Има ли дезинфектант в самолета

Въздушният трафик в ЕС постепенно се възстановява - как изглежда пътуването със самолет днес - на документи и в реалността

От 22 май 2020 г. е в сила заповед на министъра на здравеопазването, съгласно която България отваря своите граници за граждани на Европейския съюз и членки на Шенгенското споразумение.

Въпреки това не бързайте да каните гости от чужбина, защото всички влезли в страната лица (българи или чужденци) са задължени да спазват 14-дневна карантина. Трябва да имате предвид и ограниченията, които другите страни налагат на своите граждани. В някои държави като Испания дори вътрешният трафик е силно ограничен, какво остава за международни пътувания.

Въпреки че някои превозвачи (Bulgaria Air, Wizz Air) извършват редовни полети до някои европейски дестинации, това не означава, че пътуването дотам е разрешено без основателна причина. Всички български граждани все пак имат право да се приберат на родна земя, а в случай на проблеми с уреждането на пътуването си трябва да се обърнат към местните посолства и консулства.

Цените на билетите в момента въпреки намалената честота на редовните полети (всекидневните преди полети до Мадрид например сега са едва-два пъти седмично) остават нормални, като с наближаване на датата на пътуване е възможно да се увеличат.

От първо лице

На 30 май летя до България с полета Мадрид - София, придружена от тригодишния си син. Мадрид е като призрачен град, влакът за летището е почти празен, а когато пристигаме на терминал 4 на едно от най-големите европейски летища, с изненада виждам, че този следобед единствените планирани полети са до Франкфурт, София и Сао Пауло. Летището изглежда нереално пусто, има повече персонал, отколкото пътници. На терминала се допускат единствено пътуващи, като това е донякъде успокояващо, тъй като почти не се налага да чакаме на опашка или да сме в близък контакт с други пътници. Налага се да повисим малко на гишето, тъй като "България ер" нямат опция за онлайн чекин. За мой ужас, докато проверява документите ми и тези на сина ми (който е с испански паспорт), служителката ми съобщава, че той като испански гражданин няма право да пътува. Въпреки че съм се информирала добре предварително, говорила съм с местните власти и посолството, за миг изпадам в смут и се чудя какво да направя. След консултация с висшестоящ служителката вече е наясно с условието, че дете може да придружи родител - гражданин на страната, към която се пътува.

За пръв път след дългогодишен стаж по летищата попадам на контролния пункт без никаква опашка. В това отношение всичко минава доста по-лесно от едно обикновено пътуване. В Мадрид в момента (към 30 май) заведенията все още са затворени и на целия терминал 4, който иначе прилича на огромен търговски център, не работи нищо.

Влизането в самолета поставя на изпитание дисциплината. Хората по навик напират да влязат, което компрометира задължителната дистанция от метър и половина. Самолетът идва от София, но преди да се върне там, ще направи бърза спирка в Барселона. Почти пълен е.

Не знам какво да очаквам, в медиите се обсъжда отдавна, че в самолетите няма установена норма за оставяне на свободни места (средните) между пътниците с цел превенция. Оказва се, че до нас е настанен пътник, тоест дотук с безопасното минимално разстояние! По време на полета ползването на маски е задължително и въпреки горещото време в Испания (в момента над 30 градуса) дори не си помислям да сваля моята. Мнозина от пасажерите обаче смъкват маските си по време на полета въпреки изричната забрана и никой не им прави забележка.

Полетът е странен, налага се да спрем в Барселона, човекът до нас слиза, но скоро мястото му заема един от новокачилите се пътници. Никой не идва да почисти след слезлите пасажери, дори боклуците са оставени по местата им. Дотук и с пълната дезинфекция на всеки самолет, която авиокомпаниите обещават.

Заради пандемията на борда е преустановено раздаването на храна и напитки. За всички това е (неприятна) изненада.

Получаваме обаче декларацията, която трябва да бъде попълнена и представена при пристигане.

(При пристигане с международен полет пътниците се задължават да попълнят декларация и да посочат адреса, на който ще пребивават по време на наложената 14-дневна карантина. Хората, при които отсядат, обаче не е нужно да спазват карантина.)

Добре, че нося химикалка, защото повечето пътници си предават една и съща от ръка на ръка. Документът може да бъде предварително свален и разпечатан от сайта на Министерството на вътрешните работи.

Най-фрустриращо е напускането на самолета. Пътниците трябва да бъдат изведени на малки групи, но без никой да обясни каква е организацията, по стара българска традиция всички скачат още с докосването на колесника на пистата, наблъскват се на пътеката и чакат в състезателна поза, буквално прилепнали един до друг, да се втурнат към изхода. Целта на контролираното излизане явно е да не се събира тълпа пред гишето за подаване на декларациите, но за това какво става междувременно в самолета никой не е помислил.

Процесът по предаване на декларациите върви доста бързо, персоналът се държи професионално и любезно въпреки късния час. Веднага след кацането в София ни мерят и температурата, което не се случи на летището в Мадрид.

За момента у нас няма ограничения за начина на придвижване от летището до крайната дестинация, дори ползването на градски и междуградски транспорт е позволено.

Съвети за пътуващи

Носете със себе си дезинфектант и може би някакъв подходящ разтвор, с който да дезинфектирате мястото си и повърхностите наоколо.

Носете храна и вода, особено ако сте с дете.

Химикалка!

Не бързайте да ставате при кацане, изчакайте инструкциите седнали и бъдете търпеливи.

Анулирани полети

Какво да правим, ако нашият полет е анулиран, законът не ни позволява да летим или от предпазливост решаваме да не пътуваме?

Европейската комисия издаде наредба на 18 март 2020, с която гарантира правата на пътниците на страните членки при анулиран полет. Накратко, ако вашият полет е бил анулиран, имате право на възстановяване на сумата, платена за билета, пренасочване към друг полет, промяна на датата по ваш избор. Поради големия обем анулирани полети връщането на парите вече отнема месеци. Някои компании, като Wizz Air например, предлагат ваучер с по-висока стойност от тази на платения билет, който може да бъде използван в рамките на две години.

Ползването на ваучера е лесно, тъй като той се пази в онлайн профила на клиента и позволява купуването на билет за друг човек или друга дестинация. Ryan Air също предлагат ваучери за избрани дестинации и предупреждават, че няма да изплатят сумите преди края на извънредното положение.

Националният превозвач "България ер" също предлага ваучери, но за да си купите билет с ваучер, трябва да се свържете с кол-центъра, който в момента работи частично в режим на домашен офис и отговарят само на имейли. Комуникацията е бавна и ако трябва спешно да купите билет, може и да не получите отговор преди полета. Имайте предвид, че при желание на клиента да не пътува при създалата се ситуация, ако полетът е бил осъществен, клиентът няма право на възстановяване на сумата, а само на промяна на дата.

Летищата и по време на полет

В момента на летище София в залите за заминаващи и пристигащи се допускат само пасажерите, и то с телесна температура до 37 градуса (измерването става доста бързо, с електронен термометър, който прилича на малък пистолет, който се насочва към челото). Извършва се дезинфекция четири пъти дневно на всички зони и обекти, с които пътуващите са в директен досег.

Борба за туристи

Лятото на 2020 ще бъде различно. Масово се рекламира локалният туризъм. "Изберете местното, помогнете на местния бизнес", пишат в социалните мрежи италианците, испанците, французите. Все пак борбата за туристи между водещите летни дестинации е голяма.

Гърция, може би любимата ни лятна дестинация от десетилетие насам, отваря границите си от 15 юни и не е необходимо да се спазва карантина или да се прави тест за COVID-19.

Италия отваря своите граници на 3 юни, но в определени региони се изисква спазване на 14-дневна карантина (Тоскана например).

На Френската ривиера може да почивате от началото на юни, но само за граждани на Европейския съюз.

Испания отваря границите от 1 юли, като все още не е решено дали ще отпадне 14-дневната карантина.

Където и да планирате да пътувате това лято, винаги имайте предвид, че ситуацията бързо се мени.

Информирайте се, бъдете гъвкави и търпеливи. Сключването на застраховка не е никак лоша идея.

Полезна информация за пътуване по време на COVID-19 има на сайта на Европейската комисия.

Все още няма коментари
Нов коментар