🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

На гости на Фройд

Музеят на създателя на психонализата във Виена отваря врати отново, а германско издателство представя ценен албум с неговата история

След двегодишно обновление в края на миналия месец във Виена отново отвори врати музеят на бащата на психоанализата Зигмунд Фройд (1856-1939). На адрес Berggasse 19 се намира и най-голямата библиотека, свързана с психоанализата. Кураторите на музея се гордеят, че всяка година специалисти от цял свят си сверяват часовниците със завещаното от Фройд и внушителната колекция от книги, която той събира през периода 1891 - 1938, когато приема пациенти в кабинета си на този адрес.

На 4 юни 1938 г. доктор Фройд и семейството му са принудени да напуснат Виена, прогонени от нацистите. Архивите на музея във Виена пазят ценен видеоклип с фамилни кадри, проследяващи кариерата на Фройд във Виена и живота на семейството в Австрия. Дъщерята на Фройд - Анна Фройд (ученичка на прочутия си баща), е гласът зад кадър и благодарение на участието й в това пътешествие във времето разходката в музея е по-емоционална и лична като преживяване, обясняват кураторите.

Интересът към работата и личния живот на Фройд е в основата и на албума "Фройд - Bergasse 19 - произходът на психоанализата", чиято премиера съвпада с отварянето на музея след 19-месечна пауза. Проектът на германското издателство Hantje Cantz е интересен експеримент с архивите на Фройд. Фотографиите документират атмосферата на стаите, в които е живял и работил бащата на психоанализата цели четиридесет и седем години.

Изданието съдържа и подробно досие с изображения и текстове за постоянната художествена колекция на музея, създадена от американския художник Джоузеф Косут. Благодарение на неговата инициатива творби на художници като Джон Балдесари, Волфганг Берковски, Пиер Паоло Калцолари, Джесика Даймънд, Георг Херолд, Сюзън Хилър, Иля Кабаков, Шери Левайн, Хаим Щайнбах, Франц Уест и Хаймо Зоберниг са вече част от безценната колекция на музея.

Интересен факт е, че предговорът към ценното издание е написан от американската писателка Сири Хуствет, която признава, че книгите на Зигмунд Фройд са оформили стила й и са повлияли на личния й живот. С чувство за хумор писателката коментира, че благодарение на Фройд и завещаното от него вече 38 години продължава да открива все нови и нови неща около съпруга си, известният американски писател Пол Остър, и любовта.

Сто и двайсет години след публикуването на "Тълкуване на сънищата" на българския книжен пазар се появява пълното издание на мащабния труд на Фройд (издание на "Колибри"). На 529 страници книгата се опитва да бъде актуално описание на "пътя към несъзнаваното". Можем ли от сънищата да научим нещо ново за вътрешните си психични процеси, може ли тяхното съдържание да коригира мнения, които сме поддържали през деня?

Отговорите на тези въпроси Фройд търси в "работата на съня", тоест в изопачаването или маскирането на желанието и привеждането му в приемливия за цензурата вид, който ние възприемаме като съновидение. Книгата е задължителен компас в света на сънищата.

Все още няма коментари
Нов коментар