🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Ново място: Coffee Syndicate

"А защо да не си направим и наше кафене?" Резултатът е на ул. "Московска"

Преди Coffee Syndicate беше създаден Mental Syndicate - брандът за ръчно изработени престилки, раници и аксесоари, станали вече напълно разпознаваеми с дизайна си от суров деним и кожа. И след като вече влязоха в употреба в толкова ресторанти, барове, бръснарници и най-вече кафенета, може да си представим как един ден се е появил въпросът "А защо да не си направим и наше кафене". Задали са си го тримата души, зад които седят и двата "синдиката".

Отпускарският сезон и опустяването на София подминаха Coffee Syndicate, въпреки че отвори през юли, и това си има обяснение: в него се срещат в най-добрия си вид локация, атмосфера, съдържание и отношение.

Освен че е на "жълтите павета", Coffee Syndicate гледа фронтално към една от най-красивите и елегантни сгради на града - тази на БНБ. Много кафета и питиета може да се изпият, докато се съзерцава архитектурното съвършенство на Иван Васильов и Димитър Цолов, създадено през 30-те години на ХХ век. Гледката като от наблюдателница е налице и от двата етажа, и от всяко място, което се дължи най-вече на прозорците и вратите, които са си където трябва, само че усещането е, че ги няма.

Вече попаднали в тази картичка навън, атмосферата вътре е създадена с цялостния си минимализъм, запълнен от винтидж детайлите, дошли от хипстърската вселена - столове, маси, лампи, прибори и, разбира се, ваната с кактусите на втория етаж, оградена с бели плочки. Хич не е за подценяване и това, че където и да се снима, става готов Instagram кадър.

Всичко това би се обезсмислило без качествени питиета и храна. Еспресото и напитките с него са от кафе 100 % арабика, смес от Бразилия и Етиопия. Филтърното кафе, от което се приготвят и коктейлите, е от различни отделни региони. Добре е, че тук не се губи време в избора какво да сложиш на масата си - освен предложенията с кафе има пет безалкохолни, три коктейла, три бири и три вина.

Колкото до храната, дори и да не сте ходили в Coffee Syndicate, вече някой ви е казал за еклерите му. Няма по-добра реклама от тази, която носи мълвата. Освен тях в менюто са и кремове, мусове, тирамису, чийзкейк, вече се работи и върху ръчни бонбони.

Случи се, че фаворитът ми стана тутманикът, още горещ, пристигнал върху поднос от втория етаж. Може би късмет, който обяснява един недостатък при храните - че понякога ги няма.

Колкото до отношението, то опира до човека, а човеците зад бара са наясно какво да е то. Вероятно има значение и че те са и създателите на мястото. А то е посветено на напитката, която, знаем добре, смекчава всяко униние и която, както разправят, дала сили на Мохамед да повали четиридесет конници и да познае същия брой жени.

ул. "Московска" 3

понеделник - сряда: 8 - 18 ч. четвъртък - петък: 8 - 22 ч.

събота: 9.30 - 22 ч.

неделя: 10 - 16 ч.

Все още няма коментари
Нов коментар