Ново място | Магазин за паста E-Pepe

На витрината обикновено има десетина вида прясна паста - различна като форма, цвят и вкус

   ©  Цветелина Белутова

За кратко време магазинът за прясна паста E-Pepe си спечели много и верни клиенти. Освен доброто качество и безупречното обслужване E-Pepe прави нещо много полезно - улеснява живота ни, като предлага бърза, лесна и забавна вечеря. Или нещо като спасение в последния момент.

Името на магазина E-Pepe идва от известната паста cacio e pepe. А това, което ни казва, е, че когато пастата е вкусна, й стига само щипка черен пипер. И, да, пастата тук е вкусна. На витрината обикновено има десетина вида - различна като форма, цвят и вкус. Вкусовете не са натрапчиви, по-скоро става дума за деликатно напомняне. Използват се пресни продукти и никакви консерванти или оцветители. Лимоновата се прави с лимонова кора, доматената - с доматено пюре (което се продава в магазина), спаначената - от бланширан спанак, има още и с трюфел, бира "Гинес", шафран, тиква, цвекло или манатарки.

Пастата се приготвя на място, много вероятно е да видите как се прави. Сместа се изсипва отгоре и под силно налягане излиза през бронзови дискове, които определят формата. Изглежда лесно, но работата с тази машина изисква обучение и сертификат. Обзалагам се, че ако попаднете на лимонената партида, няма да имате никакво колебание кой вкус да си изберете - уханието е неустоимо.

Най-вероятно ще ви трябва сос и тук отново е улеснението с готовите вегетарианско болонезе, арабиата, със спанак, маслини, манатарки, тиквичка и грах, или просто доматен с изключително чист и наситен аромат. На всички им е необходимо само стопляне. Сосовете, добавките и сухата паста (включително безглутенова) по рафтовете са продукти на семейни фирми с история и традиции, каквито са Rusticella d'Abruzzo, основана през 1924, и Sebastiano Drago - 1929 г. Още едно улеснение в E-Pepe са картичките с различни рецепти. За спаначените фусили тя е със сирена, орехи и чесън, мафалдините с лимон са съчетани със сьомга, маскарпоне и капър, джилите с домат се предлагат с аншоа, сушени домати, каперси и чесън.

Моят опит беше пределно семпъл - доматена паста с готовата арабиата, истински люта, каквато трябва да е, и лимонена - само със зехтин и ботаргата (осолен хайвер) от риба тон. И двете преди всичко разсеяха едни печални спомени с прясната паста като за нещо доста лигаво и блудкаво. И така, E-Pepe идва на помощ за бърза вечеря, която ще ви отнеме около осем минути. Или за бърз подарък от паста, сос, и бутилка вино например. Вкусно съдържание в стилна опаковка. За да е съвсем подръка, скоро ще има и онлайн поръчки.

Наближава Св. Валентин, и затова вече има и шоколадова паста с форма на сърце. Чиста радост, далеч не само за деца и влюбени.

Адрес: ул. "Проф. Асен Златаров" 19

Работно време: от понеделник до петък от 10 до 19 ч., събота и неделя от 11 до 18 ч.

Няколко готварски съвета:

1. Пастата обича вода. Обича да й е широко, да плува и да диша, затова на сто грама осигурете литър вода.

2. За една порция са достатъчни 100 - 120 г паста.

3. Варенето е между 3 и 4 минути, 4 минути е за пастата с яйце и някои от формите като букатините и пакерите.

4. Купената паста издържа до две седмици в хладилник. Постепенно се изсушава, но единствено губи еластичността си.

Все още няма коментари
Нов коментар