4 коментара

Избор на тип:
Преглед на профил D-r D Рейтинг: 1143 Неутрално
12 юни 2020 23:17 1
- +Оценка
-2 +10

Доста мърляво. Никакъв "стратегически баланс" не се е променил. От страната на Хафтар са: Египет, Франция, Гърция, Кипър, Русия, Израел, ОАЕ, а Сарадж до дондуркат Турция, Катар, Италия и местната Ислямска държава.

С такива коне с капаци Капитал е абсолютно обречен. Всъщност неможенето им докара някогашния лидер на журналистиката до там над водата днес да го държат само грантовете на Америка за БГ.

Доста сложните отношения в и около Либия са се оказали прекомерно голяма хапка за козяшкия ветропоказател Капитал в слугинското преповтаряне на задокеански пропагандни шаблони.

Обидно непрофесионално е пропусната вече брадатата новина, че „руските“ изтребители в Либия всъщност не са руски, а беларуски. Ама кой да ти се занимава с такива подробности – руски, беларуски...Мислят, че оредяващата публика на Капитал не прави разлика.

Пропусната е и новината, че преди седмица Франция, Гърция, Египет, Кипър и Израел са сключили ВОЕННА договореност за ограничаване на турското участие в Либия. Като резултат ген. Ас Сиси дислоцира ерипетски танкови части на границата с Либия, а Франция изпраща есминец. Париж с всички сили подкрепя Хафтар заради интересите на Тотал, противопоставяйки се на НАТО-вския си и ЕС съюзник Италия, която пък поддържа ПНС на Сарадж заради интересите на ЕНИ в Либия.

Не Русия е драмата в Либия, както го тръби машата на Ам. за БГ.
Драмата е фамозният договор на Ердоган със Сарадж отпреди Нова година, който...

Прочитане на целия коментар
чертае някаква ефимерна обща граница през Източното Средиземно и цепи през икономическите зони на Египет, Израел, Кипър, Гърция, Сирия. Според тая подялба гръцкият от векове о. Крит е в турската зона... Газовите и петролни находища – също.
Това е причината за мини Антантата срещу Турция и за турските усилия да се задържи Сарадж на власт. Защото падне ли ПНС, в канала оттича и договора, който дава на Турция Източното Средиземноморие.
Нито една от официално съюзените държави-противници на Турция няма да остави Ердоган да сложи ръка на нефто-газовите им находища.
Така че в и около Либия тепърва ще се появяват съвсем ясно обозначени египетски, френски, гръцки, израелски и кипърски военни кораби и самолети.

 
Преглед на профил Veselin Chenkov Рейтинг: 8 Неутрално
13 юни 2020 01:37 2

До коментар [#1] от "D-r D":

Нищо не се е променило :-)

 
Преглед на профил D-r D Рейтинг: 1143 Неутрално
13 юни 2020 11:13 3
- +Оценка
-2 +7

До коментар [#2] от "Veselin Chenkov":

Всъщност по-точно е да се каже, че се подготвя много кардинална промяна в района. Затова и африканското ЮЕс командване вместо да си натиска парцалите (защото веднага изниква логичния въпрос: какво правят американска армия в Африка?), нервно се обажда.

Разковничето са въглеводородите в Средиземно. Голямо находище има в ИИЗ на Египет, друго в Израелската, трето в Кипърската. ЕС има интерес да прокара тръбопровод оттам до Италия и да се обезопаси от Русия. От друга страна единствено Ексън, Шеврон и Газпром могат да реализират тоя колосален проект. Европа все повече резигнира към Америка, не обича и Русия, но все на някоя от двете трябва да си вдигне полите...
Турция в случая е димката, чиято задача е просто да замъглява картината. Вагнер - също.

 
Преглед на профил eel54624714 Рейтинг: 8 Неутрално
13 юни 2020 12:19 4
- +Оценка
+1

"Като млад офицер завършва военни академии в Египет и СССР."
-----------------------------
Последното автоматично означава завербуване от ГРУ.