Галеристите с лъвски сърца

За тенденциите в света на изкуството днес и концепцията на мрежата от галерии "Континуа"

Тримата съоснователи на галерия "Континуа"
Тримата съоснователи на галерия "Континуа"
Тримата съоснователи на галерия "Континуа"    ©  Ela Bialkowska
Тримата съоснователи на галерия "Континуа"    ©  Ela Bialkowska

Промените в света на изкуството, продиктувани от новата реалност, са все по-интересни. Колекционери със страст и много пари от IT средите, както и нови музеи, които инвестират в стойностни колекции - това се очерта като тенденция след последното световно арт изложение FIAC в Париж. Един от великаните в бранша, галеристът Дейвид Зуърнър, коментира, че освен очаквания спад в продажбите се наблюдава и пренареждане в първите редици на колекционерите. Все по-често сред познатите имена попадат нови и нови ценители, готови да инвестират сериозни суми в произведения на изкуството. Обикновено това са собственици на технологични бизнеси, които не ползват консултанти, а се доверяват на собствения си вкус и на опита, натрупан от редовните посещения на арт изложения.

В това число и един от големите арт форуми - FIAC, който през 2021 за първи път се проведе в гигантска тента пред Айфеловата кула. (От десетилетия обичайната локация на тази среща между художници, галеристи, консултанти и колекционери е в "Гран Пале", но заради ремонт изданията на FIAC до 2024 г. ще се организират в тази тента.)

Специално за FIAC и поради големия зрителски интерес италианската галерия "Континуа", която неотдавна отвори новото си галерийно пространство в парижкия квартал "Маре", удължи изложбата "Нещо за правене". Куратор на изложбата е нашумелият уличен артист, известен с инициалите JR (Джей Ар). Сред специално подбраните от него автори на галерия "Континуа" са Аниш Капур, Янис Кунелис, Ай Уейуей и българският артист Недко Солаков.

В първите месеци на 2022 г. екипът на галерията представя някои от топ артистите си със самостоятелни експозиции в знакови пространства из целия свят. До края на април в музея за съвременно изкуство в Люксембург ще е подредена изложбата на Недко Солаков A Corner Solo Show #1, а в галерийното пространство на "Континуа" в Рим е груповата изложба "От всички цветове", в която се открояват работите на Даниел Бурен, Аниш Капур, Янис Кунелис и Микеланджело Пистолето. Все артисти, които работят с италианската галерия от десетилетия и не крият усещането си за "семейство" с основателите й.

"Континуа" има седем "филиала" по света (Куба, Китай, Франция (две локации), Италия (две локации) и Бразилия).

Създадена е през 1990 г. от трима приятели, почти веднага след дипломирането им от университета - Марио Кристиани, Лоренцо Фиаски и Маурицио Риджило. В албума "Лудост", който се появява през 2015 г., за да отбележи 25-годишния юбилей на "Континуа", Лоренцо Фиаски споделя и тайната на дълголетието на тяхното начинание. "С момчетата се познаваме от 13-годишни и идеята за галерия, с която да подкрепяме млади артисти в Италия, беше продължение на детската еуфория, с която заедно откривахме света."

По онова време според думите на Лоренцо Фиаски в Тоскана, където отваря врати първата им галерия, все още няма активен артистичен живот и те налагат своя собствен принцип - "следвай сърцето си и подкрепяй артисти, които харесваш". Така е и до днес, затова определят често своите автори и като приятели.

"Когато започнахме приключението "Континуа" в малко градче в Тоскана, наречено Сан Джиминяно, веднага ни стана ясно, че трябва да се целим в по-широката публика, защото и тримата вярваме, че културата и изкуството са за всички. Тогава се обединихме около идеята, че трябва да инвестираме в удължаване на живота и продължителността на нашето културно наследство, откъдето дойде и наименованието на галерията - "Континуа". Разбира се, по пътя срещнахме много трудности и предизвикателства, но те само затвърдиха ентусиазма и упоритостта ни, както и ни показаха, че посоката е вярна."

Благодарение на усета и опита, който натрупват, успяват да реализират много важни изложби в галерийните си пространства в Китай, Куба, Франция и Бразилия. Не е случайно, че засега нямат интерес към места като Ню Йорк и Лондон - там просто е пренаситено.

Винаги цветни като облекло, шумни като присъствие и откровени в позицията и оценката си, порасналите момчета, които стартират "Континуа" като "проект на сърцето", инвестират в артистите, публиката и пространствата си с внимание.

По всичко личи, че освен да управляват добре своите галерии в различен културен контекст, тримата умеят и да променят местната артистична среда. Въпреки деликатността на ситуацията с някои елементи на изкуството в Китай (голота, политическо съдържание и пр.) и Куба например създателите на "Континуа" винаги успяват да поддържат добрия тон с официалните власти и в същото време да проправят пътя на изложбите и артистите, в които вярват.

"От откриването на първото ни пространство в Тоскана през 1990 г. пораснахме много. Промениха се много неща, включително ролята на галерията и ролята на артиста в съвременния свят. Галерията еволюира и от изложбено пространство се превърна в лаборатория за развитие на проекти, идеи, работим с различни мащаби и залагаме различни цели. Това, разбира се, се отрази и на публиката, която също претърпя своята трансформация", казва в едно интервю Фиаски.

На пръв поглед демократичният дух в менажирането на галерия от трима се подчинява на много строги правила, които всички спазват. Приятелството, което съхраняват от 1978 г., е минало през много изпитания, затова и тримата следват основното правило - ако някой открие артист или изложба, която го вдъхновява, трябва да убеди другите двама, че инвестицията на време и пари си заслужава.

По думите на единия от създателите, цитиран в "Арт ревю": "Не се заблуждавайте, че при нас винаги цари мир и разбирателство. Спорим много, но водещото винаги е желанието да запазим чисти името, смисъла и съдържанието на "Континуа".

В каталога с артисти на галерията се открояват имената на Антъни Гормли, Кики Смит, Карстен Хьолер, Микеланджело Пистолето, Джонатас де Андраде, Иля и Емилия Кабакови, Сузана Пилар и Шилпа Гупта. Все артисти, които подхождат с особено внимание към избора на галеристите си и не правят компромиси.

Друг силен акцент в работата на "Континуа" е връзката с историята. Затова избират внимателно и местата, където отварят галерийни пространства. В Сан Джиминяно е сграда на бивш театър, в Пекин е бивша фабрика за оръжия, в Сао Пауло е стадион, във Франция - мелница, в Хавана - бивша сграда на кино в китайски квартал - все места, които носят много история и много минало в себе си - "връзката между минало, настояще и бъдеще, връзката между петте континента и между поколенията, все важни неща за работата ни".

На страницата на галерията https://www.galleriacontinua.com има актуална информация за многобройните изяви на нейните артисти по целия свят, организирани с размах от създателите на "Континуа"

Все още няма коментари
Нов коментар