Ново място: К.У.П.Е.

От месец в подземието на сградата на БДЖ се намира К.У.П.Е. Барът, най-кратко, е нощното продължение на К.Е.В.А.

В част от това пространство, заключено между улиците "Славянска" и "6 септември", едно време беше пицарията "Дон Домат", а доста преди това - ресторант "Локомотив", където според свидетелства са се продавали най-вкусните кебапчета.

От месец в подземието на сградата на БДЖ се намира К.У.П.Е. Барът, най-кратко, е нощното продължение на К.Е.В.А. Собствениците им са едни и същи, разпознават се и по афинитета си към абревиатурите и вътрешните препратки. Клубът за естетическо възпитание на артиста вече е с достатъчна история зад себе си, но какво стои зад К.У.П.Е.? Една възможност е да е "Културно убежище, подходящо за експерименти". Друга е да е купето на влака на БДЖ-то. Или това на отпътувалия "Локомотив". Мислете и вие - добри идеи се приемат.

Иначе К.У.П.Е. е алтернативен бар, нощен клуб, дискотека, място за концерти, лайв изпълнения, анимации, прожекции, гостуващи диджеи, групи от Европа. Има електронна музика и метъл, и рап, и техно, доколкото изобщо определянето на музикалните стилове вече работи. Световните тенденции в нощната клубна култура се следят и по преценка на собствениците се следват добрите. Няма специален фокус или залитане по който и да било елемент от клубното преживяване, било храна или напитки: бирата не е крафт, храна в ранните часове - било суши или сладкиш - може да се появи, може и да няма. Идеята е К.У.П.Е да е цялостен организъм, посветен преди всичко на целта да създава паметни преживявания.

Късно вечер, когато започва животът на бара, на външната му врата дискретно светва логото му - мишките. Така де, намираме се в подземие все пак, а вероятно отново има и някаква заигравка с котките като символ на К.Е.В.А. На влизане ви посреща неонова Мадона - тя знае, тя и прощава.

После идва ред на водата с цяла стена чешми като за водопой и с огледала, напомнящи прозорците на БДЖ. Те откриват голямата зала в индустриален стил, около чиито носещи колони са разпределени трите бара, сцената заедно с около 200 седящи места. Ако не са ви достатъчни, зад тях има още една, по-малка зала. От тази точка до сутринта настъпва същината: да се изследват границите на забавлението и удоволствието.

Ясно е, че в К.У.П.Е. се ценят разнообразието, експериментът и импровизацията, но това върви паралелно с правила. Всички произтичат от логиката на здравия разум и на гаранциите за непомрачено от глупости време. Затова и тук ще се чувстват добре само свободомислещите с добра клубна култура.

К.У.П.Е. може да е приключение за въображението. Намира се насред пластове и в пространството, и във времето. До края на 30-те години на XIX век в достолепната сграда на БДЖ се е помещавала една от първите банки на България - Земеделската. Някъде надолу още се крият лабиринтите и трезорът й. А историята помни как около нея се е завъртал обичайният царски маршрут - от лечебницата (на мястото на К.Е.В.А.), през отбиването в някой от великолепните кабинети отгоре, до дворцовите покои.

"Славянска" 8 - вход в безистена

Работно време: 22:30 - 06:00 ч.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар