Коронавирус в България и по света
Коронавирус в България и по света
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
30

Кой и как да мери топломерите

Защо е важна

Вече 10 години има постоянни проблеми и недоволства от потребителите на дружествата, които замерват изразходваната през сезона топлоенергия. Неточностите, странните изравнителни сметки и безброй други проблеми са нещо, с коeто трябва да се разделим.

Какво е решението

Вместо да сменяме топломери на всеки 10 години, нека се въведат изисквания за уреди с подменящи се батерии, които не струват колкото самият уред. Да се задължи цялата сграда да ползва едно и също дружество за отчитане, а самите дружества да дават отчет на потребителите си.

Предложена oт Diana VK, 4 юли 2011
 • Споделяне:
 • Facebook
 • Twitter
31

Коя е, къде е и какво е България? Има ли тя бъдеще и какво?

Защо е важна

В не много далечното минало, в учебниците по история пишеше, че България е създадена от Аспарух през 681, границите и били на север от Стара планина, на юг от Дунав, на запад от Черно море, на изток, не съм много сигурна, но малко от източна Сърбия. Чествахме 1300 годишнина, броихме колко държави има днешната ни територия с това име. В последствие открих много материали, че България е много по-древна, че е имало Българии на много места, че историята ни многократно е била скривана и преиначавана, а в днешно време отричана. Затова съм абсолютно против унищожаването на паметници, независимо какви. Смятам, че трябва да се изчисти и подреди миналото ни, колкото е възможно по назад във времето.

Ние имаме велика и дълга история. Днес много държави си присвояват фрагменти от нея, много мними историци отричат ярки събития, или ги омерзяват. Бъдещето ни зависи от българите, а те все по-малко се замислят над въпроса, какво е да си българин. Много удобно. Траките изчезнали, макар да били велик и многоброен народ. Защо да не изчезнат и великите българи? Като не знаят кои и какви са предците им, какво са постигнали, каква историческа роля са имали в световната история, какво национално и лично самочувствие могат да имат? Не е ли по-добре да им се внуши, че са просто робски народ, и най-доброто, което могат да направят е, да наведат глава и да се подчинявят?!

Какво е решението

На първо място, нека нашите историци започнат издирване, класифициране и систематизиране на материали, свидетелстващи за миналото ни. Не бива да се задоволяват само с гръцки и римски източници. Българите са народ, обитавал степите на Евразия преди много хилядолетия. Не е ясно, дали преди това са живели на Балканите, или не, но, явно имат много общо с траките, които са първите индоевропейци. Така, че източници за нашето минало има по тези и съседните им земи. Трябва да се съберат. Не трябва да се допуска къса историческа памет. Дори новите събития, като възродителния процес са неточно представени и хората не знаят какво да мислят. Манипулирането на историята за мен е престъпление. То дава дълготраен, негативен ефект върху българите. Трябва да се преследва и наказва търговията с история. Единствено културата ни може да се продава. Дори е задължително. Намерените материали трябва да се популяризират. Трябва да се намерят модерни форми на предлагане на наши традиции, факти, легенди, фолклор на младите и на децата, за да се събуди интереса им към темата и те да започнат да търсят сами и съзнателно. Учебниците ни трябва да се осъвременят и в тях да влезе чистата ни история, както и най- популярните хипотези за началото ни като народ. Смея да твърдя, че ако това стане, ще се пренапише световната история. Т.е., задачата ще бъде трудна и ще има всестранни спънки. Миналото ни може да донесе ново влияние, но, ако се узнае и осъзнае.

Предложена oт goblenka, 23 яну 2011
 • Споделяне:
 • Facebook
 • Twitter
26

Контрол върху висшето образование в България

Защо е важна

Качеството на висшето образование в България е просто непоносимо. Аз имам безброй истории и примери, които илюстрират липсата на елементарна компетентност и информираност на българските преподаватели, а съм сигурен, че всеки следвал в България има безброй такива.

Ако се съмнява някой в това, може да пуснете малко място на сайта, където всеки да сподели абсурдите, които е преживял.

Миналата седмица споделих това с една представителка от министерство на образованието, която случайно срещнах на една конференция. Тя ми каза "Знам за какво става въпрос, дъщеря ми следва в СУ, но университетите са независими и ние нямаме право да ги контролираме, най-много да им изискаме някакви документи можем."

Цъкащата бомба, за която Капитал наскоро писа, е нещо, което отдавна се знае, защото този термин, използван по повод висшето образвание в България, ми е познат от няколко години.

Какво е решението

Трябва да се действа. Спешно. Ако не може да има институционален контрол регламентиран законово, то остава само гражданският контрол. Трябва да се създаде орган или организация, която да може да влезе в университета и да попита:

- защо студенти, запписани в редовна, задочна и дистанционна форма на обучение учат заедно;
- защо преподавателят, който преподава дадена дисциплина, няма елементарна подготовка и знания;
- защо лекциите започват в 8:00, а до 13:00 никой не се появява в лекционната зала;
- защо дадена дисциплина има модерно и звучно име, а в действителност преподаваният материал няма нищо общо с целта на обучението;
- защо даскали, които 20 години диктуват лекциите си от жълтите листа, печатани на пишещта машина още миналия век, така и не са го запомнили още и защо не се срамуват от всичко това.

Предложена oт Meister Eckhart, 1 ное 2010
 • Споделяне:
 • Facebook
 • Twitter

Хардуерът на Кремиковци спря. А софтуерът?

Защо е важна

Интересно би било "Капитал" да разследва какво се случи с освободените от работа хора след спирането на комбината. Не е тайна, че през годините основната причина за нежеланието на държавата да допусне спиране на "Кремиковци" беше да не излязат ударно на пазара на труда хиляди работници, което от своя страна да предизвика социално недоволство, да послужи като спусък за избухване на стачки, съответно за изгубване на тъй ценен електорат.

Предложена oт Sir Humphrey, 30 окт 2010
 • Споделяне:
 • Facebook
 • Twitter
16

Тормозът от климатиците

Защо е важна:

Тормозът от шумните и вибриращи климатици е проблем за хиляди българи. В момента климатиците се монтират безконтролно, без всякакви нормативи. Бучащите и вибриращи климатици по желязната арматура на жилищата предизвикват денонощно вибрации,бучене и виене. Кметствата са засипани с жалби срещу този тормоз, но нормативи по монтажа на климатиците няма. Абсурд е да има такова безсилие на институциите, които явно не могат да защитят основното право на гражданите на сън и спокойствие в собствените им жилища.

В Австрия изрично е забранено поставянето на климатици на фасадите и техникът, който се занимава с монтиране на климатик, не може да го монтира където и да е без писменото предписание и разрешение на конструктора на сградата, който единствено може да му каже къде да монтира климатика и дали той отговаря на изискванията за безопасност за шум и вибрации. Освен това с монтирането на климатици по фасадите, които са обща етажна собственост, се нарушава закон за собствеността, което е невъзможно да стане в друга страна по света, където законите, институциите реално защитават гражданите.

Какво е решението:

Да се създадат нормативи за монтажа на климатиците

Предложена oт goodtime, 25 окт 2010
 • Споделяне:
 • Facebook
 • Twitter

Вашите теми за

Това са ваши предложения за теми, които да разработим. Можете да изпращате сигнали и проблеми, с които сте се сблъсквали, както и теми, които искате да видите на страниците на "Капитал".