🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Как се става номер едно в Добрич

Повече от 10 години добричкият ресторант Villa di Poletta е едно от най-емблематичните заведения в града

Собственикът на ресторанта Villa di Poletta Богдан Богдев е силно повлиян от Италия и САЩ, където е работил като готвач
Собственикът на ресторанта Villa di Poletta Богдан Богдев е силно повлиян от Италия и САЩ, където е работил като готвач
Собственикът на ресторанта Villa di Poletta Богдан Богдев е силно повлиян от Италия и САЩ, където е работил като готвач    ©  Надежда Чипева
Собственикът на ресторанта Villa di Poletta Богдан Богдев е силно повлиян от Италия и САЩ, където е работил като готвач    ©  Надежда Чипева

През 1932 г. в края на Добрич имало хан. Четири поколения и близо 90 години по-късно гледката на същото място не е много по-различна - същият хан се е превърнал в елегантен семеен хотел с ресторант, който вече 10 години е едно от най- разпознаваемите и популярни места както сред местните, така и сред гостите на града. Успешният път на Villa di Polleta започва в Добрич, но е силно повлиян от Италия и САЩ, където собственикът Богдан Богдев е работил като готвач. "Когато отваряхме Villa di Poletta, мислехме, че комбинацията от добра храна, добър сервиз и приятна обстановката са много подходящи за Добрич, за България и за местния вкус като цяло", споделя Богдев. "Сега разбираме, че правилните продукти, приготвяне на храната и поднасяне могат да се помнят цял живот", допълва той.

Рецепта за успех

Тенденцията в областта е ресторантите да залагат на изобилно меню с предложения от типа "за всеки по нещо", големи порции и пищен интериор. Собственикът на ресторанта Villa di Poletta Богдан Богдев обаче отказва да я следва и предприема друга стратегия. Той залага на по-семпли ястия, които винаги ще останат актуални, като например класическата италианска паста.

Концепцията за ресторанта е да се предлагат качествени, добре подбрани съставки и изпитани рецепти. Фокусът осезаемо пада върху здравословното хранене, което ясно личи и в менюто. Кухнята преминава през различни фази, като в определени периоди менюто е било обширно и е включвало салати, мезета, разядки, предястия, основни ястия, както и някои собствени рецепти, но предимство винаги са имали пастата и пицата. Сега Villa di Poletta разчита на по-малък асортимент, защото и самият Богдев вярва, че "добрите ресторанти разполагат с меню само на една страница". "Бих казал, че сме стандарт за качествена италианска храна и за качествено обслужване в региона. Взехме решения, които в началото бяха спорни, но после се оказаха правилни - от избора да работим с чисти продукти от региона до фокуса ни върху екологичното", споделя Богдев.

Освен ресторант в класическия смисъл на думата Villa di Polleta е и място, на което се провеждат множество събития - занятия по рисуване и вино, концерти, различни арт класове и друг тип ивенти. Богдев усилено се опитва да промотира и здравословното хранене - не само чрез рецептите в менюто, но и чрез тематични събития. Той е един от малкото ресторантьори в региона, които се включват активно в инициативата "Не яж боклуци, яж зеленчуци".

Според собственика на Villa di Polleta популярността на мястото се дължи на добрата концепция и на това, че не са допускани компромиси с качеството на продуктите. Макар че той отчита и че в региона има и хора, които са скептични относно концепцията и не я разбират напълно.

Неясното бъдеще

Ресторантът е едно от най-разпознаваемите заведения в Добрич. Затова и новината, че поне засега той няма да отвори врати, е тъжна. Богдан Богдев обаче няма да се откаже от кулинарията и ресторантьорския бизнес. За него представляват интерес заведенията на колела, като в главата си има план да развие мобилната гурме кухня в региона. След здравословното хранене Богдев иска да популяризира и идеята, че уличната храна не е просто евтина алтернатива на храненето в ресторантите, а може да бъде качествено, вкусно и силно социално преживяване.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар