🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Ново място: "Градска пивница" от създателите на "Банкович"

Скара, шницели и 50 вида ракия на емблематично място в София

   ©  Цветелина Белутова

Дълги години на това място се помещаваше Френският културен институт. Чаровно и живо място с книжарница и кафене, каквото в момента на новия му адрес много липсва. Преди него по време на соца там беше Немският културен център, за който имам смътни спомени, далеч не културни, камо ли интелектуални. Там се "пускаха" стоки. Безценни стоки като цветни чайници и паници, велурени ботуши и коледни украси. Най-желани бяха кранците, или коледните венци. Появяваха се точно по това време на годината. На опашките се чакаше с часове, някак упорито и безропотно, но и с едва стаено ожесточение накрая да се докопаш до стоката.

Традицията днес се възстановява, защото от седмица тук отново има културна институция, каквато е ресторантът. Казва се "Градска пивница".

Когато преди повече от година разбрах за тази идея, нямах съмнение какво ще се случи. Изтърбушване, лепване на грозна дограма и появата на пореден градски срам. Не съм познала. Дори се чудя дали ресторантът не изглежда по-добре отвън, отколкото отвътре, с добре изработената фасада, големите прозорци и празнично осветление вечер, което го прави да изглежда така приканващо градски и ретро.

Идеята за "Градска пивница" се ражда в кръчма в Германия. Немското се усеща веднага и в атмосферата, и в менюто. Но към тях трябва да прибавим и малко "Сърбия", както подсказва името на ресторанта.

Сърцевината на менюто са скарата и шницелите, пет вида кюфтета, включително с агнешко и конско. Шницелите са шест. Освен класиките "Караджорджев" е със синьо сирене, кисели краставички, бекон и каймак, мюнхенският е с горчица и шунка, кралският е с паниран лук, яйце и гъби. И още месо - ребра, врат, медальони, котлети "Море" има с вездесъщите ципура и лаврак, също скариди, октопод на скара и по сицилиански, сьомга тартар.

Очевидно това не е храм за вегетарианци, но менюто е доста разточително, за да се угоди и на не толкова месолюбивите. Освен салатите има задушени манатарки и омлет с манатарки, много картофи - пържени с пържени яйца, с паниран лук, или с кефалотири, картофена баварска салата, както и чушки - с павлак, панирани, люти със сирене или пълнени със сирене. Някои неща може и да ви напомнят стила в ресторантите "Банкович" и обяснението е, че собственикът е един и същ.

Наистина "Градска пивница" е с фантастично местоположение, но е на два етажа, със стотина места. Трудно се постига уют на площ 400 кв.м, но тук се е получил. Естествено много ще зависи и от това какви хора ще го посещават. Все пак да кажа, че ако зависеше от мен, веднага бих сменила звуковия фон на каквото и да беше досадно радио, също бих изтръгнала телевизорите - абсолютно излишни. Но тези желания, които са принципни, ме изпращат към едно толкова слабо малцинство, че може би хич да не настоявам.

Разбира се, в една пивница се пие, а и това меню го изисква. И, да, тук има тридесетина вида бири, малко повече вина (преобладаваща Италия) и 50 ракии

Да добавя и че пивница е забравена, но чудесна дума. Колкото точна като значение, толкова пивка като звучене.

ул. "Стефан Караджа" 10

понеделник - неделя 12-22 ч.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    fdd461092242 avatar :-|
    Hristo Naidenov
    • - 1
    • + 8

    Интериорът е много приятен, локацията също.
    Храната, за съжаление, не оправда очакванията. Агнешките кюфтета бяха на ръба да не стават за ядене. Шницелът е една лоена пържола, която кучето ми по-късно изяде, но ме гледаше все едно му дължа обяснение.
    Няма вурстове, което е нетипично за бирария.
    А, и тази нова мода пържените картофи да са с дебелината на чипс е крайно време или да престане, или да има избор.

    Нередност?
  • 2
    mbw16399165601093546 avatar :-|
    Kristina Dimitrova
    • - 1
    • + 5

    Абсолютно подкрепям предният коментар - изключително много шум за абсолютно нищо, като не знам дали обслужването или кухнята е по-лошото нещо. Чакахме 50мин за две пържоли, едната дойде студена, предиястието ни така и не се появи, а салатата беше под всякаква критика. Не препоръчвам, нито смятам да повторя

    Нередност?
Нов коментар