Нова книга: Милан Кундера - "Една среща"

Изданието е шанс да се прочете какво един от големите автори в литературата на ХХ век мисли за други значими фигури

Сборникът с есета "Една среща" е първото ново заглавие, което излиза от Кундера в българските книжарници от четири години насам. Изданието с твърди корици е рядък шанс да се прочете какво един от големите автори в литературата на ХХ век мисли за други значими фигури - Достоевски, Маркес, Бетовен, Бейкън, Фелини, сънародници като Бохумил Храбал. Публицистиката на Кундера също така предлага и връщане към събития като Пражката пролет на 1968 г., на която писателят е пряк свидетел.

"Идеалният политически режим е диктатурата в процес на разлагане; потисническият апарат дава все повече дефекти, но все още стимулира критическия дух и чувството за хумор", пише Кундера. Авторът на литературни класики като "Непосилната лекота на битието" и "Шегата" също така дава интересен (и напълно актуален) поглед към човешките отношения, когато се установят ценностни разлики между хората: "В нашето време сме се научили да подчиняваме приятелството на това, което наричаме убеждения. И се гордеем със своята принципност, с високия си морал. Необходима е голяма зрялост, за да разберем, че мнението, което защитаваме, е само наша предпочитана хипотеза, задължително несъвършена, вероятно преходна и която само ограничени хора могат да смятат за окончателно потвърдена."

В самото начало на този август 91-годишният Кундера реши да дари голяма част от личната си колекция книги (4000 заглавия) на националната библиотека в Прага. В края на миналата година той получи отново чешко гражданство - то му е отнето, след като напуска Чехословакия през 1975 г. в посока Париж. След падането на комунистическия режим, на който през 50-те години той е поддръжник, а впоследствие опонент, Кундера се връща периодично, но без да прави никакви медийни изяви. Писателят така и не се включва в новия обществен и политически живот на Чехия, до голяма степен заради конфликтите си с Вацлав Хавел. Милан Кундера не е давал интервюта от десетилетия. Единственият път, в който нарушава мълчанието си, е през 2008 г., когато отрича информацията, че е бил доносник при залавянето на предполагаем западен агент през 1950 г.

Книга: Милан Кундера - "Една среща"

Издателство: "Колибри"

Цена: 20 лв.

Превод: Росица Ташева

Все още няма коментари
Нов коментар