Тихият бял Дунав в чашата

Свежите и ароматни бели вина могат да се превърнат в емблема на региона, в който има предостатъчно място и за нови винени инвестиции

Сортове като траминер, мускат отонел, ризлинг, совиньон блан, шардоне, ркацители, алиготе са много подходящи за отглеждане в региона
Сортове като траминер, мускат отонел, ризлинг, совиньон блан, шардоне, ркацители, алиготе са много подходящи за отглеждане в региона
Сортове като траминер, мускат отонел, ризлинг, совиньон блан, шардоне, ркацители, алиготе са много подходящи за отглеждане в региона    ©  Надежда Чипева
Сортове като траминер, мускат отонел, ризлинг, совиньон блан, шардоне, ркацители, алиготе са много подходящи за отглеждане в региона    ©  Надежда Чипева

Ако напишете думата "русенско" в полето за търсене на google, ще получите най-вече подсказки за легендарното "русенско варено", но нито една такава за "русенско вино". Дионисиевата напитка не е сред разпознаваемите емблеми на региона на Русе и Силистра, въпреки че и той, подобно на много други в България, има древни и силни традиции във винопроизводството. В последните десетилетия обаче инвестициите във винарството в най-северните части на страната са значително по-малко от тези в южните.

И за това можем само да съжаляваме, защото освен пшеница и царевица около Дунав по плодородните черноземи и сиви горски почви се отглеждат и лозя, чието сортово разнообразие е забележително - от типично българските, но позабравени гъмза и памид, през класическите каберне совиньон и мерло до ароматните траминер, мускат отонел, ризлинг, совиньон блан, шардоне, ркацители, алиготе. Червените вина от по-хладния северен климат обичайно са по-леки и плодови, включително се отличават с по-ниски нива на алкохол. А белите, за отглеждането на които районът има изключително подходящи тероари, са освежаващи и ароматни - все качества, които в момента високо се ценят от модерните винени потребители.

Така че появата на нови винени инвестиции в региона вероятно е по-скоро въпрос на време, още повече че климатичните промени правят северните ширини все по-привлекателни за винопроизводството. Засега няколко добри изби поддържат винения имидж на региона и загатват за потенциала му.

Краят на гиганта

Дълги години доайенът на региона бе "Винпром Русе". Предприятието с капацитет от 40 млн. л годишно е създадено още през 1948 г. като част от държавния спиртен монопол. Винзаводът дълги години бе един от най-големите български производители и износители - основно на непретенциозни вина за Русия, прибалтийските републики и Чехия. От 2003 г той имаше и руски собственици.

В последните години обаче и пазарите на бившия соцблок, които приемаха с охота посредствените и старомодни, но пък евтини вина на българските винзаводи, започнаха да се ориентират към по-модерна и качествена продукция. Така русенският гигант се сви до малко предприятие, което произвежда основно спиртни напитки и трупа загуби и дългове. От тази година заводът има нов собственик - варненският бизнесмен Николай Чолаков, но бъдещето му едва ли е розово.

Все пак "Винпром Русе" има своя принос за формирането на новото винено лице на региона, тъй като негови бивши кадри намират място в по-модерните изби, създадени тук в последните петнадесетина години.

Новото лице на русенското вино

Първото десетилетие на новия век бе време на ускорени инвестиции и възраждане на винопроизводството в България. Усилията на собственици и енолози обаче бяха насочени основно към направата на добри червени вина, които се смятаха за качественото лице на българското вино. На фона на тази червена винена хегемония предприемачите Пламен и Атанас Бобокови и виненият специалист Цанко Станчев създадоха една от първите модерни "бели" изби - "Левент" в Русе. Винарната е сравнително малка - годишното производство е около 100 000 бутилки. Тя не притежава собствени лозя, но изкупува грозде от производители в региона и работи с типичните за Дунавската равнина сортове траминер, совиньон блан, шардоне, ризлинг, врачански мискет. "Левент" залага на бутикови серии (от 2000 до 15 000 бутилки), предимно бели вина, които като стилистика са свежи, чисти, ароматни, ненатоварени с дъб. Червените вина на избата обаче са по-мощни и комплексни, като гроздето за тях идва от Южна България.

Интересна е и нейната "щабквартира" - избата се помещава в крепостта "Левент Табия" в града. Фортът е построен в началото на XIX век като част от отбранителната система на Османската империя и функционира като военно съоръжение до 60-те години на ХХ век, когато е превърнат в ресторант със седем зали. Те пресъздавали атмосферата и обстановката на европейските столици на всички крайдунавски държави. През 90-те години запустява, но се възражда през 2005 г., когато там се настанява избата.

Сега комплексът работи предимно за мероприятия, но разполага и с дегустационна зала, където могат да се пробват вината на избата. Те самите отлежават при постоянна температура, която осигуряват дебелите до 2.30 метра старинни каменни зидове.

Наследство от седем поколения

Една от по-новите и големи винени инвестиции в региона се намира в русенското село Мечка - изба "Седем поколения". Бутиковата винарна е създадена през 2010 г. от Любен Рабчев - преуспял българин, емигрирал в САЩ в далечната 1968 г., където създава успешен бизнес. Почти половин век по-късно той решава да създаде винарски комплекс в България и така да възроди семейната традиция. Любен Рабчев е наследник на винарска фамилия, чието начало поставя неговият прапрадядо Илия Рабчев. През 1878 г. той напуска родното си село Бяла черква и заминава за Франция, за да учи винопроизводство. Четири години по-късно се завръща и основава изба "Рабчев", която се превръща в най-големия производител на вино в района.

Над век по-късно Любен Рабчев намира подходящо място на брега на Дунав и отваря бутикова изба с хотелска част и ресторант. Тя притежава 20 ха лозови масиви, но залага основно на червени международни сортове - каберне совиньон, каберне фран, мерло и пино ноар. Сериите са в по-високия сегмент и са лимитирани до 2-3 хиляди бутилки. Seven Generations правят и бели вина от мускат отонел, совиньон блан, шардоне, както и розе, но определено впечатляват най-вече с червените, в които личи стремежът да се извлече максимумът от онова, което природата дава - натурални вина, запазили максимално естествените си полезни съставки. Хотелският комплекс към избата пък я прави идеална база за дегустации, винен туризъм и релакс - той има и СПА зона, открит басейн с лятна градина и барбекю, ресторант, зала за събития и е заобиколен с лозя.

Още вино и туризъм

Но "Седем поколения" не е единствената в региона с добри условия за винен туризъм. На 30-ина километра западно от Силистра, в село Добротица, се намира семейната изба на Тодор Опрев, която той отваря през 2006 г. като естествен завършек на една от дейностите му - лозарството. "Опрев" имат собствени лозя с типичните за дунавския регион траминер, шардоне, също каберне совиньон, но и с уникалните за България сортове - червен мискет и почти забравения евмолпия (кръстоска между мерло и мавруд, наричан още тракийски мавруд). Всъщност избата е една от много малкото, които правят вина с този интересен сорт. Но отличителни за нея са свежите бели едносортови вина с добро съотношение качество/цена, които създава главният технолог на избата Стелиян Русков - с натрупан опит във "Винпром Русе". Те са под марката Via Seletika - по името на стара римска провинция, която се простирала по тези земи и която според легендите се е славела с добрите си вина.

Винените туристи могат да отседнат в къщата за гости "Добротица" към избата. Тя има девет стаи и ресторант, а в околността има и достатъчно забележителности, а сред най-красивите от тях са поляните с диви божури до селото, които цъфтят само през май.

Изба "Нисово" също е интересна спирка за винените туристи и не само за тях - тя е честа отбивка и за приключенци и посетители на живописния природен парк "Русенски Лом", в рамките на който се намира и с. Нисово. Тук редом с красивата природа, спокойствието и интересни близки места като Ивановските скални църкви или средновековния град Червен се намира и семейната изба на Димчо Райнов, бивш директор във "Винпром Русе", и неговите синове. Те са собственици на 150 ха лозя със совиньон блан, шардоне, мерло, каберне совиньон и каберне фран, които продават под търговските марки Rainoff, Horse Valley, Rigid Elm и "Нисово". Вината на "Нисово" са добре познати в региона - те са както сортови, така и купажни и определено се отличават с характер и собствен стил.

И нещо старо-ново

В малкия крайдунавски град Тутракан - изненадващ приятно със своята хилядолетна история, съхранени традиции и дух, се намира "Младенова изба". Тя е създадена през 2000 г. от Младен Михайлов, който развива лозарството като основно занимание на фамилията, а днес бизнеса управляват двамата му синове Георги и Стефан. Семейството обработва солидна площ - 110 ха, близо до Дунав със сортовете тамянка, димят, шардоне, мускат отонел, траминер, совиньон блан, ризлинг и вионие, а също и малко каберне совиньон и мерло.

Макар избата да съществува отдавна и да има сериозен капацитет от 1.4 млн. л, доскоро тя не бе позната извън региона. Това е на път да се промени, като в последните две години екипът развива вина с по-модерна визия и стилистика под бранда Boblet - тамянка, ркацители, димят и траминер. Гости на място са добре дошли, като избата предлага дегустации и тур по пътя на виното и прекрасна гледка към Дунав и румънския бряг.

Всъщност тероарът около Тутракан, както и на целия район Русе - Силистра, е изключително подходящ за белите ароматни сортове, а младите, свежи, ненатоварени и незадължаващи вина от тях определено могат да му дадат лице и разпознаваемост.

Розовите пеликани от Силистра

В силистренското село Кайнарджа се намира изба със същото име, която е забележителна с това, че прави червено, розе и бяло вино от един и същ сорт - каберне совиньон, който идва от стари собствени лозя. Въпреки този интересен факт избата е малка, регионална и не попада в полезрението на ценителите.

Нещата се променят с новото поколение - братята Боян и Марио Боеви, синове на агронома и технолог на "Кайнарджа" Божидар Боев. Преди няколко години те решават, че искат да направят вина с нов стил, визия и имидж. Така се ражда "крафт" серията Pink Pelikan, вдъхновена от резервата "Сребърна". В началото тя включва едносортови вина от тамянка, ркацители, гевюрцтраминер, глера - сортът, от който се прави италианското пенливо просеко. Последните реколти 2020 вече включват и ризлинг, совиньон блан, каберне совиньон и интересни комбинации като тамянка и италиански ризлинг, тамянка и червен мискет, гъмза и каберне фран. Младият смел проект ползва грозде от производители в региона и си няма собствена изба, но вината им намират място в специализираните магазини, в ресторанти в София и други градове.
2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    innoconsult avatar :-P
    Ино Консулт ЕООД
    • + 1

    Вината от североизточния регион са популярни със своя изтънчен вкус!

    Нередност?
  • 2
    bt_dataroom.com avatar :-|
    bt_dataroom.com

    Да, вината от региона са страхотни!

    Нередност?
Нов коментар