Творят ли двама

Париж представя изложба на родения от двойката Алехандро Ходоровски и Паскал Монтандон "артист" и "символично дете"

La Difficile union, 2021
La Difficile union, 2021
La Difficile union, 2021    ©  © pascALEjandro.
La Difficile union, 2021    ©  © pascALEjandro.

Известният чилийски артист Алехандро Ходоровски и френската артистка Паскал Монтандон се срещат преди седемнадесет години, докато той й гледа на карти Таро. Още същия ден Ходоровски отива в галерията, където тогава тя излага свои творби, и купува една от тях. Двамата казват, че са се "разпознали" почти мигновено.

Заради голямата разлика във възрастта (днес той е на 92 години, а тя на 49) те нямат общи деца, но за сметка на това решават да създадат свое "символично дете" под формата на артист, PascALEjandro. Всъщност още при запознанството си двамата откриват нещо като предопределеност в съвпадението на първите три букви от неговото и последните три от нейното име. Той рисува картините, след което тя ги оцветява, без да се месят в работата на другия.

Галерия Kamel Mennour в Париж показва тяхната изложба "Alchemichal Androgynous" до 9 октомври. "Това ядро на магическото творчество, създадено през последните петнадесет години, пулсира със страстно, хуманно разбиране за любовта и живота", казват от галерията.

Родена през 1972 г. в Париж, Паскал Монтандон е художничка, фотографка, дизайнерка на костюми. Роден през 1929 г. в Токопила, Чили, Алехандро Ходоровски е режисьор, поет, писател, създател на психомагията, терапевтична техника, която смесва духовни, артистични и научни методи с цел катарзис чрез метафорично-символични действия. Ходоровски играе себе си във филма на Камен Калев "Островът".

Малко след началото на връзката им Паскал открива скорошни рисунки на Алехандро. Той й предлага да ги оцвети, но тя отказва да наруши целостта на творбите му. Тогава му хрумва да нарисува нови, а тя да нанесе цветовете. Така се ражда PascALEjandro, чиито творби оттогава са показвани и продавани в галерии в целия свят.

"Всеки от нас става невидим, за да направим място за роденото от нашия съюз трето същество. Най-прекрасното нещо в съвместната работа идва от необходимостта да пожертваме собственото си его. Цветовете вдъхват живот на рисунката, но пък сами по себе си в случая нямат никакъв смисъл."

Една от картините им представлява в голяма степен акт на създадената от Ходоровски психомагия. В творбата те представят смъртта на Тео, един от синовете на Алехандро Ходоровски, от свръхдоза наркотици на 24-годишна възраст. Показването едновременно на драматичното събитие на неговата смърт и радостта от последните му моменти цели "постигане на катарзис, който може да ни помогне да се измъкнем от трудни или болезнени ситуации, като накараме нашето подсъзнание да ги приеме".

В друга картина двамата артисти изобразяват собствената си смърт, "за да прогоним ужаса от раздялата и от смъртта като цяло. Алехандро е на деветдесет и две и половина, за нас той е с единия крак в другия свят, но в крайна сметка смъртта може да дойде по всяко време. Така че си зададохме въпроса "ами ако умрем заедно символично". Така вече не се страхуваме. В известен смисъл сме късметлии, че този дамоклев меч виси над нас, защото ни дава възможността много по-бързо да осъзнаем още много неща и сега живеем живота като вечен подарък", казва PascALEjandro в интервю за галерия Kamel Mennour.

Все още няма коментари
Нов коментар