🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Регионален исторически музей - Шумен - от тука започва България

Разкритите останки на първата българска столица днес са музей на открито

Регионален исторически музей - Шумен - от тука започва България
Регионален исторически музей - Шумен - от тука започва България

НАЦИОНАЛЕН ИСТОРИКО-АРХЕОЛОГИЧЕСКИ РЕЗЕРВАТ "ПЛИСКА"

Разкритите останки на първата българска столица днес са музей на открито. Могат да се видят част от крепостните стени, дворци, храмове и други стопански и жилищни постройки. Особен интерес представлява Източната порта, сега възстановена.

Запазени са основите на Голямата базилика - най-голям християнски храм от времето на покръстването на българския народ, център на славянската писменост и култура.

Археологически находки, открити по време на над стогодишните проучвания са изложени в обновената музейна експозиция, която разполага с аудио беседа, електронен пътеводител и платформа "Виртуална реалност".

Резерватът разполага и със сувенирен магазин, в който посетителите могат да инвестират в своите спомени.

В резервата през година се провежда и налагащият се като традиционен етнофолклорен фестивал "Черга" - Плиска, показващ етническото разнообразие на българското население.

НАЦИОНАЛЕН ИСТОРИКО-АРХЕОЛОГИЧЕСКИ РЕЗЕРВАТ "МАДАРА"

От дълбока древност Мадара е привлекателно място за човека. Културните пластове, натрупани през вековете, дават основание Мадара да бъде наречена "Българската Троя".

Тук е скалният релеф Мадарски конник, включен в списъка на ЮНЕСКО и определен за глобален символ на България. Триумфалната сцена е изсечена високо върху скалата, а около нея са издълбани надписи на гръцки език, разкриващи важни събития. В резервата интересни са още Голямата пещера, римската vila rustica, езическото светилище и крепостта на платото, с казарми и еднокорабна черква.

На място е уредена музейна експозиция с археологически находки от всички исторически епохи.

В резервата функционира и мултимедиен център, който разполага с платформа "Виртуална реалност", интерактивен детски кът с образователна игра, електронна беседа и други дигитални устройства. Посетителите на "Мадара" имат възможност да се възползват и от още една атракция - да се снимат напълно безплатно с костюми от различни епохи. За спомен туристите могат да закупят и тематични сувенири от действащия музеен бутик "Мадарски конник".

В резервата по Еньов ден се провежда и национален събор "Магическата Мадара".

ИСТОРИКО-АРХЕОЛОГИЧЕСКИ РЕЗЕРВАТ "ШУМЕНСКА КРЕПОСТ"

Шуменската крепост е на 3 км от гр. Шумен. Тя е просъществувала повече от 3200 години. През ранното Средновековие укреплението отново добива своите стратегически функции, докато през XII - XIV в. се превръща в един от най-важните градски центрове с функции, близки до тези на столичните. Откритите старобългарски надписи доказват, че градът е бил и важно културно и административно средище, доказателство за което e посещението на последния български цар Иван Шишман.

На 18 април 2019 г. е открита новата временна изложба "Шуменска крепост - земя на древни култури". Експонираните артефакти са изключително от теренните археологически проучвания, провеждани на територията на резервата и отразяват посочената периодика от развитието на Шуменската крепост като селище.

Освен експозицията посетителите могат да се запознаят със средновековния град Шумен, представен със средствата на 3D анимацията. На тяхно разположение е и друг туристически продукт - заснетата възстановка "Доблест и слава", която показва битката за крепостта от кръстоносците на Владислав Варненчик и турския гарнизон през 1444 г.

Външното пространство пред новосъздадената експозиция е оформено като лапидарий, монтиран е далекоглед и като цяло е приятно място за отмора след обиколката по една от най-добре проучените, консервирани и реставрирани крепости в България.

[email protected]

www.museum-shumen.eu/bg/

тел. за връзка: 0892 28 04 44 - Северина Васкова