Шестте най-добри бизнес книги за годината, според Financial Times

Победителят в конкурса Business Book of the Year, организиран от FT и McKinsey, ще бъде обявен на 1 декември

Financial Time    ©  Financial Time

Бъдещето на работното място, корпоративната култура, технологиите, американската икономика и не само - това са темите на шестте най-добри бизнес книги за годината според Financial Times. Тази година конкурсът Business Book of the Year, организиран от FT и консултантската фирма McKinsey, ще избере най-добрата бизнес книга, "родена" по време на коронавируса.

Финалният резултат ще бъде обявен на 1 декември, а авторът-победител ще получи 30 хил. паунда. Всеки от финалистите ще получи 10 хил. паунда. Осем съдии ще отсъдят коя е най-добре написаната и най-важна бизнес книга през 2020 г.

Кои са финалистите

Deaths of Despair and Future of Capitalism ("Смърт от отчаяние и бъдещето на капитализма"), с автори Ан Кейс и Ангъс Дийтън. Книгата се базира на проучванията на авторите по отношение на растящата смъртност сред белите американци без висше образование.

If Then ("Ако тогава"), с автор Джил Лепор. Лепор разказва историята на Simulmatics Corporation, компания, основана през 1959 г. Нейното наследство може да бъде проследено до днешните технологични гиганти като Google, Amazon и Facebook.

No Filter ("Без филтър"), с автор Сара Фрайър. Книгата разказва какво се случи, след като Facebook закупи приложението за споделяне на снимки Instagram през 2012 г.

No Rules Rules ("Без правила е супер"), с автори основателя на Netflix Рийд Хейстингс и Ерин Мейър. Двамата разказват за "радикалната" корпоративна култура на компанията, като се позовават на над двеста интервюта с бивши и настоящи служители във фирмата.

Reimagining Capitalism ("Преосмисляне на капитализма"), с автор Ребека Хендерсън. Книгата разглежда капитализма като система при заплахата от климатична катастрофа и как правителството, обществото и бизнесите да се справят с този проблем.

A World Without Work ("Свят без работа"), с автор Даниел Съскинд. Съскинд анализира бъдещето на работата и какво да правим ние, хората, когато машините отнемат смисъла от човешката работа.

Според Рула Халаф, редактор на Financial Times и председател на журито, крайният списък е бил изготвен след "задълбочен дебат, породен от особено силни кандидати". Първоначалният брой на заглавията в състезанието е бил 400, впоследствие 15, докато не се стигне до сегашните осем.

Изданието е 16-о поредно за Business Book of the Year, като за пръв път конкурсът се организира през 2005 г. Наградата отива при книгата, която дава "най-задълбочен и приятен за четене поглед върху модерните бизнес проблеми".

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар