Ново място | Mahala Bookstore

Книжарницата с чуждоезични издания е събитие не само за квартала около "Мария Луиза", но и за града

Зад Mahala Bookstore стоят с вкуса си рекламистът Йордан Жечев и преводачката от нидерландски Мария Енчева
Зад Mahala Bookstore стоят с вкуса си рекламистът Йордан Жечев и преводачката от нидерландски Мария Енчева
Зад Mahala Bookstore стоят с вкуса си рекламистът Йордан Жечев и преводачката от нидерландски Мария Енчева    ©  Цветелина Белутова
Зад Mahala Bookstore стоят с вкуса си рекламистът Йордан Жечев и преводачката от нидерландски Мария Енчева    ©  Цветелина Белутова

Отварянето на книжарница за чуждоезична литература на ъгъла на ул. "Екзарх Йосиф" и ул. "Бенковски" си е събитие не само за квартала, но и за града. Mahala Bookstore е поредната добра новина в района около "Мария Луиза", който от няколко години е в подем.

Помещението на книжарницата претърпява пълна трансформация, след като обущарят, който го обитава в продължение на 30 години, се премества на друго място наблизо (все още няма опасност от гентрификация). Високите тавани и големи витрини, които в момента са с дървена дограма, пускат изобилие от светлина. По дървената етажерка за книги, която заема цялата висока стена, в момента има предимно с издания на английски, но се очаква скоро да се появят книги и на немски и френски.

В средата е разположена голяма маса, на която можете да изпиете чаша кафе 100% арабика или хубаво вино и да прегледате списанията или книгите, преди да решите какво да купите. Селекцията от музика не е случайна, както и ярко оранжевите дизайнерски тонколони, сложени около диван на малкия полуетаж.

Партньори в книжарницата са Мария Енчева (Златева), преводачка от нидерландски, и Йордан Жечев, творчески директор на guts&brains DDB. Точно на отсрещния ъгъл е &хляб - нашумялата хипстърска пекарна и единственото място в София, предлагащо канлета, където отново съдружник е Жечев.

Той обяснява концепцията си така: "Тук хората могат да са сигурни, че като влязат, винаги ще са приятно изненадани с ценни издания, които дори не са подозирали, че съществуват - например тази книга отсреща с медицински рисунки от началото на века - Crucial Interventions или историята на различните грамофони по света."

За избора на художествена литература се грижи Мария, която е подбрала красиви издания на известни автори като Харуки Мураками, Салман Рушди, Елизабет Страут, Кормак Маккарти и др. Но има и находки, които трудно ще откриете в големите книжарници, като японската писателка Махоко Яшимото (известна като Banana Yashimoto) или Gender Swapped Fairy Tales. Като преводачка от нидерлански, тя се е погрижила тук да са представени и най-добрите образци на нидерландската и фламандската литература. Но е запазено ъгълче и за български книги, засега предимно Йордан Радичков, както и поезия.

Йордан Жечев, като меломан, който е вложил и немалко усилия в близкия Ж Jazz Room, допринася със селекцията на колекционерски издания за музика и фотография (Мартин Пар, Ани Лейбовиц, Вивиан Майер).

Кулинарните книги заемат немалка част по рафтовете: Breadsong - How Baking Changed Our Lives от Kitty & Al Tait, Jerusalem на известния израелски готвач Йотам Отоленги и други. Тук е едно от най-любопитните издания на Taschen - The Fight за един от най-запомнящите се боксови мачове - между Мохамед Али и Джордж Форман.

Новите попълнения се публикуват редовно в Instagram профила на книжарницата.

Адрес: на ъгъла между ул. "Екзарх Йосиф" и ул. "Георги Бенковски", работно време от вторник до неделя, 11 - 19 ч.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    running_spirit avatar :-|
    running_spirit

    Браво! Възхита за похода на Йордан за осмисляне на местата, където прекарваме времето си и времето, в което подреждаме местата в мислите си. Превърнал е кварталът в дом!

    Нередност?
Нов коментар