🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Ново място: 100 стола

Временното пространство ще приюти събития на открито до октомври и поставя по-широки въпроси около облагородяването на запуснати градски места

Поп певецът Тино на сцената на "100 стола"
Поп певецът Тино на сцената на "100 стола"
Поп певецът Тино на сцената на "100 стола"    ©  Велико Балабанов
Поп певецът Тино на сцената на "100 стола"    ©  Велико Балабанов
Темата накратко
  • "100 стола" е ново пространство на ул. "Будапеща" 1, с което за първи път от десетилетия се отваря иначе недостъпен двор на БАН
  • Програмата от концерти, партита и изложби ще продължи до ранната есен
  • "Показваме как един забравен заден двор за нула време може да стане притегателен център за стотици хора", казва Ани Коджабашева от екипа на "Колективът"

Стълбите между улиците "Московска" и "Будапеща" винаги са изглеждали като място с по-особен чар, встрани от шума и потока от хора из близките булеварди. От този месец неотключвания от дълги години двор на БАН на "Будапеща" 1 се превърна в "100 стола" - отворена сцена за безплатни концерти и партита, с бар, инсталации, дизайнерски мебели и улично изкуство.

Основна роля в трансформирането на двора има фондация "Колективът", които направиха няколко издания на инициативата си "Реките на града", а в случая работят по локация, която ще има по-дълготрайно въздействие върху градския живот.

"Показваме как един забравен заден двор за нула време може да стане притегателен център за стотици хора, които да се насладят на зеленина, сянка и приятна гледка в идеалния центъра на София, а вечер - на безплатни събития", казва Ани Коджабашева от екипа на "Колективът", която е убедена, че и малките намеси с ограничен бюджет могат да провокират големи и бързи промени. "За повечето хора скици и планове нямат толкова стойност, ако не се усети на живо за какво говорим. Промяната в споделените ни пространства не е нещо, което непременно трае години наред и не е ясно дали ще се случи."

Името идва от многото изоставени столове, които откриват в сградата на БАН, но и от идеята, че с няколко нови възможности за уединение и споделено време ситуацията около едно място може да е коренно различна.

Според Коджабашева хълмът разкрива потенциала на много подобни зелени и достъпни обществени пространства в София. Тя дава като добър пример северната част на района "Оборище": там екипът има набелязани десетки локации, които биха могли да се "отключат", особено при липсата на паркове в точно тази част.

Защо избират хълма над ул. "Будапеща" 1 като начало? "Започваме с преобразяване първо на видими места в центъра, които не са в жилищни квартали и могат да ги видят голям брой хора", казва Коджабашева. Има и исторически контекст: намира се над античната арена на Сердика (дървените платформи за сядане са вдъхновени от амфитеатралното разположение), от едната страна е сграда с няколко звена на БАН - включително института по балканистика, както и Кирило-Методиевия културен център, а от другата страна е Гьоте-институт. Съответно БАН, Гьоте-институт и общината са първите, които подкрепят идеята.

Сред партньорите е и фондация Citywise, която поема грижата за артистичните намеси по стените на "100 стола". За уличния артист Алекси Иванов, който заедно с Николай Петров - GLOW и "Точка Спот" персонализират по един стол и рисуват в пространството, инициативата обединява обичайната му творческа практика да вдъхва живот на занемарени обекти, с възможността създаденото да се срещне с по-голяма и нова публика: "Всеки град прелива от възможности за създаване на места за култура и изкуство. Може да се започне от занемарени междублокови пространства, речни корита и се стигне до зелени покриви върху старите панелни блокове в кварталите", казва Иванов и отбелязва, че това изисква повече идейност, инициативност, желание за промяна, намиране на съмишленици и запрятане на ръкави за работа от обичайното. За да може да има подобна промяна по-дълбоко в кварталите, самият град трябва да е по-добре уреден, особено откъм нощен транспорт, какъвто в момента няма. "Това е огромно ограничение за водене на адекватен социален живот. Определено трябва да се работи в посока достъпност на придвижване на младите хора в града."

В подобна посока са и мислите на "Колектив": "Дългосрочната цел е всъщност да се стигне до различни квартали в София и повече хора да започнат да прилагат метода за развитие на градското пространство, който ние вече сме тествали и показали, че работи", казва Ани Коджабашева, която е на мнение, че със съдействието на специалисти - дизайнер, архитект, ландшафтен архитект, строител - всяка местна общност може да се сдобие с място, например зелените площи около блоковете, което да отговаря на техните желания и нужди.

"Повечето хора в София биха искали градът да предлага такива места и това е начин малко по малко да ги създадем. Когато се вижда, че това е възможно на определени локации, се надяваме хората да се замислят - защо не и другаде?"

Сред имената, които вече гостуваха на пространството, са поп изпълнителят Тино, Desy, Clavexperience, Насо Русков от Babyface Clan и Les Animaux Sauvages.

Бъдещите събития в "100 стола" и дните, в които мястото е отворено, ще бъдат обявявани @100stola във Facebook и Instagram.

Все още няма коментари
Нов коментар