Light: България през 70-те, най-добрият филм на годината, шницели и уиски на корем

Новите места, премиери и събития, които не трябва да пропускате

България на 35

Панайот Бърнев (1933-2016) е фотограф, когото повечето от нас не познават. Изложбата, организирана от "Български визуален архив", попълва тази празнина с представянето на работата на Бърнев от периода 1950 - 1990 г. Богатият архив, дарен от дъщерята на фотографа и дигитализиран изцяло от БВА, е ценен документ за живота тогава, софийската архитектура, важни събития. Включени са и непоказвани досега снимки зад кадър на редица български филмови продукции, както и портрети на актьори - всички те са от времето, когато Бърнев е бил част от екипа на Студията за игрални филми "Бояна".

Рангел Васев и най-елегантната четка за грамофонни плочи в света

"Вчера купих косми за 5 хил. евро." Тези думи биха прозвучали странно от устата на повечето хора, но не и изречени от Рангел Васев. 40-годишният българин е основател и засега единствен служител на Ramar - базирана в Берлин компания, специализирана в производството на висококачествени четки за почистване на грамофонни плочи. Въпросните косми са от кози и се доставят от България. Историята на Рангел разказва Йордан Тодоров.

Този филм (не) сме го гледали

Музеят на Американската академия за филмово изкуство в Лос Анджелис отвори врати с намерението да разкаже историята на Холивуд, без да спестява неудобните истини. Въпреки това критиките не са малко: експонати като акулата от "Челюсти", халатът на Пича от "Големия Лебовски", пантофките на Дороти от "Магьосникът от Оз" са интересни, но във витрините липсва например първата статуетка "Оскар", спечелена от чернокожа актриса (Хати Макданиел, отличена през 1940 г. за участието си в "Отнесени от вихъра").

Краси Генова обобщава коментарите за Музея на Холивуд, като единственото безспорно нещо, свързано с него, изглежда, е архитектурният проект на Ренцо Пиано.

20 въпроса: Христина Зарева

Тридесет и шест годишната Христина Зарева е засегната лично от темата за домашното насилие. Тя е една от основателките на организацията SAVE HER, чиято мисия е да подкрепя жените (и децата), преживели някаква форма на насилие, осигурявайки им безопасно пространство, където да споделят своите истории, да получат психологическа и правна помощ. Христина гостува в рубриката "20 въпроса".

Ново място: "Градска пивница"

"Дълги години тук се помещаваше Френският културен институт. Чаровно и живо място с книжарница и кафене. Преди него по време на соца там беше Немският културен център, за който имам смътни спомени, далеч не културни, камо ли интелектуални. Там се "пускаха" стоки. Безценни стоки като цветни чайници и паници, велурени ботуши и коледни украси. Най-желани бяха кранците, или коледните венци. Появяваха се точно по това време на годината. На опашките се чакаше с часове, някак упорито и безропотно, но и с едва стаено ожесточение накрая да се докопаш до стоката. Традицията днес се възстановява, защото отскоро тук отново има културна институция, каквато е ресторантът. Казва се "Градска пивница". Марина Караконова ни разхожда през менюто, което определено не е за постещи.

Кино: "Френският бюлетин" на Уес Андерсън

Някои нарекоха новия филм на неподражаемия стилист Уес Андерсън жанр сам по себе си, "любовно писмо до журналистите", а според Янко Терзиев това е може би най-добрият филм на годината. Възхвала на четящия и чувствителен човек, рамкирана като подготвянето на един брой на измисленото списание (вдъхновението е The New Yorker) The French Dispatch.

Календар

Пловдивският коледен базар "Капана" гостува в София; бягане за (мъжко) здраве Мустак Run; уиски шоу с дегустация на екзотични, премиум и колекционерски етикети от цял свят; нова книга с илюстрациите на Ясен Гюзелев; моноспектакъл на Деян Донков; кулинарен клас по време на пости и други идеи за свободното време. Тук са и премиерите по Netflix и HBO GO, в случай че предпочитате да гледате филми с дистанционно в ръка.

Георги Линев (Kan Wakan) за новия си албум

Георги Линев (Kan Wakan) за новия си концептуален албум, какво е научил за музикална индустрия по пътя между САЩ и България и онази песен с Тони Стораро. Албумът Phantasmagoria II ще бъде представен чрез аудио-визуална инсталация, създадена съвместно с "Полиформа" на 29 ноември. Всички подробности са тук.

Все още няма коментари
Нов коментар