🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

София в четири сезона

В дебютната си фотокнига Иван Шишиев поглежда отвъд "калната обвивка" на столицата

Заглавие: "Етюд-и-те на София"

Автор: Иван Шишиев

Издателство:"Кръг"

Цена: 23.90 лв.

Фотографът Иван Шишиев от години документира градската динамика в София - случайни моменти, културни събития, протести. Част от работата му е насочена към популярната фейсбук страница "Етюд-и-те на София / Sketches of Sofia", която неотдавна излезе отвъд дигиталното: този месец се появи фотокнига на твърди корици, която на 192 страници събира най-доброто от Шишиев.

Албумът е всъщност интересно явление, тъй като по-често погледът към София е посредством чужденци, решени да изследват града. "Фотокнигите обикновено издават впечатлението на хора, които нямат нищо общо с местността, града, страната или хората, които заснемат." Шишиев дава за пример работата и погледа отвън към специфични места, който са давали велики фотографи като Себастиао Салгадо и Робърт Капа. До известна степен Шишиев се чувства също като външен елемент, тъй като е роден през 1991 г. в Сандански. Това му дава възможността по-често да забелязва малките детайли в иначе познатите сгради и улици.

"Има един основен фактор във визуалното предаване на града - фотографите не вярват, че София може да се конкурира с другите европейски центрове. И оттук идва проблемът, че смятаме София за второразреден град, който стои зад Париж, Рим, Виена. София е различен град. Град, който има доста общо с Берлин по проблемите и ценностите си. Малък е като Брюксел и все пак е толкова уникален, но хората просто не си дават сметка."

Финалният подбор, направен измежду хиляди снимки, е от него, редакторката на издателство "Кръг" Николета Руева и дизайнерката Наталия Чайкина. Те групират селекцията в четири фази: пролет, лято, есен, зима. "Получи се малко Вивалди и много София. Четирите годишни времена се завъртат в годишния танц около града, в който живеем."

Има ли все пак сухи периоди, в които София предлага повече рутина и все по-малко нови детайли? "Изненадват ме малките неща, скритите заложби на столицата. Има една кална обвивка, зад която излизат диамантите на архитектурата, изкуството и тайните места. Сухи периоди винаги има. След тях се надяваш да продължиш, за да не спреш тотално да се изумяваш. Може би това е думата - изумление. Да се изумяваш от града, в който живееш от 15 години, си е трудно, но винаги те изненадва с нова порция добри случки."

Повече от Иван Шишиев на sketchesofsofia.com и facebook.com/etiuditenasofia

Все още няма коментари
Нов коментар