Странният случай с Boyanka Kostova

Кръстената на българската тежкоатлетка испанска група смесва фолклорни мотиви с ърбън ритми и пее на галисийски език

   ©  Алба Буг/Луис Диас

Една вечер през април 2016 г., докато търси име за новосформирания си дует със Сибран Гарсия, испанският музикант Чичо до Функ сменя каналите по телевизията, преди да попадне на Teledeporte. По излъчващата 24 часа спорт програма той вижда как състезаващата се за Азербайджан българска тежкоатлетка Боянка Костова печели световната титла в Хюстън в категория до 58 килограма с два световни рекорда. На другия ден групата вече има име. "Направо ме шашна образът на тази дребна жена, която изхвърляше подобни тежести. Ние сме максимално далеч от спорта, но ни допадна тази решителност и категоричност. Името е страхотно звучно (при произношение на испански ударението пада върху второто "о"), направо ти изпълва устата и ни се стори идеално за нашата група", казват Чичо и Сибран във видеоразговор за "Капитал" от Сантяго де Компостела в автономната област Галисия в Североизточна Испания. Те се идентифицират с 27-годишната днес тежкоатлетка и поколенчески. Тя е с година по-голяма от Чичо и с една година по-млада от Сибран.

Днес основните резултати, които търсачката Google в Испания връща за името Boyanka Kostova са свързани предимно с групата им. Боянка Костова се състезава за България до 2012 г., а след това за Азербайджан. Няколко месеца след като избират името си, тежкоатлетката е уличена в употреба на допинг по време на Олимпиадата в Лондон през 2012 г. и не е допусната до участие в игрите в Рио де Жанейро.

Глобалната пандемия осуетява голяма част от участията на дуета на живо, но все пак техният албум Os Dous de Sempre оглавява листата на водещото испанско музикално издание Mondosonoro с 25-те най-добри албума в Галисия за годината.

"Беше трудно някой да ни изненада с трап песни през 2020 г., но преработката, която те правят на галисийската традиционна музика в парчето и клипа Muinheira de interior, е с брилянтен резултат и дава друго измерение на албум, в който не им се налага да измислят топлата вода, за да звучат забавно и освежаващо", пише списанието. Песента в голяма степен е представителна за иначе трудния за дефиниране стил на Boyanka Kostova. Муньейра е характерен за Галисия танц и музика, изпълняван с музикални инструменти като гайда, тъпан, дайре. Местните традиции двамата смесват с елементи от рап, трап, хип-хоп, като пеят само на галисийски език. Макар да не е основната им цел, те искат да покажат местната култура в част от Испания, в която "няма бикове, нито фламенко, няма дори и слънце".

Чичо и Сибран се определят като "пионери в трап музиката на галисийски език, промоутъри на селския туъркинг и кръстници на костумбристката веселба на село". В силно персоналните си текстове залагат на теми от всекидневния живот, включително обичаите и гастрономията, "без да търсим някакъв социален протест". Според тях придават "друг тип блясък" и представляват "истинска аномалия" на музикалната сцена, което много ги забавлява. Философията им е да не взимат нищо в живота насериозно, и най-малко себе си. Boyanka Kostova са вдъхновени от галисийски групи, добили голяма популярност, като Os Resentidos (поп рок) и Siniestro Total (пънк рок). В същото време си дават пълна творческа свобода. Наясно са, че правят "силно специфична нишова музика", която "или страхотно ще ти хареса, или изобщо не. Но сме толкова щастливи от това, което правим, че това въобще не ни притеснява. И ние слушаме Бионсе, без да разбираме и половината текст". Теорията им е потвърдена от успеха на концертите и фестивалите, в които участват в цяла Испания, включително и в Португалия.

Една от големите им мечти е да се запознаят с българската тежкоатлетка. "Представете си колко хубаво би било да направим нещо като документално видео, в което излизаме от вкъщи, даваме концерти и стигаме до нейния дом. Да й отдадем почит по един много щур начин, нещо, което никой не е правил. Boyanka Kostova се запознава с истинската Боянка Костова", казва Чичо.

Групата, чиято музика е качена в повечето музикални платформи, подготвя своя четвърти албум.

Все още няма коментари
Нов коментар