🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Живков кърти, Борисов чисти, Михов извозва

Във фотокнигата "Чупи, реже, полива" Никола Михов изследва паралелите между медийните изяви на Тодор Живков и Бойко Борисов

Новата фотокнига на Никола Михов ще ви накара да се усмихнете, ще ви ядоса и натъжи (и обратно), без да ви каже нещо кой знае колко ново - просто парчетата от историята могат да бъдат подредени така, че да изкристализират връзките между минало и бъдеще. И още по-конкретно - политическото поведение тогава и сега, съучастничеството на обществото в тези модели на лидерство.

"Чупи, реже, полива" - препратка към обявите тип "кърти-чисти-извозва", представя селектирани снимки от архива на БТА, в които Тодор Живков открива обекти, посреща дипломатически гости (сред които Горбачов и Кадафи) и присъства на официални събития в периода 1968 - 1988 г. Времето е спряло: рядко нещо отличава един кадър от 60-те и друг от 80-те.

Рязането на ленти е сред запазените марки в медийното поведение на премиера Бойко Борисов, а реализирането на инфраструктурни проекти е сред асоциациите, които ГЕРБ продължително налагат за себе си през последното десетилетие. Двете реалности са извадени от оригиналния им контекст и са съчетани по интересен начин - визуално присъства единствено Живков, но всички включени избрани цитати са на Борисов.

Фасадният социализъм и фасадната демокрация изглеждат в синхрон, а медийните изяви от страница на страница заприличват все повече на ритуал, който има конкретна пропагандна мисия - да докаже, че личностите на върха на държавата мислят най-напред за общото благо, не мислят за себе си, правят всичко за народа. Селекцията на Михов и Никол Дечева също така често поставя политиците на една страница, а реакциите на хората около тях на съседната - възможност да ги изследваме поотделно, да ги видим на едно ниво един срещу друг.

Намигването към актуалната политическа ситуация по подобен начин е всъщност разбираема стъпка за Никола Михов, автор на намерилата широка популярност фотокнига за изоставените паметници от времето на тоталитаризма Forget Your Past, куратор в галерия Synthesis и съосновател на платформата за представяне на фотокниги и разговорите за тях като форма на изкуство "ПУК!".

Изданието е придружено от лента с цветовете на българския флаг - как ще я отстраните, за да отгърнете първите страници, е оставено на вашето въображение.

Никола Михов, "Чупи, реже, полива"

Издателство: "Жанет 45"

Цена: 25 лв.
Все още няма коментари
Нов коментар