Ново място: Station Zero

Първият магазин в София, посветен изцяло на предлагането на стоки без опаковки

   ©  Цветелина Белутова

Station Zero е първият магазин в София, посветен изцяло на предлагането на стоки без опаковки, био и рециклирани продукти. Ако дойдете със собствени опаковки, може да ги напълните с наливни шампоани, душ гелове, балсами за коса, лосиони, флорални води, почистващи препарати както от чуждестранни, така и от български биобрандове - разбираемо, целта е да се намали използването на пластмаса и всеки да се замисли как може да ограничи екологичния си отпечатък върху природата.

Основателят Марин Янков нарича мястото "рефилница", с което "побългарява" английския глагол refill (напълвам отново). "По време на изолацията и аз като много други се озовах с повече време за размисъл и реших да предприема стъпката с отварянето на Station Zero", казва Янков, който от няколко години е отдаден на живота без пластмаса. За него подобно място е наложително, тъй като не само популяризира идеята, но и дава възможност на загрижените за природата да имат по-лесен достъп до подобни услуги - според него проблемът не е, че малко хора се интересуват от тези теми, а че големите производители не са достатъчно ангажирани с екологичните идеи и не дават достатъчно избор на потребителите. "За известно време се бях отделил от социалните мрежи, но покрай магазина се завърнах и открих, че всъщност има много хора, които обменят съвети по тази тема."

В Station Zero може да намерите и продукти като бързо съхнеща плажна кърпа и мъжки бански, направени от 100% рециклирани бутилки, бамбукови четки за зъби, биоразградими попивателни кърпи, абсорбиращи кухненски ролки, а през следващите седмици каталогът на магазина ще продължи да расте.

Station Zero се намира на ул. "Юрий Венелин" 4 и работи от понеделник до петък от 10 до 20 ч., и в събота и неделя между 11 и 20 ч.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    bretschneider avatar :-|
    bretschneider

    Много добре, идеално ще ми се върже с постенето ми от пластмаса, което си устройвам през месец :)

    Нередност?
Нов коментар