Коронавирус в България и по света
Коронавирус в България и по света
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK

Бижутата на София - на боклука

23 4 окт 2010, 119942 прочитания
  • Facebook
  • LinkedIn
  • Twitter
  • Email
Темата на: goodtime
Преглед на профил

Темата е в развитие и се разработва от goodtime.
Предложена е от goodtime и подкрепена от 100 човека.

Защо е важна

Преди месец беше разрушена една емблематична сграда на София на ул. Славянска 3. Като имам предвид добрите примери на реставрирани подобни сгради от началото на 20 век и лошите примери на подменянето им с псевдо модерни мастодонти (стъклената сграда на завоя на Раковска), считам, че този подход е варварски и недопустим. Подобни буржоазни постройки са чара и духа на всеки стар европейски град.

Какво е решението

Да се приложи силно рестриктивен режим, когато става въпрос за унищожаването на подобни сгради. Да се попита главния архитект на София кой и защо е позволил това.

Коментарът на

Материали по темата:

Малка спретната съборетина... или как един паметник на културата в центъра на София се превърна в най-обикновен парцел за строеж

Последните мигове на една красива сграда
Искам да получавам съобщение за развитието на каузата
Подкрепете позицията си с коментар

23 коментара

Избор на тип:
Преглед на профил moreni Рейтинг: 853 Неутрално
13 ное 2010 11:59 1
- +Оценка
-2 +30

Гледах миналата година интервю с Ненко Балкански - внука на известния художник със същото име. Та той разказваше за една такава къща, обявена за паметник на културата и свързана по някакъв начин с дядо му - май беше живял в нея. Каза, че такива сгради нарочно се занемаряват, докато станат опасни, и после се бутат, за да се освободи поредният златен парцел, чрез застрояването на който да се направят пари. Проста схема.

_____

SOS Витоша! Не позволявай да унищожат 1000 дка от най-стария парк на Балканите!
 
Преглед на профил dandito7 Рейтинг: 8 Неутрално
22 яну 2011 15:56 2
- +Оценка
-3 +13

В Германия никой не си позволява лукса да унищожава старите сгради. Реставрират се съобразно архитектурните планове на съответните населени места. Така тук се съхраняват минало, бит и култура. Освен това не се харчи излишно по различни програми и не си задават въпросите къде изчезнаха парите. Мисля, че все още в България всичко тече безконтролно. Схемите за работа са до болка познати на всички ни.

 
Преглед на профил stanya Рейтинг: 402 Разстроено
24 яну 2011 22:44 3
- +Оценка
-1 +14

Убедена съм,че такива стари, красиви сгради- история и гордост за един град,нарочно се оставят да се разрушат.
Институциите си прехвърлят отговорностите една,на друга и си вършат
беззаконията както си искат,защото някой е платил да си затварят очите.
Безсилието и нередностите вече убиват обикновения гражданин....

 
Преглед на профил Събина Рейтинг: 1416 Неутрално
25 яну 2011 16:46 4
- +Оценка
-1 +18

Абсолютно подкрепям тази тема, всеки ден в Сф се руши история.
Оправданието е, че са опасни, подозирам обаче, че някой е прибрал едни пари за разрешителни за строеж на нови офиси, молове и други такива грозотии.

_____

http://www.sabinap.com/
 
25 яну 2011 17:59 5

Този коментар беше изтрит в 18:01 на 25/01/2011 от неговия автор.

Преглед на профил Нервната акула Рейтинг: 1416 Неутрално
25 яну 2011 18:01 6
- +Оценка
-1 +14

Някои от тези "някои", които са прибирали пари са Гогата Угринов, съпругата му Илка Дишлиева и куп други знайни герои от НИПК и министерство на културата под крилото на Стефан Данаилов.
Угринов го разследват от едно известно време насам, но цялата история се потули.

 
Преглед на профил Иван Ралчев Рейтинг: 1416 Неутрално
25 яну 2011 18:41 7
- +Оценка
-1 +12

И аз подкрепям темата, защото мразя разрушението, особено пък на сгради, с които можем да се гордеем.

 
Преглед на профил Нели Чернева Рейтинг: 8 Неутрално
26 яну 2011 14:21 8
- +Оценка
-1 +12

В България сме царе на събарянето и унищожаването. Гледам по улиците в София красиви стари сгради, след години забелязвам, че ги събарят. Това е историята на града, тя трябва да се пази, сградите да се реновират, а не да се строят безлични стъклени кутийки или "кули"на тяхно място.

 
Преглед на профил B52 Рейтинг: 1852 Гневно
9 фев 2011 17:21 9
- +Оценка
-1 +10

Положението е повече от възмутително!

Новозабогатяли, прости, алчни хора, които разбират само от езика на парите и естетиката на "лаченкото" и "новичкото" затриват ИСТОРИЯТА на София (а и не само на нея)!
Сега на Славянска зее една яма, показателна за правнотата и в образованието и в ценностите и в ду6ите на тези хора!

Непознаването и незачитането на собствената ни история ни обрича както на повтаряне на ся6тите гре6ки, така и на търсене на псевдо-идентичност, която е куха.

Става дума за ОБ6ТЕСТВЕН интерес, които следва да бъде за6титен. Ако трябва със закон! Пусто тази сгради нямат лоби в Парламента... А и "об6тество" като да няма, та...

_____

He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 
Преглед на профил Angelova Рейтинг: 402 Неутрално
27 фев 2011 20:02 10
- +Оценка
-1 +7

Каквато държавата, такива и нейните символи!
Жалко, много жалко!

 
Преглед на профил Apolon ot Tiana Рейтинг: 796 Неутрално
3 апр 2011 10:32 11
- +Оценка
+12

Темата е изключително интересна и важна в аспекта на опазване на културно-историческото наследство на България. Като страна не сме много богати на архитектурни ценности от 18, 19 и 20 век. Да приемем, че причините са били от естество извън България, турско робство, бомбардировките през време на втората световна война. Такъв вандализъм, който ни нагази през време на така наречения мирен преход към пазарна икономика, не е съществувал през нашата история.
Предлагам: отговорните институции МК и НИПК, съвместно с общините да проучат опита на Холандия, Германия, Великобритания, Франция, Дания в опазването на архитектурното им наследство с помощтта на програмите на ЕС. Съмнява ме обаче, че капацитетът на закостенелите чиновници в тези институции, съвместени с комерческите интереси на гл.архитекти и други длъжностни лица и строително архитектурните неформални общности ще позволят това да се случи.Познавам добре този капацитет, забавил с 3 години мярката за културно историческото наследство по ОП"Регионално развитие" и това ме прави песимист за бъдещата реализация на такива проекти. Ограниченото от частни интереси работно време на чиновниците не включва запознаването с опита на страните, които посочих в оползотворяването на средствата от ЕС, на фондации създадени с такава цел и на двустраните програми.
Пример; В холандия, в Ротердам, корабът на Петър Първи се възстановява напълно по тази схема, като за целта е ползван кей на пристанището, построени са...

Прочитане на целия коментар
напълно съответстващи на оригиналните цехове, дървесината се набира от цял свят, както е било по времето на първоначалното построяване. Пример 2. В Ротердам и Амстердам с финансиране от ЕС, държавата и общините, се запазват фасадите на старите сгради, като вътре те се осъвременяват изцяло, вкл. и с енергийно ефективни мерки и т.н.
Ще бъда безкрайно доволен, това да се приложи и за сградите определени за архитектурни и културни паметници. За съжаление цялостната визия и политика на НИПК е порочна, което опорочава и политиката на държавата в това направление.Очаквам развитие на темата

_____

apoloniy
 
Преглед на профил Dessislava Dimitrova Рейтинг: 451 Любопитно
28 май 2011 11:35 12
- +Оценка
-1 +6

Истината е, че София е най-грозната столица, в която съм била. Тук жълта безидейна сграда , там стъклена кутия за бижута от 27 век, до нея титан на социалистическата сива депресия, зад него пък вуйна Димитричка решила да направи изолацията си не в розово като съседката, а в червено. Много малко са нещата, които придават все пак някаква атмосфера в този наш град, а сме на път да ги загубим: парковете и сградите именно като тази забравена от цар и господар обител.

Винаги има интерес...било то на главен архитект, или залисан чичо Курти, който минава покрай тази къща забързан да не се разкашка салатата, която го чака вкъщи точно на два сантиметра до хладната ракийка. Докато някой дреме и пиянее пред новините в 7 съвсем естествено е друг да строи балкони на два метра от телевизора му...

На някой правило ли му е впечатление, че не знае много за София-тук мол, там мол. Колко песни чуваме посветени на София? Името на тур-агенция, която организира разходки в София е.... Вчера заведох детето си до центъра, за да му разкажа историята на града...която аз не знам...и не знам кой знае....

Аз лично не се дразня на тези, които умишлено рушат стари сгради, а на тези, на които не им дреме, тези които нямат културата да обичат и да уважават собствения си дом, история и дядо! Какво правим с тази си култура?!?!?!

 
Преглед на профил haokarapora Рейтинг: 517 Неутрално
18 юли 2011 10:36 13
- +Оценка
+6

Това е тема,която ме вълнува още,когато в такива сгради биваха настанявани нехайни институции или детски градини в по-добрия случей посолства...Тогава си мислех,че управляващите в онези дни се дразнят от очарованието на тези сгради,напомнят им за разни не особено ласкателни за тях истини.

В началото на 90те,наивно си мислех,че ще се намерят естети с достатъчно пари,които ще запазят колорита им,ще ги направят достъпни,ще ги включат в градския социум ,ще живея в приятна столица...

От няколко години без да имам фотографски умения съзнателно снимам такива сгради,много от които вече са заменени я от стъклария,я с друга грозотия...
Едни от най-тъжните и унили гледки са долепените като стени уродливи блокове в някога красиви квартали...
Сякаш децата и внуците на напечелилите от това строителство , няма да живеят тук!

_____

haokarapora
 
Преглед на профил Hamster Рейтинг: 1078 Неутрално
28 юли 2011 19:28 14
- +Оценка
-2 +4

Подкрепям по принцип , но не се знае в какво състояние е била и дали е било вазможно да се реставрира.

_____

Hamster
 
Преглед на профил Питанка Рейтинг: 1416 Гневно
28 юли 2011 19:45 15
- +Оценка
-1 +6

Не само в София. В цялата страна е така. Занемаряват ги умишлено, за да построят поредната недомислица.

Във Варна: Бившата Военна болница - на пъпа на града, Картофената къща - също там, и още много красиви сгради - паметници на културата от общонационално значение.

А иначе сме страната с най-много МОЛ-ове на глава от населението.

Позор!

_____

"Въпросителната" е просто уморена "Удивителна!"
 
Преглед на профил Dehumanizer Рейтинг: 1416 Неутрално
29 юли 2011 01:15 16
- +Оценка
-1 +8

Съвременните архитекти са като Ястребовски - "свободен архитект, урбанист и еколог" - от "Опасен чар" - "бетон, стомана, стъкло - това са моите любими материали!" Градовете ни са станали постиндустриални кочини, единствено намаляващите на брой стари сгради с душа ги оживяват. В края на 80-те години във Варна, през социализма, сринаха с багери разкошна стара къща в центъра. Част от нея беше зимна градина с витражи и ковано желязо. Не доживя до реституцията, сигурно можеше да я има и днес. Сега там има обикновен грозен блок. Във вестник "Стършел", излезе статия "Реквием за къщата със зимната градина". Грозотата шества по българските градове, а хората по света пазят сгради (и ги осъвременяват, но вътре, не отвън) на по 500 години и повече. След дивашкото строителство в България ще останат грозни сгради с падаща мазилка, нищо, че са уж нови, качеството на строителството в наши дни е ужасно почти навсякъде, а хората ще продължават да ни отбягват така както се отбягват луди.

_____

«Высокоэффективная экономика при отсутствии реальных политических и гражданских свобод - хрустальная российская мечта.»
 
Преглед на профил MechkaKlechka Рейтинг: 458 Неутрално
29 юли 2011 10:52 17
- +Оценка
+6

Всъщност освен умишленото неподдържане с цел самосъбаряне и строеж на нови сгради, има още няколко причини за подобно отношение:
- неразбирателство м/у наследниците при делба, особено ако има повечко наследници, всеки дърпа чергата към себе си;
- ако е паметник на културата, всякакви строителни дейности трябва да се координират с Министерството на културата и всякакви други агенции.

Не знам дали въобще може да се направи нещо, за да се защитят такива безценни сгради. За да може нещо да се случи, трябва да има съответната обществена нагласа и натиск, политическа воля, усет към красивото и ценностна система, която да диктува градивни действия. За съжаление тук индивидуалния интерес винаги взема превес над обществения, "сега" е по-важно от "утре", парите са по-важни от естетиката, ценностната система е.... хм, особена.

Истината е, че ако София беше запазила старите си сгради, щеше да е наистина красив европейски град. А в момента е уродлив с ултрамодернистичните си стъклени измишльотини, които от едната си страна граничат с неподдържана сграда от 19 век, а от другата - паянтовата барака, скована от винил от стари билборди и намерени на боклука дървени дъски и ламарина.

Това което мога да добавя е, че тази тема важи за още няколко красиви български града като Варна, Русе и Велико Търново.

 
Преглед на профил MechkaKlechka Рейтинг: 458 Неутрално
29 юли 2011 11:06 18
- +Оценка
+4

"- ако е паметник на културата, всякакви строителни дейности трябва да се координират с Министерството на културата и всякакви други агенции."
Тук само да добавя, че процедурите са тромави, както може да се досети човек, и даже и на някой да иска да реконструира къщата, процедурите му убиват желанието.

Извън темата: Капитал, още не ви работи бутона "Преглед" !

 
Преглед на профил alex052 Рейтинг: 458 Неутрално
21 яну 2012 19:22 19
- +Оценка
+4

Тъжно е като се рушат или обезобразяват и малкото останали ни красиви сгради.

 
Преглед на профил AModoMio Рейтинг: 2803 Неутрално
9 мар 2012 15:54 20
- +Оценка
+2

Не мога да си обясня защо гледаме да унищожим всичко? Та старите сгради имат своят чар и стил на времето си. Гледам в Италия, че именно старите части на градовете са под патронажа на ЮНЕСКО. Преди няколко години посетих къщата на Христофор Колумб. По нашите разбирания вече да е бутната и забравена, а в Генуа е оставена за посещения, колкото и стара да изглежда.
Подкрепям темата да се развие и дано намерим начин да се запази това което имаме.

_____

"Ако ние нямахме взаимоотношения с политиците щяхме да бъдем една банда от чакали. Или една обикновена банда и щяхме да бъдем анулирани." Тото Риина след атентатите Forza Giorgia, in bocca al Lupo !
 
Преглед на профил Курт Деликуртев 662 галерии плюс X Рейтинг: 1416 Неутрално
12 мар 2012 01:24 21
- +Оценка
+4

Цитат > Подкрепям по принцип , но не се знае в какво състояние е била и дали е било вазможно да се реставрира.

Няма сграда, която не е възможно да бъде реставрирана.

Но общините или държавата трябва да поемат поне реставрацията на фасадата в оригинален вид! Това се прави в Германия, но отделът за архитектура в общината има основната дума, зер който плаща поръчва музиката.

Германия е пример от световна величина по опазване на стари сгради, фахверкхойзер, онези с видимата основа от греди, някои къщи са на повече от 500 години!

_____

http://www.panoramio.com/user/7617575?show=all , 660 ГАЛЕРИИ: 225 ЩУТГАРТ, 205 ПЛОВДИВ, 118 БЪЛГАРИЯ, 58 ЕВРОПА И 54 ГЕРМАНИЯ
 
Преглед на профил nellyb Рейтинг: 402 Неутрално
29 май 2012 02:16 22
- +Оценка
+2

Ремонтът на такива къщи действително е доста по-скъп отколкото на по-съвременните сгради. Но точно тук е ролята на държавата, която да подкрепи финансово подобни проекти. Защото такива сгради не са само на собствениците, те са част от историята града, те са част от историята ни. Много често те са свързани с живота на личност, свързана с миналото ни.

 
Анонимен потребител toshko.zivkov Неутрално
1 апр 2013 13:55 23
- +Оценка
+2

Защото такива сгради не са само на собствениците, те са част от историята града, те са част от историята ни

До коментар [#22] от "nellyb":

Наште политици се интересуват от историята на влоговите си книжки!

 
Подкрепям темата
100 човека подкрепят темата Легенда
  • Регистриран потребител

  • Потвърден имейл