Как Ангела стана Меркел

Германската фотографка Херлинде Кьолбл снима най-влиятелната жена в света всяка година в продължение на три десетилетия

Ангела Меркел и Херлинде Кьолбл през 2021 г.
Ангела Меркел и Херлинде Кьолбл през 2021 г.
Ангела Меркел и Херлинде Кьолбл през 2021 г.    ©  Steffen Kugler
Ангела Меркел и Херлинде Кьолбл през 2021 г.    ©  Steffen Kugler

"Тази година беше лоша за сладкиша със сливи. Изведнъж в средата на октомври осъзнах, че сезонът им е свършил, преди да успея да изпека сладкиш с тях", признава в интервю Ангела Меркел, бившият бундесканцлер на Германия. Годината е далечната 1995, а Меркел е министър на околната среда, опазването на природата и ядрената безопасност в правителството на Хелмут Кол. Интервюто с нея обаче е публикувано едва миналия месец заедно с половин дузина други непринудени разговори и близо шестдесет нейни портрета в нов албум на издателството Taschen, озаглавен Angela Merkel Portraits 1991 - 2021. Любопитното е, че авторката на мащабния фотографски проект, 82-годишната германска фотографка Херлинде Кьолбл, успява да го запази в тайна цели три десетилетия. Хипнотичните фотографии на Кьолбл очертават невероятната политическата кариера на Меркел. В същото време те са визуално свидетелство за ефекта на властта, която превръща една стеснителна източногерманска физичка в най-могъщата жена в света.

Сладкишът със сливи на Меркел отдавна се е превърнал в легенда. Въпросът за него присъства в почти всички интервюта на Кьолбл, която го използва като своеобразна мярка за влиянието на властта върху личния живот на Меркел - така например като млада министърка през 90-те тя успява да приготвя любимата си рецепта няколко пъти годишно. Но откакто става бундесканцлер и с нарастване на отговорностите й, тя почти не намира време за него.

Херлинде Кьолбл започва да работи върху серията портрети на Меркел през 1991 г. Първоначално фотографиите на бъдещия бундесканцлер на Германия са част от по-голям проект, наречен Traces of Power (1999). Той проследява как животът и външността на петнадесет високопоставени личности от света на политиката и бизнеса се променят в рамките на осем години. Сред участниците в Traces of Power са политици като Йошка Фишер, Хайде Симонис, Ренате Шмид и Герхард Шрьодер. 37-годишната тогава Меркел става министър по въпросите на жените и младежта само няколко месеца по-рано, през ноември 1990 г. И докато повечето от колегите й виждат в нея плаха и неопитна млада жена, Кьолбл е привлечена от нейната "сила, енергия и индивидуалност". Снимките от първата фотосесия на Кьолбл с Меркел показват млада жена, която гледа в камерата с предпазлив, но уверен поглед.

"Тя беше толкова неопитна и срамежлива в началото. Ето защо да видя увереността, която разви с течение на годините, която личи и от езика на тялото й, беше наистина изумително", спомня си Кьолбл и добавя, че в началото, много преди да превърне т.нар. диамант на Меркел (дланите допрени при върха на пръстите) в своя запазена марка, тя не е знаела какво да прави с ръцете си.

Кьолбл снима и интервюира Меркел всяка година до 1998 г., когато тя става генерален секретар на Християндемократическия съюз на Германия. Проектът е прекъснат за няколко години, но след като Меркел става бундесканцлер на Германия през 2005 г., тя подновява ежегодните си фотосесии с Кьолбл. Всички портрети са заснети на черно-бял филм, със средноформатна камера Hasselblad и винаги с оптика с едно и също фокусно разстояние.

"За да съм възможно най-обективна в продължение на толкова дълъг период от време, винаги избирах бяла стена и прост стол като декор. Никакви символи на властта не биваше да отклоняват погледа на аудиторията от човека, обект на фотографиите. Също така нямаше и инструкции от моя страна освен "Гледай към мен с открито изражение на лицето", пише Кьолбл в предговора на Angela Merkel: Portraits 1991 - 2021.

Кьолбл винаги е отлично подготвена за срещите си с Меркел. Тя винаги я пита за уроците, които е научила през изминалата година. Отговорите, които получава, са изненадващо откровени, защото Меркел знае, че каквото и да сподели, то няма да стигне до първите страници на пресата на другия ден. Според Кьолбл срещите й с Меркел се превръщат в терапевтични моменти на авторефлексия, които Меркел сама започва да търси след време. В тези непринудени разговори Меркел говори както за рутината в кариерата си, така и за събитията в детството й, които са я оформили като личност.

"Нейният баща е бил пастор и се премества в Германската демократична република няколко седмици след раждането й в Хамбург през 1954 г. Моралният й компас, чувството и за дълг, честността и прямотата й със сигурност водят началото си от протестантското й семейство", обяснява Кьолбл.

Кьолбл подобно на Меркел навлиза сравнително късно в професионалното поприще, в което ще стане известна. Меркел е 36-годишна, когато става министър в правителството на Хелмут Кол, а Кьолбл, която идва от света на модата, започва да снима, когато е на 37, и бързо се налага като една от най-успешните германски фотографки. Също така както Меркел, така и Кьолбл избират да се развиват в области, традиционно доминирани от мъжете. Според Кьолбл една от тайната на дългогодишната политическа кариера на Меркел е липсата й на суета.

"Тя никога не е била суетна като мъжете политици, а когато не си суетен, трудно може да бъдеш прелъстен", обяснява фотографката и добавя, че въпреки израстването си в политическата йерархия Меркел така и не обиква камерата. "В даден момент тя прие, че като бундесканцлер ще бъде снимана, но никога не е харесвала това."

Кьолбл смята, че Меркел, бидейки бивш учен, възприема дългогодишните фотосесии като своеобразен научен експеримент. И въпреки че не обича да позира, тя не пропуска нито една от сесиите през годините. Особено показателен е портретът от последната фотосесия на Меркел, чийто поглед е смирен, дори уморен.

"Светлината в очите й беше помръкнала. Жизнеността в тялото й все повече отстъпваше място на статиката", обяснява Кьолбл. Фотографката казва, че понякога фотосесиите с Меркел са изпълнени с неочаквани моменти, като например тази от 2018 г.

"Имах един последен филм и затова я попитах "Сега, когато почти сме приключили, какво искате да правите". Тя просто сложи ръце на кръста си и започна да се смее. Беше толкова спонтанно, просто миг, но тогава човек можеше да види непринудената Ангела Меркел, частната Ангела Меркел, която почти никога не се показваше публично", спомня си Кьолбл.

Въпреки стриктния контрол, който Меркел упражнява върху публичния си образ и частния си живот, Кьолбл признава, че е имала пълна свобода както при работата си върху проекта, така и при финалния избор на фотографиите, които да бъдат включени в Angela Merkel: Portraits 1991 - 2021. Меркел вижда коректурите на албума едва на 5 ноември т.г., малко преди книгата да замине за печатницата.

Ангела Меркел се оттегли от политическата сцена тази седмица след 5143 дни начело на Германия. Тя ще остане в историята не само като първата жена начело на страната, но и като първия бундесканцлер, решил да не се кандидатира отново - всички нейни предшественици напускат този пост против волята си, след като не са успели да спечелят необходимото доверие. Портретите на Кьолбл дават уникалната възможност на аудиторията да прецени сама дали цената на властта е била приемлива и дали Меркел е избрала най-подходящия момент да се оттегли от политиката.

Все още няма коментари
Нов коментар