Ново място: Бистро "Бисмарк"

Новото бистро на "Солунска" предлага германски колбаси, които може да купите за вкъщи или приготвени на място

У нас "улична храна" звучи зле. Странно е това клеймо, след като street food по света стои наравно с най-висококласните ресторанти, а уличен павилион в Сингапур беше оценен със звезда "Мишлен".

Но и без Сингапур и звездите нека се съгласим, че най-чаканото и достъпно удоволствие от всяко пътуване е мисълта за това, което ще ядем навън и накрак. Германия е много добър пример. Просто, но съвършено - вурст, хляб, горчица, бира. Те са и нещо повече от street food. Вурстовете и бирите в Германия са дом и история, те дефинират различните градове и провинции - всички със своя различна рецепта и стил и за двете. И една подобна карта ще е колкото разнолика, толкова и свидетелство за кулинарен интегритет.

Част от този интегритет е и продължението на вурста. То е плод на колкото екзотична, толкова и гениална инженерна мисъл, съчетала германски колбас с американски сос и азиатска подправка. Най-разпространената версия е, че тя принадлежи на фрау Херта Хойвер, която през 1959 г. патентова ястие под името Chillup и започва да го продава в открития й щанд Imbiss в Берлин. Става толкова популярно, че през 2011 г. излиза лимитирана серия пощенски марки с германски изобретения. На нея има термос, двойна торбичка за чай и къривурст естествено.

Новото бистро "Бисмарк" на "Солунска" в известна степен ни доближава до тези удоволствия. Предлага германски колбаси - метвурст, лебервурст, леберкез, кезевурст, тюрингер, и др., които може да купите за вкъщи или приготвени на място. Има и германски сирена, шоколади, консерви, сосове, бутилирани бири, вина, които скоро ще се отварят на чаша, може и просто да ударите няколко шота Jägermeister. Но сърцевината на концепцията на "Бисмарк", както и би следвало и да остане, е в триото колбас, горчица и бира. Колкото до къривурста, той се предлага в доста неоригинален вид - заливката е от най-базовия сос от пластмасова бутилка. Но пък и бистрото няма още и месец.

Наливните бири са Radeberger, Schöfferhofer, и Kellerbier. Тълпите на масите отвън в пиковите часове говорят, че има глад за такива места - в пряк и преносен смисъл.

Колкото до името на бистрото, Бисмарк, разбира се, е знакова персона за Германия, а колкото до връзката му със суджуците, тя е в прословутото му изказване, че те са като законите - по-добре да не знаем как са направени.

Обръщам внимание на "Бисмарк", защото всеки опит за нещо различно и по-качествено на улицата е и опит да се сложи край на всичко, което компрометира храната й. Тук вурстовете могат да свършат добра работа, защото, както гласи една германска поговорка, "всичко има един край, само вурстовете - два".

ул. "Солунска" 3

понеделник - петък - 9 - 22 ч., събота и неделя - 10 - 22 ч.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    bosev.asen avatar :-|
    Rosen Dimitrov

    Мнооооооооого добро!

    Нередност?
  • 2
    fst51598363 avatar :-|
    Nevena Stoilova
    • + 11

    Много добра локация и интериор. Вурстовете не са лоши, но не знаят как да ги пекат и ги сервират полу-сурови. Вурстове се пекат на слаб огън дълго време, така че отвън да образуват хрупкава коричка, без да се пука и да изтичат благините от вурста.
    Вурстове не се приготвят на момента именно защото става бавно. Трябва да са готови изпечени, когато клиента е там. За справка - отидете да Виена и вижте как ги правят.

    Нередност?
Нов коментар