🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Най-проклетият фестивал в най-близкия изток

Почти десет години след началото си в София Wrong Fest продължава, а напоследък намира дом в Пловдив

Shortparis по време на Wrong Fest 2021
Shortparis по време на Wrong Fest 2021
Shortparis по време на Wrong Fest 2021    ©  Валентин Йорданов
Shortparis по време на Wrong Fest 2021    ©  Валентин Йорданов
Всичко за Пловдив може да откриете в специалната секция на Капитал.

Фестивалната култура в България остана несбъдната мечта с добри наченки. Има обаче и изключения.

С вече почти десетилетие история, Wrong Fest е сред малкото подобни събития, които оцеляха и смело градят планове за следващото лято.

Фестивалът, който не умря

Събитието има спорна репутация: инциденти, забавяния и промени са обичайна част от годишните му издания, през годините броят на публиката е варирал, но към 2021 г. това всъщност е фестивалът, който успя да премине през всички турбуленции. Той събра музиканти и публика през последните две години, безкрайно трудни за организирането на по-големи концерти с международно участие. Може би и заради този парадокс организаторите го описват, не съвсем на шега, като "най-проклетия фестивал в най-близкия изток".

От първото си издание през 2013 г. фестивалът, организиран от софийския The Wrong Bar (Николай Мареков и Руслан Русев), минава през различни формати и локации: София, село Войнеговци, град Панчево в Сърбия, а през 2020 г. и 2021 г. е в Пловдив. През годините гости на фестивала са били групи като The Subways, The Underground Youth и God is an Astronaut, посещавали България неведнъж, хип-хоп легендите Onyx и Delinquent Habits, чести са изявите и на изпълнители от близките балкански страни. През 2020 г. фестивалът се пренесе на Гребната база в Пловдив (локация, която вече беше разработена като концертно място от Hills of Rock).

Това лято въпреки все още сложното организиране на турнета покрай различните противоепидемични мерки и изисквания в Европа пред публиката излязоха надеждите на руската алтернативна сцена Shortparis, австрийците Mother's Cake, както и Lalar и Гайе су Акьол, които са сред големите имена на съвременната турска сцена, от своя страна вдъхновена от рокендрола в страната от 60-те и 70-те години.

Feels so right to be wrong

През следващата година Wrong Fest отново ще се проведе на Гребната база в Пловдив и се очаква да доведе най-популярната джипси пънк група - Gogol Bordello, които посетиха София през 2018 и чието миналогодишно участие се отложи, както и Viagra Boys, чийто нов албум Welfare Jazz почти сигурно ще има солидно присъствие в класациите за годината.

"Една от основните идеи на фестивала е той да се развива качествено повече, отколкото количествено", казва Никола Николов, един от организаторите на фестивала заедно с Wrong Bar, вокалист на пловдивската групата ТДК и водещ на музикалното предаване "Град под града" по Радио Пловдив.

"Wrong Fest няма музикални спирачки, само съдържателни. На практика е без значение в кой жанр твори изпълнителят, стига той да е добър. В този смисъл желанието за разширяване на фестивала е само по отношение на брой сцени и местата, на които се провежда. Бихме искали да не е закотвен в една фестивална зона, а в множество - с ясната цел да е концептуално съобразен спрямо музиката."

Повече за програмата през 2022 г., билети и бъдещи новини: wrongevents.bilet.bg и wrong-fest.com

Все още няма коментари
Нов коментар