🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Календар: Реките на София, нова изложба на Цочо Бояджиев, премиера по Мартин Макдона

Интересните събития през уикенда и следващата седмица

26-ото издание на празника с корени в древна Индия ще ви запознае с древни традиции, автентични изкуства и съвременни забавления.
26-ото издание на празника с корени в древна Индия ще ви запознае с древни традиции, автентични изкуства и съвременни забавления.
26-ото издание на празника с корени в древна Индия ще ви запознае с древни традиции, автентични изкуства и съвременни забавления.
26-ото издание на празника с корени в древна Индия ще ви запознае с древни традиции, автентични изкуства и съвременни забавления.

25 - 26.09

Weekeнд Паzar. Емблематичният "Женският пазар" става първият по-модерен пазар в София, който всеки уикенд ще събира на едно място и в специално обособена зона ключови ресторантьори, фермери, пивовари, търговци и артисти, производители на цветя, книжни издателства и др. Част от участниците в първите уикенди са платформата КупиИзкуство.БГ, ресторант "Космос", шеф Антоан Верест с L'Instant Catering с негово тематично меню, пивоварна Kazan Artizan, магазин "Дюкян Меломан" с качествена селекция музика, магазин за втора употреба дрехи Frea и др. Влиза се откъм улица "Св. св. Кирил и Методий", вход: 2 лв.

25.09

Майстора и Маргарита. Прожекция на спектакъла на Теди Москов, в който режисьорът за първи път използва мултимедия в българския театър след промените - заиграване с анимация, филмови кадри, светещи червени надписи. Атрактивната театрална интерпретация е и първият български спектакъл, показван на едни от най-престижните театрални фестивали, като Festival Inn в Авиньон, Франция. City Mark Art Center, 19:30 ч., билети: 10 лв.

25.09

Ратха Ятра Фестивал. 26-ото издание на празника с корени в древна Индия ще ви запознае с древни традиции, автентични изкуства и съвременни забавления. В съботния ден ви очакват: щандове с ведическа вегетарианска кухня и с книги за духовно и личностно развитие; рисуване с къна и обличане на сари; безплатни йога курсове, включително йога за деца; детски кът, уроци по танци и др. Традиционното шествие с колесница е от 15:00 до 18:30 ч., а вечерта е музикална с изпълнители на традиционни и модерни изкуства, носещи духа на Индия. Лятната сцена в парк "Борисова градина", 11:00 - 20:30 ч.

25.09

От мрачно по-мрачно. Премиера по текст на Мартин Макдона - една черна приказка за черен континент, свързал съдбата си с бял континент, в която истории и съдби се преплитат по пътя между един таван в Копенхаген и една къща в Лондон и в която тегне сянката на случилото се в Белгийско Конго от времето на Леополд II. Постановка на Гергана Тодева, с участието на Бистра Окереке, Валентин Стоев, Валери Георгиев, Вяра Коларова, Живко Гущеров и др. В Theatro, 19:00 ч.

25.09

Шедьоври на Барока. Съставен от едни от най-талантливите инструменталисти на театър "Ла Скала", камерният ансамбъл Cameristi della Scala е признат като един от най-добрите и значими по рода си. Музикантите избират българската сцена за световната премиера на новата си програма, създадена в сътрудничество с българско мецосопрано Салина Александрова, с която ще изпълнят едни от най-красивите барокови произведения на Вивалди, Хендел, Пърсел и др. НДК, Зала 1, 20:00 ч., билети: 40 - 100 лв. oт мрежата на Eventim

25 и 26.09

Реките на София. Уикенд програмата на фестивала продължава с танци (африкански, суинг), куклен театър за малките (събота, "Роден под щастлива звезда", 11:00 ч.), литературно четене с писателя Димитър Кенаров, работилници за мода и аксесоари, танцови спектакли с огън и партита! Вижте точната програма на фейсбук страницата на събитието. Площад "Лъвов мост"

25.09 - 12.10

Убежище. Професорът по история на философията в СУ Цочо Бояджиев има едно убежище - неговият фотографски свят. През годините той е показвал свои фотографии в индивидуални и групови фотографски изложби и фотоалбуми, а сега - точно в деня, в който навършва 70 години, фестивалът "ФотоФабрика" представя негова самостоятелна фотографска изложба. По време на експозицията ще се състоят и две премиери - на книгата "Разговори за фотографското изкуство" от Николай Трейман и Цочо Бояджиев и премиерата на видеоразказа, посветен на проф. Бояджиев: "Цочо Бояджиев. Миг от много времена" с автор Еми Барух. КО-ОП

до 26.09

Кино гурме. Юбилейно издание на филмовата селекция, посветена на вкуса към доброто кино и вино, тази година представя три филмови творби, всяка от тях съчетана с различни вина - носители на престижни отличия от международни конкурси, специално селектирани за гурме програмата. В програмата са "Листопад" - филм от СССР от 1966 г. (24 септември) и "В името на лозята" от Италия - Канада (26 септември). Дом на киното, 18:30 ч.

26.09

Невидимите градове. Последно представление за сезона на това специално изживяване за публиката по романа на Итало Калвино. Университетската ботаническа градина се превръща в палата на Кублай хан, в която зрителят има възможността да изследва и да попътува свободно в магичния му свят чрез множество срещи с нейните обитатели, като се потопи във визуалната и звуковата среда на спектакъла. Препоръчва на гостите в градината да изберат едноцветно облекло. Спектаклите са с два начални часа: 18:00 и 20:30 ч., билети: 30 лв. от epaygo.bg и в офис мрежата на EasyPay.

до 29.09

BRA | Български Рейв Архив. Проектът на Владислав Илиев цели да събере на едно място материали от зараждането на електронната музикална сцена в България от края на 90-те години - видео, снимки, печатни материали и интервюта. Цялото това съдържание ще се покаже по иновативен и съвременен начин както онлайн, така и чрез мултижанрова изложба на www.ravearchive.space и в Национален студентски дом, билети: 10 лв. от epaygo.bg и в офис мрежата на EasyPay.

29.09

За Сирак Скитник и безсмислието на живот без храм. Едно от събитията от последната част от тазгодишната програма на "Литературните маршрути" ще ви разходи из живота и творчеството на Сирак Скитник. Ще видите част от неговите различни лица - на поета, художник и критик и ще научите повече за работата му в театъра или за времето като първия директор на Радио София, както се наричало днешното Българско национално радио. Автор и водещ на маршрута е историкът и изкуствовед Пламен В. Петров. От 18:30 ч., среща зад Царския дворец

До 6.10

Бунтът на изображенията. През 70-те години жените в България за първи път с увереност заявяват себе си като автори в българската фотография. В този период твори Деяна Стаматова, която прави своите смели експерименти в сферата на актовата фотография. Настоящата изложба е посветена на нейната 80-а годишнина и показва емблематичните й серии с над 50 фотографии, сребърно-желатинови оригинали, копирани лично от авторката. Галерия "Синтезис".

Все още няма коментари
Нов коментар