Коронавирус в България и по света
Коронавирус в България и по света
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK

Oграничаване на оръжието у населението

4 17 окт 2010, 2992 прочитания
  • Facebook
  • LinkedIn
  • Twitter
  • Email
Темата на: dimoslav
Преглед на профил

Темата е нова.
Предложена е от dimoslav и подкрепена от 14 човека.

Защо е важна

Твърде много хора притежават оръжие, без то да им трябва - пенсионирани военни и полицаи, наградени с лично оръжие политици, "бизнесмени", които уж се самоохраняват с него. При квартирни обири то попада в престъпния свят. Често с оръжието се злоупотребява - по време на пиянски скандали например.

Любопитно е да се чуе статистика от МВР за това колко пистолета на полицаи се губят и крадат годишно, колко са случаите на самонараняване или нараняване на друг съпоставено със случаите на правомерно използване срещу престъпници. Защо изобщо се продава газово оръжие - освен да се преработи в бойно, колко души са се спасили с негова помощ?

Какво е решението

- Да се забрани награждаването с лично оръжие, а получилите такова да го върнат.

- Да се създадат места, където всеки, който има оръжие, го оставя на съхранение срещу някаква такса. Ако пенсионер от МВР например си намери работа като въоражена охрана, носи документ от фирмата, че му е нужен, свидетелство за съдимост, бележка от психиатър и си го взима. Като напусне го връща веднага. Евентуална висока месечна такса би отказала някои да си имат, просто ей така, оръжие. Разбира се това трябва да е под контрола на МВР.

Коментарът на


Искам да получавам съобщение за развитието на каузата
Подкрепете позицията си с коментар

4 коментара

Избор на тип:
Преглед на профил gost22 Рейтинг: 2067 Любопитно
25 мар 2012 18:34 1
- +Оценка
+4

хубаво е да се чуе и другата страна — Повече оръжие в домовете на населението, в комплект с по-нормални закони за ползването му за самозащита. По-строги наказания при ползване на огн. оръжие при престъпления. Хубаво е да се обмисли вариант кога, къде, и как, да се ползва огн. оръжие в собствения имот( двор, градина, тераса, стълбище), че там нещата куцат ужасно.

_____

"Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 
Преглед на профил toniarisa Рейтинг: 515 Неутрално
13 апр 2012 22:48 2
- +Оценка
+3

Съжалявам колега, но аз също смятам, че ако гражданите могат да притежават оръжие и да имат паво да го употребяват за да пазят частната си собственост и семейството ЩЕ СТАНЕ МНОГО ПО-ДОБРЕ И ПО-СПОКОЙНО. И то само след година врема.

 
Преглед на профил boby1945 Рейтинг: 891 Весело
30 май 2012 10:52 3
- +Оценка
+3

Обичаме си крайностите и те това си е!!!
Оръжието не е много в населението, даже е малко....
Ако населението по селата имаше чифтета като преди 09.09 циганетата нямаше да са толкова смели да крадат всичко под ред....

_____

Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 
Преглед на профил beriya Рейтинг: 458 Неутрално
8 ное 2012 20:03 4
- +Оценка
+1

Напротив мисля, че е добре да се обсъди въпроса за „свободно притежание на оръжие", горе-долу както е в САЩ.
Аргументи за:
- бързо ще изчезнат „мутрите", а с тях и „мутренското" мислене, т.е. новото поколение, ще расте в среда където „черния джип", лошото поведение и пр. няма да са пример за подражание.
- бизнеса ще се изчисти от некоректни участници, с това ще се създаде сигурна среда за инвестиции, накратко чувствително ще се подобри бизнес климата.
- управляващите ще започнат да мислят преди да действат.
- автоматично ще се подобри обслужването в бюрократичните институции
- ще се намали нуждата от числен състав в полицията
- ще подобрим националната си сигурност
Спирам дотук, не защото ми липсват още аргументи или нямам още какво да кажа, а защото коментара ще стане по-дълъг и изчерпателен от предложената тема.

 
Подкрепям темата
14 човека подкрепят темата Легенда
  • Регистриран потребител

  • Потвърден имейл