некомпетентност и несправяне със задълженията си към държавния административен апарат - да се търси персонална отговорност от чиновниците за бакиите, които създават.

Коментарът на

В началото на тази година правителството отчете печален рекорд - за три години членство в ЕС сме усвоили едва 3% от европейските фондове. А те са много и ползите, които ще извлечем, ако ги усвоим правилно, са изключително големи. 

Ето някои от най-новите ни материли по темата с европейските фондове:

Загубени. България не успя да открие няколко милиона, за да започне проекти със съседите по две европрограми

Европейските пари за България остават виртуални. Липсата на готови проекти е основна пречка за усвояването на еврофондовете

Най-накрая. Сега - на работа. България получи достъп до европейските пари. През 2010 г. ще трябва да докаже, че може да ги усвоява.

С няколко милиарда (все още) наум. Кои са основните проблеми пред изпълнението на оперативните програми
Искам да получавам съобщение за развитието на каузата
Подкрепете позицията си с коментар

6 коментара

Избор на тип:
Преглед на профил toniarisa Рейтинг: 479 Неутрално
13 апр 2012 22:39 6
- +Оценка
+2

Разбирам много добре, че причините поради които искам да СЪДЯ управляващите в България макар и да са абсолютно истински, реални и всеизвести на широката публика, в същия момент те са недоказуеми от законова гледна точка. Именно за това желая да направя всичко възможно за да разруша тази дописвана с години / и изгодна за всички управляващи / корупционна практика.
Мога да изложа проблема, да посоча институциите където е залегнал, да застана открито и обвиня отговорните за това.
Определено се съмнявам / както и всички останали Българи /, че мога да докажа конкретна злоупотреба или престъпно деяние. Това което целя е да предизвикам СКАНДАЛ, да „размътя водата”, да привлечем общественото внимание и в крайна сметка да принудим системата да си ПЛАТИ и да се промени.

Конкретно в моя случай :
преди около три години взех решение да се върна към корените си и да се заема с бизнес свързан със земеделието и горите. Получих много добри наследствени земеделски имоти разположени на 15-тина к.м. северо-западно от София и тъй като в по-голамата си част са пустеещи, реших да започна с залесяването на бързо растящи дървестни растителни видове / пауловния /.
Това се случи преди две-три години и тогава „НЕ ИСКАХ” да вярвам, че нещата в България се случват толкова трудно, именно за това и не съм документирал стъпките и срещите с конкретните институции, агенции и дирекции през които трябваше да мина, служителите с които се срещах и тези с които бе...

Прочитане на целия коментар
невъзможно да се срещна, но разбирасе ако се наложи мога да мина отново по целия този път защото неминуемо под съзнателно помня всеки адрес, врата и лице на служител.
Разговорите протичаха в общи линии по следния начин:
- Вие точно какво искате,
- Точно по коя програма искате да кандидатсктвате,
- Подготвили сте необходимите документи,
- Попълнили ли сте необходимите материали и т.н.
На зададените от моя страна въпроси се отговаряше, че те не са бюро справки и че нямат право да извършват консултации и да дават напътствия.
Това което ми бе внушено в общи линии от този цикъл на ходене по мъките е, че трябва да се обърна към някоя от фирмите занимаващи се с подготовка и управление на проекти по рамковите споразумения за кандидатстване пред Европейската комисисия за отпускане на безвъзмездна финансова помощ / може и да бъркам с точната формулировка /.
Намерих няколко консултански ф-ми и ги обиколих всичките, условията баха еднакви.

Решаваш за коя точно кпрограма искаш да кандидатскваш:
Мярка 112 "Създаване на стопанства на млади фермери"
Мярка 121 "Модернизиране на земеделските стопанства"
Мярка 123 "Добавяне на стойност към земеделски и горски продукти"
Мярка 311 "Разнообразяване към неземеделски дейности"
Мярка 312 "Подкрепа за създаване и развитие на микропредприятия"

И те запознават с начина за заплащане на услугата която те ще извършат и необходимата документация която трябва да потготвиш. Разбирасе всички тези предварителни разходи ще бъдат покрити от първия транш на плащания по проекта за който те не поемат гаранции, че ще бъде приет, ще бъде евентоално някога съотвятната програма и евентуално ако са останали пари по тази мярка. Разбирасе консултанската ф-ма ще ти съдейства да получиш кредит от банка / лихвар, с/у 200% обезпечение / за покриване на предварителните разходи.
Суевременно се захванах със създаването на предприятие за преработка на отпадна дървесина и био-маса за производство на „пелети за отопление”. Успях да създам работещо предприятие и започнах да произвеждам пелети, както и предполагах пазара се оказа необятен и търсенето на продукцията нараства лавинообразно. Разбирасе за да се превърне в печаливш бизнес се нуждаех от финансиране, за да оптимизирам производството, да получа необходимите сертификати и да излеза на сватло със счетоводството. Независимо, че съществуват достатъчно програми по различни Европейски споразумения за подпогане на малкия и среден бизнес / като ДЖЕРЕМИЕ /, се оказа че банките посредници само си правят реклама и в действителност всяка си има собствени условия за отпускане на кредити. ДЖЕРЕМИ покрива гаранциите / обезпечението / но банката си иска допълнително обезпечение, освен цялата документация по кредитирането.
След като проведеш няколко срещи и минат няколко седмици, по телефона те информират, че от ЦЕНТРАЛНОТО УПРАВЛЕНИЕ НА БАНКАТА ти отказват. Без писмено обяснение защото нямат такава практика.
Любимата им фраза „ банките не са социални инсттитуции „ макар, че тези Европейски програми са именно СОЦИАЛНИ. В крайна сметка ако не можеш да заложиш апетитен имот – нямаш шанс.

ЗАЩО ДЪРЖАВАТА НЕ ОСИГУРИ ДЪРЖАВНА БАНКА която да обслужва тези програми без банкови тайни и допълнителни машинации. Толкова трудно ли е да се създаде ” ПРОЗРАЧНА „ Българска банка която да обслужва финансиранията през Европейските програми и Европейския Инвестиционен Фонд, без допълнителните изисквания на паплачта лихвари от частните банки.
Ако прецените, че заслужавам подкрепа и съдействие за подетата от мен кампания, ще се опитам да привлека вниманието на медиите за да дам публичност на проблема и да получим подкрепа и допълнителна информация и за други подобни случаи. Умовалям ви, намерете смисъл и полза от това начинание и нека да поставим и решим този огромен проблем в Българското общество. Аз съм на ваше разположение

 
Преглед на профил Курт Деликуртев 662 галерии плюс X Рейтинг: 1316 Неутрално
12 мар 2012 01:19 5
- +Оценка
+2

Време е да настояваме за е-правителство, което ще включва пълна прозрачност на всички министерства и агенции. Плевнелиев го включи в предизборната си програма, ама дали ще се направи нещо силно се съмнявам!

_____

http://www.panoramio.com/user/7617575?show=all , 660 ГАЛЕРИИ: 225 ЩУТГАРТ, 205 ПЛОВДИВ, 118 БЪЛГАРИЯ, 58 ЕВРОПА И 54 ГЕРМАНИЯ
 
Преглед на профил d levakova Рейтинг: 426 Неутрално
5 фев 2012 13:36 4

Напълно съм съгласна с мнението на nosimoto. Изпълнителната агенция за МСП не извършва ефективно дейността си. Време е чиновниците да разберат за какво са там - определено не за да си убият времето между получаването на заплата.

_____

Когато искаш да останеш, където си трябва да бягаш, а когато искаш да стигнеш някъде трябва да бягаш два пъти по-бързо!
 
Преглед на профил Lili Рейтинг: 374 Неутрално
14 окт 2010 16:36 3
- +Оценка
+3

Абсолютно крайно време е да се обърне внимание на липсата на компетентност в Изпълнителната Агенция и като цяло при управлението на ОП Конкурентоспособност. Всеки бенефициент се сблъсква с едни и същи проблеми - неясни и противоречащи си указания (и при кандидатстване и при отчитане на проектите), вечното "ние не сме консултанти", никакъв респект към сроковете от страна на чиновниците, презастраховането с абсурдни и неразбираеми изисквания за подписи, печати, копия (пак подписани и заверени :)) и т.н.
Темата е важна за бизнеса!

_____

bez podpis
 
Преглед на профил nosimoto Рейтинг: 1316 Неутрално
19 юли 2010 19:15 2
- +Оценка
+6

Страницата на (псевдо) Агеницията за подпомагане на малкия и среден бизнес е най-непрозрачното нещо, което съм срещала напоследък в интернет. Да не говорим, че според тези хора е по-иновативно да произвеждаш клечки за зъби отколкото да предлагаш услуги по управление на знанието, примерно (директен цитат от служител).

Тъй като тази Агенция според мен не върши реална работа (освен да плаши потенциални бенефициенти), ми се иска да я закрият и отговорността за проектите да остане изцяло при ОП Конкурентоспособност. Досега ОП-тата като цяло се справят една идея по-добре с прозрачността, а на eufunds.bg поне изглежда да има някакво развитие.

_____

-- i'm sick enough to be totally confident
 
Преглед на профил makarena Рейтинг: 426 Неутрално
11 юли 2010 09:02 1
- +Оценка
+4

Подкрепям темата. Коментарът на Капитал ми се вижда леко встрани от това, за което става въпрос.

 
Подкрепям темата
59 човека подкрепят темата Легенда
  • Регистриран потребител

  • Потвърден имейл