🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Започна информационната кампания в подкрепа на е-гласуването

   ©  Николай Илиев
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Инициативният комитет "Гласувай без граници" започна своята информационна кампания в подкрепа на електронното гласуване в петък в София. Въпросът "за" или "против" гласуването по електронен път ще бъде поставен на референдума, който ще се проведе заедно с местните избори на 25-ти октомври. Комитетът, представляван от Мануела Малеева, беше първият, който официално започна своята кампания днес с рекламен клип по националната телевизия и радио.

Комитетът, както и останалите регистрирани застъпници, разполагат с 40 хил. лева медиен пакет, които могат да използват, за да промотират кампаниите си. Самата Малеева се включи чрез видеоконферентен разговор в откриването и изрази надежда, че е-гласуването ще стане първата стъпка към създаването на електронно правителство в България.

Кампанията по събиране на подписи в подкрепа на регистрирането на "Гласувай без граници" в ЦИК събра общо 4799 подписа на хора от над 180 населени места в България и чужбина за 12 дни в края на август и началото на септември. Според информацията, разпространена от доброволците, почти 2/3 от подкрепилите инициативния комитет са на възраст между 18 и 39 г. Значителна част от тях живеят в чужбина - доброволци от Белгия, Канада, Швейцария и Великобритания са се включили в събирането на подписи, защото смятат, че електронното гласуване ще улесни сънародниците ни в чужбина, ще повиши допълнително избирателната активност сред тях и ще ограничи разходите, свързани с провеждането на изборите в чужбина.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар

Още от Капитал