🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Забравената памет на "Богориди"

Кои са старите сгради на емблематичната бургаска улица и техните обитатели

Точно 666 метра е дълга емблематичната улица "Богориди" от нейното начало до адмиралтейската котва на входа на Морската градина
Точно 666 метра е дълга емблематичната улица "Богориди" от нейното начало до адмиралтейската котва на входа на Морската градина
Точно 666 метра е дълга емблематичната улица "Богориди" от нейното начало до адмиралтейската котва на входа на Морската градина
Точно 666 метра е дълга емблематичната улица "Богориди" от нейното начало до адмиралтейската котва на входа на Морската градина

666 метра. Точно толкова е дължината на емблематичната улица "Богориди" от нейното начало до адмиралтейската котва на входа на Морската градина, наричана някога Борисова. Иначе началната точка на улицата се намира на северна ширина N 42029`660``, източна дължина Е 27028`856``. Тя е известна на поколения бургазлии като "Под часовника".

Това е "Богориди" 1. Там се е намирала вече несъществуващата сграда, построена от Димитрос Хараламбус през 1891 г., включваща хотел "Търговски", бельо "Брилянт", електрическо бюро на братя Здравчеви, захарни изделия на Мария Тупарева и фотография на Т. Недялков.

На №4 пък е бил първият адрес в Бургас на известната фамилия Кабаивански. Ячо Кабаивански, един от първите български писатели маринисти, с псевдоним Марко Поло, е бил управител на рибната борса през 1935 г. и незаслужено е по-известен само като баща на световната оперна прима Райна Кабаиванска.

Сградата на "Богориди" 8 е собственост на наследниците на Реджина и Исак Презенти. Вторият етаж през годините е претърпял изключителни метаморфози - от руски клуб и казино на белогвардейците, репетиционна зала на операта, куклен театър, а понастоящем бинго зала. Бръснаро-фризьорският салон "Леда" на Иван Златаров, електрическите материали на Грозьо Баев, фотолабораторията на Димитър Шишков и като за капак баничарницата "Дан Колов" на Н. Джагаров са отдавна в миналото - от времето на гранитните павета, които се откриват изпод асфалта на ремонтираната улица. Разбира се, трябва да се припомни, че там се помещаваше и модерната по времето на социализма кафе-сладкарница "Космос".

На кръстовището на улиците "Богориди" и "Лермонтов" се е намирал колониалният магазин на Димитър Коруджиев с двата оригинални тристепенни еркера на втория етаж. Той е построен през 1920 г., а негов архитект е Рикардо Тоскани, който има огромен принос за модернизацията на града.

Сградата от другата страна на улицата пък е приютявала щаба на ген. Лермонтов през Освободителната война. Сега постройката, носеща спомена за руския генерал, е напълно променена и единственото, което говори за историческото събитие, е мраморната плоча, поставена вече от северната страна.

Къщата на №18 е започната от търговеца Оджоолу и сменила собствеността си още преди да бъде завършена. Тя навява идея за европейския начин на живот в Бургас още през далечната 1891 г. - архитектурно бижу с еркери, корнизи, дорийски пиластри и йонийски колони. И като добавка за изискаността на сградата в основата на вътрешната стълба е изградена скулптурна чешма от малтийски мрамор.

Неоренесансовият облик на съседната постройка, притежание отново като предходната от Несим Хасон - търговец на платове, и оформилото се дворно пространство сега са загърбени от кичозни павилиони за всякакви стоки и закуски. Погледнете зад тях! На кръстовището на "Богориди" и "Фотинов" се намира най-старата културна институция в Бургас - библиотеката. Това е сградата на бившата Девическа гимназия, построена по проект на швейцарския архитект Херман Майер в последното десетилетие на XIX век. Тя е задоволила нуждата от светско училище за нарастващата българска общност.

Сградите на "Богориди" 24, 26, 32, 34 и 38 са бивши жилища на стопански деятели, търговци и политически дейци. Те очертават архитектурен ансамбъл, запазил спомена за десетки събития в морския град. Там се е намирала сладкарница "Савоя" на Пенчо Цанев, "Еделвайс" на Стефан Баев и фотолабораториите на Йоханес Енгибаров, един от основоположниците на фотографското дело в България. Сега от тях е оцеляла само сладкарница "Роза".

На ъгъла на "Богориди" и "Антим I" е една от малкото къщи, които съчетават съвременни нововъведения и перфектно реставриране. На първия етаж елегантно се вписва магазин за часовници, управляван от наследниците на арменската фамилия Енгибарови. Съвременното безличие между пресечките ул. "Райна Княгиня" и "Славянска" не предполага богатите и съдържателни моменти, които са радвали гражданите на Бургас.

Сградата на "Богориди" 27 конюнктурно приема историческите превратности на обществото. Преди 1944 г. и малко след нея на партерния етаж се помещава сладкарница "Белюкови", известна с белите си виенски столове и разнообразния асортимент от сладкарски изделия. След политическите метаморфози помещението се превръща в "плод и зеленчук". В началото на 90-тегодини за кратко време е офис на строителната пирамида на Соломон Анжел.

На "Богориди" 31 се намираше емблематичната рибарска кръчма на Бургас - "Тишина", "Чайка" и последно "Рибарска среща". Романтичното ухание на печена риба сега е заменено с мириса на кожени изделия, които се продават в част от новоизградените магазини.

На кръстовището на "Богориди" и ул. "Славянска", бивша "Узун калдъръм", нова визия е приела единствено реставрираната къща на "Богориди" 42, която е била собственост на доктора по право П. Ношков, в днешно време тя е превърната в хотел.

Липсват само атрактивната бръснарница на ъгъла с ул. "Стефан Караджа" с цена за подстригване 5 лева и полицейската будка, залепена за нея. Следват нови сгради и кооперации от времето на социализма и след него, за да се стигне до другите две култови кръчми за бургазлии - "Златна котва" и "Одесос", точно до адмиралтейската котва - 666 метра от №1 - числото на любовта, на дявола или на изгубената памет на "Богориди".

Все още няма коментари
Нов коментар