🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Kакво е град без култов бар

За няколко години Tequila Bar Funky Monkey се превърна в задължителна спирка във Велико Търново

   ©  Цветелина Белутова

Prove them wrong - това гласи големият светещ надпис на една от стените на Tequila Bar Funky Monkey. "Той е за всеки, който следва мечтите си, дори когато остава неразбран от близките си или от обществото", казва Дарина Колева - едната половина на дуото, което стои зад култовия бар във Велико Търново. "Текилата" няма нужда от представяне - старата сграда в историческата част на града е изпълнявала функцията на заведение над 30 години - с известни прекъсвания и при различни собственици.

Дарина и Иван Попов наемат мястото през 2014 г. "Стартирахме преди повече от 6 години с идеята да направим непретенциозно, уютно местенце. Не разполагахме с почти нищо - приятели ни даряваха мебели или реставрирахме такива изхвърлени на боклука. Имахме толкова малко бутилки алкохол, че слагахме чаши по рафтовете, за да ги запълним", разказва Дарина. Днес "Текилата" е неузнаваема - с нов облик след основен ремонт отпреди 4 месеца и с утвърдено място сред най-добрите коктейл-барове в цялата страна. В "Текилата" се "ражда" първият у нас коктейл с кордиал (сироп) от здравец и водка, наречен "Здравко". Тук можете да опитате и уникалната комбинация от типично български съставки като ракия, кисело мляко, тахан от тиквено семе и розова вода.

Да миксираш бъдещето

Иван се увлича по миксологията - изкуството да смесваш съставки зад бара, след като в Търново им гостуват двама известни миксолози - Дилян Аврамов и Христо Деничин. И двамата по онова време са от екипа на "Спутник". Те са и първите гост-бармани в "Текилата". "И ние приготвяхме коктейли, но това, което правиха те, беше от друг свят. Беше повратен момент за нас. Те ни вдъхновиха и започнахме да се обучаваме сами", спомня си Дарина. Иван чете книги, гледа клипчета, ходи на всевъзможни обучения и събития, свързани с коктейли, и само след една година вече е разпознаваемо име на коктейлната карта на България. "Не е трудно да се обучиш за миксолог, трудното е да обучиш клиентите. Успяхме да променим разбирането на хората, които ни посещават, на града ни за коктейлната култура и за забавлението въобще."

През 2018 г. се стига до най-голямото признание за Иван и Дарина - Tequila Bar Funky Monkey печели наградата "Бар на читателите" в конкурса на "Бакхус" "Бар на годината". На церемонията Иван представя уникална "машина за коктейли", сглобена от подръчни материали и старо лабораторно оборудване. "Другата му страст след коктейлите е механиката", уточнява Дарина.

През 2020 г. двамата най-накрая могат си позволят основния ремонт, за който мечтаят. "Опаковката трябваше да отговаря на качеството", казва младата жена. Предприемачите инвестират над 80 хил. лв. - запазват максимално фасадата, но отварят бара към хората с допълнителни врати, а в интериора залагат на ярки и типични за Мексико и текила културата цветове в съчетание с типично български елементи като чипровски килим на стената зад бара. Другата им любима нова придобивка е споменатият вече светещ надпис, който не се изключва дори когато барът е затворен, за да вдъхновява всеки, който има нужда.

В менюто на "Текилата" има 10 авторски коктейла, които се сменят веднъж или два пъти в годината. Хитът това лято е "Хенри VIII" - съвременен прочит на класиката джин-тоник, като тоникът е под формата на пяна. За читателите на "Капитал Градове" Дари и Иван споделят рецепта за коктейл с ракия - една от любимите им съставки, защото може да бъде представена в много различна светлина и да не отстъпва по качества на скъпи брендита и уискита.

Ракия Смаш

Ракия 50 мл

Лимонов сок 25 мл

Сладко от смокини или ягоди 1 чаена лъжичка

Листа босилек 6 броя (може да използвате и стеблата)

Налейте всички съставки в буркан, пълен догоре с лед. Затворете с капачката и шейкнете 12 секунди. Прецедете в любимата си чаша, пълна до горе с лед. Украсете с листа босилек. Не изхвърляйте корите от лимона: измийте, обелете и ги стиснете над готовия коктейл, за да използвате ароматните им масла. Ако държите да пиете със сламка, заменете я с паста, която е куха по средата. Пийвайте в компанията на отпускаща музика и/или любим човек.

Наздраве!
Все още няма коментари
Нов коментар