Гордост без предразсъдъци

В несигурни условия Sofia Pride и други световни ЛГТБ събития продължават онлайн

"София прайд" през 2019 г.    ©  Велко Ангелов

КSofia Pride стана част от множеството фестивали и шествия, които бяха отменени на фона на пандемията, но годишното събитие в подкрепа на ЛГТБ правата продължава виртуално. Събитието, което се провежда всяка година от 2008 г. насам, се организира от фондациите GLAS, "Билитис", Младежка ЛГБТ организация "Действие", както и Българският хелзинкски комитет.

На 13 юни, денят, в който прайдът трябваше да тръгне по традиция от Паметника на съветската армия, ще има онлайн концерт, предаван на живо от Facebook канала на събитието.

В него ще участват както нови имена, така и такива, които вече са участвали в предишното издание на събитието: Рут Колева (чието ново видео Candy Coated Promises е в подкрепа на каузата), Мила Робърт, Прея, Иво Димчев, Кирил Хаджиев-Тино, IVA, актрисата Лили Гелева, Виктория Георгиева (която трябваше да представи България на отменената "Евровизия"). Както и в предишни години, в събитието ще участват с обръщение посланици и дипломати от различни страни, които подкрепят инициативата.

Акциите тази година включват и възможността за поръчване на знаме от сайта loveis.bg, като 1000 флага са вече разпродадени и ще бъдат развени на различни локации из града на 13 юни. Междувременно историите на различни хора от ЛГТБ (лесбийки, гей, транс- и бисексуални) спектъра станаха част и от съдържанието на проекта People of Sofia.

Миналата година Sofia Pride отбеляза най-голямото си издание и събра хиляди. Близо 500 събития в този дух са отменени заради коронавирусната пандемия, която избухна в началото на март.

Почти всички организатори преминават към програма, която лесно може да се разпространи през социалните мрежи, други като прайда в Лондон допускат възможността събитието все пак да се проведе на по-късна дата, до края на годината. На 27 юни онлайн събитието Global Pride ще обедини концерти и изявления от цял свят, а България ще бъде част от него.

В момента голяма част от международните ЛГТБ организации са фокусирани и върху подкрепа на протестната вълна, надигнала се след поредните случаи на полицейско насилие над чернокожи в САЩ, и възобновяването на движението Black Lives Matter. Исторически борбата за равни права на афроамериканците през 60-те се застъпва с първите протести за равни права и на ЛГТБ хората.

Шампиони по нетолерантност

В началото на лятото Агенцията на Европейския съюз за основни права (FRA) публикува ново изследване на положението на хомосексуалните, транс- и интерсекс хората в държавите - членки на Европейския съюз. Над половината крият тази своя идентичност от околните, близо 30% са се чувствали дискриминирани на работното място, а близо 40% заявяват, че когато са ставали жертва на тормоз или насилие, не са съобщавали за това на полицията от страх, че служителите на реда ще проявят дискриминационно отношение.

България е държавата с най-ниска толерантност към ЛГТБ общността, а според данни на Евробарометър за 2019 г. само 20% от българите смятат, че няма нищо нередно във връзката между двама души от един и същ пол.

7 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    exenxe avatar :-|
    Emanuil Exen
    • - 4
    • + 6

    Тъжно е, че нашият прайд няма да се проведе на живо по-късно през годината, но се радвам, че все пак има начин да се организира някаква форма на събитие.

    Нередност?
  • 4
    nahalen avatar :-@
    Нахален!
    • - 3
    • + 6

    Жалки, страдащи от липса на внимание, подобия на хора! Децата ви ще ви мразят, че ги влачите по прайдове!

    Нередност?
  • 5
    qvd50491823 avatar :-|
    Костадин Иванов

    Гордостта трябва да има причина.

    Нередност?
  • 6
    syn06666254 avatar :-|
    syn06666254
    • + 1

    Няма да ми е комфортно да обясня на детето си, защо двама батковци се държат за ръце или защо двете какчики се целуват, но в крайна сметка всеки има право да бъде щастлив такъв какъвто е и аз лично нямам нищо против тези хора. Смятам, че от една страна ние трябва да сме по-толерантни, а от друга те трябва да проявяват разбиране предвид нагласите на българина и просто трябва да бъдат една идея "по-прибрани" в действията си на публични места...

    Нередност?
  • 7
    dfo1428934627397709 avatar :-|
    Людмил Трифонов
    • + 1

    От медицинска гледна точка загубата на нормална сексуална ориентация е патологичен вариант на психопатиите от шизофренния кръг. Заболяването е инфекциозно и причинителят е инфекциозен белтък с рамери около 45 nm. Основната доза инфекция се получава от майката в момента на раждането, а след това при контакти със заразоностели по битов път. Напълно излечимо е с евтина и безвредна медикаментозна терапия, но саногенезиса е твърде продължителен.

    Инфекцията причинява разстройство на хормоналната регулация и предизвиква смущения в мозъчния център на сексуалните изживявания.

    При контакти с по-възрастни психопати, младите пациенти биват обучавани в навици и вкусове към сексуални перверзии, които с годините стават все по-трудни за терапия и изискват допълнителни сугестивни въздействия от експерти.

    Всички психични заболявания се използват от политически среди за лесно манипулиране на пациентите поради патологична неуравновесеност на психиката, дължаща се на заболяването. Болните не могат да се ориентират в състоянието си, тъй като това става чрез мозъка, който в случая е патологично засегнат.

    Нередност?
Нов коментар